Randamentele obligatiunilor guvernamentale ale Italiei si Spaniei au inceput din nou sa creasca, din cauza temerilor generate de divergentele dintre liderii europeni privind planurile de solutionare a crizei datoriilor de stat si a posibilitatii ca Madridul sa solicite ajutor extern.
Pretul obligatiunilor spaniole si italiene a scazut luni si marti pe piete, iar costul de finantare al Spaniei a crescut la o licitatie de titluri de stat, in timp ce Italia s-a confruntat cu cerere in scadere intr-o operatiune de finantare efectuata marti, transmite Bloomberg.
Cotatia obligatiunilor germane a crescut pentru cea de-a doua sedinta consecutiv, iar randamentele Germaniei au coborat pe pietele secundare la minimul ultimelor doua saptamani.
Guvernul spaniol a cerut marti Bancii Centrale Europene sa precizeze ce suma intentioneaza sa aloce interventiei pe piata obligatiunilor pentru reducerea costurilor de finantare, informatie necesara pentru a lua o decizie privind solicitarea de sprijin international.
Cancelarul german Angela Merkel se intalneste marti la Berlin cu presedintele BCE, Mario Draghi.
Randamentul obligatiunilor de stat spaniole cu maturitatea la doi ani a crescut marti cu opt puncte de baza, la 3,11 puncte procentuale, iar pretul titlurilor cu maturitatea in 2014 a coborat cu 0,145 puncte procentuale, la 102,86%. Dobanda titlurilor italiene de maturitate similara a urcat cu 7 puncte de baza, la 2,32%.
Spania a imprumutat marti patru miliarde euro... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 08:08
Italia a vandut titluri de stat pe un an la cel mai scazut randament din martie. Aceasta este prima licitatie de cand Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat saptamana trecuta un nou program de achizitionare a bondurilor.
BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat
Italia a trebuit sa plateasca un randament de 1,692% pentru titluri de stat cu scadenta in 2013, in valoare de noua miliarde de euro (11,6 miliarde de dolari), dupa ce la precedenta emisiune din august randamentul a fost de 2,76%, a anuntat Trezoreria Italiei.
Randamentul pentru titlurile pe stat la trei luni, in valoare de trei miliarde de euro, a fost de 0,7%, fata de 0,86% cand a avut loc ultima licitatie, in mai, transmite Bloomberg.
Si randamentele pentru obligatiunile guvernamentale italiene pe zece ani au inregistrat saptamana trecuta cel mai scazut nivel din 2 aprilie, dupa ce Consiliul guvernatorilor BCE a creat un nou program de achizitionare a bondurilor, numit "Outright Monetary Transactions" (OMT), care va inlocui precedentul program si va ajuta BCE sa cumpere nelimitat obligatiuni cu scadenta intre un an si trei ani.
Premierul italian Mario Monti a afirmat ca tara sa nu intentioneaza in acest moment sa solicite asistenta financiara.
Economia Italiei va reveni pe crestere in 2013, datorita scaderii ratelor dobanzilor, care deja are loc, a afirmat marti premierul Mario Monti. mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 16:09
Ajutorul de 100 miliarde euro convenit in weekend pentru bancile spaniole impinge Italia in linia intai a crizei datoriilor de stat, guvernul condus de Mario Monti avand misiunea grea de a evita "sucombarea" in fata unui eventual asalt venit din piete, potrivit unei analize Bloomberg.
"Italia este urmarita atent, ceea ce nu se va schimba dupa acordul cu Spania. Asta nu inseamna ca Italia va fi atacata, ci ca investitorii vor fi foarte atenti la orice informatie inainte de a decide daca vor cumpara sau vor vinde obligatiuni italiene", comenteaza pentru Bloomberg un analist de la Glendevon King Asset Management, din Londra.
Italia are o datorie de stat de peste 2.000 miliarde euro, a treia din lume ca procent din PIB dupa Grecia si Japonia. Trezoreria italiana este nevoita sa vanda obligatiuni si titluri de peste 35 miliarde euro in fiecare luna.
Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a anuntat sambata ca va solicita un ajutor de 100 miliarde euro de la zona euro pentru a sprijini sistemul bancar, care se clatina sub povara unor credite neperformante de peste 180 miliarde euro acumulate in urma prabusirii pietei imobiliare.
Temerile privind bancile si finantele publice din Spania au impins in luna mai costurile de finantare ale statului la noi recorduri. Neincrederea din piete a provocat si cresterea dobanzilor Italiei.
"Problema Italiei este ca exista in permanenta perceptia ca s-ar putea duce dupa Spania. Nu este suficienta diferentiere in piete. E... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 14:09
Italia a anuntat ca va scoate la vanzare titluri in valoare de 8,5 miliarde de euro, la o zi dupa ce costul de imprumut al tarii a scazut in urma vanzarii unui alt pachet de titluri cu maturizare pe termen scurt.
Trezoreria italiana a anuntat ca va scoate la vanzare titluri de stat cu maturizare in 2014, 2018, 2021 si 2022. Miercuri, aceeasi institutie a obtinut 9 miliarde de euro din vanzarea unor titluri pe termen de sase luni la un randament mediu de 3,25%, scadere majora fata de nivelul record de 6,5% inregistrat in noiembrie, scrie Bloomberg.
Masurile luate de Banca Centrala Europeana au ajutat la succesul vanzarii efectuate miercuri, dar evenimentul de joi "va prezenta mai multe provocari", considera directorul Spiro Sovereign Strategy din Londra, Nicholas Spirol.
Primul ministru italian, Mario Monti a intrunit guvernul miercuri pentru a schita urmatoarele masuri necesare unei cresteri economice si ar putea da mai multe detalii in cursul unei conferinte de presa programate in cursul zilei de joi.
Conform celor mai recente date, economia Italiei s-a contractat cu 0,2 procente in cel de-al treilea trimestru al 2011 si probabil a continuat pe acelasi trend in cel de-al patrulea trimestru, insemnand ca trece prin cea de-a patra perioada de recesiune din 2001 si pana acum. mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 08:42
Multe vorbe au fost "aruncate" cu privire la modul in care va fi rezolvata criza euro. Economistii internationali trag linie la criza si pun pe hartie doua solutii: fie Europa trebuie sa aiba deplina guvernanta economica, fie renunta la euro.Pe termen scurt, insa, grijile cu privire la posibilitatea intrarii in incapacitate de plata a Italiei sau a Spaniei persista, potrivit Forbes.In opinia analistilor, solutia pe termen scurt ar fi ca investitorii sa aiba incredere ca Italia nu va intra in default. Accest lucru poate fi realizabil cu o singura conditie - cumpararea de obligatiuni existente pe piata, aducand in jos rata dobanzii pe care Italia trebuie s-o plateasca pentru a-si rostogoli datoriile. In acest fel, Italia nu va deveni insolvabila.BCE si-a folosit intreaga capacitate pentru a ridica pietele titlurilor de stat italiene si spaniole.Problema este daca interventia BCE va fi suficient de consistenta si de durabila pentru a preveni extinderea crizei datoriilor suverane.BCE a cumparat obligatiuni pe 5 ani atat in Spania cat si in Italia, impingand randamentele in jos. Majoritatea analistilor asteapta sa vada daca achizitia acestor obligatiuni vor da un impuls pozitiv pietelor bursiere.Piata titlurilor de stat spaniole este mai mare decat cea greceasca, portugheza si irlandeza, la un loc, avand o valoare de aproximativ 650 de miliarde de euro. In ceea ce priveste piata italiana, aceasta este a treia cea mai mare piata din lume - dupa cea japoneza si cea... mai mult
Marti, 09 August 2011, ora 17:52