Plenul Camerei Deputatilor a respins proiectul de modificare a Legii Minelor, care a obtinut doar 160 de voturi "pentru", desi avea nevoie de 204. In ciuda majoritatii lejere a USL, legea a fost respinsa si de Senat, la inceputul lunii, la o diferenta de doua voturi.
Reprezentantii RMGC, companie care a sustinut public proiectul de lege, au refuzat sa comenteze votul parlamentarilor, invocand timp pentru a analiza implicatiile acestei decizii.
Lipsa de popularitate a legii vine de la suspiciunile privind facilitarea proiectului minier de la Rosia Montana. Un alt factor care ar fi putut influenta decizia parlamentarilor a fost opozitia puternica a societatii civile.
Chiar si deputatii USL, formatiunea care a initiat proiectul de lege, s-au plans ca au vazut textul final, cu raportul Comisiei pentru Industrii si Servicii inclus, inainte sa intre in sala de vot. De altfel, comisiile reunite de Industrii si Administratie ale Camerei au adoptat proiectul, aseara, in doar trei ore, in conditiile in care niciun amendament al opozitiei nu a fost acceptat.
Un proiect "incununat" cu proteste fara precedent
Votul pentru proiectul legislativ a fost insotit de proteste ale societatii civile. Zeci de protestatari au intrat, marti, in sediul Avocatului Poporului, unde au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana" si "Nu capitulam", cerand sa discute cu Anastasiu Crisu.
Si in Cluj-Napoca, protestatarii care se opun prevederilor Legii minelor au blocat gangul de intrare in... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 15:20
Daca in ultimii 17 ani, cei de la Gold Corportation au stiut sa-si paveze drumul cu aur spre Rosia Montana, ultimele luni au aruncat sansele proiectului minier intr-o zodie a ghinioanelor. In ciuda bugetelor de milioane de euro alocate pentru promovarea exploatarii, amplele manifestatii de strada din septembrie au aruncat RMGC intr-un con al antipatiei. Compania a intrat sub lupa opiniei publice si a procurorilor, iar esecul proiectului guvernamental dedicat companiei a fost dublat, luni, de respingerea modificarilor pentru Legea minelor.
O noua batalie a companiei RMGC pentru proiectul de la Rosia Montana a fost pierduta, luni, dupa ce senatorii au votat "la mustata" impotriva proiectului de modificare a Legii minelor.
Dupa trei incercari, actul normativ a fost respins la o diferenta de doar doua voturi. Doi senatori au reclamat faptul ca n-au putut vota din cauza unei defectiuni tehnice, insa alti parlamentari i-au acuzat ca, de fapt, ar fi intarziat la sedinta.
Tot luni, un jurnalist de la pesurse.ro sustine ca l-a zarit pe direcrorul RMGC, Dragos Tanase, la Parlament: "Am fost sa ma vad cu un prieten", ar fi justificat reprezentantul canadienilor.
Razboiul pentru aurul de la Rosia Montana nu este inca pierdut. Proiectul de modificare a Legii minelor va merge mai departe la Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz.
Legea minelor, aceeasi Marie cu alta palarie
Proiectul de ordonanta de urgenta privind exploatarea de la Rosia Montana a... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 13:21
Aproximativ 300 de persoane au protestat, duminica seara, la Cluj-Napoca si la Campeni (Alba) fata de proiectul minier de la Rosia Montana, facand apel ca oamenii sa mearga de 1 Decembrie la Alba Iulia sau la Bucuresti pentru a protesta.
Aproximativ 100 de persoane s-au adunat, duminica seara, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, avand steaguri cu mesajul "Salvati Rosia Montana" si bannere cu sloganuri precum "Iubesc Rosia Montana", "Vrem dezvoltare durabila la Rosia Montana". Ei au scandat "Romania suntem noi", "Nu cedam, nu capitulam", "Jos Guvernul", "Uniti salvam Rosia Montana".
Ziua Nationala, prilej de proteste la Alba Iulia sau Bucuresti
Cornel Valcu, unul dintre protestatari, a spus ca face apel la cat mai multi clujeni sa participe la manifestarile de 1 Decembrie de la Alba Iulia sau Bucuresti si sa duca acolo steagurile si bannerele folosite la proteste.
"Vrem ca acest 1 Decembrie sa fie unul special. Cei care nu pot ajunge la Alba Iulia sau Bucuresti sa participe la manifestarile de Ziua Nationala de la Cluj-Napoca si sa aiba asupra lor steagurile si bannerele de protestele fata de proiectul de la Rosia Montana", a spus Valcu.
Dupa aproximativ o ora, protestatarii, al caror numar a scazut la cateva zeci, au pornit intr-un mars prin centrul municipiului Cluj-Napoca, pe partea pietonala a Bulevardului Eroilor pana la Prefectura Cluj, dupa care s-au intors pe trotuarul de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 inapoi in Piata Unirii.
La Cluj-Napoca,... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 08:42
Presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru Rosia Montana, Darius Valcov (PSD), a propus, marti, plenului Senatului, respingerea proiectului de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana, propus de Guvern.
Dupa dezbateri, Senatul a respins proiectul de lege privind Rosia Montana, in forma transmisa de Guvern.
Senatul a respins, marti, proiectul de lege privind Rosia Montana, in forma transmisa de Guvern.
Senatul a adoptat, astfel, cu voturi 119 voturi "pentru", 3 voturi "impotriva" si 6 abtineri, Raportul elaborat de Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana, care este de respingere a proiectului de lege in forma transmisa de Guvern.
Pozitia PDL
Actul normativ are caracter organic, iar Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor fiind forul decizional.
Senatorul PDL Alexandru Peres a declarat, marti, in cadrul dezbaterilor pe raportul Comisiei Rosia Montana, ca este vorba de fapt despre analiza unei comisii de anchetare a tuturor actelor semnate pe tema Rosia Montana.
In timpul dezbaterilor, senatorul PNL Dian Popescu le-a cerut colegilor parlamentari, in numele grupului liberal, sa repinga proiectul privind Rosia Montana, sustinand ca actuala Lege a minelor trebuie sa fie modificata pentru a sigura un cadrul legal actualizat pentru astfel de exploatari.
Liderul grupului PDL, Cristian Radulescu, a anuntat ca senatorii democrat-liberali nu vor participa la... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 13:02
RMGC considera ca raportul Comisiei parlamentare privind proiectul minier de la Rosia Montana este profesionist, cuprinzator si apreciaza concluzia acesteia, aratand ca asteapta adoptarea rapida a cadrului legislativ general pentru ca dezvoltarea proiectului sa poata incepe in prima parte din 2014.
"Raportul Comisiei parlamentare a venit la capatul unor dezbateri transparente, in care opinia publica a avut ocazia sa fie informata cu privire la proiectul Rosia Montana. Raportul comisiei este profesionist si cuprinzator si ne bucuram ca, dupa multi ani de asteptare, s-a desfasurat o analiza serioasa a acestui proiect minier, in toate aspectele sale.
Apreciem concluzia Comisiei, care recomanda completarea cadrului legislativ actual din Romania cu masuri care sa stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare", arata marti compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), intr-un comunicat de presa.
RMGC spera ca noul cadru legislativ sa permite dezvoltarea industriei miniere din Romania si atragerea de investitori.
"Asteptam adoptarea rapida a cadrului legislativ general, pentru ca dezvoltarea proiectului minier Rosia Montana sa poata demara in prima parte a anului 2014, iar impactul economic pozitiv al repornirii mineritului in Romania sa se faca simtit in intreaga economie", se mai arata in comunicat.
"Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) actioneaza si a actionat intotdeauna cu buna credinta si deplina respectare a cadrului legal. RMGC isi... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 10:15
Comisia Parlamentara formata pentru a analiza proiectul Rosia Montana va da aviz negativ acestui proiect, au anuntat liderii USL. "Asta este, poate urmatorul va fi mai bun", a declarat resemnat premierul Ponta. Ne asteapta o noua lege, proiectul nu "primeste cartonasul rosu", si doar se are in vedere o alta abordare.
In mod paradoxal, decizia Comisiei Parlamentare a carei rol era acela de a analiza toate aspectele privind exploatarea de la Rosia Montana, depindea de deciza politica a USL. Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana se va reuni, luni seara, pentru a da votul final asupra proiectului de lege venit de la Guvern, in conditiile in care termenul fixat de Birourile permanente ale celor doua Camere pentru elaborarea raportului a expirat duminica.
"Cred ca au decis sa abordeze subiectul intr-un stil "european", sa nu dea o lege pentru o firma ci sa creeze o legislatie adecvata in ceea ce priveste exploatarea si extractia minereurilor. Si, in situatia in care si cazul Rosia Montana, se va plia pe aceasta lege globala, se va putea pune in aplicare si acest proiect de investitii. Cred ca este o chestie de normalitate. Nu i se arata cartonasul rosu acestui proiect, ci i se spune ca abordam altfel. Probabil ca vom asista la aparitia unei legi in ceea ce priveste acest cadru de exploatare a resurselor unde probabil vom intalni si extractia aurului pe langa alte minerale", a declarat pentru Business24 Ionel Blanculescu, analist financiar si consultantul... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 15:00
Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana se va reuni, luni seara, pentru a da votul final asupra proiectului de lege venit de la Guvern, in conditiile in care termenul fixat de Birourile permanente ale celor doua Camere pentru elaborarea raportului a expirat duminica.
Conducerea USL se va reuni, luni dimineata, iar tema votului final pe care Comisia pentru Rosia Montana trebuie sa il dea in ceea ce priveste proiectul de lege al Guvernului figureaza printre punctele principale de pe ordinea de zi.
Votul final in Comisia parlamentara va fi dat, asadar, in functie de decizia politica luata luni dimineata la nivelul conducerii USL.
In acest moment, conform aritmeticii din comisie, reprezentantii PNL, PC, UDMR si cei ai grupului minoritatilor pot asigura cvorumul in lipsa celor ai PSD si detin, cumulat, numarul necesar de voturi pentru a respinge proiectul in forma venita de la Guvern.
Daca membrii Comisiei vor decide sa respinga proiectul de lege in forma venita de la Guvern, se va face o completare cu caracter general a Legii minelor in ceea ce priveste exploatarile auro-argintifere, iar daca proiectul va primi raport de admitere, acesta va fi adoptat cu o serie de amendamente care il modifica radical, fiind eliminata din textul legii orice referire la Rosia Montana.
Dezbaterile din cadrul Comisiei parlamentare pentru Rosia Montana dureaza de circa doua luni. Acum o luna, conducerea USL a decis sa prelungeasca mandatul Comisiei cu inca o luna, pentru... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 09:02
Purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, a declarat, luni, ca parlamentarii liberali nu vor sustine niciun fel de derogari, introduse in alte legi aflate in Parlament, care sa favorizeze proiectul Rosia Montana, cum ar fi cele propuse in cazul Codului silvic.
Pocora a fost intrebata daca parlamentarii PNL vor sustine amendamentele propuse la Codul silvic si adoptate in unanimitate de Comisia de administratie din Senat, texte care sunt aproape identice cu cele din proiectul Guvernului privind exploatarea de la Rosia Montana.
"PNL nu sustine si nu voteaza proiectul de lege in forma trimisa de Guvern catre Parlament, iar unul dintre argumentele impotriva acestei legi este faptul ca ea institutie o serie de derogari de la legile din Romania in favoarea unei firme. Cu acest lucru nu putem si nu suntem de acord. Daca aceste derogari sunt scoase din proiectul de lege si introduse sub forma de amendamente la legile de baza problema ramane si de asemenea PNL este consecvent si nu sustine astfel de amendamente", a declarat Pocora.
Purtatorul de cuvant a mentionat ca nu este nevoie de legi speciale si de derogari in cazul exploatarilor miniere precum Rosia Montana, motiv pentru care Comisia speciala privind Rosia Montana va trebui sa respinga proiectul Guvernului.
"Parlamentarii sa nu voteze amendamentele care instituie derogari cu dedicatie nici in Legea minelor, nici in Codul silvic, nici in alte legi. Cel mai potrivit este ca in Parlament sa stabilim un cadru... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 15:26
Membrii PNL din Comisia speciala care analizeaza proiectul minier Rosia Montana au votat impotriva proiectului de lege in forma trimisa de Guvern, in cadrul dezbaterilor de joi, potrivit purtatorului de cuvant al PNL, Cristina Pocora.
"Primul vot care s-a dat astazi a fost pe marginea proiectului de lege asa cum a fost el trimis de Guvern catre Parlament. A fost o propunere atat a colegilor liberali, cat si a colegului de la UDMR. Exact acest lucru, sa se dea un vot pe proiectul de lege in forma in care a fost venit de la Guvern. In cadrul acestui vot, Partidul National Liberal a votat impotriva proiectului de lege in forma trimisa de Guvern.
Daca ar fi existat o majoritate, atunci raportul ar fi putut sa fie negativ, am fi putut merge cu acest raport in Plenul Camerei Deputatilor si Senatului si sigur ca s-ar fi decis acolo. In momentul in care a picat respingerea proiectului lege, se merge mai departe cu dezbaterea proiectului, se depun amendamente, se discuta amendamente. Noi am primit la Comisie doar cateva amendamente de dimineata, sigur ca pe parcurs colegii pot veni cu aceste amendamente", a spus Pocora.
Potrivit acesteia, in momentul de fata se dezbate si va exista un vot pe amendamente si apoi un vot final asupra raportului pe amendamente.
"Repet, ceea ce s-a votat dimineata, la prima ora, a fost un vot pe proiectul de lege asa cum a venit el de la Guvern, in aceasta forma, iar acolo PNL a fost consecvent pe pozitia sa, adica impotriva proiectului... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 15:40