Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International, prezent si pe piata din Romania, nu are planuri pentru a continua sa se extinda prin noi achizitii in Europa Centrala si de Est, a declarat miercuri directorul general Herbert Stepic.
Herbert Stepic a precizat ca Raiffeisen are in continuare incredere in regiunea Europei Centrale si de Est, in pofida faptului ca agentia de evaluare Moody's a retrogradat primele trei mari banci austriece, inclusiv RBI, tocmai pentru expunerea lor pe Europa centrala si de Est.
"Suntem orientati spre o dezvoltare organica pe cele 18 piete pe care operam. Acest lucru inseamna ca nu avem in vedere o noua extindere regionala", a declarat Herbert Stepic actionarilor la cea dea doua adunare anuala de la fuziunea RZB si Raiffeisen International in 2010.
"Regiunea Europei Centrale si de Est este in continuare atractiva si va ramane motorul de crestere al Europei. Este in firea analistilor sa fie sceptici", a adaugat Herbert Stepic.
Raiffeisen, care se lupta cu rivalul Erste Group Bank pentru pozitia a doua pe piata bancara din CEE dupa liderul UniCredit Bank Austria, si-a consolidat pozitia in acest an dupa preluarea bancii poloneze Polbank.
Herbert Stepic a mai spus ca RBI nu are o expunere suverana pe Grecia, Irlanda, Spania si Portugalia, iar in cazul Italiei o expunere de aproximativ 25 milioane de euro nu poate fi considerata una semnificativa. De asemenea, Stepic a informat ca RBI dispune de o rezerva de lichiditate de 25... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 17:24
Criza datoriilor de stat din zona euro a inceput deja sa afecteze prosperitatea si investitiile in tarile din Europa Centrala si de Est, atat prin scaderea exporturilor catre Europa "dezvoltata", cat si prin impactul masurilor de degrevare luate de bancile vest-europene, potrivit Financial Times.
Industria fondurilor de investitii din regiune, aflata inca in faza de dezvoltare, resimte din plin impactul crizei Vestului, interesul investitorilor straini fiind tot mai redus.
"Criza datoriilor de stat din zona euro are deja un impact sever asupra Europei Centrale. Indicatorii de baza ai OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica - n.r.) pentru economiile din ECE (Europa Centrala si de Est) sunt pe un trend clar descendent, iar increderea consumatorilor si companiilor a scazut deja sub media pe termen lung", a aratat pentru Financial Times Christophe Wuyts, economist la KBC Global Services NV.
Circa 60% din exporturile Europei Centrale si de Est merg in zona euro
Aproximativ 60% din exporturile din regiune merg catre zona euro, iar jumatate din acest volum au ca destinatie Germania. Astfel, cresterea economica din Europa Centrala si de Est a incetinit in trimestrul al treilea, dupa un trimestru doi "sumbru", iar, potrivit lui Wuyts, "inicatorii arata ca ultimul trimestrul al anului 2011 nu va fi un punct de cotitura".
Pietele fondurilor de investitii din regiune se confrunta astfel cu un mediu nefavorabil, noteaza FT. Acolo unde volumele au... mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 12:25