Rata absorbtiei fondurilor europene a ajuns la 36,03%, la 30 iunie, fiind in crestere cu 0,67 puncte procentuale fata de nivelul din 6 iunie, se arata intr-un document postat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
Astfel, valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana se ridica la 6,922 miliarde euro la finalul lunii iunie.
"S-a primit de la Comisia Europeana suma totala de 8,90 miliarde euro, care reprezinta 46,33% din alocarea UE 2007-2013. Din aceste fonduri, platile intermediare rambursate insumeaza 6,793 miliarde euro, ceea ce reprezinta 35,36% din alocarea UE 2007-2013", se arata in document.
Potrivit MFE, pentru cele sapte programe operationale au fost depuse 43.155 proiecte, in valoare totala de aproximativ 73,6 miliarde euro, din care cca. 48,5 miliarde euro reprezinta contributie UE.
Din totalul proiectelor depuse au fost aprobate 16.977 proiecte, in valoare totala de aproximativ 36,4 miliarde euro. Din aceasta valoare, circa 22 miliarde euro reprezinta contributie UE, ceea ce inseamna aproximativ 114% din alocarea UE 2007-2013.
"Au fost semnate 13.793 contracte de finantare cu beneficiarii, in valoare eligibila de cca. 25 miliarde euro, din care fondurile UE reprezinta cca. 19,6 miliarde euro. Contributia UE aferenta contractelor semnate, in raport cu alocarea UE 2007-2013 este de aproximativ 102%. (...) Platile totale catre beneficiari (pre-finantari si rambursari), cu exceptia rambursarii de TVA, s-au ridicat la... mai mult
Sambata, 05 Iulie 2014, ora 09:32
Beneficiarii fondurilor europene au avut parte de surprize neplacute de la Comisia Europeana. Multi dintre ei au fost acuzati ca au creat conditii artificiale pentru a beneficia de finantare, in mod paradoxal, chiar de aceeasi autoritate care, pe baza unor documentatii stufoase si in urma unor nenumarate controale, le-a aprobat, anterior, proiectele si platile,
Acuzatia a fost insotita de emiterea proceselor verbale de constatare a neregulilor si de stabilire a creantelor bugetare, prin care contractele de finantare au fost reziliate, iar fondurile europene primite au devenit, din nerambursabile, direct creante bugetare supuse executarii silite, in caz de neplata inauntrul termenului de aproximativ 30 de zile, acordat de autoritatea contractanta.
Din procesele verbale, oamenii au aflat cu stupoare ca, abia dupa aprobarea proiectelor si dupa efectuarea platilor, autoritatea si-a dat seama, spre exemplu, ca doi sau mai multi membri ai aceleasi familii nu pot primi finantare pentru proiecte asemanatoare, intrucat aceasta este considerata o fragmentare a investitiei, sau ca parcarea unor utilaje agricole, achizitionate de beneficiari diferiti, pe aceeasi suprafata de teren reprezinta un motiv suficient pentru a cere restituirea banilor, in considerarea acelorasi "conditii artificiale".
In realitate, ceea ce se intampla in ultima perioada este consecinta presiunilor puse de Comisia Europeana asupra autoritatilor romane de a verifica daca, prin proiectele finantate,... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 16:14
Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un imprumut de aproximativ 850 milioane de lei de la Trezoreria Statului, suma urmand sa fie pusa la dispozitia Autoritatilor de Management pentru plata beneficiarilor de fonduri europene, a informat Ministerul Fondurilor Europene.
"Guvernul Romaniei a aprobat un nou imprumut, in valoare de aproximativ 850 milioane de lei, suma care va fi utilizata pentru efectuarea de noi plati catre beneficiari. Resursele asigurate de Guvern pentru plata beneficiarilor reprezinta un sprijin consistent pentru continuarea proiectelor, cu efecte pozitive pentru economia nationala, dar si un impuls pentru accelerarea absorbtiei fondurilor UE", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit unui comunicat.
Imprumutul va fi folosit pentru efectuarea de plati catre beneficiarii de fonduri contractate prin intermediul a patru programe: Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operational Sectorial Mediu, Programul Operational Regional, respectiv Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative.
Pentru plata facturilor depuse de beneficiarii Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane si ai Programului Operational Sectorial Mediu au fost alocate fonduri in valoare de cate 300 milioane de lei. Pentru efectuarea de plati catre beneficiarii Programului Operational Regional a fost alocata suma de 230 de milioane de lei. mai mult
Joi, 05 Septembrie 2013, ora 10:10
Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE) a achitat la sfarsitul saptamanii trecute peste 100 de milioane de lei pentru aproximativ 150 de cereri de rambursare care au fost procesate si validate in trecut, potrivit unui comunicat MFE.
De asemenea, in ultimele doua zile lucratoare ale saptamanii trecute au fost facute plati si catre beneficiarii de finantari acordate prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).
"Valoarea sumelor platite pe POSDRU si POSCCE la sfarsitul saptamanii trecute depaseste 440 de milioane de lei, bani care vor ajuta peste 900 de beneficiari de fonduri UE sa-si continue proiectele. Vrem ca derularea programelor sa inceapa sa fie una fireasca, adica sa asiguram plata la zi a facturilor eligibile", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
La sfarsitul lunii ianuarie 2013 erau in derulare peste 2.521 de contracte de finantare pe POSCCE. Comisia Europeana a sistat platile pe acest program in octombrie 2012, insa Ministerul Fondurilor Europene implementeaza toate masurile necesare pentru ca POSCCE sa fie deblocat in cel mai scurt timp, se arata in comunicat.
Pe POSDRU erau in derulare 2.455 de proiecte la sfarsitul lunii ianuarie 2013. Acest program operational a fost presuspendat din august 2012 pana la inceputul lunii februarie 2013. Comisia Europeana a reluat platile catre Romania la 19 februarie, cand a virat 141,5 de... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 15:12
Simplificarea procedurilor de procesare a cererilor de rambursare pe zona fondurilor europene va fi analizata in sedinta de Guvern de miercuri, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, in cadrul unei conferinte.
Potrivit sursei citate, simplicarea procedurilor trebuie discutata atat din punctul de vedere al structurilor implicate, cat si al sprijinirii beneficiarilor, acestia urmand sa depuna mai putine documente pentru a primi rambursarile cuvenite.
"Pana in urma cu putin timp, exista un stoc de mii de cereri de rambursare, insa dupa eforturi sustinute numarul lor a scazut la numai cateva sute in prezent. Tocmai de aceea, in sedinta de guvern de astazi, vom discuta despre simplificarea procedurilor de procesare a cererilor de rambursare. Dupa ce aceasta masura va fi aprobata de Executiv, voi putea da mai multe detalii pe acest subiect. Va trebui insa sa demonstram Uniunii Europene ca sistemul de management si de control intern functioneaza bine ai ca bugetul UE nu este in pericol de a fi prejudiciat. In acest moment respectam calendarul UE, insa va trebui sa gasim o solutie referitoare la Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pentru a atenua si chiar elimina problemele aparute", a afirmat Orban.
Ministrul Afacerilor Europene a precizat, totodata, ca Romania a primit, din anul 2007 si pana in prezent, o suma de 13 miliarde de euro de la UE, contribuind la randul sau la bugetul UE cu o suma de 7 miliarde de euro.... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 15:43
Ministrul Economiei, Lucian Bode, a detasat sase consilieri personali si o echipa de specialisti din aparatul propriu al institutiei la structurile care se ocupa de gestionarea fondurilor europene din cadrul MECMA, potrivit unui comunicat al ministerului.
"Aceasta decizie a fost luata in urma analizei gradului de absorbtie a fondurilor europene, pentru urgentarea procesarii eficiente a dosarelor depuse, pentru eliminarea intarzierilor si respectarea termenelor procedurale ale proiectelor.
Prin detasarea celor sase consilieri si a echipei de specialisti, numarul angajatilor din structurile MECMA care se ocupa de gestionarea fondurilor europene a crescut cu 10%", se mai arata in comunicat.
Atragerea de fonduri europene este un obiectiv major al MECMA pentru anul 2012, alaturi de listarea companiilor de stat si introducerea managementului corporatist.
"In acest sens, la nivelul institutiei se fac analize saptamanale dedicate implementarii si atragerii de fonduril europene. MECMA isi propune ca 2012 sa reprezinte anul cu cel mai inalt plafon de rambursari catre beneficiari de pana acum", au mai spus oficialii ministeriali.
In urma cu o saptamana, Bode a afirmat ca rata absorbtiei fondurilor UE la nivelul Ministerului Economiei este de 17%.
"Este un procent care pe mine ma nemultumeste si vreau sa fac tot posibilul ca in 2012 sa ajungem la cel mai inalt plafon de rambursari pentru beneficiari. Sper si am speranta ca vom reusi", a precizat ministrul.
In... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 13:11
Fondurile rambursate Romaniei de catre Comisia Europeana s-au mentinut, la sfarsitul anului trecut, la un nivel redus, de doar 700 milioane euro, astfel ca exista riscul major al pierderii de fonduri daca ritmul de absorbtie nu va fi imbunatatit in acest an, a afirmat joi premierul Emil Boc.
"Este un lucru departe de ceea ce ne dorim cu totii. Daca nu imbunatatim ritmul de absorbtie, exista riscul major sa pierdem fonduri europene, efect care va fi resimtit in 2013. Nu vreau un in stabilirea tintelor trimestriale de absorbtie, ci responsabilitate", a spus Boc.
Conform datelor prezentate de premier, proiectele sprijinite din fonduri structurale si de coeziune, inclusiv cofinantarea nationala, contractate si aflate in implementare au totalizat la finele anului trecut 19,8 miliarde euro (64% din total), iar platile catre beneficiari au insumat 3 miliarde euro (14,85%). Sumele rambursate Romaniei de catre CE raman insa la un nivel scazut, de 700 milioane euro.
Datele anuntate de autoritati la finele anului trecut indicau aceeasi situatie, respectiv ca platile intermediare rambursate de Comisia Europeana pana la 30 noiembrie 2011 insumeaza, pe toate programele operationale, aproximativ 716 milioane de euro, ceea ce corespunde unei rate de absorbtie de 3,72% din totalul fondurilor alocate Romaniei pentru intervalul 2007-2013.
El a amintit ca Guvernul a impus recent ca autoritatile de management sa fie obligate sa verifice cererile de rambursare de fonduri comunitare... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 14:11
Premierul Emil Boc a declarat, sambata, ca Romania "a pierdut doi ani" de absorbtie a fondurilor europene, 2007 si 2008, cand un singur program operational din cele sapte era acreditat, si a spus ca Guvernul sau a facut eforturi pentru recuperarea ritmului de atragere a sumelor de la UE.Emil Boc a spus, in timpul vizitei la santierul de reabilitare a liniei de tramvai din Cluj, ca platile catre beneficiari erau, in 2008, de 170 de milioane de euro, in timp ce in prezent acestea se ridica la 2,6 miliarde de euro.
"Daca ne uitam in trecut, realitatea grea si tragica este ca Romania a pierdut doi ani, 2007 si 2008, in absorbtia fondurilor europene. Nu spun asta ca sa critic fostii guvernanti, dar oricine poate verifica.
In 2009, cand am ajuns la guvernare, un singur program operational din cele sapte era acreditat, iar celelalte sase nu erau acreditate. Cum sa vorbesti de absorbtia fondurilor europene cand nici macar nu erau acreditate programele?
In ceea ce priveste platile catre beneficiari, in 31 decembrie 2008, erau in valoare de 170 de milioane de euro, iar azi avem 2,6 miliarde de euro. Cei ce se afla acum la guvernare fac sa recupereze cei doi ani pierduti", a spus Boc.
Premierul a precizat ca Romania sta bine la capitolul depunerii de proiecte europene si la cel privind proiectele aprobate, dar situatia este nesatisfacatoare la capitolul platilor efective catre beneficiari.
"Pana in 24 iunie, in Romania au fost depuse, pe fonduri structurale, proiecte in valoare... mai mult
Duminica, 03 Iulie 2011, ora 00:14
Premierul Emil Boc a cerut ministrilor, in sedinta comitetului pentru gestionarea fondurilor comunitare, sa gaseasca solutii pentru rezolvarea deficitului de personal din institutiile implicate in derularea acestor finantari, informeaza Executivul.Primul-ministru a mai dispus organizarea, in perioada imediat urmatoare, a unei intalniri cu reprezentantii firmelor care ofera consultanta pentru atragerea de fonduri europene, pentru a putea cunoaste problemele pe care le intampina acestia in procesul de accesare a fondurilor europene, potrivit sursei citate.
In cadrul sedintei comitetului a fost prezentata si o informare privind stadiul implementarii programelor operationale la 31 ianuarie. Astfel, pana la data de 31 ianuarie 2010, pentru cele sapte programe operationale au fost depuse 15.312 proiecte, in valoare de 30,76 miliarde euro.
Comparativ cu situatia la 31 decembrie 2009, numarul proiectelor depuse a crescut cu 422, iar valoarea acestora cu circa 703 milioane euro. Din proiectele depuse au fost aprobate, pana la 31 ianuarie 2010, un numar de 3.910, in valoare totala de aproximativ 8,61 miliarde euro.
Fata de stadiul la 31 decembrie 2009, in ianuarie 2010 numarul proiectelor aprobate a crescut cu 22, iar valoarea acestora a crescut cu aproximativ 71 milioane euro. Pana la 31 ianuarie 2010 au fost semnate 2.263 contracte de finantare cu beneficiarii, in valoare eligibila de circa 4,25 miliarde euro, din care fondurile UE reprezinta 3,4 miliarde euro.
Numarul... mai mult
Marti, 02 Februarie 2010, ora 23:38