Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica a realizat un raport al atacurilor informatice asupra administratiei publice din Romania.
Conform acestuia, top zece al tarilor din care provin atacurile arata astfel: Ucraina, SUA, China, Rusia, Regatul Unit, Bulgaria, Olanda, Germania, Polonia si Seychelles (Seisele).
Atacurile au provenit din 190 state/teritorii, iar cele provenite din primele 10 tari au reprezentat un procent de 84,92%.
Foto: CERT-RO
CERT-RO sustine ca 20% dintre echipamentele IT din zona administratiei publice locale sunt afectate de diferite aplicatii malitioase.
"6,82% din alerte procesate la nivelul CERT-RO, au continut informatii referitoare la tipuri de malware. Pozitia #1 este detinuta de aplicatii malware care inca nu au fost incluse intr-o categorie dedicata (malware Generic) . Comparand datele colectate din surse externe si interne, in Top 10 Malware se identifica unele tipuri comune de malware, Mirai, Ramnit si Andromeda", se arata in reportul citat.
Foto: CERT-RO
De asemenea, CERT-RO transmite ca peste jumatate dintre datele colectate au reprezentat atacuri de tip Bad reputation2 (51,23%) . 2,58% au fost atacuri de tip Phishing, 1,11% atacuri de tip Malware si 0,08% de tip Trojan. De asemenea, atacurile de tip DDoS au reprezentat 0,1% din totalul atacurilor cibernetice desfasurate asupra administratiei publice locale.
Citeste AICI raportul intreg realizat de CERT-RO
SRI: Autorii atacurilor... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 14:52
Romania a atins o rata de 7,46% de atacuri malware, in 2018, cu 2,13 puncte procentuale mai mare decat rata medie la nivelul Europei, reiese din editia cu numarul 24 a raportului Microsoft Security Intelligence (SIR), publicata miercuri.
Conform cercetarii, la acest capitol, Romania intrece cu mult Cehia (3,44%), dar si Ungaria (6,21%) si Bulgaria (7,10%) . In topul tarilor cu o rata mai mare a atacurilor malware se afla Serbia - cu o medie de 8,13%, depasind astfel media europeana cu 2,8 puncte procentuale.
O a doua categorie la care Romania se pozitioneaza deasupra mediei mondiale este procentul mediu lunar al dispozitivelor care s-au confruntat cu minarea ilicita de criptomonede. Astfel, media la nivel mondial atinge un procent de 0,11%, in timp ce in Romania rata ajunge la 0,26%.
Pe acelasi segment, Cehia are rata de doar 0,09%, in timp ce Serbia depaseste media la nivel mondial cu 0,23 puncte procentuale.
La nivel general, raportul Microsoft Security Intelligence arata ca atacurile ransomware au scazut la nivel mondial cu pana la 73%, din luna ianuarie pana in decembrie 2018, acest fapt fiind rezultatul trecerilor la noi metode de a monetiza atacurile cibernetice, de exemplu minarea de criptomonede.
Pe parcursul anului trecut, luna martie a inregistrat cel mai mare procent mediu lunar al dispozitivelor care s-au confruntat cu aceasta amenintare, cu o rata de 0,28% din totalul dispozitivelor, in timp ce in august rata scade pana la 0,08%.
"Atacurile... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 15:04
Aplicatii false de mesagerie instant - precum celebra WhatsApp - sunt utilizate pentru a pirata smarphone-urile militantilor civici, militarilor, avocatilor sau jurnalistilor in peste 20 de tari, printre care si Romania, au avertizat joi mai multi specialisti.
Aceste aplicatii "clone", care seamana cu cele adevarate, contin malware care pot fura date, dar si sa faca fotografii sau inregistrari audio, a avertizat grupul de militanti pentru drepturi digitale Electronic Frontier Foundation (EFF) intr-un raport intocmit impreuna cu societatea Lookout, specializata in securitatea cibernetica a mobilelor.
Sistemul este unul foarte simplu. Este suficient ca utilizatorul sa descarce aceasta aplicatie pentru ca aceasta sa poata avea acces la camera si la microfonul smartphone-ului. Software-ul spion poate recupera si datele personale stocate, precum istoricul navigarilor pe Internet, jurnalul apelurilor si SMS-urile.
In acest studiu, autorii afirma ca au descoperit o vasta "infrastructura" dedicata piratarii informatice in lumea intreaga, botezata "Dark Caracal", si mai spun ca ei cred ca aceasta este condusa din imobilul din Beirut (Liban) apartinand Directiei generale a securitatii statului libanez.
Potrivit autorilor studiului, "Dark Caracal" lanseaza diferite tipuri de atacuri cibernetice din 2012, aplicatiile false fiind una dintre ilustrarile sale cele mai recente.
"Este o campanie mondiala foarte vasta, axata pe telefoanele mobile", apreciaza Eva Galperin,... mai mult
Vineri, 19 Ianuarie 2018, ora 16:42
Florin Cosmoiu, seful Centrului Cyberint din cadrul Serviciului Roman de Informatii, sustine ca Romania este o tinta a atacurilor cibernetice sponsorizate de alte state, pentru ca este membra UE si NATO.
Intentia infractorilor informatici este sa fure informatii strategice si sa atace infrastructurile critice.
"In acest domeniu, pericolele cu care ne confruntam in fiecare zi sunt din multe parti. Sunt atacuri sponsorizate de state care tintesc, sa zicem, institutii strategice ale unei tari, infrastructuri critice. Aceste atacuri au loc in fiecare tara, si in Romania. Suntem o tinta a atacurilor sponsorizate statal, pentru ca noi suntem membri NATO, UE si unele state care sunt angajate in astfel de atacuri ne tintesc si pe noi. Ei vor sa fure informatii strategice din Romania si, de asemenea, tintesc infrastructurile noastre critice", a spus Cosmoiu, vineri, la o conferinta pe tema evaluarii constante a amenintarilor, organizata de NATO si Institutul Aspen.
Citeste un raport ...citeste mai departe despre "SRI: Romania e o tinta a atacurilor cibernetice sponsorizate de alte state" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Septembrie 2016, ora 13:33
Romania, in actualul context european, este ideala pentru a fi folosita in atacuri cibernetice asupra unor tinte atat din interiorul tarii, cat si din afara, deoarece are cea mai mare viteza a Internetului din UE si o protectie foarte slaba a calculatoarelor si a retelelor cibernetice.
Este concluzia dintr-un raport al think tank-ului Strategikon, facut public marti, care sustine ca in Romania nu exista o lege care sa-i oblige pe operatorii privati sa raspunda pentru infrastructura cibernetica aflata in proprietatea lor, iar acest lucru face ca avantajele tarii noastre sa devina "reale dezavantaje din punct de vedere cibernetic la nivel local, regional si chiar global".
Exista riscul unui atac cibernetic major impotriva Romaniei? Raspunsul directorului SIE
Potrivit raportului, exista o nevoie acuta de siguranta in spatiul cibernetic, in contextul in care "amenintarile teroriste ale ultimilor ani au pornit cu predilectie de pe www si au vulnerabilizat radical sistemele ...citeste mai departe despre "Romania este tara ideala pentru a fi folosita in atacuri cibernetice - raport" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Iulie 2016, ora 16:22
Aflandu-ne intr-o zona de instabilitate, in Romania, au explodat in 2014 alertele de atacuri cibernetice.
Vorbim de un numar colosal de astfel de alerte, 78 de milioane, cu 80% mai multe ca in 2013, potrivit presedintelui Centrului de Studii pentru Securitate, Managementul Crizelor si Prevenirea Conflictelor, Alexandru Groseanu.
"Acest razboi nevazut este foarte grav. Senzori ai partenerilor nostri din tara sau din afara au semnalat peste 78 de milioane de alerte de atacuri ca pornind de la IP-uri din Romania", a detaliat Augustin Jianu, director al CERT-RO, citat de Bursa.
"Romania este atacata zilnic de hackeri organizati in structuri de tip black hat din afara tarii sau chiar din interior. Atacurile au ca tinta institutii publice, companii private sau de stat, banci. Nu pot sa detaliez astfel de atacuri pentru ca exista clauze de confidentialitate si nu pot divulga identitatea victimelor, dar atacuri au loc zilnic din interiorul si din afara tarii", a adaugat ...citeste mai departe despre "Alertele de atacuri cibernetice in Romania au explodat" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Aprilie 2015, ora 07:50
Peste 78 de milioane de alerte cibernetice au fost inregistrate in Romania, in 2014, a declarat, miercuri, Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala.
"Readuc in atentia dumneavoastra importanta securitatii cibernetice. Astazi, se publica raportul CERT-RO pe anul 2014 cu privire la alertele de securitate cibernetica colectate si procesate, in vederea obtinerii unei imagini de ansamblu asupra evenimentelor relevante pentru evaluarea riscurilor de securitate cibernetica la adresa infrastructurilor IT si de comunicatii electronice de pe teritoriul Romaniei.
Astfel, in 2014, numarul total de alerte procesate a depasit 78 milioane. Numarul total de IP-uri unice extrase din totalul alertelor a fost de aproximativ 2,5 milioane. Aproximativ 11.000 domenii '.ro' au fost raportate la CERT-RO ca fiind compromise in cursul anului 2014, cu 5% mai multe domenii decat in cursul anului 2013", a afirmat Grindeanu.
Grava problema de securitate la Facebook: Hackerii puteau avea ...citeste mai departe despre "Romania, rai pentru hackeri? Peste 78 de milioane de atacuri cibernetice in 2014" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Martie 2015, ora 19:38
Peste 12,5% din plaja de IP-uri alocata Romaniei este infectata cu diverse variante de malware, majoritatea alertelor de tip botnet vizand utilizatori de tip rezidential (home user), iar 5.678 de domenii ".ro", mai putin de 1% din total, au fost compromise in primul semestru, potrivit CERT-RO.
Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica - CERT-RO a intocmit un raport de analiza cu privire la alertele de securitate cibernetica primite in primele sase luni, care arata ca amenintarile de natura informatica asupra spatiului cibernetic national s-au diversificat, fiind relevate tendinte evolutive atat din perspectiva cantitativa, cat si din punct de vedere al complexitatii tehnice.
Majoritatea incidentelor analizate de CERT-RO se refera la entitati din Romania, victime ale unor atacatori care, de regula prin exploatarea unor vulnerabilitati tehnice, au vizat infectarea unor sisteme informatice cu diverse tipuri de aplicatii malware, in scopul constituirii unor retele de tip botnet (zombie).
Peste 12,5% din plaja de IP-uri alocata Romaniei este infectata cu diverse variante de malware, majoritatea alertelor de tip botnet vizand utilizatori de tip rezidential (home user).
Raportul CERT-RO arata ca 5.678 domenii ".ro" au fost compromise, reprezentand mai putin de 1% din totalul domeniilor existente. Dintre acestea peste 51% au suferit atacuri de tip defacement, iar 43% au fost infectate cu diverse variante de malware.
Romania nu mai este doar... mai mult
Vineri, 30 August 2013, ora 08:48
De la inceputul acestui an, au fost raportate doua atacuri cibernetice de mare amploare la adresa Romaniei, fiind vizate entitati cu profil inalt, precum institutii ale statului.
Informatiile obtinute astfel aduc atacatorilor din spatiul cibernetic beneficii financiare si politice, potrivit reprezentantilor Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Informatica (CERT-RO).
In ianuarie, compania de securitate informatica Kaspersky Lab a anuntat ca mai multe state, printre care si tara noastra, au fost tinta unei campanii de spionaj cibernetic denumita Octombrie Rosu - ROCRA.
Campania a avut ca tinta resurse nationale ale tarii noastre, informatiile urmand sa fie vandute pe piata neagra, fiind indreptat totodata si impotriva NATO si UE.
Potrivit reprezentantilor Serviciului Roman de Informatii (SRI), atacul ar fi fost investigat inca din 2011.
Citeste mai multe despre Atacuri cibernetice de proportii la adresa Romaniei. Cat de pregatiti suntem pe Ziare.com. mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 08:46