Romania a facut progrese limitate in solutionarea celor trei recomandari specifice de tara pentru perioada 2017 - 2018, arata un raport de tara publicat miercuri de Comisia Europeana.
Documentul arata ca nu a fost inregistrat niciun progres in probleme precum stabilirea salariului minim in functie de un mecanism transparent, egalizarea varstei de pensionare sau cadrul fiscal.
Potrivit Executivului comunitar, au fost inregistrate progrese limitate cu privire la:
respectarea obligatiilor fiscale si colectarea impozitelor;educatie;tratamentul ambulatoriu;administratia publica;prioritizarea investitiilor publice.
Nu au fost inregistrate progrese in ceea ce priveste:
salariul minim;varsta de pensionare;cadrul fiscal.
In schimb, au fost inregistrate unele progrese cu privire la achizitiile publice, combaterea muncii nedeclarate si combaterea platilor informale in sistemul de sanatate.
"Masurile legislative adoptate in 2017 au inversat progresele substantiale in anul anterior cu privire la consolidarea guvernantei corporative a companiilor de stat, ceea ce indica o revenire semnificativa asupra reformelor anterioare", se arata in raportul Comisiei Europene.
Prima recomandare specifica de tara
Potrivit primei recomandari specifice de tara, in 2017, Romania trebuia sa asigure conformitatea cu Recomandarea Consiliului din 16 iunie 2017 de a corecta abaterea vizibila de la traiectoria de ajustare astfel incat sa poata atinge obiectivul bugetar pe termen mediu.... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 16:15
Un raport ingrijorator a ajuns pe masa Comisiei Europene, in aceste zile, realizat de reprezentantii CE care au venit luna trecuta in tara noastra si au vorbit cu guvernantii despre planurile fiscal-bugetare ale Bucurestiului pentru a tine in frau deficitul.
Raportul ajuns la Bruxelles a fost realizat in urma unei misiuni a CE in Romania din perioada 26-27 septembrie.
Misiunea Comisiei Europene s-a intalnit cu ministrul Finantelor, Ionut Misa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, membri ai Consiliului Fiscal si din comisiile de specialitate economica din Parlament.
Tara noastra se afla, din primavara, in procedura de deviere semnificativa (SDP), pentru ca ne-am abatut de la obiectivul bugetar pe termen mediu in 2016. Una dintre concluziile de acum ale misiunii CE este ca guvernantii nostri nu au de gand sa respecte recomandarile facute in cadrul SDP.
"Intelegerea noastra este ca autoritatile romane nu intentioneaza sa actioneze potrivit recomandarilor SDP. Ministrul de Finante a confirmat ca obiectivul pentru 2017 ramane un deficit bugetar nominal de 3% din PIB, in timp ce o ajustare structurala in 2017 nu reprezinta o prioritate", se arata in concluziile misiunii CE.
Raportorii europeni adauga ca rectificarea bugetara facuta de Guvern in septembrie mentine tinta de deficit la 2,96% din PIB.
"Aceasta cifra indica o deteriorare a deficitului structural in comparatie cu cel prevazut in bugetul initial din 2017, care planificase deja o orientare fiscala... mai mult
Joi, 26 Octombrie 2017, ora 14:51
Pus fata in fata de presa cu un raport ajuns la Bruxelles in care exista varianta ca impozitul pe venit sa fie 12% din 2018, premierul Mihai Tudose a sustinut, joi, ca toti angajatii vor plati 10% si ca nu ar fi prima oara cand reprezentantul Comisiei Europene la Bucuresti intelege gresit lucrurile.
Presa l-a surprins pe prim-ministru cu intrebari despre un raport ingrijorator ajuns la Bruxelles realizat in urma unei misiuni a CE in Romania din perioada 26-27 septembrie.
Acest raport semnala ca autoritatile de la Bucuresti au in vedere doua variante pentru impozitul pe venit de la 1 ianuarie: 10% si 12%. In plus, acelasi raport transmite Bruxelles-ului ca Guvernul are de gand sa reduca drastic procentul contributiei angajatilor romani la Pilonul II de pensii (de la 5,1% la 2%), ceea ce ar insemna o intoarcere in timp inainte de reforma sistemului de pensii din 2008, aspect care a fost evidentiat si de senatorul PNL Florin Citu.
Premierul a tratat total superficial ambele informatii pe care jurnalistii i le-au transmis:
"Domnul Citu? Haideti sa vorbim, totusi, serios. Nu, nu. Noi vorbim de 10%, a vorbit domnul Citu de 12%? (...) Noi o sa avem impozitul de 10% pe venit, indiferent de ce viseaza domnul Citu".
"Nu stiu ce raport aveti, este raportul Comisiei sau raportul reprezentantului, ce a inteles reprezentantul Comisiei la Bucuresti? Fiindca nu este prima data cand intelege niste chestii pe care le intelege numai domnia sa", a spus zeflemitor Tudose, la... mai mult
Joi, 26 Octombrie 2017, ora 12:50
70% din zonele de scaldat monitorizate din Romania sunt de calitate excelenta, arata cel mai recent raport publicat de Comisia Europeana.
In Romania, zonele de scaldat sunt monitorizate in proportie de 100%, mai arata Comisia Europeana.
La nivel european, peste 85% din zonele pentru scaldat monitorizate au indeplinit cele mai stricte standarde de calitate (de unde calificativul "excelent"), ceea ce inseamna ca ele au fost, in mare parte, lipsite de substante poluante nocive pentru sanatatea umana si pentru mediu, se mai arata in raport.
Peste 96% dintre zonele pentru scaldat monitorizate (din UE, Albania si Elvetia) au indeplinit cerintele minime de calitate stabilite in conformitate cu normele Uniunii Europene, mai arata raportul.
Iata, in ordine descrescatoare, tarile cu o apa de scaldat excelenta:
Luxemburg (100%)
Cipru (99%)
Malta (99%)
Grecia (97%)
Austria (95%)
Croatia (94%)
Germania (91%)
Italia (91%)
Danemarca (86%)
Belgia (85%)
Lituania (85%)
Portugalia (85%)
Spania (85%)
Cehia (83%)
Finlanda (83%)
Letonia (82%)
Franta (77%)
Olanda (75%)
Slovenia (75%)
Irlanda (73%)
Suedia (72%)
Ungaria (71%)
Romania (70%)
Estonia (67%)
Polonia (66%)
Ultimele cinci tari sunt, in ordine: Bulgaria (65%), Marea Britanie (65%), Slovacia (64%), Elvetia (61%) si Albania (37%).
Raportul Agentiei Europene de Mediu (AEM) si al Comisiei Europene confirma ca, in ultimii 40 de ani, plajele si locurile de practicare a inotului din intreaga... mai mult
Duminica, 28 Mai 2017, ora 12:20
Trenurile de lung parcurs din tara noastra ocupa locul cinci in Europa in ceea ce priveste punctualitatea, se arata intr-un raport de monitorizare a caii ferate inaintat luna trecuta de catre Comisia Europeana Consiliului si Parlamentului European.
Potrivit topului, citat de Romania Libera, trenurile din Romania sunt mai punctuale chiar decat cele din Suedia, Marea Britanie sau Franta.
Astfel, in ceea ce priveste "ponderea trenurilor cu intarzieri mai mici de 15 minute in total", pe primul loc sa claseaza Finlanda (95,4% din trenurile de lung parcurs au avut in 2012 intarzieri mai mici de 15 minute), urmeaza Danemarca (93,5%), Italia (93,1%) si Norvegia (92,9%).
Pe ...citeste mai departe despre "Trenurile romanesti, printre cele mai punctuale din Europa - cum e posibil" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Iulie 2014, ora 11:43
Perceptia romanilor despre independenta justitiei se situeaza la unul dintre cele mai scazute niveluri din UE, raportat la perioada 2012-2013, dar inregistrand totusi o crestere fata de 2010-2012, conform celui de-al doilea tablou de bord al UE privind justitia, dat publicitatii luni de CE.
Perceptia cetatenilor cu privire la gradul de independenta al justitiei este mai scazuta doar in Bulgaria si Slovacia. La acest capitol, in fruntea clasamentului se afla Finlanda, Irlanda si Marea Britanie.
Acest indicator a fost evaluat, la nivelul UE, in urma unui sondaj in care respondentii au trebuit sa raspunda la intrebarea: "In ce masura sistemul judiciar din tara dumneavoastra este independent fata de influentele venite din partea membrilor Guvernului, a cetatenilor sau a firmelor?". Sondajul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de firme reprezentand principalele sectoare ale economiei.
Conform tabloului de bord al UE, in 2012, in ierarhia eficientei sistemelor de justitie, ...citeste mai departe despre "Independenta justitiei in Romania: Cum stam fata de alte tari din UE si ce cred cetatenii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 18 Martie 2014, ora 13:04
Principalele prioritati pentru Romania anul viitor, din punct de vedere economic, ar trebui sa fie implementarea de reforme care sa inlesneasca investitiile, realizarea de progrese in privinta privatizarilor si imbunatatirea calitatii infrastructurii de transporturi, potrivit unui raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Prima dintre "prioritatile cheie" pentru Romania in 2013 este imbunatatirea climatului investitional, considera expertii institutiei.
"Este nevoie de intensificarea eforturilor pentru reducerea birocratiei si inlaturarea problemelor de avizare, considerate de catre mediul de afaceri, in sondaje, drept principalele probleme ale mediului investitional" , se spune in raport.
In continuare, BERD noteaza ca Romania ar trebui sa progreseze in privinta privatizarilor importante din sectoare economice cheie.
"Guvernul si-a exprimat angajamentul sa continue vanzarea de active importante, insa procesul de implementare a fost lent si ar trebui accelerat daca se doreste realizarea unor privatizari anul viitor" , noteaza BERD.
Calitatea infrastructurii de transport are nevoie de asemenea de "imbunatatiri semnificative". mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 14:05
Comisia Europeana consemneaza, in raportul tehnic MCV, faptul ca inconsecventa si lipsa de predictibilitate in jurisprudenta instantelor constituie o preocupare majora pentru comunitatea de afaceri si pentru societate in general, iar activitatea ICCJ va fi cruciala in unificarea jurisprudentei.
Raportul Comisiei Europene se refera la unificarea jurisprudentei in Romania, aratand ca la momentul aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana o vulnerabilitate persistenta identificata a fost inconsecventa in interpretarea si aplicarea legii.
Raportul tehnic, care urmeaza sa fie dezbatut si aprobat miercuri de Comisia Europeana, arata ca de la aderare, prin reformele legislative importante adoptate, s-a tot incercat consolidarea mecanismelor de unificare a jurisprudentei.
Raspunzand in parte recomandarilor Comisiei Europene din 2009 si 2010, prin adoptarea Legii Micii reforme a fost modificata competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, reducand sfera sa de competenta in calitate de prima instanta si prima instanta de apel, in scopul de a ajuta ICCJ sa se concentreze pe casatie si unificare a jurisprudentei.
De asemenea, s-a simplificat recursul in interesul legii (RIL), cale extraordinara de atac existenta, pentru rezolvarea de cazuri viitoare, a problemelor juridice care decurg din decizii finale inconsistente.
Noile coduri de procedura consolideaza aceste reforme. De altfel, noile Coduri de procedura introduc un nou si mai proactiv mecanism de unificare a... mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 19:13
Economia zonei euro va intra in recesiune si se va contracta cu 0,3% in 2012, potrivit estimarilor Comisiei Europene publicate joi.
Potrivit raportului Comisiei Europene, contractarea economiei este legata de criza datoriilor suverane, care afecteaza mai multe tari din zona euro, care a fragilizat pietele financiare si a dus la o decelerare a economiei reale.
Ultima data cand zona euro a intrat in recesiune a fost in 2009, cand scaderea a fost de 4,3%. De data aceasta, scaderea este insa "moderata" si exista semne ca am putea asista la o ameliorare in cea de-a doua jumatate a anului, se arata in raportul CE, citat de Handelsblatt.
Din cele 17 tari membre ale zonei euro, opt vor intra anul acesta in recesiune. Printre acestea se numara Grecia, Italia, Spania si Belgia, dar si Olanda, considerata pana acum una dintre tarile cu cea mai stabila economie din zona euro.
Cele mai puternice economii din euro, Germania si Franta nu vor intra in recesiune, dar vor inregistra o crestere lenta a economiei, de 0,6%, respectiv, 0,4%. mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 13:04