O parte dintre cei mai bogati oameni ai lumii au averi mai mari decat se stie, ceea ce inseamna ca statele sunt private de miliardele pe care acestia ar trebui sa le platesca sub forma de taxe si impozite.
Cercetarile efectuate, separat, de Philip Vermeulen, economistul Bancii Centrale Europeane, si de Gabriel Zucman de la London School of Economics arata ca averile celor superbogati - ascunse de fisc si despre care persoanele in cauza nu amintesc cand sunt chestionate - sunt mai mari decat se stie. La aceeasi concluzie a ajuns si Banca Mondiala, cand a rectificat diferentele din datele veniturilor, eliminand progresele facute in perioada 1998-2008 in reducerea diferentei dintre bogatii si saracii lumii, spun cei de la Bloomberg.
Joseph Stiglitz, castigatorului unui premiu Nobel in economie si autorul lucrarii "The Price of Inequality" a spus ca mereu au existat banuieli despre raportarea gresita a averilor: "Este tot mai prezent sentimentul ca sistemul nostru este rigid si nedrept".
Imposibilitatea de a masura valoarea reala a bogatiei arata ca economistii si politicienii nu au inteles corect gradul de disparitate. De exemplu, se apreciaza ca daca veniturile si activele ar fi mai concentrate, ar putea stimula schimbarea structurii fiscale, a declarat Zucman.
Cel mai bogat om
Cel mai bogat om din America detinea 23,5% din toata avere Statelor Unite in 2012, dupa ce s-au adaugat in avere si estimarile privind banii ascunsi in paradisurile fiscale, a... mai mult
Joi, 07 August 2014, ora 17:10
In Romania traiesc in prezent 137 de oameni cu super-averi personale, iar previziunile arata o crestere a numarului acestora cu 34%, in urmatorii zece ani, pana la 184 persoane in 2020, potrivit "The Wealth Report 2013", publicat de Knight Frank.
Super-bogatii lumii s-au inmultit numeric cu 5 la suta, in 2012, (crestere de 8.700 persoane), iar estimarile arata ca acest segment de populatie va creste cu 50 la suta, in viitorii zece ani (plus 95.830 persoane), urmand ca numarul total al acestora sa ajunga la 285.666 de persoane, la nivel global, potrivit raportului.
"The Wealth Report 2013" este un studiul anual care ofera o perspectiva globala asupra averilor persoanelor private si este elaborat Knight Frank - cea mai mare retea mondiala detinuta privat in domeniul imobiliar, din care face parte si compania de consultanta imobiliara "The Advisers", biroul asociat al retelei in Romania.
America de Nord si Europa conduc in continuare in clasamentul "super-bogatilor"
Majoritatea super-bogatilor lumii este reprezentata de cele 65.579 de persoane care traiesc in prezent in America de Nord.
In Europa, numarul super-bogatilor a crescut cu 632 in ultimul an (de la 53.538 la 54.170) si se estimeaza o crestere a lor cu 31%, in urmatorii zece ani. Totodata, Europa numara in acest moment 708 miliardari (cei mai multi din lume), dintre care 149 locuiesc in Germania. Acelasi numar de miliardari poate fi regasit si in Marea Britanie, iar in Rusia sunt inregistrati 102... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 12:08