Ungaria a rambursat totalitatea unui imprumut acordat in 2009 de Fondul Monetar International (FMI) pentru a iesi din criza si si-a achitat astfel datoriile fata de aceasta institutie, a anuntat miercuri Banca Centrala Ungara.
"In 6 august, Banca Centrala Ungara (MNB) a rambursat in totalitate suma restanta in baza unui imprumut acordat de FMI in iunie 2009", a indicat MNB pe site-ul sau internet, potrivit AFP.
Budapesta a primit un imprumut de aproximativ 1,45 miliard de euro in 2009, a doua transa in cadrul unui ajutor de 11,7 miliarde de euro acordat de FMI Ungariei in 2008, in plina criza financiara, pentru a evita falimentul tarii.
"Astfel, nu mai exista datorie restanta fata de Fond", a adaugat Banca centrala.
In iulie, guvernatorul MNB, Gyorgy Matolcsy, un apropiat al premierului conservator Viktor Orban, indicase FMI ca poate sa-si inchida biroul reprezentantei la Budapesta pentru ca ultimele sume datorate Fondului vor fi rambursate inainte de sfarsitul anului si deci inaintea scadentei, prevazuta initial pentru 31 martie 2014.
Potrivit MNB, rambursarile catre FMI au inceput in septembrie 2012, iar ultima - in valoare de 721 milioane de euro - a avut loc marti.
In total, Budapesta obtinuse in noiembrie 2008 de la FMI, UE si BM un ajutor de 20 de miliarde de euro.
Relatiile intre Budapesta si FMI sunt dificile de la venirea la putere a lui Viktor Orban in 2010. Negocierile incepute in 2011 in vederea unui nou imprumut pentru insanatosirea... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 09:35
Guvernul Romaniei are un necesar brut de finantare de 14,9 miliarde de euro pentru acest an, influentat si de platile catre FMI in contul imprumutului primit in perioada 2009-2011, in timpul crizei financiare, potrivit calculelor agentiei de rating Fitch.
Guvernul are nevoie in acest an de 2,8 miliarde de euro pentru finantarea deficitului bugetar, 6,1 miliarde de euro pentru refinantarea de datorii pe termen mediu si lung, precum si 6 miliarde de euro pentru datorii pe termen scurt. Executivul a prefinantat pana la sfarsitul anul trecut 12% din necesarul total de 14,9 miliarde de euro.
Necesarul brut de finantare este echivalent cu 10,1% din PIB, potrivit Fitch.
Romania nu are de rascumparat in acest an obligatiuni de pe piata internationala, insa ajung la scadenta doua emisiuni pe piata interna denominate in euro.
Platile Romaniei catre FMI vor totaliza 4,8 miliarde de euro in acest an, din care doar 1 miliard de euro de catre Guvern. Restul de 3,8 miliarde de euro sunt fonduri datorate FMI de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). Suma datorata de banca centrala nu este inclusa in necesarul brut de finantare al Guvernului.
"Fitch nu se asteapta ca (...) BNR sa intampine probleme la serviciul acestor imprumuturi", se arata in raportul agentiei.
Analistii agentiei se asteapta ca Romania sa incheie un nou acord preventiv cu FMI.
"Relatiile Romaniei cu Fondul sunt bune si probabil va incheia un nou acord la expirarea celui actual in martie", se arata... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 14:50
Guvernul ungar spera sa poata imprumuta 15-20 de miliarde de euro de la FMI si UE, pe o perioada de pana la 3 sau 4 ani, cu accesarea fondurilor ca solutie de urgenta.
Budapesta anticupeaza finalizarea discutiilor cu FMI si UE pana la sfarsitul lunii ianuarie, a declarat secretarul de stat, Mihaly Varga intr-un interviu acordat site-ului origo.hu, informeaza Realitatea.net.
Acesta a adaugat ca pachetul final va fi decis in functie de conditiile de pe pietele obligatiunilor, care sunt extrem de volatile.
De asemenea, Mihaly Varga a precizat ca Ungaria ar putea apela la un imprumut mai mic, in cazul in care decide ca este nevoie de ajutorul FMI doar pe termen scurt, adaugand ca Ungaria are nevoie de o plasa de siguranta, nu de un imprumut extern.
La sfarsitul lui noiembrie, Ungaria a rambursat 2 miliarde de euro din fondurile accesate in cadrul acordului din 2008, iar urmatoarea plata, in valoare de 960 de milioane de euro, e scadenta la sfarsitul primului trimestru. In aceste conditii, Ungaria sta bine pana in martie, fiind vorba de o vulnerabilitate temporara, cauzata de datoria ridicata, considera Varga. mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 20:21