Guvernul roman a tinut in frau cheltuielile pentru a reduce deficitul sub limita de 3% din PIB stabilita de UE, ceea ce a dus la scaderea randamentelor pentru obligatiunile romanesti pe zece ani de la 5,3% la 3,7%, se arata intr-o analiza a Bloomberg.
In conditiile in care bugetul Romaniei inregistra excedent la 31 octombrie, premierul Victor Ponta a cerut ministerelor sa accelereze cheltuielile pana la sfarsitul anului. Ca parte a rectificarii bugetare, Guvernul a alocat autoritatilor locale peste 1,1 miliarde de lei (317 milioane de dolari), pentru constructia de gradinite, drumuri, canalizari, se mai arata in analiza Bloomberg, potrivit Agerpres.
Cheltuielile suplimentare ar putea ajuta la redresarea cresterii economiei Romaniei, semnaleaza Bloomberg. PIB-ul Romaniei a crescut in trimestrul doi cu 1,2% (fata de trimestrul II 2013), mai putin de o treime fata de avansul de 3,9% din primele trei luni ale anului, cel mai ridicat ritm de crestere din UE.
Romania are ca obiectiv un deficit bugetar de 1,4% in 2015, de la 2,2% din PIB estimat pentru 2014 si cu mult sub deficitul de 7,2% din PIB inregistrat in 2009.
Reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat marti ca 'a existat un efort considerabil pentru a face economia mai solida si mai rezistenta la socuri, deoarece aceasta stabilitate a venit in urma faptului ca situatia conturilor fiscale este mult mai buna decat in urma cu sase ani".
"Asadar, credem ca este extrem... mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 10:45
Ministerul Finantelor a imprumutat luni 300 milioane lei prin obligatiuni cu o maturitate reziduala de patru ani, la un randament de 4,53%, peste costul titlurilor pe cinci ani vandute la inceputul lunii mai.
Bancile au realizat subscrieri de 701 milioane lei, iar valoarea indicativa a fost de 300 milioane lei.
In sesiunea de marti, Finantele au programat o sesiune suplimentara pentru ofertele necompetitive, prin care sa imprumute aditional inca 30 milioane lei.
La inceputul lunii mai, administratorii datoriei publice au atras 800 milioane lei prin obligatiuni pe cinci ani, la un randament minim istoric, de 4,45% pe an.
Trezoreria a mai vandut titluri din aceeasi emisiune ca cea redeschisa luni in luna februarie, cand a imprumutat 500 milioane lei, la un randament de 5,79%.
Finantele au imprumutat in luna mai 2,9 miliarde lei, suma reprezentand 76% din totalul vizat in aceasta luna, de 3,78 miliarde lei. Suma stabilita pentru luna mai este mai mica decat imprumuturile luate in luna aprilie, de 5 miliarde lei, prin vanzare de titluri in lei (2,5 miliarde lei) si in euro (581,4 milioane euro, echivalentul a 2,55 miliarde lei).
Randamentul titlurilor de stat in lei a scazut constant in ultima perioada, atingand valori minime istorice, in linie cu evolutia obligatiunilor din regiune.
Interesul investitorilor straini pentru titlurile de stat emise de Romania a fost sustinut si de recomandarile analistilor de la BNP Paribas si Societe Generale, care indicau... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 17:05
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat 400 milioane de lei prin obligatiuni cu maturitatea de zece ani, la un randament mediu de 5,23%, in scadere fata de cel platit in luna martie pentru aceeasi scadenta, de 5,81%.
Bancile au subscris joi titluri de 925,5 milioane lei, iar valoarea indicativa a emisiunii a fost de 400 milioane lei.
La licitatia organizata in luna martie pentru titluri din aceeasi emisiune, Finantele au atras 500 milioane lei, la un randament mediu de 5,81%.
Randamentul titlurilor de stat in lei a scazut constant in ultima perioada, atingand valori minime istorice, in linie cu evolutia activelor din regiune.
Interesul din ultimele doua saptamani a fost sustinut si de recomandarile analistilor de la BNP Paribas si Societe Generale, care indicau cumpararea de obligatiuni guvernamentale romanesti, anticipand o evolutie pozitiva in piata si scaderea randamentelor pentru titlurile aflate in circulatie.
Toate licitatiile programate de Ministerul de Finante in aprilie, in suma de 2,5 miliarde lei, au fost pentru obligatiuni, iar administratorii datoriei publice au atras exact sumele planificate.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 20,92 miliarde lei, la care se adauga 1,08 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 15:44
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 300 milioane lei prin obligatiuni cu scadenta reziduala de trei ani ani, la un randament mediu in scadere, de 4,9%, reprezentand cel mai redus nivel platit la imprumuturile in lei din piata interna.
Valoarea indicativa a fost de 300 milioane lei, iar cererea s-a ridicat la 1,2 miliarde lei.
Randamentul titlurilor de stat in lei a scazut constant in ultima perioada, miscarea fiind in linie cu evolutia activelor de risc din pietele globale, potrivit analistilor ING Bank.
Interesul din precedentele doua licitatii a fost sustinut si de recomandarile analistilor de la BNP Paribas si Societe Generale, care indicau cumpararea de obligatiuni guvernamentale romanesti, anticipand o evolutie pozitiva in piata si scaderea randamentelor pentru titlurile aflate in circulatie.
La inceputul lunii martie, administratorii datoriei publice au vandut instrumente din aceeasi emisiune, respectiv cu scadenta in ianuarie 2016, la un randament mediu de 5,49%.
Toate licitatiile programate de Ministerul de Finante in aprilie sunt pentru obligatiuni, iar urmatoarea operatiune este programata pentru joi, pentru titluri pe 10 ani, in suma de 400 milioane lei.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 20,52 miliarde lei, la care se adauga 1,08 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 16:02
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat joi 500 milioane lei prin obligatiuni pe cinci ani, la un randament mediu in scadere, de 5,09%, in conditiile in care cererea a fost de 2,7 ori mai ridicata, de 1,35 miliarde de lei.
Valoarea indicativa a fost de 500 milioane lei.
Interesul pentru obligatiunile in lei vine dupa ce analistii de la BNP Paribas si Societe Generale au recomandat investitorilor, la finalul saptamanii trecute, sa cumpere obligatiuni guvernamentale romanesti, anticipand o evolutie pozitiva in piata si scaderea randamentelor pentru titlurile aflate in circulatie.
La inceputul lunii aprilie, administratorii datoriei publice au vandut instrumente din aceeasi emisiune la un randament mediu de 5,5%.
Toate licitatiile programate de Ministerul de Finante in aprilie sunt pentru obligatiuni, iar urmatoarea operatiune este programata pentru luni, 22 aprilie, pentru titluri pe 4 ani, in suma de 300 milioane lei.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 20,22 miliarde lei, la care se adauga 1,08 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 15:01
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat 600 milioane de lei prin obligatiuni cu scadenta la un an, la un randament de 4,99%, cel mai redus nivel platit vreodata pentru impruturile in lei din piata interna.
Analistii ING Bank estimau intr-un raport emis luni dimineata ca Finantele ar putea vinde titluri in valoare de 600 milioane lei, la un randament maxim usor sub 5%.
"Prognoza noastra, aflata la marginea inferioara a cotatiilor din piata secundara, are in vedere o aglomerare a cererii la singura licitatie a unui instrument cu scadenta scurta de luna aceasta, intrucat in aprilie ajung la maturitate doar titluri de stat pe termen scurt", potrivit raportului citat.
Subscrierile au insumat 1,94 miliarde lei, iar valoarea indicativa a fost de 600 milioane lei.
Licitatii de 2,7 miliarde de lei in aprilie
Administratorii datoriei publice au planificat pentru luna aprilie licitatii in valoare de 2,5 miliarde de lei, plus 200 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni cu scadenta la trei ani in valuta.
Cea mai mare parte a titlurilor de stat planificate pentru aprilie au maturitati de peste un an, iar titlurile care ajung la scadenta in aceasta luna, de 2,8 miliarde lei, au fost emise pe termen scurt.
Astfel, analistii ING Bank nu exclud ca o mare parte a sumelor scadente in aprilie sa nu-si schimbe profilul de maturitate a investitiei si sa ramana in piata.
Acest lucru ar putea pune presiune in continuare pe dobanzi, cele cu scadenta pe o zi... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 16:37
Cererea suplimentara pentru obligatiuni emise de Romania, generata de includerea acestora intr-un indice al JPMorgan pentru pietele emergente, va fi limitata, intrucat investorii si-au majorat deja detinerile cu 3,5 miliarde de dolari pana in ianaurie, apreciaza analistii bancii americane.
JPMorgan estima ca masura urma sa atraga noi investitii de 2 miliarde de dolari in titluri romanesti, ca urmare a includerii incepand, de la 1 martie, a trei tipuri de obligatiuni romanesti, denominate in lei, in indicele GBI-EM, se arata intr-o nota de cercetare a bancii, citata de Bloomberg.
"Investitorii si-au crescut deja expunerea pe obligatiunile Romaniei si ne asteptam ca cererea suplimentara rezultata de pe urma includerii in indice sa fie limitata. Eventuala includere a altor obligatiuni ale Romaniei, in functie de lichiditate, ar putea spori cererea", noteaza analistii JPMorgan.
Obligatiunile Romaniei denominate in lei si moneda nationala au evoluat pozitiv incepand din ianuarie, dupa ce JPMorgan a anuntat ca trei tipuri de titluri romanesti sunt eligibile pentru includerea in indice. De asemenea, 11 tipuri de titluri romanesti sunt eligibile pentru intrarea intr-un indice al Barclays pentru piete emergente, potrivit analistilor Societe Generale.
Leul s-a apreciat cu 2,1% fata de euro in acest an, pe locul sapte ca evolutie in randul a peste 20 de monede din tari emergente urmarite de Bloomberg. Randamentul obligatiunilor Romaniei cu scadenta in 2016 a coborat la... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 11:01
Randamentul obligatiunilor romanesti pe cinci ani a atins joi nivelul de 5,4%, cu 1,17% sub cel din decembrie, inregistrand un minimum istoric pentru acest tip de bonduri. Evenimentul semnaleaza o atractivitate crescuta a titlurilor de stat romanesti.
Este insa un semnal suficient de puternic pentru a creste increderea investitorilor in performantele romanesti?
Fara indoiala, scaderea costurilor de finantare pentru Romania este deosebit de importanta pentru tara noastra, in contextul in care avem de platit 2,5 miliarde de euro doar pentru dobanzi in 2013.
Reducerea randamentelor de joi, desi un semnal pozitiv semnificativ, este inca departe de a anunta aparitia unui trend ascendent pentru economia romaneasca.
"Pe mine m-a bucurat faptul ca am ajuns la acest minim istoric, pentru ca inevitabil, trebuie sa recunoastem, ca este si o crestere a increderii in potentialul de dezvoltare si investitie al economiei romanesti", a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.
Totusi, acesta considera ca increderea din acest moment "este mai mult emotionala, decat reala", si este datorata calmului relativ de pe scena politica din acest moment. "Pentru toti observatorii, faptul ca am ajuns la acest punct dupa o lunga perioada de mari zbateri politice este un succes", a mai spus analistul.
Un alt motiv al acestei increderi, intarit si de anuntul JPMorgan cu privire la includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii, este potentialul de... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 17:02
Randamentele obligatiunilor Romaniei de pe pietele internationale au scazut la minime record, datorita planurilor Ministerului Finantelor de a emite in urmatoarele doua luni titluri denominate in euro pentru a reface rezervele.
Randamentul eurobondurilor romanesti cu scadenta in 2018 a scazut cu noua puncte de baza, reprezentand 0,09 puncte procentuale, la 4,852%, cel mai redus nivel de inchidere din iulie 2010, cand titlurile au intrat la tranzactionare.
Randamentul titlurilor in dolari cu maturitatea la zece ani este neschimbat, la 5,63%, cel mai scazut nivel de la intrarea pe piata, in ianuarie, potrivit datelor Bloomberg.
Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa emita in urmatoarele doua luni obligatiuni in euro pe pietele externe, a declarat saptamana trecuta scretarul de stat in MFP, Enache Jiru.
Rezervele MFP au scazut la 3,3 miliarde euro in iulie, de la 4,9 miliarde euro in aprilie, in urma rascumpararii datoriilor de stat ajunse la maturitate si finantarii deficitului bugetar.
Ministerul Finantelor Publice a programat pentru august vanzarea de titluri de stat pe piata interna de 2,5 miliarde de lei, din care a atras numai 1,4 miliarde lei.
In iunie, MFP a imprumutat de asemenea 1,4 miliarde lei, fata de nivelul de 3,5 miliarde lei prevazut in planul de finantare, iar in iulie ministerul a atras 1,6 miliarde lei din tinta de 2,25 miliarde lei.
Ministerul Finantelor a atras in acest an 38,93 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 14:31