Jurnalismul este mai periculos in prezent decat in oricare moment din ultimii 10 ani, conform unui raport al organizatiei pentru drepturile omului Articolul 19, care releva ca 78 de jurnalisti au fost ucisi in 2017.
In Romania exista un declin substantial privind capacitatea jurnalistilor de a-si face treaba, scrie in raportul citat de The Guardian.
Un declin substantial in capacitatea jurnalistilor de a-si face meseria a fost remarcat in Yemen, Burundi, Romania, Zanzibar si Turcia, tara in care reporterii au recunoscut in particular ca se abtin de teama sa scrie despre presedintele Recep Tayyip Erdogan.
Aparitia tot mai multor guverne autoritare si amenintarea cenzurii au crescut presiunea asupra reporterilor la nivel global, conform organizatiei, care afirma ca 326 de jurnalisti au fost trimisi la inchisoare din cauza muncii lor in 2017.
Peste jumatate dintre cei inchisi sunt retinuti in Turcia, China si Egipt, deseori fiind acuzati ca se opun statului.
"Pretul protejarii dreptului la libera exprimare si informare a devenit extrem de mare: moarte, detentie si frica, iar spatiul pentru discutii si comunicari profunde este atacat.
Avem nevoie de cetateni informati, institutii puternice si statul de drept mai mult ca niciodata", a declarat Thomas Hughes, directorul executiv al organizatiei.
Gruparea a ajuns la concluzia ca ostilitatea fata de media devine din ce in ce mai frecventa in lume, in contextul existentei unor lideri populisti "puternici" al... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 10:08
Legislatia din Romania garanteaza libertatea presei, dar exista grupuri media controlate de politicieni, arata raportul Departamentului de Stat, denuntand tentative de intimidare a jurnalistilor.
"Amenintarile personale si profesionale la adresa jurnalistilor au subminat libertatea presei.
Chiar daca presa independenta este activa si exprima o diversitate de puncte de vedere in mod nerestrictionat, politicieni si persoane care au legaturi stranse cu politicieni si cu grupuri politice fie detin, fie controleaza indirect numeroase companii media, la nivel national si local.
Stirile si editorialele acestor companii media reflecta frecvent punctele de vedere ale proprietarilor.
Au existat acuzatii ca proprietarii unor grupuri media au blocat stiri care intrau in contradictie cu interesele proprii si i-au amenintat pe autori", se precizeaza in raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014, privind "Practici in materie de drepturile omului", la capitolul despre ...citeste mai departe despre "Raport SUA pe Romania: Jurnalisti agresati si amenintati, politicienii hartuiesc si controleaza presa" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Iunie 2015, ora 07:18