Banca Mondiala si-a imbunatatit, marti, 8 iunie, estimarile privind evolutia economiei Romaniei, atat pentru anul acesta cat si pentru anul viitor, in conditiile in care se asteapta ca economia mondiala sa inregistreze in 2021 cea mai puternica crestere din ultimii 80 de ani.
Conform celei mai recente editii a raportului cu privire la perspectivele economice globale, Banca Mondiala estimeaza ca Romania va inregistra in acest an un avans al PIB de 6%, cu 2,5 puncte procentuale peste estimarea din ianuarie, urmand ca anul viitor sa inregistreze o crestere de 4,5%, cu 0,4 puncte procentuale peste estimarile anterioare. Pentru 2023, Banca Mondiala prognozeaza in cazul Romaniei o crestere economica de 3,9%.
Avansul economiei romanesti in acest an ar urma sa fie superior celui inregistrat pe ansamblu de regiunea Europei si Asiei Centrale (3,9%), insa Banca Mondiala avertizeaza ca, la nivel regional, riscurile raman ridicate, avand in vedere ritmul lent al campaniei de vaccinare, incertitudinea politica si tensiunile geopolitice.
La nivel global, Banca Mondiala si-a imbunatatit prognoza de crestere pentru acest an cu 1,5 puncte procentuale, pana la 5,6%, ceea ce inseamna ca economia mondiala va inregistra cea mai puternica crestere din ultimii 80 de ani. Cu toate acestea, institutia financiara internationala avertizeaza ca multe tari, in special cele sarace, sunt lasate in urma si vor avea nevoie de mai multi ani pentru a reveni la nivelul de dinaintea pandemiei.... mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 08:13
Banca Mondiala a publicat, luni, un nou studiu Doing Business, in care analizeaza de aceasta data reglementarile comerciale aplicabile companiilor locale in 22 de orase din Bulgaria, Romania si Ungaria, in comparatie cu cele aplicabile in alte 187 tari.
Intre observatiile principale ale studiului:
Reglementarile aplicabile mediului de afaceri si punerea acestora in aplicare difera semnificativ atat intre, cat si in interiorul Bulgariei, Romaniei si Ungariei - cele mai mari decalaje existand in interiorul Bulgariei si RomanieiNicio localitate nu exceleaza in toate cele cinci domenii masurate; fiecare dintre cele 22 de localitati comparate se situeaza in prima jumatate a clasamentului la cel putin un indicator si in a doua jumatate a clasamentului la cel putin unul dintre ceilalti indicatoriBucurestiul ocupa pozitii in prima jumatate a clasamentului la majoritatea indicatorilor masurati, demonstrand potential pentru gestionarea eficienta a unui volum crescut de solicitari de servicii din partea sectorului privatOrasele romanesti s-ar putea inspira din exemplul dat de Timisoara pentru a imbunatati procesul de solutionare a litigiilor comerciale
Specificul romanesc
Potrivit studiului Bancii Mondiale, cele mai mari diferente la nivel subnational se inregistreaza in Bulgaria si Romania.
In Romania, Bucurestiul depaseste cu 17 pozitii Craiova (care se afla la coada clasamentului) la indicatorul privind constituirea unei societati comerciale, iar Timisoara se afla cu 17... mai mult
Marti, 18 Iulie 2017, ora 09:26
Ne mandrim cu o crestere economica record european in 2015. Ne mandrim si mai mult dupa ce ultimul raport al Bancii Mondiale ne suplimenteaza acest ritm si ne prognozeaza o crestere importanta si in 2016.
Oare chiar ar trebui sa ne mandrim? Ne serveste la ceva aceasta crestere? Cred ca este cazul sa ne trezim la realitate si sa analizam nepoliticianist recordul de crestere pe care Romania l-a inregistrat anul trecut si pe care s-ar putea sa-l inregistreze si in acest an.
Analiza corecta a cresterii economice, asa dupa cum se face in tarile dezvoltate, pleaca de la scopul pe care il are procesul cresterii economiei prin indicatorul PIB. Acest scop este transformarea cresterii economice in dezvoltare economica, adica transformarea surplusului de valoare intr-un potential mai mare de satisfacere a nevoilor populatiei.
Preluarea ad literam a cifrei de crestere fara analiza efectelor materiale, educationale, culturale, ambientale etc. pe care aceasta cifra statistica le are asupra ...citeste mai departe despre "La ce serveste cresterea economica?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 07:37
Banca Mondiala (BM) a eliminat o sectiune critica dintr-un raport despre economia Chinei, dat publicitatii recent, motivand ca sectiunea respectiva nu a fost analizata intr-un mod adecvat.
Institutia cu sediul in Washington a adus critici Beijingului si a cerut accelerarea reformelor in sectorul financiar, domeniu in care statul are un rol crucial, informeaza AFP, potrivit Yahoo News.
Expertii Bancii Mondiale au explicat, in raportul publicat miercuri, ca daca aceasta problema nu va fi rezolvata, atunci vor fi puse in pericol "cele trei decenii de evolutie remarcabila" de care a avut parte a doua cea mai mare economie a lumii.
Investitiile prost gandite, supraindatorarea si un sistem bancar slab reglementat - acestea sunt ingrijorarile exprimate de institutie in raportul respectiv.
Ulterior, vineri, ...citeste mai departe despre "Decizie controversata a Bancii Mondiale: A eliminat dintr-un raport o sectiune critica despre China" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 05 Iulie 2015, ora 13:46
La nivel global, pretul alimentelor a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 5 ani, inregistrand o scadere de 14% intre lunile august 2014 si mai 2015, arata expertii Bancii Mondiale.
Principala cauza o reprezinta scaderea dramatica a pretului petrolului, aceasta angerenand o reducere a costurilor de cultivare si a pretului ingrasamintelor aplicate in culturile agricole, se arata intr-un comunicat al Bancii Mondiale.
Cosul abundentei
Pretul scazut al petrolului a favorizat dezvoltarea unor culturi abundente de grau, porumb si orez pe anul in curs.
Laolalta cu scaderea costurilor in exploatarea terenurilor agricole, piata marfurilor alimentare s-a bucurat si de reducerea costurilor de transport, fapt ce a asigurat o scadere stabila a pretului alimentelor, in ciuda usoarei reveniri a pretului petrolului.
Intre august 2014 si mai 2015, graul a inregistrat cea mai mare scadere de pret, de 18%, urmat de orez cu 14 procente si porumb, 6%.
Momentul coincide si cu impunerea embargoului la alimente de catre Rusia, producatorii europeni de produse agro-alimentare reclamand pierderi de 9 miliarde de euro ca urmare a scaderii dramatice a preturilor pe piata din UE.
La sfarsitul lunii trecute, Moscova a anuntat prelungirea embargoului pentru produsele agro-alimentare din UE, Norvegia, Statele Unite, Australia si Canada pana in august 2016.
Masura ar putea influenta evolutia pretului la alimente la nivel global, pe masura ce Rusia cauta alti furnizori de pe... mai mult
Joi, 02 Iulie 2015, ora 11:23
Reprezentantii Bancii Mondiale vad un adevarat pericol in interventiile Beijingului in ajutorarea sistemului financiar intern.
Un raport de 39 de pagini facut public astazi de institutia financiara internationala atrage atentia asupra riscurilor de instabilitate financiara aparute in urma deciziilor din China.
Pe de o parte expertii Bancii Mondiale lauda incetinirea survenita in cresterea economica a Chinei ca urmare a schimbarii catre un model economic mai eficient, dar sustin ca alte masuri luate de guvern se dovedesc extrem de periculoase, arata cotidanul The Star.
Interventie fara precedent
China a reusit sa isi reduca vulnerabilitatea la modelul cresterii economice bazate pe imprumuturi masive care a fost inregistrat in perioada ce a urmat crizei din 2008, au mentionat expertii Bancii Mondiale.
In acelasi timp, acestia spun ca, extinsa, interferenta guvernului chinez cu sectorul financiar poate submina toata eforturile facute pentru schimbarea economiei in bine.
"Nivelul interventiei de stat intalnita in China nu isi gaseste nicio paralela in pietele economice moderne", se arata in raport.
"Statul a interferat in mod extins si prin actiuni directe pentru a asigura resurse prin serviciile administrative, pentru a controla nivelul preturilor, al garantiilor si al liniilor de credit influentand institutiile financiare si organismele cu rol regulator", mai spun expertii Bancii Mondiale.
Din punctul lor de vedere, distorsiunea efectuata de catre... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 17:14
2China si Brazilia au inregistrat ani in sir de crestere economica sustinuta, dar perioada fasta pare sa se fi terminat. Presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, crede ca cele doua economii se vor confrunta cu provocari majore in cursul acestui an.
"Tarile in curs de dezvoltare au reprezentat motorul cresterii economice globale in perioada crizei financiare. Acum insa, au in fata un mediu economic mult mai ostil", a explicat seful Bancii Mondiale intr-un raport dat publicitatii pe miercuri, aminteste postul CNN.
Soc puternic in septembrie
Banca Mondiala nu este singura institutie care se arata alarmata de vulnerabilitatea pietelor emergente.
Ultimele intalniri ale comitetului director al Rezervei Federale au avut ca tema principala efectele pe care majorarea dobanzii de referinta ar avea-o asupra economiilor din aceasta zona, iar ingrijorarea analistilor este in crestere.
Mai toti economistii care s-au aplecat asupra problemei vad septembrie ca fiind luna in care pietele emergente se pot confrunta cu un soc puternic. Trei factori stau la baza declansarii crizei care poate afecta economiile in curs de dezvoltare.
Acestia sunt reprezentati de aprecierea dolarului, scaderea preturilor la materii prime ca urmare a reducerii ritmului de crestere economica in China si a lipsei cererii de pe alte piete si o eventuala crestere a dobanzii de referinta in SUA.
La mana americanilor
Majoritatea analistilor asteapta ca septembrie sa fie luna in care Rezerva... mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 12:02
Defrisarile ilegale pe plan mondial genereaza profituri de ordinul a 10-15 miliarde de dolari anual (intre 7,5 si 11 miliarde de lire sterline), se mentioneaza intr-o noua analiza a Bancii Mondiale pe acest subiect.
Intr-un raport intitulat "Justitie pentru padure", Banca Mondiala semnaleaza faptul ca majoritatea exploatarilor forestiere ilegale este gestionata de crima organizata si ca o parte substantiala din acest profit merge spre oficialii corupti, transmite miercuri BBC News.
Printre tarile cele mai afectate de defrisarile ilegale forestiere figureaza Indonezia, Madagascar, precum si mai multe state din vestul Africii.
"Noi trebuie sa luptam cu crima organizata, impotriva exploatarilor forestiere ilegale, asa cum ne-am lupta impotriva infractorilor care vand droguri sau se ocupa de extorcari", considera Jean Pesme, manager la Banca Mondiala pentru integritatea pietei. El recomanda ca donatorii sa finanteze programe care sa consolideze capacitatea fortelor de aplicare a legii in combaterea comertului ilegal de lemn.
Expertii BM au calculat ca suprafata de padure defrisata ilegal intr-o secunda echivaleaza cu marimea unui teren de fotbal. mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 09:59
China ar putea sa se confrunte cu o criza economica daca nu reduce companiile de stat si nu reformeaza finantele publice, se arata intr-un raport pregatit de Banca Mondiala.
Raportul, intitulat "China 2030", este destinat sa influenteze urmatoarea generatie de lideri chinezi si abordeaza modelul economic urmat de China in ultimele decenii, model care i-a permis acestei tari sa inregistreze un ritm mediu de crestere de aproximativ 10% pe an si sa ajunga a doua economie mondiala.
'Cresterea economica a Chinei risca sa incetineasca rapid si fara avertismente. Acest lucru s-a intamplat in tarile in curs de dezvoltare cu o crestere economica accelerata precum Brazilia si Mexic dupa ce au ajuns la un anumit nivel al veniturilor, un fenomen numit de economisti "capcana venitului mediu".
Pentru a evita aceasta capcana, raportul recomanda reducerea rolului companiilor de stat. In plus, raportul cere autoritatilor chineze sa reformeze finantele guvernelor locale si sa promoveze competitia si antreprenoriatul.
Banca Mondiala sugereaza ca firmele de asset-management ar trebui sa supervizeze companiile de stat pentru a se asigura ca aceste firme sunt conduse dupa principii comerciale si nu politice. De asemenea, raportul recomanda o crestere semnificativa a dividendelor platite de companiile de stat, ceea ce ar conduce la cresterea veniturilor guvernului care astfel va putea sa finanteze noi programe sociale
Un nou congres al partidului comunist chinez ar urma sa aiba... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 09:23