Randamentele obligatiunilor emise de Romania, Ungaria, Polonia si Cehia, care au atins minime record anul acesta, in contextul unei inflatii scazute in regiune si a iesirilor de capital din Rusia, ar putea reveni pe un trend crescator in 2015.
Randamentele obligatiunilor din Europa de Est au scazut puternic anul acesta, infirmand asteptarile analistilor, care estimau o crestere a costurilor de finantare in regiune, potrivit Mediafax.
De exemplu, investitorii care au cumparat obligatiuni emise de guvernul Romaniei au marcat un castig din randamente de 11% (echivalentul in euro), fiind cele mai profitabile obligatiuni din regiune, potrivit calculelor Bloomberg.
In 2015, insa, trendul se va inversa, pe fondul accelerarii avansului economic in regiune, a dobanzilor in crestere pe piata din SUA si a noilor masuri de stimulare economica implementate de Banca Centrala Europeana, a estimat Dmitri Barinov, administrator de fonduri al Union Investment Privatfonds.
"Cresterea economica va accelera in majoritatea statelor din centrul si estul Europei, ceea ce inseamna ca randamentele nu vor mai scadea, fiind posibil chiar sa creasca. Potentialele masuri de relaxare fiscala de la BCE sunt, in mare parte luate in calcul, in timp ce cresterea dobanzilor din SUA va duce la scaderea fluxurilor de capital din aceasta parte a lumii", a spus Barinov.
Pe de alta parte, analistii BNP Paribas considera ca randamentele obligatiunilor din Europa de Est vor continua sa scada in... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 14:58
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 300 milioane lei prin obligatiuni cu scadenta reziduala de trei ani ani, la un randament mediu in scadere, de 4,9%, reprezentand cel mai redus nivel platit la imprumuturile in lei din piata interna.
Valoarea indicativa a fost de 300 milioane lei, iar cererea s-a ridicat la 1,2 miliarde lei.
Randamentul titlurilor de stat in lei a scazut constant in ultima perioada, miscarea fiind in linie cu evolutia activelor de risc din pietele globale, potrivit analistilor ING Bank.
Interesul din precedentele doua licitatii a fost sustinut si de recomandarile analistilor de la BNP Paribas si Societe Generale, care indicau cumpararea de obligatiuni guvernamentale romanesti, anticipand o evolutie pozitiva in piata si scaderea randamentelor pentru titlurile aflate in circulatie.
La inceputul lunii martie, administratorii datoriei publice au vandut instrumente din aceeasi emisiune, respectiv cu scadenta in ianuarie 2016, la un randament mediu de 5,49%.
Toate licitatiile programate de Ministerul de Finante in aprilie sunt pentru obligatiuni, iar urmatoarea operatiune este programata pentru joi, pentru titluri pe 10 ani, in suma de 400 milioane lei.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 20,52 miliarde lei, la care se adauga 1,08 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 16:02
Costurile de imprumut pe termen lung ale Romaniei ar putea sa scada substantial doar daca Guvernul incheie un acord cu FMI, agentia Standard&Poor's (S&P) imbunatateste ratingul tarii sau Banca Nationala a Romaniei (BNR) reduce dobanda cheie, se arata intr-un raport al grupului austriac Raiffeisen.
Statul s-a finantat in ultimele luni la costuri in scadere, ca urmare a cererii din partea investitorilor straini si a strategiei de imprumut a Guvernului.
In decembrie si ianuarie randamentele au coborat, in pofida sumelor mari imprumutate de Ministerul de Finante, ca urmare a achizitiilor strainilor. Dupa ce si-a format un fond de lichiditati, Guvernul a schimbat abordarea si a limitat imprumuturile, sporind presiunea pe costurile de imprumut.
Randamentele ar putea scadea in T2, dar potentialul este limitat
"Randamentele ar putea aluneca mai jos in trimestrul al doilea, mai ales pentru certificatele de Trezorerie, intrucat ne asteptam ca Ministerul de Finante sa atraga sumele planificate, iar BNR sa relaxeze conditiile privind lichiditatea.
Pe de alta parte, consideram ca potentialul declinului randamentelor pentru obligatiuni este limitat. In primul rand, acestea sunt aproape de nivelul dobanzii cheie de 5,25%, iar orice declin sub acest prag va fi probabil doar temporar. In al doilea rand, volumul mare estimat pentru achizitiile nerezidentilor sugereaza ca cea mai mare parte a achizitiilor acestora a avut loc", se arata in raportul Raiffeisen.
Pentru a... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 15:39
Randamentele obligatiunilor guvernamentale ale Italiei si Spaniei au inceput din nou sa creasca, din cauza temerilor generate de divergentele dintre liderii europeni privind planurile de solutionare a crizei datoriilor de stat si a posibilitatii ca Madridul sa solicite ajutor extern.
Pretul obligatiunilor spaniole si italiene a scazut luni si marti pe piete, iar costul de finantare al Spaniei a crescut la o licitatie de titluri de stat, in timp ce Italia s-a confruntat cu cerere in scadere intr-o operatiune de finantare efectuata marti, transmite Bloomberg.
Cotatia obligatiunilor germane a crescut pentru cea de-a doua sedinta consecutiv, iar randamentele Germaniei au coborat pe pietele secundare la minimul ultimelor doua saptamani.
Guvernul spaniol a cerut marti Bancii Centrale Europene sa precizeze ce suma intentioneaza sa aloce interventiei pe piata obligatiunilor pentru reducerea costurilor de finantare, informatie necesara pentru a lua o decizie privind solicitarea de sprijin international.
Cancelarul german Angela Merkel se intalneste marti la Berlin cu presedintele BCE, Mario Draghi.
Randamentul obligatiunilor de stat spaniole cu maturitatea la doi ani a crescut marti cu opt puncte de baza, la 3,11 puncte procentuale, iar pretul titlurilor cu maturitatea in 2014 a coborat cu 0,145 puncte procentuale, la 102,86%. Dobanda titlurilor italiene de maturitate similara a urcat cu 7 puncte de baza, la 2,32%.
Spania a imprumutat marti patru miliarde euro... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 08:08
Randamentele obligatiunilor Romaniei de pe pietele internationale au scazut la minime record, datorita planurilor Ministerului Finantelor de a emite in urmatoarele doua luni titluri denominate in euro pentru a reface rezervele.
Randamentul eurobondurilor romanesti cu scadenta in 2018 a scazut cu noua puncte de baza, reprezentand 0,09 puncte procentuale, la 4,852%, cel mai redus nivel de inchidere din iulie 2010, cand titlurile au intrat la tranzactionare.
Randamentul titlurilor in dolari cu maturitatea la zece ani este neschimbat, la 5,63%, cel mai scazut nivel de la intrarea pe piata, in ianuarie, potrivit datelor Bloomberg.
Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa emita in urmatoarele doua luni obligatiuni in euro pe pietele externe, a declarat saptamana trecuta scretarul de stat in MFP, Enache Jiru.
Rezervele MFP au scazut la 3,3 miliarde euro in iulie, de la 4,9 miliarde euro in aprilie, in urma rascumpararii datoriilor de stat ajunse la maturitate si finantarii deficitului bugetar.
Ministerul Finantelor Publice a programat pentru august vanzarea de titluri de stat pe piata interna de 2,5 miliarde de lei, din care a atras numai 1,4 miliarde lei.
In iunie, MFP a imprumutat de asemenea 1,4 miliarde lei, fata de nivelul de 3,5 miliarde lei prevazut in planul de finantare, iar in iulie ministerul a atras 1,6 miliarde lei din tinta de 2,25 miliarde lei.
Ministerul Finantelor a atras in acest an 38,93 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 14:31
Randamentul obligatiunilor Frantei si Olandei au urcat luni, din cauza temerilor ca tintele de deficit bugetar ale celor doua tari sunt in pericol, dupa ce in Franta socialistul Francois Hollande a castigat primul tur al alegerilor, iar in Olanda au esuat discutii guvernamentale vizand deficitul.
Extinderea tensiunilor din piata financiara la obligatiunile statelor cu rating mai sigur marcheaza o noua etapa in criza datoriilor si reflecta capacitatea tot mai redusa a tarilor din zona euro de a face fata unor noi masuri de austeritate, scrie Wall Street Journal.
Randamentul obligatiunilor franceze a urcat cu 0,04 puncte procentuale, la 3,11%, iar al celor olandeze cu 0,07 puncte, la 2,39%, potrivit Tradeweb. Obligatiunile cotate mai slab din zona euro au avut o evolutie asemnanatoare. Randamentul pe zece ani al Italiei a urcat cu 0,07 puncte, la 6%.
Orientarea investitorilor catre plasamente sigure a coborat randamentul obligatiunilor germane la minimul record de 1,585%.
Potrivit rezultatelor primului tur al alegerilor prezidentiale au aratat ca Hollande are un avans redus fata de actualul presedinte, Nicolas Sarkozy. Hollande, care a promis sa renegocieze pactul fiscal al zonei euro si sa anuleze reformele realizate de Sarkozy in sistemul pensiilor, este favorit in a doua runda a alegerilor, din 6 mai, potrivit sondajelor.
"Exista temeri ca vor avea loc derapaje fiscale daca vor castiga socialiastii. Piata va urmari in urmatoarele zile comenatariile lui... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 19:23
Randamentul obligatiunilor in euro ale Romaniei si costul de asigurare impotriva riscului de default au scazut miercuri, dupa emisiunea de obligatiuni in dolari de marti.
Randamentul obligatiunilor in euro scadente in 2018 a scazut cu 0,18 puncte procentuale, la 6,29% pana la 12:54, ora Bucurestiului, si se indreapta catre cel mai mare declin pe parcursul unei zile din mai 2010, transmite Bloomberg.
Costul asigurarii datoriei pe cinci ani impotriva riscului de neplata prin contracte CDS (credit default swap) a coborat cu 0,07 puncte procentuale, la 3,92 puncte, si se afla sub cel al Sloveniei, de 3,98 puncte, potrivit datelor CMA. Slovenia, membra a zonei euro, este evaluata cu ratinguri mai ridicate de agentiile de evaluare financiara.
Romania a vandut, marti, obligatiuni pe zece ani cu un randment de 6,875%, cererea din partea investitorilor fiind de aproape 7 miliarde de dolari, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi.
Randamentul obligatiunilor in euro cu maturitate in 2018 este in declin cu 0,43 puncte procentuale fata de sfarsitul anului trecut. Ratele CDS, care coboara odata cu imbuatatirea perceptiei privind bonitatea unui emitent, au coborat cu 0,57 puncte in acest an, potrivit CMA.
Guvernul a aprobat la mijlocul anului 2010 programul de emisiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. In prima emisiune a programului, Finantele au atras la inceputul lunii iunie a... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 19:33
Randamentele obligatiunilor de stat ale Romaniei "au loc sa scada" in urmatoarea perioada, odata cu reducerea gradului de incertitudine, datorita respectarii tintelor pentru sfarsitul anului din acordul cu FMI, potrivit unei analize Raiffeisen, precizeaza Mediafax.Totodata, randamentele ar putea fi impinse in jos si de lichiditatea buna de pe pietele financiare.
"Interesul investitorilor in obligatiuni guvernamentale in lei (pe termen lung si scurt) a crescut in ultimele saptamani.
Prin urmare, Ministerul Finantelor a platit randamente mai mici pentru a plasa obligatiuni pe piata primara, insa in acelasi timp s-a imprumutat de o suma mai mare. Randamentele au scazut de asemenea si pe piata secundara", se arata in analiza.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu scadenta la un an in valoare de 800 milioane lei, suma egala cu valoarea vizata, la un randament mediu de 6,81%, cu 0,1 puncte procentuale mai mic decat cel platit in licitatia precedenta.
Raiffeisen considera ca randamentele "au loc sa scada" in urmatoarea perioada si a schimbat recomandarea pentru datoria Romaniei de la "cumpara certificate de trezorerie" la "cumpara toate instrumentele emise de guvern, in lei (titluri si obligatiuni)". mai mult
Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 17:33
Randamentul titlurilor de stat emise de Grecia pe o perioada de zece ani a depasit pragul de 10% pe an, avansand in prima parte a sedintei de miercuri la 10,149%, de la 9,730% la incheiera sedintei de marti, ceea ce reprezinta un record pentru un stat din zona euro, relateaza Boursorama, citat de NewsIn.De asemenea, randamentul titlurilor cu scadenta la doi ani a crescut de la 15% la 17,94%, ceea ce arata ca investitorii se tem de incapacitatea de plata pe termen scurt.
Marti, Standard & Poor's a retrogradat Grecia la categoria fara recomandare de investitii (junk), coborand ratingul tarii la 'BB+' (identic cu cel al Romaniei), cu perspectiva negativa.Autoritatile de la Atena considera ca decizia este nefondata si ca ratingul nu reflecta situatia actuala a economiei tarii. mai mult
Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 13:24