Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 300 milioane lei prin obligatiuni cu scadenta reziduala de trei ani ani, la un randament mediu in scadere, de 4,9%, reprezentand cel mai redus nivel platit la imprumuturile in lei din piata interna.
Valoarea indicativa a fost de 300 milioane lei, iar cererea s-a ridicat la 1,2 miliarde lei.
Randamentul titlurilor de stat in lei a scazut constant in ultima perioada, miscarea fiind in linie cu evolutia activelor de risc din pietele globale, potrivit analistilor ING Bank.
Interesul din precedentele doua licitatii a fost sustinut si de recomandarile analistilor de la BNP Paribas si Societe Generale, care indicau cumpararea de obligatiuni guvernamentale romanesti, anticipand o evolutie pozitiva in piata si scaderea randamentelor pentru titlurile aflate in circulatie.
La inceputul lunii martie, administratorii datoriei publice au vandut instrumente din aceeasi emisiune, respectiv cu scadenta in ianuarie 2016, la un randament mediu de 5,49%.
Toate licitatiile programate de Ministerul de Finante in aprilie sunt pentru obligatiuni, iar urmatoarea operatiune este programata pentru joi, pentru titluri pe 10 ani, in suma de 400 milioane lei.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 20,52 miliarde lei, la care se adauga 1,08 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 16:02
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat 600 milioane de lei prin obligatiuni cu scadenta la un an, la un randament de 4,99%, cel mai redus nivel platit vreodata pentru impruturile in lei din piata interna.
Analistii ING Bank estimau intr-un raport emis luni dimineata ca Finantele ar putea vinde titluri in valoare de 600 milioane lei, la un randament maxim usor sub 5%.
"Prognoza noastra, aflata la marginea inferioara a cotatiilor din piata secundara, are in vedere o aglomerare a cererii la singura licitatie a unui instrument cu scadenta scurta de luna aceasta, intrucat in aprilie ajung la maturitate doar titluri de stat pe termen scurt", potrivit raportului citat.
Subscrierile au insumat 1,94 miliarde lei, iar valoarea indicativa a fost de 600 milioane lei.
Licitatii de 2,7 miliarde de lei in aprilie
Administratorii datoriei publice au planificat pentru luna aprilie licitatii in valoare de 2,5 miliarde de lei, plus 200 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni cu scadenta la trei ani in valuta.
Cea mai mare parte a titlurilor de stat planificate pentru aprilie au maturitati de peste un an, iar titlurile care ajung la scadenta in aceasta luna, de 2,8 miliarde lei, au fost emise pe termen scurt.
Astfel, analistii ING Bank nu exclud ca o mare parte a sumelor scadente in aprilie sa nu-si schimbe profilul de maturitate a investitiei si sa ramana in piata.
Acest lucru ar putea pune presiune in continuare pe dobanzi, cele cu scadenta pe o zi... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 16:37
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat in anul 2012, de pe piata interna, peste 58 de miliarde de lei, prin licitatii de titluri de stat - certificate de trezorerie cu discount si obligatiuni benchmark, cu 13% peste totalul imprumuturilor de acest tip din anul 2011.
In 2012, Trezoreria Statului a reusit sa atraga tot de pe piata interna peste 763 milioane euro, mai putin fata de suma imprumutata in 2011, de 1,4 miliarde euro. De pe piata externa, MFP a atras anul acesta 2,25 miliarde euro si 2,25 miliarde dolari.
In 2013, titlurile de stat scadente, care trebuie refinantate, insumeaza 46,8 miliarde lei, denominate in lei si in euro. MFP a anuntat deja ca in ianuarie 2013 vrea sa imprumute de pe piata interna 4,6 miliarde lei, iar pe ansamblul primului trimestru din 2013 volumul indicativ al imprumuturilor prin titluri de stat este de 18-20 miliarde lei.
Marele succes al Trezoreriei Statului a fost in 2012 scaderea costurilor de finantare. Costul finantarii Trezoreriei pe piata interna se situeaza la un nivel mai redus comparativ cu inceputul anului.
Astfel, la inceputul lunii septembrie, la o solicitare de euroobligatiuni insumand 750 milioane euro, investitorii straini au oferit 3,5 miliarde euro, respectiv de 4,7 ori mai mult, la un cost de 5,1% pentru o scadenta de 6 ani, ceea ce reprezinta o scadere cu 0,15 puncte procentuale comparativ cu emisiunea similara din septembrie 2011, in conditiile in care aceasta avea o scadenta mai scurta de doar 5... mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 13:42
Randamentul titlurilor pe zece ani emise deRandamentul a coborat joi la 1,9872%, pentru prima data incepand cel putin din anii '60, potrivit datelor Rezervei Federale din St. Louis. Pentru perioada anterioara, datele de comparatie sunt nesigure, potrivit Mediafax,
Trezoreria SUA a scazut la un minim istoric, sub nivelul de 2%, investitorii renuntand la plasamente pe bursa pentru datoria statului american, considerata printre cele mai sigure investitii din lume.
Scaderea a avut loc in contextul datelor economice mai slabe decat asteptarile anuntate de Rezerva Federala din Philadelphia. Raportul a oferit una dintre primele imagini asupra evolutiei economiei SUA in august si a amplificat temerile din ultima perioada.
Chiar daca randamentele au revenit ulterior peste de 2%, declinul sub acest nivel sublinieaza faptul ca investitorii, consumatorii si institutiile financiare se afla tot mai mult intr-o piata dominata de dobanzi extrem de mici, cu implicatii majore pentru companii si populatie.
"Cred ca piata lasa de inteles ca randamentele in urmatorii ani vor fi semnificativ mai mici decat in ultimii 10-20 de ani", a afirmat Rick Rieder, director de investitii la unul dintre fondurile de investitii ale companiei BlackRock.
Profesorul Roger Ibbotson, de la Yale School of Management, care a cercetat date referitoare la randamentele obligatiunilor pe zece ani ale SUA incepand din anii '20, a declarat ca acesta nu s-a mai aflat sub 2% din aprilie 1950. Minimul a... mai mult
Vineri, 19 August 2011, ora 12:50