Costurile datoriei Italiei pe zece ani au ajuns luni la cel mai scazut nivel din octombrie 2010 si pana in prezent, investitorii salutand formarea noului Guvern.
Luni dimineata, randamentele obligatiunilor guvernamentale italiene pe zece ani au scazut la 3,94%, cel mai semnificativ declin din octombrie 2010, dupa ce in martie Trezoreria a platit randamente de 4,66% pentru bonduri pe zece ani. Trezoreria a reusit sa vanda bonduri de trei miliarde de euro (2,29 miliarde de dolari), transmit AFP si Reuters.
De asemenea, Trezoreria a emis obligatiuni in valoare de trei miliarde de euro (2,29 miliarde de dolari), cu scadenta in 2018, platind un randament de 2,84%, fata de 3,65% in martie.
Indicele FTSE MIB al bursei de la Milano a deschis luni in crestere solida, datorita aprecierii actiunilor bancilor si a grupului Mediaset detinut de Silvio Berlusconi. Totusi, agentia de evaluare financiara Moody's apreciaza ca Italia ar putea fi nevoita, la un moment dat, sa solicite asistenta financiara, in pofida evitarii crizei imediate si a formarii noului Guvern.
"Inca nu putem exclude ca Italia va sfarsi prin a cere ajutor de la Banca Centrala Europeana si Mecanismul European de Stabilitate", a declarat analistul Moody's Dietmar Hornung, pentru publicatia italiana "La Repubblica". "Va trebui sa verificam angajamentul noului Guvern si capacitatea sa de a adopta reformele structurale masive de care are nevoie tara pentru a-si imbunatati solvabilitatea. Situatia ramane... mai mult
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 14:29
Randamentele obligatiunilor guvernamentale ale Italiei si Spaniei au inceput din nou sa creasca, din cauza temerilor generate de divergentele dintre liderii europeni privind planurile de solutionare a crizei datoriilor de stat si a posibilitatii ca Madridul sa solicite ajutor extern.
Pretul obligatiunilor spaniole si italiene a scazut luni si marti pe piete, iar costul de finantare al Spaniei a crescut la o licitatie de titluri de stat, in timp ce Italia s-a confruntat cu cerere in scadere intr-o operatiune de finantare efectuata marti, transmite Bloomberg.
Cotatia obligatiunilor germane a crescut pentru cea de-a doua sedinta consecutiv, iar randamentele Germaniei au coborat pe pietele secundare la minimul ultimelor doua saptamani.
Guvernul spaniol a cerut marti Bancii Centrale Europene sa precizeze ce suma intentioneaza sa aloce interventiei pe piata obligatiunilor pentru reducerea costurilor de finantare, informatie necesara pentru a lua o decizie privind solicitarea de sprijin international.
Cancelarul german Angela Merkel se intalneste marti la Berlin cu presedintele BCE, Mario Draghi.
Randamentul obligatiunilor de stat spaniole cu maturitatea la doi ani a crescut marti cu opt puncte de baza, la 3,11 puncte procentuale, iar pretul titlurilor cu maturitatea in 2014 a coborat cu 0,145 puncte procentuale, la 102,86%. Dobanda titlurilor italiene de maturitate similara a urcat cu 7 puncte de baza, la 2,32%.
Spania a imprumutat marti patru miliarde euro... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 08:08
Planul presedintelui BCE, Mario Draghi, privind achizitia de obligatiuni guvernamentale nu a convins investitorii sa finanteze Spania si Italia mai ieftin. Acest plan a determinat insa mentinerea costurilor de imprumut ale unor tari ca Franta si Belgia.
BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat
Randamentul obligatiunilor Spaniei pe trei ani a revenit la 3,83%, dupa ce a coborat la 3,37% pe 7 septembrie, la numai o zi dupa ce Draghi a prezentat detaliile propunerii sale de achizitii nelimitate de obligatiuni ale tarilor care accepta conditii economice in schimbul actiunilor.
Costul de asigurare a datoriilor Frantei a coborat in aceasta perioada cu 24%, aproape dublu fata de 13% pentru Italia, anunta Bloomberg.
"Ceea ce a facut Draghi a fost benefic intr-o anumita masura, dar exista inca scepticism in piata pentru ca Spania nu a facut pasul de a cere ajutor. Nu schimba faptul ca Spania are inca o problema mare de rezolvat. Franta si Belgia sunt vazute ca fiind mai sigure", a declarat Adrian Owens, de la firma londoneza GAM, care supravegheaza active de 62 miliarde de dolari.
Randamentul titlurilor Spaniei pe doi ani este de 3,14%, fata de 0,24% pentru Franta. Italia are un cost de finantare pe doi ani de 2,16%, de sase ori mai mare fata de 0,36% in cazul Belgiei.
Spania a avut performante mai slabe si ca Irlanda, tara laudata de UE pentru reformele economice. Obligatiunile irlandeze au adus investitorilor un castig de 4,6% de la... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 17:52
Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea stabili niste plafoane privind randamentele obligatiunilor guvernamentale din zona euro, impuse prin cumpararea nelimitata de titluri de catre institutie de pe piata secundara.
Consiliul guvernator al BCE va lua o decizie privind aceasta masura la urmatoarea sedinta de politica monetara, de la inceputul lunii septembrie, noteaza Der Spiegel, fara a preciza sursa informatiilor.
Achizitiile de obligatiuni efectuate de banca ar fi facute publice imediat dupa efectuarea tranzactiilor, a precizat publicatia germana.
Un reprezentant al BCE a refuzat sa comenteze informatiile.
Dobanzile platite de Spania si Italia pentru a atrage finantare din piete au crescut in ultimul an la cote alarmante, apropiindu-se si chiar depasind uneori pragul psihologic de 7%, la care Grecia, Irlanda si Portugalia au solicitat programe de finantare externa de la UE si FMI.
Economia Italiei, sufocata de austeritate. Costurile de finantare nu scad
In prezent, randamentul obligatiunilor spaniole cu maturitatea la zece ani a scazut la 6,44%, iar Italia se imprumuta la mai putin de 6%, scaderi datorate speculatiilor din piata privind o posibila interventie decisiva a BCE.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat la inceputul lunii august ca banca ar putea cumpara obligatiuni spaniole si italiene in paralel cu Mecanismul European de Stabilitate pentru a reduce semnificativ dobanzile percepute de investitori celor doua tari. Germania sprijina... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 12:40
Italia a semnalat pentru prima data ca ar putea cere statelor zonei euro sa permita fondurilor de urgenta ale uniunii monetare sa cumpere obligatiuni guvernamentale italiene, insa premierul, Mario Monti, a insistat ca tara nu va avea nevoie de un program amplu de ajutor, precum in cazul Greciei.
Monti, care la sfarsitul lunii iunie a insistat ca nu are planuri sa ceara fondurilor de urgenta achizitia de obligatiuni italiene, a declarat reporterilor ca avansul randamentelor si presiunile de pe pietele financiare inseamna ca Italia ar putea fi "interesata" sa foloseasca fondurile, potrivit Wall Street Journal.
Comentariile premierului italian au fost facute, marti, la finalul a doua zile de reuniuni ale ministrilor de Finante la Bruxelles. Pe parcursul summit-ului, Spania a inregistrat progrese in privinta programului de sustinere de pana la 100 de miliarde de euro destinat sectorului bancar si a primit o prelungire de un an a perioadei in care trebuie sa-si aduca deficitul bugetar sub limita de 3%.
"Nu ar fi prudent sa spunem ca Italia nu va folosi niciodata acest fond", a spus Monti la conferinta de presa dupa reuniunea Eurogrouop.
Italia ar fi primul stat care ar apela o astfel de forma de sprijin de la fondurile de urgenta.
Randamentele obligatiunilor Italiei au continuat sa se apropie de noi maxime record, cu cele pe zece ani la 5,91% marti.
La un summit la sfarsitul lunii iunie, Monti si-a asumat o victorie majora dupa ce liderii statelor din zona... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 11:46
Randamentele pentru obligatiunile spaniole si italiene au scazut, pe fondul sperantelor legate de concluzia summitului G20 ca tarile din zone euro vor ajunge la un acord legat de reducerea costurilor guvernamentale de imprumut in regiune, potrivit bbc.com.
Randamentele pentru obligatiunile spaniole cu termen pe zece ani au scazut la 6,96% miercuri, usor sub nivelul de 7% considerat nesustenabil pe termen lung.
Obligatiunile italiene cu aceeasi maturitate au avut randamente in scadere la 5,85%.
Liderii mondiali au declarat, la finalul G20, ca zona euro face pasi importanti care sa duca la costuri de imprumut sustenabile.
Presa a speculat astfel ca fondurile de salvare vor fi utilizate pentru a cumpara obligatiuni guvernamentale. Liderii G20 nu au dat detalii. mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 16:40
Randamentul obligatiunilor Frantei si Olandei au urcat luni, din cauza temerilor ca tintele de deficit bugetar ale celor doua tari sunt in pericol, dupa ce in Franta socialistul Francois Hollande a castigat primul tur al alegerilor, iar in Olanda au esuat discutii guvernamentale vizand deficitul.
Extinderea tensiunilor din piata financiara la obligatiunile statelor cu rating mai sigur marcheaza o noua etapa in criza datoriilor si reflecta capacitatea tot mai redusa a tarilor din zona euro de a face fata unor noi masuri de austeritate, scrie Wall Street Journal.
Randamentul obligatiunilor franceze a urcat cu 0,04 puncte procentuale, la 3,11%, iar al celor olandeze cu 0,07 puncte, la 2,39%, potrivit Tradeweb. Obligatiunile cotate mai slab din zona euro au avut o evolutie asemnanatoare. Randamentul pe zece ani al Italiei a urcat cu 0,07 puncte, la 6%.
Orientarea investitorilor catre plasamente sigure a coborat randamentul obligatiunilor germane la minimul record de 1,585%.
Potrivit rezultatelor primului tur al alegerilor prezidentiale au aratat ca Hollande are un avans redus fata de actualul presedinte, Nicolas Sarkozy. Hollande, care a promis sa renegocieze pactul fiscal al zonei euro si sa anuleze reformele realizate de Sarkozy in sistemul pensiilor, este favorit in a doua runda a alegerilor, din 6 mai, potrivit sondajelor.
"Exista temeri ca vor avea loc derapaje fiscale daca vor castiga socialiastii. Piata va urmari in urmatoarele zile comenatariile lui... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 19:23
Investitorii au din nou motive de ingrijorare, in conditiile in care randamentul obligatiunilor italiene a crescut, luni, aproape de nivelul inregistrat in luna august, dupa ce Banca Centrala Europeana a intervenit, pentru sustinerea pietelor datoriilor.
Italia sau, mai degraba, piata de obligatiuni din Italia a devenit barometrul de succes pentru liderii Europei. La doar cateva zile de la summitul Uniunii Europene, cand liderii zonei euro au anuntat un plan de masuri financiare pentru combaterea crizei, situatia s-a inrautatit, pentru Italia, puncteaza Financial Times.
Principala ingrijorare a investitorilor consta in posibilitatea ca randamentul obligatiunilor din Italia sa inregistreze in continuare o crestere. In acest fel, investitorii ar putea fi descurajati sa aloce mai multi bani in finantarea datoriilor statului italian.
Italia are nevoie de o finantare de cel putin 300 de miliarde de euro.
Cu toate acestea, analistii mai optimisti estimeaza ca planul anuntat saptamana trecuta ar trebui sa incurajeze cererile pentru obligatiunile italiene.
Economia Italiei este impovarata de o datorie publica echivalenta cu 120% din PIB, iar riscul declansarii unei recesiuni anul viitor este in crestere, ceea ce ar putea afecta planul guvernului de a echilibra bugetul pana in 2013.
Somajul a atins in septembrie 8,3%, cel mai ridicat nivel in aproape un an, iar inflatia este la maximul ultimilor trei ani. mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 15:04
BCE ar putea cumpara obligatiuni de stat italiene si spaniole in valoare de 850 de miliarde de euro pentru a tempera criza datoriilor suverane, anunta Mediafax.
Masura reprezinta un pas catre o uniune fiscala, transformare careia Germania i s-a opus de la infiintarea monedei unice.
In timp ce investitorii si economistii afirma ca vor fi necesare legaturi fiscale mai stranse si transferuri financiare catre tarile mai slabe din zona euro pentru a opri extinderea crizei, achizitiile BCE de obligatiuni ale Italiei si Spaniei genereaza noi riscuri politice.
"Acest exercitiu major de concentrare a riscului nu se va derula usor, iar riscurile politice vot fi majore. Acesta ar putea fi pasul dureros, dar necesar, pentru crearea unui instrument unic destinat imprumuturilor, insa pretul ar putea fi pierderea suveranitatii", a scris, intr-o nota de cercetare, economistul sef al RBS, Jacques Cailloux.
Reticentele liderilor din zona euro de a crea o uniune fiscala federala dupa modelul Statelor Unite au reprezentat un handicap care a alimentat dezechilibrele economice in zona euro, au afirmat analisti si investitori, inclusiv miliardarul american George Soros. Germania, cea mai mre economie din zona euro, s-a opus timp indelungat unui astfel de pas, argumentand ca ar descuraja statele membre sa implementeze un model bugetar riguros.
"Nu avem nevoie de o uniune fiscala si trebuie sa ne opunem, deoarece ar marca o disolutie a responsabilitatilor", a afirmat, intr-un interviu,... mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 17:59