Daca faci rost de o suma importanta de bani si ai credite in derulare, rambursarea anticipata a ratelor iti poate aduce economii semnificative la costul total al creditelor. Daca ai mai multe credite in derulare si vrei sa faci rambursari anticipate, prioritare ar trebui sa aiba imprumuturile cu cele mai mari rate ale dobanzii. Trebuie sa fii atent si la tipul de dobanda.
In cazul creditelor cu rate variabile ale dobanzii, bancile nu au voie sa perceapa comisioane de rambursare anticipata. Insa, in cazul creditelor cu dobanda fixa, se percepe un comision de rambursare anticipata, de pana la 1% din suma restituita in avans.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, care este cel mai avantajos scenariu pentru maximizarea banilor.
Scenariul 1:
Dispui de suma de 10.000 de euro (48.500 lei) pe care o poti pastra sub forma de depozite sau o poti folosi pentru a rambursa mai repede creditele. Ai un credit ipotecar in lei, pe 25 de ani, echivalent pentru 50.000 de euro (237.500 lei), cu rata dobanzii 5,15% pe an. Ai rambursat deja ratele aferente pentru doi ani din el, ceea ce inseamna ca mai ai de rambursat 227.665 de lei. Rambursezi anticipat suma de 48.500 de lei, mentinand neschimbata durata creditului. Rata va scadea de la 1.409 lei la 1.109 lei, iar in total, pana la sfarsitul creditului, vei economisi peste 35.000 de lei in contul dobanzilor.
Scenariul 2:
Dispui de suma de 10.000 de euro (48.500 lei) pe care o poti pastra sub forma de depozite... mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2020, ora 08:40
Guvernul portughez i-a informat pe creditorii internationali ca are intentia de a rambursa anticipat datoria de 14 miliarde de euro catre Fondul Monetar International, jumatate din creditul acordat de FMI Portugaliei si o cincime din programul de asistenta convenit cu troika in 2011, a anuntat marti Ministerul portughez de Finante, transmite AFP.
Aceasta intentie a fost comunicata in mod oficial de guvernul portughez intr-o scrisoare trimisa saptamana trecuta FMI si Uniunii Europene, a precizat o purtatoare de cuvant din Ministerul portughez de Finante. Pentru o rambursa anticipata este insa nevoie de acordul tuturor creditorilor internationali iar aceasta propunere va fi dezbatuta la urmatoarea reuniune a Ministrilor de Finante din zona euro care va fi organizata luni la Bruxelles, potrivit Agerpres.
Rambursarea anticipata vine intr-un moment in care Portugalia a reusit sa se finanteze de pe piata la o dobanda de 2,5% in timp ce creditul acordat de FMI are o dobanda de 3,7%.
Portugalia a primit 25,7 miliarde de euro de la FMI in cadrul planului de asistenta internationala in valoare de 78 de miliarde de euro acordat in luna mai 2011 de troika UE-FMI-BCE. Lisabona a renuntat la ultima transa din acest program in valoare de 2,6 miliarde de euro.
Prin rambursarea anticipata a creditului de la FMI, Portugalia spera sa urmeze exemplul Irlandei, care la finele lunii noiembrie a anului trecut si-a anuntat intentia de a rambursa noua miliarde de euro din creditul de... mai mult
Marti, 10 Februarie 2015, ora 15:42
Banca Centrala Europeana (BCE) a decis vineri sa suspende posibilitatea rambursarii anticipate a fondurilor de urgenta pe care le-a acordat bancilor in timpul crizei datoriilor din zona euro, transmite AFP.
BCE a precizat ca suspendarea are doar un caracter temporar, acoperind perioada cuprinsa intre 23 decembrie si 15 ianuarie, si este destinata sa asigure ca pietele dispun de suficienta lichiditate la trecerea in noul an.
"Consiliul guvernatorilor de la BCE a decis sa suspende rambursarea creditelor pe trei ani (LTRO) in perioada de sfarsit de ani, avand in vedere preconizata scadere a dobanzilor si concentrarea altor operatiuni ca urmare a sarbatorilor publice", a informat BCE intr-un comunicat.
La sfarsitul lui 2011 si inceputul lui 2011, BCE a injectat peste 1.000 de miliarde de euro in sistemul financiar din zona euro via credite pe trei ani, in ideea de a oferi bancilor lichiditati la dobanzi reduse. La acea data, BCE a informat ca bancile vor putea sa ramburseze anticipat creditele, daca vor dori.
Luna trecuta, Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor BCE, a declarat ca Banca Central Europeana va furniza mai multa lichiditate in momentul in care vor expira imprumuturile ieftine pe trei ani puse la dispozitia bancilor la finele lui 2011 si inceputul lui 2012.
"Ceea ce este clar este ca va exista o furnizare de lichiditati", a declarat Ewald Nowotny refuzand insa sa precizeze daca BCE va face acest lucru printr-un nou program de... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 13:38
278 de institutii financiare din zona euro vor rambursa in 30 ianuarie, peste 137 de miliarde de euro din imprumuturile de urgenta pe trei ani acordate de Banca Centrala Europeana (BCE), bancile optand sa achite banii mai devreme, un semn al imbunatatirii situatiei pe pietele financiare
Vineri, BCE a anuntat ca 278 de banci au decis sa achite creditele cel mai devreme posibil, in 30 ianuarie.
Banca Centrala Europeana a demarat, in aprilie, a doua operatiune de refinantare pe 36 de luni, acordand imprumuturi de 530 de miliarde de euro unui numar de 800 de banci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor si a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui numar de 523 de banci imprumuturi pe trei ani in valoare de 468 de miliarde de euro, la o dobanda de 1%.
"Trebuie sa asteptam sa vedem ce se va intampla cu imprumuturile pe trei luni. Numai atunci vom sti cu adevarat ce s-a intamplat. Bancile ar putea doar sa schimbe imprumuturile pe trei ani in credite pe trei luni", a declarat economistul Juergen Michels, de la Citigroup Inc in Londra.
"Achitarea mai devreme a imprumuturilor de la BCE este un semnal pozitiv", a afirmat luna acesta Ewald Nowotny, membru in Consiliul guvernatorilor BCE. mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 17:45
Bancile europene doresc sa inceapa din ianuarie 2013 rambursarea imprumuturilor acordate de Banca Centrala Europeana in contextul crizei financiare din Europa. Analistii se tem insa ca acest pas ar putea fi prematur, lasand bancile vulnerabile la riscuri in cazul unei intensificari ale crizei.
Commerzbank, a doua banca din Germania ca marime, si-a propus sa ramburseze 10 miliarde de euro, din totalul de 16 miliarde de euro imprumutati, iar cele mai mari banci franceze, BNP Paribas, Societe Generale si Credit Agricole au intentii similare, potrivit unor surse ale The Wall Street Journal.
Creditele au fost acordate printr-un program de urgenta, activat in 2011 de BCE, prin care au fost acordate imprumuturi pe o durata de trei ani, cu dobanzi reduse. Bancilor li se permite sa inceapa rambursarea lor din ianuarie 2013.
Cea mai mare parte a imprumuturilor din acest program au fost acordate institutiilor financiare din Italia, Spania, Germania si Franta.
Potrivit unui studiu Morgan Stanley, cele mai multe banci care doresc sa ramburseze imprumuturile provin insa din nordul Europei, iar suma pe care doresc sa o restituie se ridica la aproximativ 80 de miliarde de euro, dintr-un total de aproximativ de o mie de miliarde de euro imprumutati prin programul BCE.
Rambursarea anticipata arata ca unele banci si-au intarit pozitia fata de anul trecut, cand mai multe institutii financiare au intampinat probleme in a se imprumuta de pe pietele de capital.
Bancile... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 15:18
Cei care intentioneaza sa scape mai repede de credit, trebuie sa se prezinte la banca foarte bine informati pentru a evita eventualele "omisiuni" ale angajatilor de acolo.
Pana acum doi ani, rambursarea anticipata a creditului era un proces costisitor si dificil, insa modificalile legislative, in special OUG 50/2010, au dus la disparitia piperatelor comisioane aferente. Cea mai mare parte dintre romanii care apeleaza la rambursarea anticipata au ca scop refinantarea creditului, lucru care a dus la cresterea concurentei dintre banci si scaderea dobanzilor la imprumuturi.
Conform Consiliului Concurentei, in primul an dupa intrarea in vigoare a OUG 50, a avut loc o dublare a numarului de credite de refinantare, de la 85.500 pana la 160.000 de refinantari. In acel an, 229.000 de clienti au rambursat anticipat imprumuturi.
Iata ce trebuie sa stiti inainte de a va prezenta la banca pentru a rambursa creditul:
Ce comisioane trebuie sa platiti
Daca aveti un credit cu dobanda fixa, comisionul pe care vi-l va cere banca pentru rambursarea anticipata, indiferent de tipul de imprumut, este de maxim 1%. Acest comision se aplica atunci cand mai aveti peste un an pana la incetarea contractului de credit. Daca perioada este mai mica de un an, procentul este de maxim 0,5%.
In cazul creditelor cu dobanda variabila, nu sunteti obligat sa platiti niciun fel de comision. De asemenea, nu se plateste comision in cazul creditelor de tip overdraft.
Inainte de aplicarea OUG... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 13:45
Comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi de peste 1.300.000 de lei in urma verificarii respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor la incheierea contractelor de credit de consum, cu sau fara ipoteca, de catre societatile bancare, precizeaza Mediafax.ANPC a verificat, in perioada 11-20 august, 255 de puncte de lucru ale societatilor bancare din toate judetele, cu exceptia municipiului Bucuresti, se arata intr-un comunicat de luni al Autoritatii.
Pentru abaterile constatate, comisarii ANPC au aplicat 73 de amenzi contraventionale in valoare de 1.339.000 de lei si 74 de avertismente.
De asemenea, ANPC a dispus masuri de aducere la conformitate cu prevederile legale a clauzelor contractuale in termen de 15 zile.
Nereguli constatate au fost legate de precontractare. De exemplu, consumatorul nu era informat cu privire la precontract printr-un formular sau in formularul de informatii standard se mentiona, contrar legii, faptul ca respectivul consumator nu are dreptul de renuntare la contractul de credit in termen de 14 zile.
Dreptul consumatorilor era conoditionat de rambursare anticipata partiala a creditului prin impunerea unei "sume minime care poate fi rambursata (...) egala cu cel putin trei rate".
Comisarii au depistat prezenta in contract a unei clauze prin care, in cazul in care banca modifica (unilateral) prevederi privind costurile creditului (comisioane, dobanzi), in urma notificarii consumatorul... mai mult
Luni, 13 Septembrie 2010, ora 17:47
Cine are un credit in derulare si vrea sa ramburseze acum anticipat sumele imprumutate beneficiaza de comisionul plafonat la cel mult 1% prin Ordonanta 50 din 11 iunie, pe care insa Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International sa o modifice, dupa presiunile facute de bancheri.Sunt in joc credite de 24 de miliarde de euro acordate de banci in trecut clientilor individuali, dintre care multi au ramas cu dobanzi fixate la niveluri inalte si pot beneficia acum de noile reglementari pentru a se refinanta printr-un imprumut mai ieftin..
Inainte, bancile percepeau comisioane de pana la 5% din sumele rambursate anticipat.
Totusi trebuie facuta precizarea ca cei care s-au imprumutat la limita in trecut vor avea probabil probleme in a se califica pentru un credit la fel de mare in prezent, pentru ca bancile au devenit mult mai restrictive, iar in multe cazuri chiar veniturile lor au scazut.
Aceasta fereastra de oportunitate se va inchide insa in momentul in care Guvernul isi va indeplini promisiunea facuta Fondului Monetar de a renunta la aplicarea prevederilor Ordonantei si pentru creditele acordate in trecut.
Cel mai probabil, aceasta modificare va fi facuta la discutarea Ordonantei 50 din 11 iunie in Parlament. Nu a fost insa fixata o data pentru aceasta. mai mult
Miercuri, 18 August 2010, ora 10:15
Reducerea comisioanelor de rambursare anticipata (CRA) va relansa piata refinantarilor, iar bancile vor fi fortate sa reduca costul imprumuturilor vechi pentru a-si pastra clientii, spun analisti intervievati joi de NewsIn.Intrarea in vigoare a noii Ordonante care reduce nivelul CRA la maximum 1% pentru toate imprumuturile, inclusiv retroactiv, pentru creditele aflate in derulare, elimina barierele din calea refinantarii creditelor vechi.
"Comisioanele de rambursare anticipata reprezentau o bariera in calea refinantarii creditelor, intrucat clientul trebuia sa scoata din buzunar inca 5-6% din principal", a declarat, pentru NewsIn, Anca Bidian, presedintele Asociatiei Brokerilor de Credite si director general al firmei de brokeraj bancar Kiwi Finance.
Ea sustine ca majoritatea refinantarilor vin in prezent din zona creditelor de consum si transforma mai multe imprumuturi vechi ale aceleiasi persoane intr-un singur credit garantat imobiliar (sau intr-un credit "consolidat").
In acelasi timp, 80% din clientii Kiwi Finance au cel putin un card de credit sau un imprumut mic de refinantat, a mai spus Bidian. "Majoritatea clientilor prefera sa mute toate creditele intr-unul singur, garantat ipotecar si cu scadenta dubla, fiindca astfel ratele lunare scad la aproximativ jumatate", sustine Bidian.
Ea afirma ca pana acum doar 5% din clienti s-au mutat de la o banca la alta. "O astfel de refinantare, prin migrare catre o alta banca, a presupus pana acum costuri mari", a mai spus... mai mult
Joi, 10 Iunie 2010, ora 23:34