Romania are a doua cea mai rapida crestere economica din Europa, dar aceasta nu s-a tradus in reducerea saraciei, iar problema incluziunii este predominant o constanta rurala, 70% dintre cei saraci traind in aceste zone, arata un raport al Bancii Mondiale.
"Aproximativ 45% din populatia tarii se afla in zonele rurale, unde saracia este cu 20 de puncte procentuale mai mare decat in zonele urbane. Aceasta dualitate puternica este manifestata prin oportunitati inegale si un acces inegal la piete, fapt ce nu se mai intampla in niciuna dintre tarile Uniunii Europene", se precizeaza in documentul citat de Mediafax.
Raportul arata ca peste 900.000 de persoane (4,5%), traiesc in saracie extrema in zonele marginalizate din Romania (3,2% din mediul urban si 6,2% din populatia rurala).
"Zonele marginalizate sunt, prin definitie, domenii care combina capitalul uman scazut, somajul ridicat si locuintele necorespunzatoare. Aceste zone sufera de o combinatie de strazi murdare sau inexistente, concentratia de gospodarii aflate in saracie extrema, niveluri foarte scazute de educatie, sanatate precara, mame adolescente, un numar mare de copii, scoli de slaba calitate si/sau scoli segregate si o rata inalta de infractionalitate in randurile minorilor", se arata in raport.
"Serviciile publice lipsesc sau sunt de slaba calitate, iar persoanele din comunitatile marginalizate au putine oportunitati de a obtine o educatie mai buna sau un loc de munca decent", spun realizatorii... mai mult
Duminica, 24 Iunie 2018, ora 15:26
Banca Mondiala a imbunatatit estimarile de crestere a economiei Romaniei pentru 2018 si urmatorii doi ani.
Pentru acest an, BM anticipeaza un avans de 5,1%, cu 0,6 puncte procentuale peste ritmul prognozat in ianuarie, institutia financara avertizand in schimb ca presiunile inflationiste sunt in urcare, potrivit editiei din luna iunie a raportului Global Economic Prospects, publicat marti.
Pentru 2019, banca anticipeaza o incetinire a cresterii economiei romanesti la 4,5% (+0,4 puncte fata de estimarea din ianuarie) si la 4,1% in 2020 (+0,6 puncte comparativ cu ianuarie).
Romania a inregistrat anul trecut o crestere economica de 6,9%, iar in primul trimestru din 2018 un avans de 4% pe serie bruta si de 4,2% ajustata sezonier, potrivit datelor INS. Guvernul a conceput bugetul bazat pe o crestere economica de 5,2%.
FMI a revizuit la randul sau in crestere estimarea de crestere economica a Romaniei de la 4.4% la 5,1%, in raportul World Economic Outlook publicat in aprilie.
Romania este inclusa in raportul Bancii Mondiale in regiunea Europa si Asia Centrala, unde institutia anticipeaza pentru 2018 o moderare a avansului economic la 3,2% si la 3,1% in 2019, in conditiile in care redresarea modesta a statelor exportatoare de marfuri va fi partial redusa de incetinirea care va avea loc in statele importatoare.
Redresarea unora dintre statele importatoare de marfuri a fost asociata de persistenta sau adancirea dezechilibrelor. Ratele inflatiei au depasit sau sunt... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2018, ora 10:29
Economia Romaniei va creste anul acesta cu 5,1%, potrivit Bancii Mondiale, care si-a imbunatatit prognoza fata de cea din luna iunie, care arata un avans de 4%.
Institutia atrage insa atentia ca saltul din 2016 va fi urmat in 2017 de o incetinire a cresterii la 3,8%, pentru ca in 2018 avansul economiei romanesti sa se reduca la 3,4%.
"Cresterea este asteptata sa ramana solida in 2017 pe masura ce noi masuri de relaxare fiscala vor fi implementate, inclusiv o noua reducere a TVA la 19%, eliminarea taxei pe constructiile speciale si reducerea accizei la combustibili", se arata in raportul Bancii Mondiale.
"Cu toate acestea, adoptarea Legii darii in plata a introdus incertitudine in cadrul juridic al sectorului financiar cu posibile efecte negative asupra incluziunii financiare, bilantului bancilor si sectorului constructiilor si ar putea duce la provocari juridice pentru banci", adauga Banca Mondiala.
Citeste mai departe despre "Romania va inregistra o crestere economica de 5,1% in 2016, dar va frana in urmatorii ani - Banca Mondiala" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2016, ora 12:41
Ne mandrim cu o crestere economica record european in 2015. Ne mandrim si mai mult dupa ce ultimul raport al Bancii Mondiale ne suplimenteaza acest ritm si ne prognozeaza o crestere importanta si in 2016.
Oare chiar ar trebui sa ne mandrim? Ne serveste la ceva aceasta crestere? Cred ca este cazul sa ne trezim la realitate si sa analizam nepoliticianist recordul de crestere pe care Romania l-a inregistrat anul trecut si pe care s-ar putea sa-l inregistreze si in acest an.
Analiza corecta a cresterii economice, asa dupa cum se face in tarile dezvoltate, pleaca de la scopul pe care il are procesul cresterii economiei prin indicatorul PIB. Acest scop este transformarea cresterii economice in dezvoltare economica, adica transformarea surplusului de valoare intr-un potential mai mare de satisfacere a nevoilor populatiei.
Preluarea ad literam a cifrei de crestere fara analiza efectelor materiale, educationale, culturale, ambientale etc. pe care aceasta cifra statistica le are asupra ...citeste mai departe despre "La ce serveste cresterea economica?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 07:37
Banca Mondiala (BM) a revizuit in crestere la 3% estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, de la 2,9% cat estima in ianuarie, potrivit raportului bianual "Global Economic Prospects" publicat miercuri de institutia financiara internationala.
In schimb, a lasat nemodificate prognozele pentru 2016, cand Romania ar urma sa inregistreze o crestere economica de 3,2%, si chiar a revizuit in scadere cu 0,4% estimarile pentru 2017, de la 3,9% la 3,5%.
Tarile cu cea mai mare crestere economica din UE: Romania se afla in frunte
La nivel regional, Banca Mondiala estimeaza ca regiunea Europa emergenta si Asia Centrala (in care este inclusa si Romania) va suferi o incetinire a ritmului de crestere economica, de la 2,4% in 2014 pana la 1,8% in 2015.
"Scaderea pretului petrolului si tensiunile geopolitice sunt doar partial compensate de revenirea moderata din zona euro. Revenirea a fost una inegala in intreaga regiune, afectata de mostenirile crizei financiare globale, in ...citeste mai departe despre "Banca Mondiala are vesti bune despre economia Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 11:00
Banca Mondiala (BM) anticipeaza pentru acest an o crestere de 2,9% a economiei Romaniei, cu 0,3 puncte procentuale sub estimarea din iunie anul trecut, indicatorul urmand sa accelereze anul viitor la 3,2,%, potrivit prognozei economice globale a institutiei financiare internationale.
In iunie anul trecut, Banca Mondiala prognoza un avans de 3,2% al economiei Romaniei in 2015 si de 2,9% in 2016.
Institutia a revizuit usor si estimarea referitoare la cresterea economica din 2014, la 2,6%, de la un nivel de 2,7% anticipat in octombrie, redus de la 2,8% in iunie.
FMI si Comisia Europeana anticipeaza ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 2,5%.
Valcov: Nu am cum sa cred intr-o crestere economica sub 3% in 2015
"In Ungaria si Romania, cresterea economica va fi alimentata mai mult de cererea interna, sustinuta de imbunatatirea conditiilor pe piata muncii si de increderea populatiei, precum si de investitiile publice in infrastructura, finantate in mare parte de Uniunea Europeana", se arata in raportul Bancii Mondiale.
Inflatia a inceput sa incetineasca in multe state aflate in dezvoltare, ca efect al declinului preturilor materiilor prime si, in unele state, precum Brazilia, al masurilor de descurajare a cresterii exagerate a creditarii.
In Ungaria, Romania si Serbia, inflatia a coborat sub tintele inferioare ale bancilor centrale, pe fondul unei cresteri economice anemice, noteaza Banca Mondiala.
Multe state din Europa Centrala si de... mai mult
Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 10:24
Banca Mondiala estimeaza ca economia romaneasca va creste cu 2,9% in acest an, dupa un avans de 2,6% in 2014, potrivit raportului Global Economic Prospects, publicat miercuri de institutia financiara internationala.
BM a revizuit in scadere usoara, la 2,6%, estimarile privind cresterea economica inregistrata anul trecut de Romania, dupa ce, in octombrie 2014, institutia prognoza un avans de 2,7%.
Incetinirea economiei romanesti de la 3,5% in 2013 pana la 2,6% in 2014 va fi urmata, potrivit raportului elaborat de Banca Mondiala, de o accelerare a cresterii pana la 2,9% in acest an, urmata de un avans de 3,2% in 2016 si unul de 3,9% in 2017.
Crestere economica de 2,6% in 2014. Ce ne asteapta in 2015? - Comisia de Prognoza
Romania, cea mai mare crestere economica din UE in trimestrul trei
La nivel regional, Banca Mondiala estimeaza ca avansul in regiunea Europa emergenta si Asia Centrala (in care este inclusa si Romania) a incetinit pana la 2,4% in 2014, de la 3,7% in 2013, ...citeste mai departe despre "Vesti bune de la Banca Mondiala: Cat va creste economia Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 08:11
Banca Mondiala anticipeaza pentru acest an o crestere de 2,5% a economiei Romaniei, similara cu cea estimata pentru 2013, indicatorul urmand sa accelereze usor anul viitor, la 2,7,%, potrivit Prognozei Economice Globale a institutiei financiare internationale.
Banca Mondiala a imbunatatit astfel estimarile pentru 2013 si 2014 in cazul Romaniei fata de editia de anul trecut a raportului, dar a redus cresterea economica previzionata pentru anul viitor.
Astfel, BM anticipa anul trecut pentru Romania o crestere economica de 1,6% in 2013, 2,2% in 2014, respectiv 3% in 2015.
Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a declarat marti ca anul trecut cresterea economica a Romaniei a fost probabil "mai aproape" de 3%, peste estimarea Guvernului, ca urmare a recuperarii consumului in trimestrul al patrulea.
Economia a crescut cu 4,1% in trimestrul al treilea, cel mai rapid avans din ultimii doi ani, sustinuta de exporturi si recolta agricola buna.
Premierul Victor Ponta a declarat, saptamana trecuta, ca Romania a incheiat anul 2013 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB si o crestere economica de 2,7%, mai mare decat cea prognozata.
Crestere de 2,2% pentru anul trecut
Pentru anul trecut, Guvernul, FMI si Comisia Europeana au anticipat o crestere economica de 2,2%, fata de o prognoza initiala mai precauta, de 1,6%. Pentru acest an, Guvernul si institutiile financiare internationale anticipeaza o crestere de 2,1-2,2% a PIB.
Romania are in derulare un acord in valoare de... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 11:12