Economia Romaniei ar urma sa inregistreze anul acesta o crestere de 5,3%, urmand ca in 2018 avansul economic sa se reduca pana la 4,2%, conform celor mai recente prognoze publicate marti de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Comparativ cu precedentele prognoze din luna mai, BERD si-a imbunatatit estimarile privind evolutia economiei romanesti cu 1,3 puncte procentuale pentru acest an, de la 4% pana la 5,3%, si cu 0,7 puncte procentuale pentru anul urmator, de la 3,5% pana la 4,2%.
"Mai multe tari, in special Romania si Turcia, inregistreaza ritmuri de crestere comparabile cu nivelurile inregistrate inaintea crizei", sustine BERD.
La nivel general, BERD si-a imbunatatit semnificativ prognozele de crestere pentru 2017, gratie exporturilor mai mari, relansarii investitiilor si preturilor mai mari la materii prime, care sprijina o relansare solida.
Ritmul mediu de crestere inregistrat in tarile din regiunea in care opereaza BERD ar urma sa fie de 3,3% in acest an, cu 0,9 puncte procentuale mai mult decat in prognozele publicate in luna mai si dupa o crestere de doar 1,9% in 2016.
"Aceasta relansare ampla este o evolutie binevenita. Ea creeaza, de asemenea, o fereastra de oportunitate pentru derularea reformelor care vor asigura sustenabilitatea ritmurilor solide de crestere pe termen lung", apreciaza economistul sef al BERD, Sergei Guriev.
BERD sustine ca cele mai recente prognoze ale sale sunt supuse la numeroase riscuri, inclusiv... mai mult
Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 19:13
1Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 2,4%, anticipeaza expertii BERD, in pricipal datorita exporturilor si cererii interne, principalele riscuri fiind in zona creditarii, din cauza creditelor neperformante si reducerii finantarii transfrontraliere de catre bancile straine.
Perspectivele de crestere economica ale Romaniei sunt limitate de situatia dificila din zona euro, se arata intr-un raport publicat marti de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Totodata, nivelul ridicat al creditelor neperformante, care depasesc 20% din soldul total al imprumuturilor, si continuarea procesului de dezintermediere transfrontaliera de catre bancile straine ar putea trage in jos perspectivele de crestere pe termen scurt, prin limitarea ritmului de revenire a creditarii, avertizeaza BERD.
BERD estimeaza ca economia Romaniei a crescut anul trecut cu 2,5%
Banca estimeaza ca economia Romaniei a crescut anul trecut cu 2,5%, dupa o rata de crestere de 2,8% in primele noua luni, datorata in principal exporturilor si agriculturii.
BERD a investit anul trecut 510 milioane euro in Romania, participand la 32 de proiecte.
Investitiile BERD in Romania totalizeaza 6,4 miliarde euro, in proiecte cu o valoare totala de 20,3 miliarde euro, potrivit datelor bancii.
Economia Romaniei a crescut cu 4,1% in trimestrul al treilea
Economia romaneasca a crescut cu 4,1% in trimestrul al treilea, cel mai rapid avans din ultimii doi ani, sustinuta de... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 12:15
Tranzitia tarilor din Europa de Est catre standardele occidentale este influentata de factori istorici, intre care vechile granite imperiale sau ratarea unor oportunitati precum cea data de inlocuirea "fostei elite comuniste a Romaniei condusa de Ion Iliescu" cu Guvernul Ciorbea, arata BERD,
"Imperiile si puterile coloniale pot lasa o mostenire pe termen lung in ce priveste institutiile politice si economice. In particular, conducerea otomana a avut efecte negative de durata asupra dezvoltarii financiare si normelor sociale legate de incredere din Europa de Sud-Est. Conducerea habsburgica, in schimb, a lasat o mostenire pozitiva in prin lipsa coruptiei", noteaza intr-un raport Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Tarile din egiune cu el mai bu parcurs economic au fost sub control prusac
Tarile din Europa Centrala si de Est cu cel mai bun parcurs al tranzitiei in perioada 1989-2006 au fost cele care s-au aflat sub control prusac, urmate de fostele componente ale Imperiului Habsburgic, in timp ce statele cu mostenire tarista sau otomana au inregistrat o evolutie mai dificila, iar in unele cazuri chiar o inrautartire.
"Indicatorii de tranzitie ai BERD difera in functie de vechile granite imperiale. Gradul de tranzitie este mai ridicat in tarile care au facut parte din Imperiul Habsburgic sau Prusia, fata de cele care au fost controlate de otomani si rusi", arata raportul BERD.
Regiunile din Polonia care s-au aflat in trecut sub control... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 08:35
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul urmator de la 2,2%, nivel anticipat in luna mai, la 2,4%, dar a avertizat ca perspectivele pe termen scurt sunt limitate in continuare de evolutia slaba a zonei euro.
Pentru anul in curs, banca anticipeaza un avans al PIB de 2,2%, fata de estimarea de 1,4% din mai, se arata intr-un raport al BERD privind perspectivele economice ale tarilor in care opereaza.
Prognoza BERD pentru evolutia economiei Romaniei anul urmator este mai optimista decat asteptarile Comisiei Europene si Fondului Monetar International.
Astfel, Comisia Europeana (CE) a estimat, saptamana trecuta, ca economia Romaniei va creste cu 2,1% anul viitor si cu 2,4% in 2015, cu o contributie mai semnificativa din partea cererii interne.
FMI estimeaza pentru Romania, in 2014, o crestere a PIB de 2,2%, nivel anticipat si pentru acest an, dar se asteapta ca evolutia sa fie influentata decisiv de cererea interna, cu accent pe investitii, nu pe exporturi, ca in prezent. mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 16:01
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,9%, cat estima in octombrie, la 1,4%, o estimare usor mai pesimista decat proiectiile Bancii Mondiale si Guvernului, de 1,6%, respectiv 1,8%.
BERD estimeaza cresterea PIB al Romaniei pentru anul 2012 la 0,3%.
"Incetinirea din zona euro si o scadere semnificativa a productiei agricole au avut puternice efecte de atenuare asupra cresterii (economiei, n.r.) Romaniei in 2012, rezultand un avans economic neglijabil pentru intreg anul, potrivit estimarilor preliminare.
Totusi, disciplina fiscala a fost, in linii mari, mentinuta, inflatia este in jur de 5% si tara are in continuare o buna acoperire in rezerve (valutare, n.r.). O anumita recuperare a cresterii este probabila in 2013", se arata in raportul BERD.
Banca Mondiala a anuntat saptamana trecuta o prognoza de crestere economica de 1,6% pentru Romania in acest an. Pentru 2014, banca anticipeaza un avans de 2,2%, iar in 2015 de 3%.
Guvernul si-a fixat pentru 2013 o tinta de crestere de 1,8%, dar spera intr-o varianta optimista sa atinga un avans de 2%.
Comisia Europeana estima la inceputul lunii noiembrie un avans economic de 2,2% pentru Romania in acest an si de 2,7% pentru anul urmator. mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 15:13
Principalele prioritati pentru Romania anul viitor, din punct de vedere economic, ar trebui sa fie implementarea de reforme care sa inlesneasca investitiile, realizarea de progrese in privinta privatizarilor si imbunatatirea calitatii infrastructurii de transporturi, potrivit unui raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Prima dintre "prioritatile cheie" pentru Romania in 2013 este imbunatatirea climatului investitional, considera expertii institutiei.
"Este nevoie de intensificarea eforturilor pentru reducerea birocratiei si inlaturarea problemelor de avizare, considerate de catre mediul de afaceri, in sondaje, drept principalele probleme ale mediului investitional" , se spune in raport.
In continuare, BERD noteaza ca Romania ar trebui sa progreseze in privinta privatizarilor importante din sectoare economice cheie.
"Guvernul si-a exprimat angajamentul sa continue vanzarea de active importante, insa procesul de implementare a fost lent si ar trebui accelerat daca se doreste realizarea unor privatizari anul viitor" , noteaza BERD.
Calitatea infrastructurii de transport are nevoie de asemenea de "imbunatatiri semnificative". mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 14:05
Criza politica interna si evolutia economica a ultimelor luni afecteaza Romania. Conform unui raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), prognoza de crestere economica a tarii pentru 2012 a fost scazuta la 0,8% de la 1,2%, dar si pentru 2013.
Astfel, BERD anuleaza ultima revizuire facuta la adresa Romaniei, din raportul din luna mai, cand prognoza de crestere a Romaniei a fost crescuta de la 0,8% la 1,2%. Pentru anul 2013, BERD a coborat estimarea de crestere economica a Romaniei de la 2,6% la 1,85.
"Pana recent, economia Romaniei se afla pe cale de a inregistra o crestere robusta in 2012, dupa revenirea din 2011. Incetinirea din zona euro are un semnificativ efect de amortizare asupra exporturilor, iar dovezile unei dezintermedieri financiare a bancilor transfrontaliere evidentiaza importanta transmiterii crizei pe canalul sectorului financiar. Climatul extern slab si criza politica declansata in iulie ar putea afecta negativ cresterea pe termen scurt. Sprijinul financiar puternic de la FMI si alte institutii financiare internationale a asigurat o protectie importanta", se arata in raportul BERD, citat de Mediafax.
In Europa de Sud-Est, regiune de care apartine si Romania, BERD vede o instabilitate crescuta in privinta evolutiei economice pe termen scurt. Principalul risc este vulnerabilitatea sectorului financiar in conditiile in care mare parte a sistemului bancar este controlat de institutii de credit din strainatate. Un alt risc... mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 14:29
Dupa recentul raport al BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) - intocmit pe baza de analize, dar si de anchete si sondaje -, reprezentantii minunatei noastre clase politice, de la dreapta la stanga si de la putere pana in opozitie, se pot considera fericiti.
Balivernele lor, in absolut nicio legatura cu realitatile concrete din Romania, au dat roade, "prinzand" la nebanuit de multi din aceasta Romanie confuzionata politic, facuta praf economic, clorofomizata social si manelizata mental. Discutand despre Romania ca despre o alta tara si propunand abordari si intreprinzand actiuni cu aplicare tot in cazul altor tari, clasa politica din Romania a obtinut victoria totala asupra tarii, ingropand orice perspective pentru aceasta.
Potrivit raportului, romanii, din cauza faptului ca in anii de criza nivelul lor de trai a avut de suferit, au devenit mult mai sceptici decat erau fata de economia de piata si democratie. De ce i-a lovit atat de sever criza nu ne spune raportul! Ori raportul nu ne face confidente, ori raportul, din motive lesne de banuit, nici nu a investigat aspectul.
Oricum, se deduce, nici nu i-a interogat pe romani sub o forma sau alta asupra acestuia.
Ceea ce, de asemenea, nu se intelege foarte exact din raport este daca legatura dintre acest scepticism crescut si criza este facuta de catre BERD sau de catre subiectii insisi ai cercetarii, in sensul ca, afectati de criza, acestora le-a scazut deschiderea manifestata anterior fata... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 12:04