Daca vrei sa accesezi un credit, de fiecare data iti vei face calculul (si ti se va face calculul) pe un anumit grad de indatorare. Adica, daca salariul tau este de 3.000 de lei, si banca accepta un grad de indatorare de 40%, atunci inseamna ca poti suporta o rata de 1.200 de lei, maximum.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa iti calculezi corect o rata de credit pe care sa o poti duce.
Cu toate acestea, calculul nu este prea optimist pentru tine. Si, pentru a nu avea probleme la rambursarea creditului, cel mai bine este sa iei in calcul toate cheltuielile obligatorii, cele pe care nu le poti elimina.
Astfel ca, daca toate cheltuielile tale obligatorii sunt de 1.000 de lei, atunci iti mai raman din salariu 2000 de lei. Acesta este venitul disponibil din care ar trebui sa iei in calcul ce rata suporti. Iar la un grad de indatorare de 40%, rata ta nu ar trebui sa depaseasca 800 de lei.
Spunem asta, pentru ca restul cheltuielilor lunare sunt cele la care mai poti strange cureaua pentru a-ti permite rata. Acestea intra in categoria cheltuieli cu mancarea, de relaxare, etc.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Pachetele bancare pentru pensionari. Cu ce avantaje vin
Cum iti inveti copilul sa fie cumpatat cu banii
Mirajul Bitcoin: cum te poti ingropa financiar singur ...citeste mai departe despre "Cum calculezi corect si obiectiv ce rata de credit poti suporta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 08:30
* "Cel mai Cel" este primul produs financiar care imbina avantajele unui credit urgent cu posibilitatea de a rambursa creditul intr-un termen mai lung.
Din februarie 2015, cei care cauta un credit rapid, dar ieftin, pe termen mediu si lung, dar simplu de obtinut, au in sfarsit o optiune reala: creditul "Cel mai Cel" de la Credius IFN. Sume de pana la 25000 RON pot fi obtinute in 60 de minute, fara adeverinta de venit si fara documente suplimentare.
Fiecare aplicant primeste o oferta personalizata, dar ratele sunt intotdeauna fixe si costurile transparente, iar dobanda variaza intre 7% si 17% pe an (7% in cazul prezentarii unei adeverinte de venit). Pentru o suma de 1000 RON, imprumutata pe termen de 24 luni cu o dobanda de 17%, comision de administrare lunar 3,6% si DAE 80,12%, rata lunara ajunge la 72,59 RON.
"'Cel mai Cel' este cel mai bine conturat produs existent pe piata creditelor urgente. permitand cu un efort financiar minim obtinerea unui credit urgent fara mare bataie de cap", declara Andrei Buzgan, CEO Credius.
"Am observat rapid ca, in ciuda aparentei abundente de optiuni, exista putine credite de nevoi personale care sa corespunda cerintelor unei bune parti a clientilor: accesibil pe de o parte si ieftin pe de alta parte. Exista creditul rapid, obtinut repede si simplu, dar extrem de scump; si creditul pe termen mediu si lung, pentru sume mai consistente, care se obtine cu greu, cu alte costuri indirecte, si intr-un termen mult mai lung.
Noi... mai mult
Marti, 03 Martie 2015, ora 13:37
Creditele neperformante ale bancilor din Grecia vor ajunge la 40% din sold pana la sfarsitul anului, potrivit unui studiu al PricewaterhouseCoopers (PwC), bazat pe parametri folositi de fondul de investitii BlackRock pentru o evaluare a sistemului bancar efectuata la cererea autoritatilor de la Atena.
Imprumuturile cu restante la plata mai mari de trei luni reprezentau 29,3% din sold la mijlocul anului trecut, potrivit celor mai recente date publicate de Banca Greciei.
Stabilizarea creditelor neperformante este cea mai dificila provocare pentru bancile elene in acest an si o conditie cheie pentru revenirea la normal a creditarii in economia Greciei, potrivit cotidianului elen Kathimerini.
Oficiali din sectorul bancar estimeaza ca imprumuturile neperformante reprezentau aproape 35% din total la sfarsitul lunii decembrie si se asteapta ca trendul de crestere sa se mentina pe parcursul anului 2014, chair daca intr-un ritm mai lent.
Marile banci elene sunt prezente si in Romania. Astfel, Eurobank detine Bancpost, National Bank of Greece este prezenta prin Banca Romaneasca, iar Piraeus Bank si Alpha Bank au operatiuni sub brand propriu.
Institutiile de credit elene au fost recapitalizate cu 28 de miliarde de euro de la Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara. In urma procesului de recapitalizare, statul elen a preluat participatii majoritare la toate cele patru banci, in timp ce la Eurobank detine si controlul managementului.
Fondul de investitii BlackRock... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 18:22
Romania trebuie sa plateasca, luni, 122,1 milioane euro catre Fondul Monetar International (FMI) din imprumutul stand-by contractat in 2009, suma provenind din rambursari de rate de capital, potrivit datelor furnizate de Guvernul Romaniei.
Romania trebuie sa efectueze, in acest an, plati in valoare totala de peste 1,164 miliarde euro catre FMI, UE si BIRD. De la inceputul anului, din suma totala datorata au fost achitate 756,2 milioane euro.
Rambursarile sunt efectuate in contul pachetului financiar acordat Romaniei de creditorii internationali in anul 2009, care are o valoare totala de 19,95 miliarde de euro. Varful de plata in cadrul acestui pachet este in anul 2015, cand autoritatile trebuie sa ramburseze 1,826 miliarde de euro.
In anul 2009, Romania a parafat un imprumut stand-by pe 24 de luni, in valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala.
Din acest aranjament cu FMI, Romania a intrat in posesia a sapte dintre cele opt transe prevazute, in suma de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).
Cea de-a 8-a transa a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizata.
In sedinta din 25 martie 2011, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat incetarea mai devreme a acordului precedent si incheierea unui nou aranjament stand-by cu Romania, de tip preventiv,... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 12:15
Aproximativ 84% din cetatenii Greciei intampina probleme in rambursarea creditelor bancare, iar o parte nu cred ca mai pot inapoia deloc banii imprumutati.
Aproximativ un milion si jumatate de familii elene, adica patru din zece, au contractat un nou imprumut la banca in 2012, majoritatea fiind credite ipotecare sau de consum, potrivit unui studiu al institutului Public Issue dat publicitatii miercuri, transmite EFE.
Majoritatea familiilor cu datorii (78%) recunosc ca au greutati in a plati ratele lunare, in timp ce 6% sustin ca le este absolut imposibil sa returneze creditele.
Potrivit datelor Eurostat, un grec din trei risca sa ajunga in saracie sau sa fie exclus social in 2011, ultimul an despre care exista, pentru moment, date statistice.
Creditare: Banca Greciei anunta in februarie de cati bani au nevoie institutiile elene mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 13:40
Numarul creditelor de refinantare s-a dublat intr-un an, ca urmare a modificarii comisionului de rambursare anticipata a creditelor.
Aplicarea OUG nr.50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, a avut ca efect renegocierea contractelor in conditii mai favorabile clientilor, iar 229.000 de clienti au rambursat anticipat imprumuturi, reiese din datele Consiliului Concurentei.
"Scopul urmarit prin introducerea in Ordonanta a dispozitiilor referitoare la eliminarea sau, dupa caz, reducerea comisionului de rambursare anticipata la toate creditele destinate consumatorilor persoane fizice a fost cresterea corecta a concurentei intre banci, ca urmare a cresterii gradului de mobilitate a clientilor", potrivit studiului Consiliului Concurentei intitulat "Mediul Concurential romanesc-evolutii in sectoare esentiale".
Si volumul cumulat al creditelor de refinantare in lei s-a dublat, ajungand la 2.169 de milioane lei, de la 1.027, dupa aplicarea OUG. Volumul creditelor refinantate in valuta, in perioada iunie 2010 - mai 2011, a fost de 338 milioane euro.
Legea pentru aprobarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a fost promulgata in decembrie, iar principalele prevederi s-au referit la eliminarea comisionului de rambursare anticipata si calcularea dobanzii la toate creditele noi in functie de Euribor/Robor plus marja. mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 14:34
CEC Bank a lansat in aceasta saptamana creditul APIA pentru finantarea capitalului de lucru necesar beneficiarilor masurilor din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013 (axa II), a anuntat miercuri banca, informeaza Mediafax."Categoriile de clienti eligibili care pot accesa aceste credite sunt reprezentate de beneficiarii Masurilor 211 (sprijin pentru terenurile agricole situate in Zona Montana Defavorizata), 212 (sprijin pentru terenurile agricole situate in zone defavorizate, altele decat zona montana) si 214 (plati de agro-mediu), respectiv fermierii, persoane fizice sau juridice sau grupuri, care desfasoara activitati pe terenurile agricole din zonele vizate, indiferent de statutul juridic al terenului (proprietate/concesiune/arenda) si care respecta bunele conditii agricole si de mediu", se arata intr-un comunicat al institutiei de credit.
Potrivit CEC Bank, rambursarea creditelor se va face integral la data primirii sumelor cuvenite beneficiarilor masurilor precizate, dar nu mai tarziu de data stabilita in Conventia incheiata de banca cu APIA.
In ianuarie, CEC Bank, Agentia de Plati pentru Interventii in Agricultura (APIA) si Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) au semnat conventa privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii masurilor de dezvoltare rurala cuprinse in Axa a II-a a PNDR 2007-2013, se arata intr-un comunicat al institutiei de credit.
De asemenea, CEC Bank si FGCR... mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 11:08
Cine are un credit in derulare si vrea sa ramburseze acum anticipat sumele imprumutate beneficiaza de comisionul plafonat la cel mult 1% prin Ordonanta 50 din 11 iunie, pe care insa Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International sa o modifice, dupa presiunile facute de bancheri.Sunt in joc credite de 24 de miliarde de euro acordate de banci in trecut clientilor individuali, dintre care multi au ramas cu dobanzi fixate la niveluri inalte si pot beneficia acum de noile reglementari pentru a se refinanta printr-un imprumut mai ieftin..
Inainte, bancile percepeau comisioane de pana la 5% din sumele rambursate anticipat.
Totusi trebuie facuta precizarea ca cei care s-au imprumutat la limita in trecut vor avea probabil probleme in a se califica pentru un credit la fel de mare in prezent, pentru ca bancile au devenit mult mai restrictive, iar in multe cazuri chiar veniturile lor au scazut.
Aceasta fereastra de oportunitate se va inchide insa in momentul in care Guvernul isi va indeplini promisiunea facuta Fondului Monetar de a renunta la aplicarea prevederilor Ordonantei si pentru creditele acordate in trecut.
Cel mai probabil, aceasta modificare va fi facuta la discutarea Ordonantei 50 din 11 iunie in Parlament. Nu a fost insa fixata o data pentru aceasta. mai mult
Miercuri, 18 August 2010, ora 10:15
CEC Bank elimina de luni comisionul de rambursare anticipata la toate tipurile de credite de consum nou acordate destinate populatiei, in vederea alinierii politicii de comisionare la prevederile Directivei Europene, a anuntat luni banca, precizeaza NewsIn."Masura are in vedere alinierea politicii de comisionare la prevederile Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului Uniunii Europene, care urmeaza a fi transpuse si in legislatia romaneasca", se arata in comunicat.Banca precizeaza ca nu a perceput comision de rambursare anticipata pentru creditele de nevoi personale cu asigurare de viata si somaj, lansate in 17 decembrie 2009.In 2009, portofoliul de credite al CEC Bank a inregistrat o crestere cu 15% fata de 2008, peste media sistemului bancar. In plus, anul trecut, activele au sporit cu circa 54%, mai ales datorita cresterii depozitelor atrase de la clienti, cu circa 22%.
Ca urmare, CEC Bank a urcat pe pozitia a cincea in clasamentul bancilor din sistemul bancar dupa cota de piata pe active.Profitul brut neauditat crescuse la finalul lui decembrie 2009 cu 11% fata de sfarsitul lui 2008, la 50 milioane lei, iar cota de piata a bancii urcase de la 4,30% la sfarsitul lui 2008 la 6,31% la 31 decembrie 2009.Tot in 2009, cota de piata pe credite sporise cu 0,37%, iar cea pe depozite, cu 0,91%. La sfarsitul anului 2009, rata de solvabilitate se situa la un nivel confortabil, respectiv 17,47%, peste nivelurile impuse de reglementarile BNR in vigoare (minimum... mai mult
Luni, 03 Mai 2010, ora 12:16