Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, duminica, in municipiul Lupeni, ca banii din taxa de mediu, pe care proprietarii de masini au achitat-o la prima inmatriculare a autovehiculelor, va fi restituita celor in drept pana la sfarsitul lunii mai.
"Stiti ca eu am anuntat foarte clar ca voiam sa nu mai fie la ANAF nicio decizie de impunere neemisa. O sa verific luni la ANAF. Obligatia este ca noi sa restituim, in cursul lunii mai, taxa pe mediu sau taxa de timbru, cum i se spune ei. Banii sunt alocati, nu va fi o problema", a spus Teodorovici.
Intrebat daca ANAF are banii pentru restituirea taxei de mediu, ministrul Teodorovici a raspuns ca de aceste sume se ocupa Ministerul Finantelor.
"Cei de la ANAF sa-si faca treaba, zi de zi. E treaba noastra, ca minister, sa alocam banii, atat pentru Fondul de Mediu, cat si pentru ANAF, pentru ca stiti ca au fost doua abordari, dar obligatia este ca ei sa emita decizia de impunere, pana la ultima pe care o mai au inca in casa, neemisa. Iar partea de bani o asigura Ministerul de Finante si ei (ANAF, n.red.) sa faca plata, in mod obligatoriu, pana la finalul lunii mai. (...) E vorba doar de simplificari pe care ANAF-ul trebuie sa le faca, sa le gandeasca, zi de zi. Adica ei trebuie sa se coboare, nu neaparat fizic, dar sa coboare cu inima in randul oamenilor, atat in zona persoanelor fizice, cat si in zona persoanelor juridice", a conchis ministrul Finantelor.
Ministrul Eugen Teodorovici a fost prezent... mai mult
Duminica, 05 Mai 2019, ora 18:59
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, la Bistrita, devansarea termenului pana la care se va face rambursarea taxei auto catre cei care nu au primit inca aceste sume, pentru sfarsitul lunii mai.
Potrivit ministrului, deciziile de impunere trebuie finalizate de catre toate administratiile fiscale judetene pana la sfarsitul lunii in curs, in caz contrar sefii acestor institutii isi vor pierde functiile.
"Am spus foarte clar ca, pana la final de aprilie, toate deciziile de impunere care mai sunt inca de emis de catre ANAF trebuie sa se emita. Daca nu se emit aceste decizii, acele persoane in acele zone pleaca din functie. Oricine ar fi, pleaca din functie. Nu este cazul la Bistrita, pentru ca dumneavoastra stati foarte bine. Acesta este primul pas. Al doilea pas este simplificarea modului in care trebuie sa platim omului acea suma.
Din pacate, astazi, este o intreaga birocratie pe acest subiect si, la fel, am spus clar: ANAF-ul trebuie sa se dea peste cap, eu am sa sprijin datul peste cap de mai multe ori, daca este cazul, pana la final de mai sa se plateasca sumele aferente acestei taxe. Adica suntem acum in aprilie, cat mai este pana la final, iar pana la final de mai trebuie sa gaseasca orice fel de solutie", a declarat Teodorovici.
Ministrul a afirmat ca sumele aferente taxelor auto achitate trebuie restituite indiferent daca respectivii contribuabili au sau nu in prezent datorii catre stat, aceasta... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2019, ora 18:24
Banii privind taxa auto vor fi rambursati cel tarziu pana in luna iunie a acestui an, a anuntat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.
"Cu sau fara somatia Comisiei Europene, noi am prevazut, in Ordonanta 114 daca nu ma insel, un termen pana in iunie anul acesta sa fie banii rambursati. De ce am pus iunie? Ca sa fie un termen mai larg. Cel tarziu pana in iunie am pus noi legal, dar sa nu inteleaga cei care ne urmaresc ca dam banii tocmai in iunie. Nu. Cum se aproba bugetul imediat incepem sa rambursam tot ce s-a depus de catre cei in speta. Sper ca domnul presedinte sa nu de inapoi bugetul pentru ca ia multe astfel de probleme si pe zona de alocatie si pe zona de taxa auto si pe alte cheltuieli", a spus duminica seara, la Antena 3, Eugen Teodorovici.
El a fost intrebat cand vor fi returnati banii pe taxa auto, declarata ilegala, in conditiile in care Comisia Europeana a somat Romania sa plateasca aceste sume in urmatoarele doua luni.
Taxa auto pentru autovehicule la prima inmatriculare a fost introdusa pentru prima data la 1 ianuarie 2007, imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Ea a suferit numeroase modificari pana in 2012 cand taxa a fost suspendata pana la finalul aceluiasi an, iar persoanele care platisera deja urmau sa primeasca banii inapoi.
Din 15 martie 2013 a intrat in vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a... mai mult
Luni, 18 Februarie 2019, ora 10:46
Comisia Europeana (CE) indeamna Romania sa respecte legislatia Uniunii Europene (UE) in ceea ce priveste rambursarea taxelor de inmatriculare a autoturismelor percepute in mod necuvenit, in urmatoarele doua luni, potrivit unui anunt facut joi.
"Comisia a decis astazi (joi - n.red.) sa trimita Romaniei un aviz motivat, pentru ca nu asigura rambursarea integrala si imediata a taxelor de inmatriculare a vehiculelor de ocazie achizitionate din alte state membre", mentioneaza "Pachetul de actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor din luna ianuarie: principalele decizii".
Anterior acestei decizii, Curtea de Justitie a UE (CJUE) a considerat ca aceste taxe incalca normele UE, respectiv articolul 110 din Tratatul de Functionare al UE.
"Normele romanesti privind restituirea taxelor nu respecta principiile cooperarii loiale, echivalentei si efectivitatii. Daca Romania nu ia masuri in urmatoarele doua luni, Comisia poate decide sa trimita cazul in fata Curtii de Justitie a UE", subliniaza reprezentantii CE.
Citeste si: PSD face Romania tot mai toxica. A dat liber la rable poluante si se spala pe maini de o noua taxa auto. ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana ii da Romaniei un termen de doua luni sa ramburseze taxa auto" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2019, ora 15:43
Romania risca sa ajunga in fata Curtii de Justitie a UE din cauza taxei auto. La jumatatea lunii mai, CE a somat Guvernul sa ramburseze romanilor integral si imediat taxa auto, termenul dat de oficialii europeni fiind de doua luni.
Timpul s-a scurs, autoritatile romane au ignorat solicitarea Comisiei Europene, iar acum putem fi trimisi in judecata la CJUE.
Horatiu Radu, fost agent guvernamental al Romaniei pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene, a declarat pentru Ziare.com ca declansarea acestei proceduri era fireasca. Asta pentru ca, afirma el, mai multe hotarari ale CJUE au stabilit ca taxele auto din Romania sunt discriminatorii, iar sumele incasate de statul roman trebuiau restituite cetatenilor.
"Procedura de infringement are doua faze prealabile: punerea in intarziere, care a fost declansata in luna mai, si avizul motivat. Daca Romania nu isi aliniaza legislatia si practica administrativa exigentelor Comisiei Europene, riscam sa fim dati in judecata la CJUE.
Declansarea acestei proceduri este fireasca. Daca ne uitam putin in trecut, observam ca mai multe hotarari ale CJUE au constatat ca taxele auto din Romania, indiferent cum au fost ele denumite (taxa de poluare, timbru de mediu etc), au fost declarate discriminatorii. Prin urmare, sumele incasate trebuiau restituite de statul roman platitorilor cu dobanda legala.
Din pacate, aceste sume nu au fost restituite imediat. Multi platitori au dat ANAF-ul si Administratia Fondului de Mediu in judecata... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 07:45
Presedinte ANAF are trermen pana luni, la ora 9:00, sa redacteze un ordin care sa debirocratizeze si sa simplifice recuperarea taxei auto catre beneficiari, anunta ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.
Oficialul i-a cerut public, vineri, sefului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Ionut Misa, sa redacteze un ordin care sa simplifice procedura, dupa ce a aflat in urma unei vizite oficiale la Administratia Finaciara cat este de complicat ca o cerere depusa pentru restituirea taxei auto sa ajunga la plata.
"Vreau sa dau un mesaj catre conducerea ANAF de la Bucuresti. Vorbeam cu colegii de la Fisc legat de acea declaratie pentru taxa auto. Am aflat, din pacate, ca e nevoie de un dosar gros pentru aceasta rambursare de taxa auto si am zis asa: eu am dat un ordin si am spus modelul de cerere este in formatul respectiv, in care omul isi trece numarul CNP, masina, seria sau ce pune el acolo.
Pe baza acelei cereri, omul vine la ghiseu, eu la ghiseu intru frumos in sistemul meu - si il rog pe domnul presedinte Misa de la Fisc sa ma urmareasca, ca luni dimineata la ora 9:00 vreau sa vad pe birou ordinul care schimba lucrurile cum spun eu acum, cu cererea la ghiseu, functionarul de la Fisc introduce frumos in sistem CNP-ul, vede ca persoana respectiva a cumparat in anul cutare masina cutare, ca a platit taxa auto respectiva.
El trebuie sa aiba o formula de calcul a dobanzilor. El da print la document, il pune omului in fata sa verifice datele ca sunt corecte,... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2018, ora 14:38
Comisia Europeana (CE) a somat Guvernul sa ramburseze integral si imediat taxa auto, asa cum prevede legislatia UE, iar autoritatile trebuie sa faca acest lucru in urmatoarele doua luni. In caz contrar, CE va trimite tarii noastre un aviz motivat, iar urmatorul pas este trimiterea Romaniei in fata Curtii Europene de Justitie, unde riscam sanctiuni financiare.
Din 2014 si pana acum au fost depuse aproximativ 4.200 de cereri de restituire a taxei auto, informeaza Administratia Fondului pentru Mediu, intr-un raspuns la solicitarea Ziare.com.
"Din anul 2014 si pana in prezent au fost depuse aproximativ 4.200 de cereri de restituire a taxei auto, astfel:
prin esalonare 2.720 de cereri cu suma ramasa de restituit de 4.284.888 lei la care se adauga dobanda.prin restituire integrala 1.480 de cereri cu suma aproximativa de 5.800.000 lei la care se adauga dobanda", a precizat institutia.
Totodata, subliniaza Autoritatea Fondului pentru Mediu, in acest moment se afla in curs de finalizare dosarele de restituire care au fost supuse esalonarii in perioada 2014-2016. In perioada urmatoare, in functie de perioada de restituire, se vor intocmi si celelalte note de restituire. Acestea vor fi emise in conformitate cu prevederile ordonantei de urgenta 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa auto.
"Subliniem faptul ca Administratia Fondului pentru Mediu restituie sume reprezentand taxa auto, cheltuieli de judecata si dobanzi doar in baza unei cereri de restituire... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 00:00
Eliminarea timbrului de mediu de la 1 februarie 2017 a avut doua efecte nedorite: au explodat inmatricularile de masini second-hand, Romania riscand sa se transforme intr-un cimitir de rable, si a disparut posibilitatea ca romanii care au achitat taxa auto sa si-o recupereze.
Cum s-a intamplat acest lucru? Omisiune sau nu, odata cu eliminarea timbrului de mediu, de la 1 februarie, a fost practic abrogata si procedura de inapoiere a banilor platiti de proprietarii de masini, potrivit unui raspuns trimis de ANAF unei solicitari Ziare.com.
De ce nu se mai poate sa iti recuperezi banii
Procedura de rambursare a taxei auto era bine reglementata. Cei care platisera taxa puteau sa depuna o cerere la Fisc pentru restituirea banilor, iar acest lucru urma sa se faca esalonat pe o perioada de 5 ani.
Citeste aici despre procedura legala care exista pentru recuperarea taxei auto, inainte ca aceasta sa fie stearsa cu buretele de noua guvernare.
Acum, desi exista o procedura legala, un milion de romani asteapta ca Guvernul "sa gaseasca o solutie" pentru rambursarea banilor pe care statul i-a luat in mod ilegal de la cetateni, incepand cu 1 ianuarie 2007 pana in prezent. Reamintim ca toate formele de taxe auto instituite de statul roman, inclusiv timbrul de mediu, au fost declarate ilegale de Curtea Europeana de Justitie.
In cei 10 ani de aplicare a diverselor forme de taxe auto, statul roman a adunat circa sase miliarde de lei pe care trebuie sa ii restituie.
Ce... mai mult
Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 18:25
Sistemul de rambursare a taxei auto din 2008, prevazut in OUG nr. 9/2013 care instituie timbrul de mediu, contravine dreptului UE, a hotarat miercuri Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).
Decizia CJUE a fost luata in contextul unei intrebari preliminare adresate curtii de Tribunalul Sibiu.
Aceasta cerere a fost formulata in cadrul unui litigiu intre Ilie Nicula, pe de o parte, si Administratia Finantelor Publice a Municipiului Sibiu si Administratia Fondului pentru Mediu, pe de alta parte, cu privire la refuzul acestora din urma de a admite cererea acestuia de restituire a taxei auto reglementate prin OUG nr. 50/2008, anulata ulterior intrucat era contrara dreptului UE, potrivit unei alte decizii a CJUE.
In cursul anului 2009, Ilie Nicula, resortisant roman cu resedinta in Romania, a achizitionat un autovehicul de ocazie care a fost inmatriculat pentru prima data in Germania. Pentru inmatricularea acestui autovehicul in Romania, Nicula a platit, in temeiul articolului 4 din OUG nr. 50/2008, suma de 5.153 de lei cu titlu de taxa pe poluare.
In 3 mai 2012, Tribunalul Sibiu a admis actiunea introdusa de Nicula impotriva Administratiei Fondului pentru Mediu, beneficiara taxei pe poluare, si a dispus rambursarea taxei respective, pentru motivul ca ea a fost instituita cu incalcarea articolului 110 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene (TFUE). Instanta a respins insa actiunea fata de Administratia Finantelor Publice a Municipiului Sibiu, colectoarea... mai mult
Joi, 16 Octombrie 2014, ora 10:08