Ai făcut un credit și te-ai gândit să rambursezi anticipat ca modalitate de micșorare a datoriilor. Ideal ar fi să faci această mutare cât mai la începutul creditului, deoarece dobânzile și comisioanele se aplică la sold.
Ziare.com iți explică în cadrul rubricii Banii tăi cum poți rambursa anticipat un credit în 3 pasi simpli.
Rambursarea anticipată constă în achitarea unei părti din soldul creditului în avans astfel încât nu mai plătești dobânzile și comisioanele aferente acelor sume din principal, plătite în avans.
Rambursarea anticipată poate fi parțială (se rambursează sume parțiale, sau una sau mai multe rate lunare) sau totală (se rambursează creditul în întregime).
Pentru a te asigura că se rambursează anticipat suma dorită iar aceasta să se scadă integral din principalul datorat, trebuie să faci acest lucru în ziua scadenţei împreună cu plata ratei.
Pentru rambursarea anticipată imediat după scadenta (1-3 zile), banca va retine dobânda și comisioanele datorate din suma pe care dorim să o rambursăm anticipat, însă acestea vor fi mici (aplicabile doar pentru cele câteva zile scurse de la scadenţă).
În cazul rambursării totale, după achitarea ratei, soldul înscris pe scadențar va reprezenta exact suma care trebuie plătită băncii pentru a finaliza plata creditului. Aşadar, te sfătuim:
• să afli ce valoare au dobânda și comisioanele calculate de la plata ultimei rate până... mai mult
Marti, 17 August 2021, ora 08:30
Depunerea declaratiilor fiscale de catre firme va fi amanata pana pe 25 decembrie 2020, iar rambursarea TVA cu control ulterior ar putea fi prelungita pana pe 25 ianuarie, anul viitor, a anuntat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
"Ne gandim la anul viitor pentru ca se pare ca aceasta criza nu s-a terminat. Vom avea si la anul costuri legate de aceasta criza si va trebui sa luam masuri prin care sa sustinem sectoare din economie. Va pot spune in premiera ca deja am lucrat putin la varianta de Ordonanta de Urgenta care o sa fie aprobata maine pentru amanarea declaratiilor. Vom permite ca, pana la 25 decembrie 2020, sa nu existe penalitati pentru cei care nu reusesc sa plateasca la timp si, in plus, extindem rambursarea TVA cu control ulterior pana in 25 ianuarie (2021 - n. r.), cred. Lasam lucrurile cat mai flexibile, cat mai usoare pentru oameni, pentru companii sa poata functiona in acest mediu dificil. Reducem cu 50% si acea dobanda pe care o percepea statul zilnic celor care aveau intarzieri la plata. Acestea sunt lucruri pe care le-am decis ieri si astazi si vor fi in sedinta de Guvern de maine. Poate pana maine vom veni si cu alte facilitati", a mentionat Citu, la conferinta anuala a Asociatiei Berarii Romaniei.
Ministrul de Finante a spus ca "socul asimetric" care a lovit Romania a fost contraatacat cu masuri de ajutor pentru toate sectoarele, inclusiv pentru HoReCa.
"Socul care a lovit Romania a lovit asimetric. Nu a lovit pe toata lumea la fel. Sunt... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 16:12
Daca faci rost de o suma importanta de bani si ai credite in derulare, rambursarea anticipata a ratelor iti poate aduce economii semnificative la costul total al creditelor. Daca ai mai multe credite in derulare si vrei sa faci rambursari anticipate, prioritare ar trebui sa aiba imprumuturile cu cele mai mari rate ale dobanzii. Trebuie sa fii atent si la tipul de dobanda.
In cazul creditelor cu rate variabile ale dobanzii, bancile nu au voie sa perceapa comisioane de rambursare anticipata. Insa, in cazul creditelor cu dobanda fixa, se percepe un comision de rambursare anticipata, de pana la 1% din suma restituita in avans.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, care este cel mai avantajos scenariu pentru maximizarea banilor.
Scenariul 1:
Dispui de suma de 10.000 de euro (48.500 lei) pe care o poti pastra sub forma de depozite sau o poti folosi pentru a rambursa mai repede creditele. Ai un credit ipotecar in lei, pe 25 de ani, echivalent pentru 50.000 de euro (237.500 lei), cu rata dobanzii 5,15% pe an. Ai rambursat deja ratele aferente pentru doi ani din el, ceea ce inseamna ca mai ai de rambursat 227.665 de lei. Rambursezi anticipat suma de 48.500 de lei, mentinand neschimbata durata creditului. Rata va scadea de la 1.409 lei la 1.109 lei, iar in total, pana la sfarsitul creditului, vei economisi peste 35.000 de lei in contul dobanzilor.
Scenariul 2:
Dispui de suma de 10.000 de euro (48.500 lei) pe care o poti pastra sub forma de depozite... mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2020, ora 08:40
Liderii europeni pot sa faca front comun cand vine vorba despre nevoia de a arunca cu bani in economie pe perioada crizei coronavirusului, insa nu au fost nevoiti pana acum sa se confrunte cu problema rambursarii acestor datorii, transmite Bloomberg.
Nota de plata ar putea forta guvernele din regiune sa ia decizii dureroase cu privire la cine va suporta povara datoriilor in conditiile in care alegatorii sunt deja nemultumiti de mediul politic, la un deceniu dupa ce criza financiara globala din 2008 le-a inmanat precedenta nota de plata care trebuie achitata.
Printre alternative se afla tolerarea unui nivel ridicat al datoriei, cum face Japonia, sau incercarea de a stimula inflatia pentru a mai reduce o parte din aceste datorii. In conditiile in care costurile cu imprumuturile suverane sunt la un nivel extrem de redus, astfel de abordari par atractive pe masura ce facturile se acumuleaza rapid.
"Exista cateva modalitati facile sau atractive politic de a aborda aceasta problema", spune James Athey, manager la Aberdeen Standard Investments. "Modul ideal de a plati este sa generezi o crestere economica care este mai mare decat costul finantarii. Din pacate, cred ca acest lucru va fi foarte dificil", a adaugat Athey.
Pe masura ce guvernele europene extind rapid imprumuturile pentru a-si ajuta economiile, experienta austeritatii cu care s-a confruntat regiunea influenteaza dezbaterea cu privire la modul in care trebuie rezolvata problema datoriilor. Aplicarea unei... mai mult
Luni, 25 Mai 2020, ora 10:30
Procesul de rambursare a sumelor datorate clientilor ca urmare a anularii zborurilor va fi automatizat, iar functia de inregistrare online a cererilor va fi dezactivata temporar, a anuntat, marti, intr-un comunicat, compania aeriana Wizz Air.
"(...) din cauza volumului semnificativ mai mare de zboruri anulate, ca urmare a restrictiilor de calatorie impuse pentru combaterea pandemiei COVID-19, a automatizat procesul de rambursare a clientilor afectati, incarcand automat 120% din tariful original sub forma de credit de companie in conturile WIZZ ale clientilor sai.
In paralel cu introducerea procesului de rambursare automatizat, compania aeriana isi va dezactiva temporar functia de inregistrare a cererilor online, pana cel tarziu la 14 aprilie 2020, pentru a se asigura ca poate gestiona volumul de peste 100 de ori mai mare de anulari primite in ultima perioada (...) chiar daca ar putea dura mai mult decat de obicei, toate cererile vor fi gestionate si clientii vor fi eligibili pentru o rambursare pentru zborul sau zborurile anulate", precizeaza operatorul aerian.
Reprezentantii Wizz Air mentioneaza, totodata, ca, in timp ce procesul automat de rambursare a banilor pentru agentiile de turism este dezvoltat cu prioritate, agentiile de turism sunt rugate sa contacteze centrul de apel al companiei.
"Pasagerii care si-au facut rezervarile prin intermediul agentiilor de turism - inclusiv agentiile de turism online - ar trebui sa ia legatura cu compania de la care si-au... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 12:43
Vola.ro, cea mai de incredere agentie de turism online din Romania, anunta astazi lansarea produsului "Vola Rambursabil", o asigurare de calatorie prin care turistii isi pot recupera contravaloarea biletului de avion in proportie de 90%, in cazul in care nu mai pot calatori din motive neacoperite de asigurarile standard.
Vola Rambursabil acopera orice situatie, de la problemele medicale minore ale celui care calatoreste sau ale copiilor in grija, la evenimente neprevazute la locul de munca, probleme personale si multe altele.
Toate biletele de avion pot deveni rambursabile
Vola Rambursabil garanteaza calatorilor returnarea contravalorii biletului de avion si in cazuri precum o urgenta aparuta la locul de munca sau un proiect important. Tot ce trebuie sa faca pasagerii pentru a demonstra aceasta situatie este sa prezinte un email sau orice modalitate de informare de la superiorii de la locul de munca.
Pentru pasagerii care calatoresc in familie, Vola Rambursabil acopera si problemele medicale minore, precum febra copiilor sau alte simptome de boala usoara.
Pentru pasagerii care calatoresc in interes de munca sau scoala, Vola Rambursabil acopera si situatia in care se modifica orarul scolar, data examenelor sau data de incepere a unei slujbe in afara tarii. Pentru toate aceste situatii sau alte situatii este suficient un email sau un document explicativ care sa detalieze motivul anularii calatoriei.
Daca asigurarile obisnuite de calatorii trateaza anularea... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 11:59
Romania a pierdut la Curtea de Justitie a UE un proces cu Comisia Europeana din cauza ca a contestat prea tarziu la instanta europeana o decizie pronuntata initial de Comisie in iunie 2018.
E vorba de corectii financiare aplicate de Bruxelles din cauza ca APIA, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, nu si-a actualizat, ani la rand, softul cu declaratiile (ICAS) in baza carora se fac platile catre agricultori, iesind din standardele europene.
Ministerului de Finante este acum obligat sa ramburseze Comisiei 80 de milioane euro.
In iunie 2018, Comisia Europeana a exclus de la finantare o serie de cheltuieli efectuate in cadrul Fondului european de garantare agricola (FEGA) si a Fondului european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR), aplicand corectii de aproape 80 de milioane de euro.
De altfel, in urma unui audit, Comisia Europeana a transmis APIA in data de 24 august 2017 o scrisoare oficiala in care solicita aplicarea regulilor privind disciplina financiara in concordanta cu prevederile regulamentelor europene si a cerut institutiei romane sa faca corectiile necesare in declaratiile de cheltuieli.
De precizat: prin actiunea de contestare, Romania ar fi putut sa amane, eventual sa obtina diminuarea sumelor de plata, in niciun caz sa fie scutita de rambursarea banilor europeni cheltuiti fara respectarea procedurilor decise la Bruxelles.
Citeste mai multe despre Haosul de la APIA a intrat la decont: Romania trebuie sa ramburseze 80 milioane... mai mult
Miercuri, 01 Mai 2019, ora 18:57
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, la Bistrita, devansarea termenului pana la care se va face rambursarea taxei auto catre cei care nu au primit inca aceste sume, pentru sfarsitul lunii mai.
Potrivit ministrului, deciziile de impunere trebuie finalizate de catre toate administratiile fiscale judetene pana la sfarsitul lunii in curs, in caz contrar sefii acestor institutii isi vor pierde functiile.
"Am spus foarte clar ca, pana la final de aprilie, toate deciziile de impunere care mai sunt inca de emis de catre ANAF trebuie sa se emita. Daca nu se emit aceste decizii, acele persoane in acele zone pleaca din functie. Oricine ar fi, pleaca din functie. Nu este cazul la Bistrita, pentru ca dumneavoastra stati foarte bine. Acesta este primul pas. Al doilea pas este simplificarea modului in care trebuie sa platim omului acea suma.
Din pacate, astazi, este o intreaga birocratie pe acest subiect si, la fel, am spus clar: ANAF-ul trebuie sa se dea peste cap, eu am sa sprijin datul peste cap de mai multe ori, daca este cazul, pana la final de mai sa se plateasca sumele aferente acestei taxe. Adica suntem acum in aprilie, cat mai este pana la final, iar pana la final de mai trebuie sa gaseasca orice fel de solutie", a declarat Teodorovici.
Ministrul a afirmat ca sumele aferente taxelor auto achitate trebuie restituite indiferent daca respectivii contribuabili au sau nu in prezent datorii catre stat, aceasta... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2019, ora 18:24
Banii privind taxa auto vor fi rambursati cel tarziu pana in luna iunie a acestui an, a anuntat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.
"Cu sau fara somatia Comisiei Europene, noi am prevazut, in Ordonanta 114 daca nu ma insel, un termen pana in iunie anul acesta sa fie banii rambursati. De ce am pus iunie? Ca sa fie un termen mai larg. Cel tarziu pana in iunie am pus noi legal, dar sa nu inteleaga cei care ne urmaresc ca dam banii tocmai in iunie. Nu. Cum se aproba bugetul imediat incepem sa rambursam tot ce s-a depus de catre cei in speta. Sper ca domnul presedinte sa nu de inapoi bugetul pentru ca ia multe astfel de probleme si pe zona de alocatie si pe zona de taxa auto si pe alte cheltuieli", a spus duminica seara, la Antena 3, Eugen Teodorovici.
El a fost intrebat cand vor fi returnati banii pe taxa auto, declarata ilegala, in conditiile in care Comisia Europeana a somat Romania sa plateasca aceste sume in urmatoarele doua luni.
Taxa auto pentru autovehicule la prima inmatriculare a fost introdusa pentru prima data la 1 ianuarie 2007, imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Ea a suferit numeroase modificari pana in 2012 cand taxa a fost suspendata pana la finalul aceluiasi an, iar persoanele care platisera deja urmau sa primeasca banii inapoi.
Din 15 martie 2013 a intrat in vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a... mai mult
Luni, 18 Februarie 2019, ora 10:46