Guvernul Romaniei poarta in prezent negocieri cu Comisia Europeana pentru ca o parte din efortul bugetar pentru plata somajului tehnic sa fie acoperit din fonduri europene, a declarat, luni, Ionel Danca, seful cancelariei premierului. El a spus ca somajul tehnic ar putea acoperi 1 mil. de angajati.
"In momentul de fata pentru somajul tehnic alocarea bugetara estimata de noi este de 4 miliarde de lei in conditiile in care alocarea ar putea acoperi pana la 1 milion de beneficiari. Suntem in discutii cu Comisia ca sa acopere o parte din efortul bugetar din fonduri europene", a precizat, luni, Ionel Danca, la Digi24.
Danca a mai anuntat ca cei care au fost disponibilizati si deci nu se califica pentru somajul tehnic vor primi un salariu minim brut pe economie, adica putin peste 2.200 de lei. Peste 200.000 de contracte de munca au fost suspendate in Romania la nivelul saptamanii trecute. Ministerul Muncii estimeaza ca numarul acestora ar putea urca pana la 400.000.
Seful cancelariei premierului a mai anuntat ca industria auto si alte industrii cheie pentru Romania vor beneficia de sprijin din partea Guvernului.
"Primul pachet de masuri are un efort (bugetar) de peste 2% din PIB, 30 de miliarde de euro, insa prin efectul de multiplicare efectul este de peste 100 de miliarde de lei", a mai precizat Danca, adaugand ca aproape 10 miliarde sunt returnari de la bugetul de stat catre companii prin rambursari de TVA, concedii medicale neplatite si alte returnari.
Danca a... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 22:33
O suma de 278 de miliarde de euro a intrat deja in economia reala a Europei prin intermediul fondurilor structurale si de investitii europene, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene (CE) publicat joi, care evidentiaza realizarile celor cinci fonduri ale UE de la inceputul perioadei de finantare, in conditiile in care punerea in aplicare a programelor din perioada 2014-2020 a atins in prezent 'viteza de croaziera', se arata intr-un comunicat al forului comunitar.
Pana in octombrie 2017, aproape jumatate din bugetul pentru perioada 2014-2020 al fondurilor structurale si de investitii europene (fondurile ESI) era angajat pentru proiecte concrete. Pana la sfarsitul anului 2016, aproape 793.500 de intreprinderi au primit sprijin din partea fondurilor, ceea ce a condus la crearea de aproximativ 154.000 de noi locuri de munca.
7,8 milioane de persoane au beneficiat deja de asistenta pentru a-si gasi un loc de munca sau pentru a-si dezvolta competentele si a fost imbunatatita biodiversitatea a 23,5 milioane de hectare de terenuri agricole. In total, pana la sfarsitul anului 2016 fusesera selectate doua milioane de proiecte finantate de UE, adica cu un milion mai multe decat in anul precedent.
''Fondurile structurale si de investitii europene joaca un rol crucial in consolidarea pietei noastre unice. Ele contribuie la cresterea economiilor noastre si stimuleaza crearea de locuri de munca si inovarea in Europa. Combinarea fondurilor structurale cu Fondul european... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:33
Premierul Dacian Ciolos a sustinut, joi seara, ca a gasit un adevarat dezastru lasat de Guvernul Ponta la Ministerul Fondurilor Europene. El a spus ca predecesorul sau e patriot doar acasa, caci pe plan extern nu se comporta asa, avand in vedere ca a acceptat fara obiectii propunerile Comisiei Europene.
Prim-ministrul a vrut sa clarifice, intr-un interviu acordat Realitatea TV, situatia fondurilor europene in timpul mandatului sau, in conditiile in care a fost criticat pentru faptul ca ar fi avut absorbtie 0%.
Dacian Ciolos a mentionat ca cei care sustin astfel de lucruri spun doar o parte a adevarului. Asta pentru ca absorbtia banilor de la UE a crescut de la 57% la 80% pe programele finantare din exercitiul financiar 2007-2013.
El a aratat ca, in anul 2016, suma totala a rambursarilor aprobate de Comisia Europeana pentru aceasta perioada a depasit 4 miliarde de euro.
Cat despre programele pe 2014-2020, premierul a aratat ca ...citeste mai departe despre "Ciolos arata dezastrul lasat de Ponta la fonduri europene: Patriotul e patriot doar acasa!" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Decembrie 2016, ora 23:19
Rata absorbtiei fondurilor europene a ajuns la 36,03%, la 30 iunie, fiind in crestere cu 0,67 puncte procentuale fata de nivelul din 6 iunie, se arata intr-un document postat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
Astfel, valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana se ridica la 6,922 miliarde euro la finalul lunii iunie.
"S-a primit de la Comisia Europeana suma totala de 8,90 miliarde euro, care reprezinta 46,33% din alocarea UE 2007-2013. Din aceste fonduri, platile intermediare rambursate insumeaza 6,793 miliarde euro, ceea ce reprezinta 35,36% din alocarea UE 2007-2013", se arata in document.
Potrivit MFE, pentru cele sapte programe operationale au fost depuse 43.155 proiecte, in valoare totala de aproximativ 73,6 miliarde euro, din care cca. 48,5 miliarde euro reprezinta contributie UE.
Din totalul proiectelor depuse au fost aprobate 16.977 proiecte, in valoare totala de aproximativ 36,4 miliarde euro. Din aceasta valoare, circa 22 miliarde euro reprezinta contributie UE, ceea ce inseamna aproximativ 114% din alocarea UE 2007-2013.
"Au fost semnate 13.793 contracte de finantare cu beneficiarii, in valoare eligibila de cca. 25 miliarde euro, din care fondurile UE reprezinta cca. 19,6 miliarde euro. Contributia UE aferenta contractelor semnate, in raport cu alocarea UE 2007-2013 este de aproximativ 102%. (...) Platile totale catre beneficiari (pre-finantari si rambursari), cu exceptia rambursarii de TVA, s-au ridicat la... mai mult
Sambata, 05 Iulie 2014, ora 09:32
Cheltuirea fondurilor de 10 miliarde de euro acordate de Uniunea Europeana pana la finele anului 2015 este un obiectiv care poate fi atins si chiar depasit, in consitiile unei mai bune cooperari intre beneficiari si autoritati.
Mai mult, sistemul de accesare a fondurilor europene s-a imbunatatit oricum in ultimii ani, datorita experientei acumulate, explicat Marius Bostan, in cadrul unui interviu acordat Business24. Totusi, el apreciaza ca acest proces de perfectionare trebuie sa fie unul continuu, mai ales ca "nu exista sisteme perfecte".
Din aceasta luna, Ministerul Fondurilor Europene a preluat autoritatile de management pentru POSDRU si POSCCE, fiind simplificata structura institutionala. Masura este considerata de ministrul Teodorovici a fi un pas important pentru reformarea intregului sistem de implementare.
Cum comentati decizia Ministerului Fondurilor Europene de a prelua Autoritatile de Management a POSDRU si POSCCE?
Cred ca este o decizie strategica buna. Scopul acestei decizii este de a eficientiza managementul si de a obtine rezultate cat mai bune. Autoritatile de Management, Ministerul sunt instrumente si nu un scop in sine. Sper ca expertii care implementeaza aceste masuri au inteles profund cauzele care duc la lipsa de performanta. Important este sa elimine aceste cauze sau macar sa micsoreze efectul lor. Unirea lor in cadrul MFE poate fi un plus in scurtarea timpului de luare a deciziilor, de implementare si de armonizare a regulilor. Este... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 08:30
Dupa ce autoritatile s-au "laudat" cu rambursari record de la Comisia Europeana in luna iulie, de peste 700 de milioane de euro, luna trecuta valoarea a scazut la 195 de milioane de euro. Doar trei programe au adus bani in tara. Transporturile au "parcat" la zero lei. Explicatia Ministerului Fondurilor Europene: a fost Comisia Europeana in concediu toata luna.
Romania a primit de la UE in luna iulie peste 730 de milioane de euro, in contextul in care din cele sapte programe operationale unul singur mai este blocat. Cei mai multi bani au fost adusi in tara de Programul Operational Transporturi - 360 milioane de euro. Pentru acelasi program, in luna august s-au incasat zero lei.
Comisia Europeana a rambursat Romaniei doar 195 milioane de euro, in condiile in care banii au venit doar pe trei din cele sase programe operationale care au "liber" la finantare.
Cei mai multi bani au fost incasati de la UE prin Programul Operational Regional - peste 133 milioane de euro pentru 32 de proiecte. Un alt program pe care CE a rambursat bani Romaniei este POS Mediu. Suma este la jumatate fata de cea din iulie adica putin peste 55 de milioane de euro.
Singurul program cu un parcurs liniar in ultimele luni de incasari de la CE este Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PO DA). In luna august, CE a rambursat Romaniei peste 6 milioane de euro prin acest program, iar in iulie peste 5 milioane de euro. Nu este de mirare ca programul a ajuns la o rata de... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 08:02
Beneficiarii POSDRU vor putea urmari online stadiul procesarii cererilor de rambursare depuse, precum si valoarea sumelor care se achita de Autoritatea de Management, informeaza Ministerul Fondurilor Europene (MFE).
"Beneficiarii de finantari acordate prin intermediul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) pot vedea in ce etapa de procesare se afla cererile de rambursare depuse la Organismele Intermediare si pot afla valoarea sumelor care au fost achitate de Autoritatea de Management POSDRU. Incepand cu aceasta saptamana, informatiile mentionate trebuie publicate pe paginile web ale institutiilor mentionate", se precizeaza intr-un comunicat de presa al MFE.
Publicarea informatiilor despre stadiul verificarii a fost solicitata de Ministerul Fondurilor Europene si este reglementata de Instructiunea 67 emisa de Autoritatea de Management POSDRU. Si Organismele Intermediare POSDRU sunt obligate sa publice pe paginile web proprii informatii despre cererile de rambursare primite de la beneficiari.
Ambele tipuri de informatii vor fi actualizate de doua ori pe saptamana.
Ordinea depunerii cererilor de rambursare va fi singurul criteriu pentru procesarea acestora
"Transparenta este necesara pentru a rezolva problemele din sistem si pentru ca beneficiarii sa fie tratati corect. Militez pentru un grad cat mai mare de transparenta pentru a obliga sistemul sa nu mai impiedice buna derulare a proiectelor finantate din bani europeni.... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 13:29
Tara noastra nu va putea primi in 2012 rambursari pentru programele operationale, in cazul in care institutiile europene nu ajung la un acord cu privire la rectificarea bugetului UE pe 2012 si bugetul pe 2013, a anuntat Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.
Romania va avea probleme in special in cazul rambursarilor de minimum 200 de milioane de euro pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), scrie Agerpres.
Alte programe, precum POS Mediu si Programul Operational Regional, ar putea primi insa anumite rambursari, in conditiile in care au mai ramas "ceva bani" in Fondul european de dezvoltare regionala.
El a aratat ca eventuala amanare a rambursarilor de la Comisia Europeana la bugetul Romaniei ar putea crea tarii dificultati in respectarea plafonului de deficit bugetar de 3% din PIB pe anul 2012.
"Asta inseamna ca noi, chiar daca vom transmite cereri de rambursare catre bugetul UE, anul asta banii nu vor mai intra in tara, la bugetul national si asta deja se adauga dificultatilor majore pe care le avem in efectuarea de plati catre beneficiarii interni, in conditiile in care noi avem clar niste obiective legate de incadrarea in deficitul bugetar de 3% in acordul cu FMI", a aratat Leonard Orban.
Parlamentul European si-a suspendat miercuri participarea la procesul de conciliere pe doua obiective - rectificarea bugetului UE in 2012 si bugetul UE pentru 2013. mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 16:07
In trei luni de zile de cand Guvernul a decis sa suspende cererile de rambursare la Bruxelles pentru proiectele pe fonduri UE, s-au cheltuit, din bugetul de stat, 160 milioane de euro, conform unor calcule facute de ZF.
In perioada iulie-septembrie rambursarile de la bugetul de stat au totalizat suma de 160 de milioane de euro, la care se adauga dobanda, calculata la o valoare medie de 5%, ca insumeaza inca 8 milioane de euro, conform ZF.
In luna iulie, statul a fost nevoit sa suplineasca rambursarile cu suma de 40 de milioane de euro, la care se adauga inca 2 milioane euro sub forma de dobanda. In august, platile s-au ridicat la 56 milioane de euro, plus o dobanda de 2,8 milioane de euro. La sfarsitul lunii septembrie, conform datelor furnizate de ZF, rambursarile au insumat 64 milioane de euro, iar dobanda inca 3,2 milioane euro.
Inainte de raportul de audit al Comisiei Europene, platile medii totale pe fonduri UE in primele sase luni ale acestui an se ridicau la 150 de milioane de euro/luna, din iulie media a coborat cu 50 de milioane de euro. mai mult
Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 12:00