CFR Calatori estimeaza ca va inregistra in acest an pierderi de 395 milioane lei, de 2,5 ori mai reduse fata de rezultatul negativ de 992 milioane lei inregistrat in 2012, iar bugetul propus de Consiliul de Administratie pentru 2014 nu prevede pierderi.
CFR Calatori a incheiat 2012 cu afaceri de 1,66 miliarde lei, venituri de 1,99 miliarde lei, cheltuieli de 2,98 miliarde lei si o pierdere de 992,2 milioane lei, potrivit datelor raportate la Ministerul Finantelor.
"Din punct de vedere al relatiilor de transport unde se inregistreaza nivele ridicate de solicitare se pot mentiona cele care leaga Bucurestiul de Timisoara, Arad, Cluj, Suceava, Iasi, Galati si Constanta, rutele sezoniere catre destinatiile turistice importante, dar si relatiile pe care circula trenuri de naveta in jurul marilor orase sau platforme industriale generatoare de fluxuri de calatori", arata compania.
La finele lunii septembrie, datoriile comerciale ale companiei se ridicau la 1,27 miliarde lei, din care 80% reprezentau datorii catre CFR SA, iar creantele totalizau 209 milioane lei.
CFR Calatori a inregistrat la sfarsitul anului trecut datorii totale de 1,67 miliarde lei si creante de 309,6 milioane lei.
Investitiile companiei, din surse proprii, au totalizat 32 milioane lei in primele 9 luni, comparativ cu 15 milioane lei in intervalul similar al anului trecut. Reprezentantii CFR Calatori precizeaza ca in 2012 si 2013 nu a beneficiat de investitii de la bugetul de stat.
Capitalul... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 15:45
CFR Marfa poate sa devina rentabila, trebuie doar sa vrea managementul acest lucru, insa in sistem sunt in continuare persoane care lucreaza mai mult in avantajul concurentei, a afirmat, marti seara, ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.
Ea a admis ca o companie nu poate obtine pierderi decat in cazul in care exista un management neperformant.
"Pierderile apar atunci cand exista un management neperformant, un mod de a conduce lucrurile intr-o directie gresita, pentru ca aceste datorii nu apar din senin, ci din contracte prost facute, fie din cauza unor interese care nu au nicio legatura cu cele ale companiei, fie din faptul ca poate nu sunt suficient de consecventi in a gasi solutii pentru profitabilitatea companiilor pe care le conduc", a spus Manescu, la Realitatea TV.
Ea a precizat ca doreste sa dea o sansa companiei sa revina pe profit.
"Ce ma intereseaza pe mine, si ce m-a interesat si la TAROM, pana la urma a fost sa dau o sansa companiei in sine sa isi revina, pentru ca, discutand si cu Banca Mondiala si cu Fondul Monetar International, spre exemplu, despre CFR Marfa, concluzia este una singura: CFR Marfa poate sa devina rentabila, trebuie doar sa vrea managementul sa devina rentabila", a subliniat ministrul Manescu.
Seful de la Transporturi si-a exprimat speranta ca actuala conducere a CFR Marfa vrea redresarea companiei.
"Actualul management, eu sper ca doreste acest lucru. Am discutat cu managementul de la CFR Marfa, si stiu ca domnul... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 09:13
Camera Deputatilor a respins, marti, cu 50 voturi "pentru", 224 "impotriva" si 19 abtineri, motiunea simpla initiata de 72 de deputati PDL si PPDD intitulata "CFR Marfa - Cronica altei privatizari esuate".
Motiunea a fost dezbatuta in plenul Camerei in sedinta de luni.
Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat, la dezbateri, ca motiunea opozitiei pe tema CFR Marfa are "un stil literar-politicianist", in timp ce reprezentantii PDL au criticat esuarea privatizarii.
Conducerea PDL a decis in sedinta de la inceputul saptamanii trecute depunerea la Camera Deputatilor a unei motiuni simple pe tema privatizarii CFR Marfa.
Purtatorul de cuvant al PDL, Adriana Saftoiu, a precizat, dupa sedinta de saptamana trecuta a BPN, ca PDL asteapta prin aceasta motiune raspuns la trei intrebari - ce se va intampla cu cei 11.000 de angajati ai CFR Marfa, cine isi asuma raspunderea pentru hotararea de Guvern care a dus la esuarea privatizarii si cand va fi reluat procesul de privatizare.
Ea a adaugat ca se impune si demisia, cel putin de onoare, a ministrului Transporturilor, Ramona Manescu. mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 14:39
In ciuda esecului privatizarii CFR Marfa, Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman, a anuntat ca firma pe care o reprezinta va participa din nou la privatizarea transportatorului feroviar, in momentul in care se va relua procesul.
"Voi participa din nou, de o suta de ori, la privatizarea CFR Marfa, daca va fi scoasa la privatizare de o suta de ori, pentru ca e tara mea aici si atata timp cat ma duc in alte tari sa particip si sa castig licitatiile, mi se pare corect sa particip si aici", a afirmat Gruia Stoica, potrivit Agerpres.
Comisia de privatizare a comunicat Grup Feroviar Roman ca privatizarea nu poate fi incheiata pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra tranzactiei, potrivit GFR.
Cum nu s-a ajuns la momentul finalizarii, contractul se desfiinteaza de drept la finalul zilei, iar cumparatorul, GFR, nu are baza legala sa achite diferenta de pret, mentioneaza GFR, conform Mediafax.
"Am fost astazi chemati la Ministerul Transporturilor pentru a fi informati de catre Comisia de Privatizare ca nu putem fi invitati sa platim restul de bani pentru pachetul de 51% din CFR Marfa, pentru ca nu au fost indeplinite conditiile suspensive ale contractului de privatizare. Unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea structurii actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu avea timpul necesar... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 08:30
Privatizarea CFR Marfa va esua daca omul de afaceri Gruia Stoica nu va plati, luni, la termenul stabilit, diferenta de 170 de milioane de euro, a precizat, vineri, Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.
Ramona Manescu a precizat ca va astepta pana la termenul mentionat ca firma omului de afaceri amintit - GFR - sa achite actiunile pe care le-a adjudecat de la CFR Marfa.
"Termenul de plata a diferentei de 170 de milioane de euro, de catre GFR, nu mai poate fi extins peste ziua de luni. Cu alte cuvinte privatizarea esueaza daca nu se respecta termenul de plata din contract si procedura de privatizare se va relua|, a declarat Manescu.
In acelasi timp, ministrul Transporturilor a respins afirmatiile facute de patronul GFR, Gruia Stoica, vineri, potrivit carora termenul de plata final, stabilit pentru luni 14 octombrie, nu ar putea fi respectat pentru ca nici Ministerul Transporturilor nu si-ar fi respectat obligatiile din contractul de privatizare.
"Ministerul Transporturilor si-a respectat toate obligatiile, asa cum si domnul Gruia Stoica, sunt convinsa ca si-a respectat toate obligatiile. Eu nu vreau sa acuz pe nimeni, deocamdata", a mai spus Ramona Manescu. mai mult
Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 10:00
Termenul limita de plata de catre cumparator a sumei de 170 milioane euro pentru preluarea a 51% din actiunile CFR Marfa ramane 14 octombrie, data dupa care Ministerul Transporturilor va anunta cum va fi finalizata procedura de privatizare, a declarat ministrul de resort, Ramona Manescu.
Ea a precizat ca va avea, joi, o discutie cu premierul Victor Ponta pe aceasta tema.
Ministrul a aratat totodata ca proiectul de hotarare prin care termenul de finalizare a privatizarii era prelungit a fost promovat de catre secretarul de stat Cristian Ghibu, dar nu s-a aflat pe agenda sedintei de miercuri a Guvernului astfel ca "nu a putut fi promovat".
"Nu exista nicio actiune in instanta, suntem in termenii contractului, cum a fost si pana acum", a adaugat Manescu.
Hotararea de Guvern privind privatizarea transportatorului feroviar de marfa a fost publicata pe 14 august in Monitorul Oficial, termenul de finalizare a transferului de proprietate fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a actului normativ, respectiv 13 octombrie.
In sedinta de miercuri, Guvernul nu a discutat un proiect elaborat de Ministerul Transporturilor pentru prelungirea pana la 20 decembrie a datei limita pentru privatizarea CFR Marfa, astfel ca, in lipsa unei alte decizii, Grup Feroviar Roman ar trebui sa achite in urmatoarele zile inca 170 milioane euro pentru 51% din actiuni.
Pozitia GFR
Gruia Stoica, proprietarul GFR, afirma ca "nu are nicio treaba" cu... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 15:02
A trecut o luna de cand Ramona Manescu a preluat portofoliul de la Transporturi, insa noul ministru a reusit deja sa se descotoriseasca de o buna parte din planurile predecesorului Relu Fenechiu.
Debarcarea baronului de Iasi, Relu Fenechiu, de la Ministerul Transporturilor, pe fondul problemelor cu legea, i-a pus in dificultate pe liderii PNL. Mai exact, Crin Antonescu a gasit un inlocuitor, in persoana Ramonei Manescu, dupa doua incercari esuate: Ovidiu Silaghi si Nini Sapunaru.
Ce teme a primit Ramona Manescu pentru Ministerul Transporturilor
"Soldat constiincios al PNL", dupa cum s-a autocaracterizat, Ramona Manescu a parasit Parlamentul European pentru fotoliul de la Transporturi. In noul mandat, ministrul a anuntat trei obiective: accesul la finantare, administrarea si integritatea.
Cu ocazia depunerii mandatului, presedintele Traian Basescu a invitat-o pe Manescu sa priveasca in patru directii: "privatizarea CFR, absorbtia fondurilor europene, autostrada Arad-Nadlac si metroul bucurestean" - cele mai urgente probleme ale Transporturilor.
In schimb, premierul Ponta a declarat ca i-a trasat Ramonei Manescu, sarcini care tin de Transporturi, nu de alte ministere, dupa cum a subliniat: absorbtia fondurilor europene prin POS Transport, rezolvarea problemelor de la CFR Infrastructura si CFR Calatori, salvarea Tarom si privatizarea CFR Marfa.
Curatenie generala in minister, inainte de toate
In prima luna de mandat, Ramona Manescu a suprins prin... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 13:59
Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, spune ca in institutia pe care o conduce exista o nevoie acuta de personal competent si de oameni "care sa si munceasca" si intentioneaza sa organizeze concursuri pentru a face angajari pe locurile vacante.
"La nivelul ministerului intentionez sa angajez oameni competenti, pentru ca, ceea ce am gasit in minister ... au fost foarte multe locuri vacante si o nevoie foarte mare, o nevoie acuta, de personal calificat, competent, de oameni care intr-adevar sa si munceasca", a declarat ministrul Transporturilor, pentru Mediafax.
Ea a aratat ca angajarile vor fi facute pe posturi vacante, fiecare directie din minister facand propriile evaluari legate de numarul necesar de angajati, in functie de volumul de munca. In prezent, exista directii in care "dosarele zac pe birouri", pentru ca personalul existent nu are timpul fizic sa le solutioneze, potrivit ministrului.
Manescu a precizat ca in perioada urmatoare vor fi organizate concursuri pentru angajari, dar nu a avansat un numar de oameni care urmeaza sa fie recrutati si nici nu a precizat cate locuri sunt vacante.
Structura organizatorica a Ministerului Transporturilor prevede un numar de maxim 485 de posturi, exclusiv demnitarii si cele aferente cabinetului ministrului.
Pe de alta parte, ministrul a afirmat ca a decis sa retraga atributiile secretarului de stat Cristian Ghibu.
"Cel putin pe domeniul pe care il avea in atributii domnul Ghibu, am considerat ca am nevoie... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 10:06
Procedura de privatizare a CFR Marfa este "in termen", dar va fi reluata daca nu se va finaliza in graficul stabilit, respectiv pana la jumatatea lunii octombrie, a declarat marti ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, raspunzand unor intrebari.
"CFR Marfa este intr-o procedura de privatizare. (...) Cel care cumpara este inca in termen pentru a depune garantia si pentru a face toate diligentele necesare. Atat timp cat este in termen si nu avem motive sa ne indoim de buna credinta, suntem in regula cu procedura de privatizare si sigur ca noi ne dorim ca privatizarea aceasta finalizeze cu succes", a afirmat ministrul.
Ea a adaugat ca nu doreste sa comenteze anumite speculatii care se fac pe marginea acestui subiect.
"Daca nu se finalizeaza privatizarea, se va relua procedura de privatizare. Este foarte simplu. Acesta este singurul plan B care este la dispozitia noastra din punct de vedere legal", a spus ea, intrebata daca se lucreaza la un alt plan in cazul in care procedura esueaza la mijlocul lunii octombrie.
Grup Feroviar Roman (GFR), detinut de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat castigator in luna iunie in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru 51% din actiuni.
Hotararea de Guvern privind privatizarea transportatorului feroviar de marfa a fost publicata la jumatatea lunii august in Monitorul Oficial, termenul de finalizare a tranzactiei fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrarii... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 16:50