Raiffeisen Bank Romania a cumparat portofoliul de retail al Citi Romania, respectiv peste 100.000 de clienti cu active de mai mult de 90 de milioane de euro si peste 175 milioane euro in depozite la finele anului trecut.
Raiffeisen Bank a anuntat joi semnarea acordului cu Citibank Romania, tranzactia urmand sa fie finalizata dupa aprobarea de catre Consiliul Concurentei, cel mai probabil in trimestrul al treilea. Termenii financiari ai tranzactiei nu au fost anuntati.
"Acordul prevede ca Raiffeisen Bank va prelua un portofoliu de peste 100.000 de clienti, cu active de 460 milioane lei (peste 90 de milioane de euro) si peste 770 milioane de lei (peste 175 milioane euro) in depozite, potrivit datelor de la 31 decembrie 2012, precum si toti angajatii diviziei de retail a Citibank Romania", se arata intr-un comunicat al Raiffeisen.
Steven van Groningen, presedinte si CEO al Raiffeisen Bank Romania, a declarat ca modelul de afaceri al Citi pe toate segmentele de retail este similar cu cel al Raiffeisen si ca tranzactia a fost stabilita si luand in calcul calitatea portofoliului de credite preluat.
"Vanzarea reprezinta cea mai buna solutie pentru clienti, angajati si actionari. (...) Vom continua sa investim in Romania pentru deservirea clientilor nostri corporativi globali si locali, a intreprinderilor mici si mijlocii, a institutiilor financiare si a sectorului public", a declarat in comunicat Tibor Pandi, directorul general al Citi Romania.
Raiffeisen... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 10:11
Volumul creditelor acordate de Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) anul trecut a crescut cu 31%, la 16,5 milioane de lei, cu 31 % mai mare fata de cel realizat in 2010, astfel incat soldul total al acestora a ajuns la 50 milioane lei.
Depunerile efectuate de clienti in 2011 au fost cu 18% peste nivelul anului 2010, iar la sfarsitul anului soldul total a atins cifra de 244 milioane lei.
Numarul de contracte incheiate de clientii Raiffeisen Banca pentru Locuinte in 2011 a crescut cu 37% fata de 2010, in prezent banca avand in portofoliu peste 148.000 de clienti. In ceea ce priveste calitatea contractelor incheiate de clienti anul trecut, sumele economisite de catre acestia au fost cu peste 67% mai mari fata de sumele economisite pe contractele incheiate in 2010.
Nivelul sumei contractate aferente acestor contracte s-a situat, la 31 decembrie 2012, la valoarea de 2,4 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 5% fata de 2010.
"In ultimii ani observam o tendinta imbucuratoare de crestere a economisirii. Pana acum, primii 20.000 de clienti RBL, care au parcurs intregul ciclu de economisire, au investit 220 de milioane lei pentru imbunatatirea conditiilor lor locative: modernizare, reabilitare, constructie, achizitie locuinte etc".
"Ei au economisit constant si au beneficiat de prima de stat de 25% din economiile anuale (in limita a 250 de euro) si de dobanda bancii. In ultimul an, observam ca parintii pun deoparte din ce in ce mai multi bani pentru copiii lor.... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 16:04
Raiffeisen Bank a obtinut un profit net de 96 milioane de euro in 2011, in crestere cu 16% fata de 2010,cand a fost de 83 milioane de euro.
Cresterea s-a datorat, in principal, calitatii bune a portofoliului de credite, unui nivel stabil al provizioanelor,precum si capitalizarii solide a bancii.
La sfarsitul anului 2011, valoarea totala a activelor Raiffeisen Bank era de 5,521 miliarde de euro, mai mare cu 8% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Volumul de credite administrate de banca a crescut cu 16% fata de 2010, ajungand la 3,53 miliarde de euro, in timp ce volumul de depozite a crescut cu 7%, pana la 3,95 miliarde de euro.
Raportul credite/depozite era de 89% la sfarsitul lui 2011, fata de 83% la finele anului anterior. Rata solvabilitatii era de 10,9% la sfarsitul lui 2011, "dovada a lichiditatii sanatoase si a capitalizarii foarte bune a bancii".
"Raiffeisen Bank a anuntat un profit net de 96 milioane euro, un rezultat foarte bun in conditiile economice pe care le traversam in ultimii ani. Capitalizarea buna, precum si diversificarea surselor noastre de venituri ne-au permis sa crestem venitul bancii cu 6% si sa ne continuam dezvoltarea.", a declarat Steven van Groningen, presedinte si CEO al Raiffeisen Bank Romania.
Cheltuielile au crescut cu 3% ca urmare a unei contributii mai mari la fondul de garantare a depozitelor si a cresterii TVA
Potrivit bancii, in 2011, cheltuielile au crescut cu 3% ca urmare a unei contributii mai mari la fondul... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 15:15
Rolul bancilor nu este sa finanteze statul roman, a declarat directorul executiv Raiffeisen Romania, Steven van Groningen, care a precizat, insa, ca bancile nu isi vor retrage expunerea.
"Nu este rolul bancilor sa finanteze statul roman. Orice banca are un portofoliu de titluri de stat, dar asta trebuie facut in anumite limite. Suntem aici ca sa finantam economia reala. Putem sa contribuim. (...). O banca trebuie sa aiba un bilant echilibrat", a declarat Steven van Groningen, in cadrul unei emisiuni televizate.
In ceea ce priveste reducerea expunerii, directorul Raiffeisen Romania a precizat ca nu se pune problema si ca nu a primit instructiuni speciale in acest sens.
Intrebat daca exista posibilitatea ca o banca sa se retraga anul viitor de pe piata locala, Steven van Groningen a precizat ca "va incepe un proces de consolidare si ca vom avea mai putine banci".
"Nu vad ca un jucator mare sa plece. Avem prea multe banci cu aceeasi ambitie", a mai spus directorul Raiffeisen Romania.
Referitor la dobanzile mari aplicate creditelor in lei, Steven van Groningen a spus ca "dobanzile vor continua sa isi caute un palier de stabilitate" si ca incorporat in valoarea dobanzii se afla si costul riscului.
"Sistemul bancar nu se finanteaza la EURIBOR, pentru ca Romania nu e in zona euro. In plus, platim riscul de tara, destul de consistent si avem un cost de risc destul de mare in Romania. Nu euro defineste costul creditului. Ci de costul riscului de tara", a mai... mai mult
Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 14:12