Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat, luni, 605 milioane de lei de la banci, printr-o emisiune de obligatiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduala de 45 de luni, la un randament mediu de 3,85% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Valoarea nominala a emisiunii de luni a fost de 500 de milioane de lei, iar bancile au subscris peste 1,1 miliarde de lei.
Marti este programata o licitatie suplimentara prin care statul vrea sa atraga inca 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat, in luna ianuarie 2020, imprumuturi de la bancile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount si 4,1 miliarde de lei prin sapte emisiuni de obligatiuni de stat, la care se poate adauga suma de 615 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
Suma este mai mica cu 930 de milioane de lei fata de cea programata pentru luna decembrie si va fi destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat. ...citeste mai departe despre "Ministerul Finantelor a imprumutat, luni, 605 milioane de lei de la banci" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2020, ora 22:32
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras marti 13,5 milioane de lei prin redeschiderea unei emisiuni de obligatiuni cu maturitatea in iunie 2021, in cadrul unei licitatii suplimentare, destinata ofertelor necompetitive.
Trezoreria a primit si acceptat oferte pentru 13,5 milioane de lei, semnificativ sub nivelul vizat de 45 de milioane de lei.
Randamentul s-a situat la 3,88%, la fel ca la licitatia de luni.
Ministerul a atras luni 556,9 de milioane de lei, aproape dublu fata de suma vizata, prin redeschiderea unei emisiuni cu maturitatea in iunie 2021, la un randament in scadere fata de precedenta licitatie pentru astfel de titluri, din luna iunie.
Trezoreria a primit oferte de peste trei ori mai mari, totalizand 973,9 milioane de lei, comparativ cu suma pe care intentiona sa o imprumute, de 300 de milioane de lei.
Randamentul mediu s-a situat la 3,88% pe an, fata de 4,13% in luna iunie, cand ministerul a redeschis cel mai recent aceasta emisiune.
Emisiunea de obligatiuni a fost lansata in mai 2011, iar de atunci pana marti, Finantele au imprumutat prin aceasta emisiune 5,407 miliarde lei.
Ministerul Finantelor vrea sa imprumute in luna iulie 4,105 miliarde lei din piata interna prin vanzarea de titluri de stat, luna in care ajung la scadenta doua emisiuni, de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat cu o valoare cumulata de 6,8 miliarde lei.
Finantele au atras de la inceputul lunii iulie din piata interna 2,387 miliarde de lei, prin... mai mult
Marti, 22 Iulie 2014, ora 15:42
Ministerul Finantelor Publice a imprumutat, luni, 1,08 miliarde lei prin vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate de un an, peste suma programata, iar costurile de finantare au scazut usor, la 6,24%, de la 6,33% pe an acceptat saptamana trecuta.
Valoarea indicativa a emisiunii de luni a fost de 700 milioane lei, iar cererea totala s-a ridicat la 1,75 miliarde lei.
La precedenta licitatie pentru certificate de trezorerie pe un an, derulata lunea trecuta, Finantele au acceptat sa plateasca un randament mediu de 6,33% pe an. Atunci, ministerul a atras intreaga suma vizata, iar randamentul mediu a avansat usor, de la 6,29% pe an in licitatia anterioara.
Randamentele acceptate de Ministerul Finantelor au scazut joi pentru prima oara din luna mai, intrerupand trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara. Totodata, cererea pentru obligatiunile vandute de Finante a urcat semnificativ.
Ministerul Finantelor Publice a redeschis joi doua emisiuni cu scadente pe doi ani si, respectiv, cinci ani, prin care a atras in total 2,07 miliarde lei, de peste trei ori mai mult decat a anuntat initial.
Trezoreria intentiona sa atraga in luna decembrie 3,1 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, usor sub suma imprumutata in luna noiembrie, de 3,5 miliarde lei. De la inceputul acestei luni, MFP a atras deja imprumuturi de 4,65 miliarde lei.
Ultima operatiune din acest an este... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2012, ora 16:52
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 700 milioane lei, reusind sa atraga intreaga suma vizata la licitatia pentru vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate de 12 luni, iar randamentul mediu a crescut la 5,66% pe an. Ofertele bancilor au insumat 1,3 miliarde lei.
La precedenta licitatie pentru certificate de trezorerie cu scadenta apropiata, respectiv 11 luni, Trezoreria a imprumutat tot 700 milioane lei, la un randament de 5,53% pe an.
Ministerul Finantelor Publice a programat pentru august vanzarea de titluri de stat pe piata interna de 2,5 miliarde de lei, cea mai mare parte din suma fiind planificata sa fie atrasa prin certificate de trezorerie.
Ministerul Finantelor vinde titluri de stat in valoare de 2,5 miliarde lei in august
In iulie, Finantele programasera imprumuturi de 2,25 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, insa au atras doar 1,57 miliarde lei, in conditiile in care randamentele cerute au crescut, ca urmare a situatiei incordate de pe pietele financiare europene, a structurii lichiditatilor din sistemul bancar si tensiunilor politice din Romania.
Urmatoarea licitatie se va derula joi, pentru obligatiuni la doi ani, in valoare de 400 milioane lei.
Ministerul Finantelor a atras in acest an 38,23 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.
Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 17:06
Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa imprumute in luna august 2,5 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, cea mai mare parte din suma fiind planificata sa fie atrasa prin certificate de trezorerie.
In iulie, Finantele au programat imprumuturi de 2,25 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, insa au atras doar 1,57 miliarde lei, in conditiile in care randamentele cerute au crescut, ca urmare a situatiei incordate de pe pietele financiare europene, a structurii lichiditatilor din sistemul bancar si tensiunilor politice din Romania.
Pentru luna august, administratorii datoriei publice au planificat trei licitatii pentru vanzarea de certificate de trezorerie, in valoare cumulata de 1,9 miliarde lei, si doua operatiuni pentru obligatiuni, cu scadenta la doi si patru ani, in suma totala de 600 milioane lei.
Prima licitatie se va derula luni, 6 august, pentru certificate cu maturitatea de un an, in valoare de 700 milioane lei.
Ministerul Finantelor a atras in acest an 37,53 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.
Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.
Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de... mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 20:34
Ministerul Finantelor Publice a imprumutat luni 506,779 milioane lei de la bancile comerciale, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, plasata la licitatie prin intermediul Bancii Nationale a Romaniei.
Titlurile de stat au scadenta la un an, iar nivelul mediu al randamentului la care a fost adjudecata emisiunea este de 5,29%. Nivelul mediu ponderat al ratei discount-ului a fost de 5,02%.
Valoarea totala a emisiunii a fost de un miliard de lei, iar cererea din partea celor 12 banci care au participat la licitatie a fost de circa 2,022 miliarde lei. Conform prevederilor legale, MFP a respins ofertele de cumparare depuse ce au depasit un nivel al randamentului de 5,30%.
La licitatie au depus oferte de cumparare de titluri de stat 12 banci - Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica (BCC), Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank Romania, ING, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank.
Ministerul Finantelor Publice si-a programat pentru luna mai imprumuturi de 3,5 miliarde lei de la bancile locale, prin cinci emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat. mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 17:05
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont scadente la 11 luni in valoare de 1,427 miliarde lei (328 milioane euro), la un randament mediu de 6,60% pe an, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 1,2 miliarde lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 3,224 miliarde lei.
La licitatia anterioara, cu scadenta la 7 luni, din 5 decembrie, MFP a vandut certificate de trezorerie cu discont in valoare de 1,065 miliarde lei (244,8 milioane euro), la un randament mediu tot de 6,60% pe an.
MFP si-a propus sa atraga 4,5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna decembrie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice, potrivit datelor ministerului. mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 16:38
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont cu scadenta la 1 an de 474,65 milioane lei (111,78 milioane euro), pentru care plateste un randament mediu de 7% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si preluate de NewsIn.Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 800 milioane lei, aproape de doua ori mai mare decat suma atrasa, iar randamentul maxim acceptat a fost tot de 7% pe an.
Bancile au depus cereri de cumparare de peste 1,4 miliarde lei.
La licitatia similara cu scadenta la 12 luni, din 19 iulie, Ministerul de Finante a atras 157,26 milioane lei, pentru care plateste un randament mediu anual de 6,99%, potrivit BNR.
In ultimele luni, Finantele au respins o serie de licitatii sau au atras cu mult mai putin decat isi propusesera, deoarece nu au acceptat sa plateasca un randament mai mare de 7% pe an, in vreme ce guvernatorul BNR atragea atentia ca MFP se confrunta cu banci care nu mai vor sa cumpere titluri de stat la randamente mai mici de 7-8% pe an.
In trimestrul III, MFP are in vedere emisiuni cu o valoare totala estimativa cuprinsa intre 13 si 15 miliarde lei.
MFP anuntase anterior ca vrea sa atraga din piata locala intre 11 si 13 miliarde lei in al doilea trimestru al acestui an, dar nu a reusit sa scoata decat 8,06 miliarde lei, din cauza nivelului ridicat al randamentelor cerute de banci.
In primul trimestru, MFP a atras de pe piata locala 12,71 miliarde lei, peste nivelul de 10-12... mai mult
Luni, 02 August 2010, ora 17:00
Ministeru Finantelor Publice (MFP) va emite in urmatoarele doua luni obligatiuni de stat in lei cu scadenta la 10 ani, iar emisiunea de eurobonduri ar putea fi amanata pentru inceputul lui 2010, daca nu vor fi satisfacute conditiile cerutre de minister, a declarat, marti, Bogdan Dragoi, precizeaza NewsIn."In urmatoarele doua luni, vom emite obligatiuni de stat in lei cu maturitate la 10 ani, iar de la inceputul lunii septembrie incepem sa monitorizam piata externa pentru emisiunea de eurobonduri in ce priveste volumul, maturitatea si pretul si cand vor fi acceptate conditiile vom emite. Daca conditiile nu sunt corecte, ne gandim sa emitem la inceputul anului viitor", a precizat secretarul de stat in MFP Bogdan Dragoi.El a mai spus ca, din cele doua transe de la Fondul Monetar International (FMI) va fi trasa suma de 1,718 miliarde euro direct din conturile bancii nationale, bani cu care sa fie acoperit partial deficitul bugetar din 2009.Ultima emisiune de obligatiuni in lei cu scadenta la 10 ani trebuia sa aiba loc pe 17 ianuarie 2008, cand Finantele anuntasera ca vor sa emita titluri de stat de 1 miliard lei, dar nu au mai atras nici un ban. Pe 20 decembrie 2007 a avut loc ultima licitatie pentru obligatiuni in lei la 10 ani la care Ministerul de Finante a atras bani, respectiv 178,9 milioane lei, la o rata a cuponului de 6,75% si un randament mediu de 7,47%.Ministerul Finantelor Publice (MFP) a solicitat, vineri, bancilor de investitii propuneri pentru intermedierea unei... mai mult
Marti, 11 August 2009, ora 13:54