Banca Centrala Europeana (BCE) a decis vineri sa suspende posibilitatea rambursarii anticipate a fondurilor de urgenta pe care le-a acordat bancilor in timpul crizei datoriilor din zona euro, transmite AFP.
BCE a precizat ca suspendarea are doar un caracter temporar, acoperind perioada cuprinsa intre 23 decembrie si 15 ianuarie, si este destinata sa asigure ca pietele dispun de suficienta lichiditate la trecerea in noul an.
"Consiliul guvernatorilor de la BCE a decis sa suspende rambursarea creditelor pe trei ani (LTRO) in perioada de sfarsit de ani, avand in vedere preconizata scadere a dobanzilor si concentrarea altor operatiuni ca urmare a sarbatorilor publice", a informat BCE intr-un comunicat.
La sfarsitul lui 2011 si inceputul lui 2011, BCE a injectat peste 1.000 de miliarde de euro in sistemul financiar din zona euro via credite pe trei ani, in ideea de a oferi bancilor lichiditati la dobanzi reduse. La acea data, BCE a informat ca bancile vor putea sa ramburseze anticipat creditele, daca vor dori.
Luna trecuta, Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor BCE, a declarat ca Banca Central Europeana va furniza mai multa lichiditate in momentul in care vor expira imprumuturile ieftine pe trei ani puse la dispozitia bancilor la finele lui 2011 si inceputul lui 2012.
"Ceea ce este clar este ca va exista o furnizare de lichiditati", a declarat Ewald Nowotny refuzand insa sa precizeze daca BCE va face acest lucru printr-un nou program de... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 13:38
Cresterea capitalui ca modalitate de incadrare in prevederile Acordului de la Basel reprezinta o preocupare centrala a bancilor, iar in Romania, situatia institutiilor de credit este ceva mai buna decat in cazul majoritatii bancilor europene.
Pentru ca o banca sa poate continua sa opereze conform normelor legale, trebuie sa detina un nivel minim al capitalului stabilit la 8% din totalul activelor ponderate functie de risc.
"Bancile din Romania au o adecvare a capitalui chiar ridicata (peste 14%) si sunt mai ales capitaluri proprii de calitate buna, fie ca participatie a actionarilor, fie ca si capital atras", a declarat pentru Business24 analistul financiar Aurelian Dochia.
In cazul in care o banca se afla sub 8%, pentru a se conforma normei Cooke, poate actiona prin una din urmatoarele trei cai: cresterea capitalului pana la nivelul adecvat care se poate face prin emisione suplimintera de actiuni, diminuarea activului in contextul micsorarii bilantului dar cu mentinerea constanta a fondurilor propri sau prin modificarea strcuturii activului in contextul unui bilant constant.
In ultimii trei ani, Banca Nationala a Romaniei a avut discutii cu actionarii bancilor, iar acolo unde a crezut ca este necesar, a cerut acestora sa vina cu capital suplimentar.
"Cifrele bilantiere pe care le avem confirma ca actionarii bancilor din Romania, care sunt in general actionari straini, au marit capitalurile proprii in ultima vreme, asa cum a cerut BNR", sustine analistul.... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 00:05
Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca bancile din zona euro vor achita saptamana viitoare 716 milioane de euro (958 milioane de dolari) din imprumuturile pe trei ani acordate de BCE, dupa ce, la ultima reuniune de politica monetara din 1 august, BCE a redus dobanda de referinta in zona euro la nivelul record de 0,5%.
Tot atunci, presedintele BCE, Mario Draghi a reafirmat ca dobanda de referinta a BCE va ramane pentru "o perioada extinsa de timp" la 0,5% sau chiar va scadea. De asemenea, BCE a anuntat ca va furniza nelimitat lichiditati pentru bancile din zona euro, atat timp cat va fi necesar, transmite Reuters.
Banca Centrala Europeana a demarat in aprilie a doua operatiune de refinantare pe 36 de luni, acordand imprumuturi de 530 miliarde de euro unui numar de 800 de banci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor si a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui numar de 523 de banci imprumuturi pe trei ani, in valoare de 489 miliarde de euro, la o dobanda de 1%.
Doua institutii financiare vor achita in 14 august suma de 516 milioane de euro, din prima operatiune de refinantare, iar inca o banca va achita 200 milioane de euro din a doua, a anuntat vineri BCE.
Economistii intervievati de Reuters estimau ca bancile vor achita 2,5 miliarde de euro din cele doua operatiuni de refinantare. mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 16:33
278 de institutii financiare din zona euro vor rambursa in 30 ianuarie, peste 137 de miliarde de euro din imprumuturile de urgenta pe trei ani acordate de Banca Centrala Europeana (BCE), bancile optand sa achite banii mai devreme, un semn al imbunatatirii situatiei pe pietele financiare
Vineri, BCE a anuntat ca 278 de banci au decis sa achite creditele cel mai devreme posibil, in 30 ianuarie.
Banca Centrala Europeana a demarat, in aprilie, a doua operatiune de refinantare pe 36 de luni, acordand imprumuturi de 530 de miliarde de euro unui numar de 800 de banci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor si a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui numar de 523 de banci imprumuturi pe trei ani in valoare de 468 de miliarde de euro, la o dobanda de 1%.
"Trebuie sa asteptam sa vedem ce se va intampla cu imprumuturile pe trei luni. Numai atunci vom sti cu adevarat ce s-a intamplat. Bancile ar putea doar sa schimbe imprumuturile pe trei ani in credite pe trei luni", a declarat economistul Juergen Michels, de la Citigroup Inc in Londra.
"Achitarea mai devreme a imprumuturilor de la BCE este un semnal pozitiv", a afirmat luna acesta Ewald Nowotny, membru in Consiliul guvernatorilor BCE. mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 17:45
Bancile europene doresc sa inceapa din ianuarie 2013 rambursarea imprumuturilor acordate de Banca Centrala Europeana in contextul crizei financiare din Europa. Analistii se tem insa ca acest pas ar putea fi prematur, lasand bancile vulnerabile la riscuri in cazul unei intensificari ale crizei.
Commerzbank, a doua banca din Germania ca marime, si-a propus sa ramburseze 10 miliarde de euro, din totalul de 16 miliarde de euro imprumutati, iar cele mai mari banci franceze, BNP Paribas, Societe Generale si Credit Agricole au intentii similare, potrivit unor surse ale The Wall Street Journal.
Creditele au fost acordate printr-un program de urgenta, activat in 2011 de BCE, prin care au fost acordate imprumuturi pe o durata de trei ani, cu dobanzi reduse. Bancilor li se permite sa inceapa rambursarea lor din ianuarie 2013.
Cea mai mare parte a imprumuturilor din acest program au fost acordate institutiilor financiare din Italia, Spania, Germania si Franta.
Potrivit unui studiu Morgan Stanley, cele mai multe banci care doresc sa ramburseze imprumuturile provin insa din nordul Europei, iar suma pe care doresc sa o restituie se ridica la aproximativ 80 de miliarde de euro, dintr-un total de aproximativ de o mie de miliarde de euro imprumutati prin programul BCE.
Rambursarea anticipata arata ca unele banci si-au intarit pozitia fata de anul trecut, cand mai multe institutii financiare au intampinat probleme in a se imprumuta de pe pietele de capital.
Bancile... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 15:18
Bancile europene, printre care cea franco-belgiana Dexia, vor debloca 54 de miliarde de euro pana in 2014 pentru a salva Grecia de la faliment, potrivit NewsIn.Liderii tarilor din zona euro au decis joi, la Bruxelles, sa aloce in total 159 de miliarde de euro Atenei, ca ajutor pe termen lung.
Acest nou plan de salvare - al doilea - este esalonat pana la sfarsitul lui 2014. Planul prevede doua surse de finantare: credite acordate de UE si Fondul Monetar International, in valoare de 109 miliarde de euro, si credite in valoare de 50 de miliarde de euro oferite de banci, companii de asigurari si fonduri de investitii care au obligatiuni elene.
Acestea din urma au acceptat fie sa preschimbe obloigatiunile in titluri ce expira mai tarziu, fie sa aloce imprumuturi noi Greciei, dupa ce vor fi rambursate cele ajunse la scadenta.
Datoria suverana a Atenei a ajuns in prezent la 350 de miliarde de euro, adica aproape 160% din PIB.
Primul plan de ajutor, in valoare de 100 miliarde de euro, pus la punct in mai 2010, s-a dovedit insuficient pentru a ajuta tara. mai mult
Vineri, 22 Iulie 2011, ora 14:49