Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International, prezent si pe piata din Romania, nu are planuri pentru a continua sa se extinda prin noi achizitii in Europa Centrala si de Est, a declarat miercuri directorul general Herbert Stepic.
Herbert Stepic a precizat ca Raiffeisen are in continuare incredere in regiunea Europei Centrale si de Est, in pofida faptului ca agentia de evaluare Moody's a retrogradat primele trei mari banci austriece, inclusiv RBI, tocmai pentru expunerea lor pe Europa centrala si de Est.
"Suntem orientati spre o dezvoltare organica pe cele 18 piete pe care operam. Acest lucru inseamna ca nu avem in vedere o noua extindere regionala", a declarat Herbert Stepic actionarilor la cea dea doua adunare anuala de la fuziunea RZB si Raiffeisen International in 2010.
"Regiunea Europei Centrale si de Est este in continuare atractiva si va ramane motorul de crestere al Europei. Este in firea analistilor sa fie sceptici", a adaugat Herbert Stepic.
Raiffeisen, care se lupta cu rivalul Erste Group Bank pentru pozitia a doua pe piata bancara din CEE dupa liderul UniCredit Bank Austria, si-a consolidat pozitia in acest an dupa preluarea bancii poloneze Polbank.
Herbert Stepic a mai spus ca RBI nu are o expunere suverana pe Grecia, Irlanda, Spania si Portugalia, iar in cazul Italiei o expunere de aproximativ 25 milioane de euro nu poate fi considerata una semnificativa. De asemenea, Stepic a informat ca RBI dispune de o rezerva de lichiditate de 25... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 17:24
La mai bine de doua decenii de la caderea comunismului, Europa Centrala si de Est a devenit o regiune atat de diversificata incat este tot mai greu sa o tratezi ca pe o singura unitate, noteaza ziarul britanic Financial Times (FT).
Financial Times a publicat o serie de articole despre situatia unor sectoare-cheie si perspectivele de crestere pentru tarile din regiune.
FT releva situatia dificila a Romaniei, cu perspectiva scaderii investitiilor si a evitarii ei de catre investitorii imobiliari.
Titrand "Polonia, Cehia si Slovacia formeaza super-sectorul bancar regional", FT releva ca diferentierea este vizibila mai ales in sectorul bancar. In timp ce Ungaria, Romania, Bulgaria si statele baltice se lupta cu o datorie substantiala denominata in valuta straina si cu o crestere greoaie a volumului de credite, cele trei tari care constituie nucleul regiunii - Polonia, Republica Ceha si Slovacia - au banci bine capitalizate si profitabile.
Cresterea volumului de credite in Europa emergenta pare sa fi slabit considerabil, desi tari care sunt mai puternice pe plan intern si au o baza de depozite in crestere - cum ar fi Polonia, Slovacia si Cehia - par mai izolate.
Activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 mld. de dolari in t3 DIN 2011
Banca Reglementelor Internationale, care monitorizeaza fluxurile de finantare, a constatat ca activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 de miliarde de dolari in al treilea... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 15:01
Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat marti ratingul suveran al Austriei, insa a avertizat ca va urmari cu atentie bancile austriece, principalii creditori din Europa Centrala si de Est.
In plus, Fitch va analiza si actiunile la nivelul zonei euro de combatere a crizei datoriilor.
In Romania sunt prezente bancile austriece Erste, prin Banca Comerciala Romana, Raiffeisen Bank si Volksbank. De asemenea, grupul italian UniCredit este prezent in Romania prin intermediul UniCredit Bank Austria, care controleaza operatiunile bancii din Europa Centrala si de Est.
Bancile, criza din zona euro, dar si flexibilitatea economica si masurile de consolidare a finantelor statului, factori analizati de Fitch, au avut rol important si in decizia agentiei rivale Standard & Poor's, din ianuarie, de a retrograda Austria de la nivelul maxim "AAA", potrivit Reuters.
Moody's a avertizat in februarie ca ar putea lua o decizie similara.
"Expunerea bancilor austriece fata de Europa emergenta, inclusiv fata de membri mai slabi (economic ai UE, n.r.), este semnificativa, dar in prezent nu este un risc concret pentru ratingul al Austriei", a declarat, intr-un comunicat, Gergely Kiss, director in cadrul diviziei pentru ratinguri suverane de la Fitch.
Agentiile de rating vad sectorul financiar relativ extins al Austriei ca pe un posibil risc pentru ratingul tarii, in cazul in care statul ar fi nevoit sa intervina din nou, precum timpul crizei financiare, pentru a sustine... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 17:32
Raiffeisen Bank International a anuntat joi ca s-ar putea retrage din cateva tari din Europa Centrala si de Est.
Banca austriaca este un furnizor important de servicii financiare in regiune, avand subsidiare in 16 tari.
Directorul Herbet Stepic nu a numit tarile respective, dar a spus ca decizia va afecta subsidiarele cu venituri mici si potential scazut de crestere. Este "foarte posibil sa ne retragem din vreo tara sau alta in viitor", a declarat el.
Grupul austriac Raiffeisen International a inregistrat in Romania un profit dupa taxe de 60 milioane euro in primele noua luni din acest an, in scadere cu 29,1% fata de aceeasi perioada din 2010, arata raportul publicat joi de grup. In primele noua luni din 2010, profitul dupa impozitare al Raiffeisen International in Romania a fost de 85 milioane euro.
Provizioanele constituite de Raiffeisen au stagnat la 52 milioane euro in primele noua luni. Activele grupului pe piata din Romania erau de 6,292 miliarde euro in septembrie 2011, in crestere cu 10,9% fata de 5,674 miliarde euro cat erau in aceeasi perioada a anului trecut. Totodata, veniturile operationale au stagnat in primele noua luni, la 342 milioane euro.
Venitul net din dobanzi a fost de 196 milioane euro in primele noua luni, cu 8% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce venitul din comisioane a scazut cu 10,8%, la 134 milioane euro.
Totodata, cheltuielile administrative au fost de 214 milioane euro in primele noua luni,... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 14:56
Austria ar putea avea resurse insuficiente pentru a sustine subsidiarele din Europa de Est ale bancilor austriece, daca institutiile de credit apeleaza din nou la ajutorul statului.
"Guvernul austriac s-ar putea sa nu aiba capacitatea de a sustine toate operatiunile din strainatate ale marilor banci", potrivit unui comunicat al S&P, citat de Mediafax.
Bancile austriece, intre care Erste si Raiffeisen, sunt cei mai mari creditori in Europa de Est, potrivit Bancii Reglementelor Internationale (BRI).
In Romania, Erste controleaza BCR, in timp ce Raiffeisen si Volksbank au operatiuni sub brand propriu.
Erste, Raiffeisen, Hypo Alpe-Adria-Bank International si alte banci au imprumutat, in total, 266 miliarde de dolari guvernelor, companiilor si populatiei in Europa de Est pana la sfarsitul lunii iunie, potrivit datelor BRI. Suma nu include UniCredit Bank Austria, divizia pentru Europa Centrala si de Est a bancii italiene UniCredit.
Bancile austriece au cele mai mari expuneri in regiune in Cehia, Romania si Ungaria, potrivit BRI. Activele totale consolidate ale institutiilor de credit se ridicau la 1.140 miliarde de euro in iunie, potrivit bancii centrale, de circa patru ori PIB al Austriei.
Expunerea pe Romania totaliza 44,6 miliarde de dolari la sfarsitul lunii iunie, fiind depasita in regiune doar de Cehia, cu peste 77 miliarde de dolari.
"Daca ar avea loc o inrautatire foarte puternica a economiei mondiale, Europa de Est ar fi de asemenea lovita, iar... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 20:45
Europa de Est s-ar putea confrunta cu un deficit de finantare odata cu retragerea lichiditatilor din regiune de catre bancile din Vest, afectate de criza datoriilor suverane din zona euro, a avertizat, luni, directorul Fondului Monetar International, Christine Lagarde.
In sistemele financiare din fostul bloc comunist persista "falii mari", care amplifica impactul dependentei ridicate de exporturi catre Europa de Vest, a spus Lagarde, intr-un discurs la Universitatea de Stat a Ministerului de Finante de la Moscova, dupa o intalnire cu presedintele Dimitri Medvedev.
Riscurile includ indatorare externa ridicata si imprumuturile in moneda straina, ambele finantate de banci din Europa de Vest, a spus sefa FMI.
"Daca se intensifica furtuna in zona euro, Europa emergenta, cel mai apropiat vecin, va fi lovita grav. Atunci, bancile mama din Europa de Vest, cruciale in mentinerea pe linia de plutire a economiilor din regiune, nu ar mai fi in mod sigur aici pentru a sustine cresterea si stabilitatea acestor tari", a avertizat Lagarde.
Europa de Est a fost regiunea cea mai puternic lovita de falimentul Lehman Brothers
Creditorii care au finantat cresterea economica puternica din Europa de Est inainte de criza din 2008 se afla sub presiune din cauza deteriorarii calitatii portofoliului de credite si a incetinirii avansului economic. Regiunea a fost cea mai puternic lovita din lume dupa prabusirea Lehman Brothers in urma cu trei ani si se confrunta cu pericolul unei noi... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 22:10
Europa de Est se afla in pericol sa ramana fara credite din cauza bancilor occidentale ce opereaza in regiune si care trebuie, in primul rand, sa ajusteze capitalul, lasand pe planul doi unitatile din Est.
Cu aproape trei sferturi din industria bancara detinuta de institutii vest-europene ca UniCredit SpA si Erste Group, unitatile locale vor primi mai putin ajutor, a aratat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), saptamana trecuta, informeaza Bloomberg.
"Daca aveti un sistem bancar strans legat de cel vest-european, iar bancile din Europa occidentala au probleme, nu va mai exista aceeasi crestere ca pana acum", a spus analistul Barclays Capital, Christian Keller, intr-un interviu pentru Bloomberg.
Conform lui Keller, ajustarea capitalului le va impune institutiilor bancare sa-si verifice "foile de bilant". "Eventual, vor cauta sa isi vanda subsidiarele", a mai adaugat analistul.
Majoritatea creditorilor activi in Europa de Est au un numar limitat de obligatiuni grecesti iar UniCredit, Erste si Raiffeisen se afla printre bancile care trebuie sa ia masuri pentru a atinge tinta de 9% capital propriu stabilita de Autoritatea Bancara Europeana.
Planurile de recapitalizare din zona euro trebuie sa includa si bancile din Europa de Est, mai spune BERD.
Practic, prin masura de reducere cu 50% a datoriilor Greciei, bancile vor pierde jumatate din suma pe care trebuiau sa o primeasca inapoi in urma obligatiunilor. Pe de alta parte, prin procesul de... mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 15:40
Miscarea surpriza a Elvetiei de saptamana aceasta de a deprecia francul elvetian a creat un moment de liniste pentru est-europeni in contextul crizei economice si ar putea juca un rol in stoparea deteriorarii si mai accentuate a situatiei, scrie Reuters. Zlotul si forintul s-au apreciat vineri cu aproximativ 7% fata de franc, ceea ce reprezinta o veste buna pentru oamenii care au luat credite in franci elvetieni crezand ca monedele lor se vor aprecia pe baza convergentei la zona euro si pentru ca ratele dobanzilor de pe piata interna erau ridicate. Miscarea a oprit deprecieri de 40% si 35% ale zlotului si, respectiv, forintului fata de francul elvetian, din august pana in prezent, miscari ce au majorat costurile imprumuturilor pentru sute de mii de clienti si au sporit riscul intrarii in incapacitate de plata a creditelor. Statisticile arata ca Polonia are credite in valuta, cele mai multe in franci elvetieni, in valoare de 135 miliarde zloti (38,37 miliarde dolari), ceea ce reprezinta circa 10% din produsul intern brut (PIB), iar in cazul Ungariei, acestea reprezinta 20% din PIB. "Cei care s-au imprumutat in valuta se pot bucura, pentru ca riscul unor castiguri sustinute si semnificative ale francului elvetian in fata euro a fost indepartat, ceea ce este o veste buna", a declarat analistul Zoltan Torok de la subsidiara ungara a Raiffeisen Bank. In ultimele saptamani, zlotul, forintul si leul au recuperat o parte din pierderi, dupa ce s-au depreciat de la inceputul... mai mult
Sambata, 14 Martie 2009, ora 09:30
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a atras atentia miercuri asupra faptului ca gravitatea crizei economice actuale ameninta aproape 20 de ani de reforme economice in tarile Europei de Est, relateaza AFP."Gravitatea crizei economice din Europa de Est ameninta aproape doua decenii de reforme economice", a avertizat BERD, care afirma ca lucreaza in legatura stransa cu alte organisme, ca sa ajute aceste tari sa isi depaseasca dificultatile.
"Problemele regiunii sunt strans legate de cele din restul Europei, iar solutia consta intr-o reactie coordonata a autoritatilor publice si a institutiilor financiare internationale", a declarat Thomas Mirow, fost secretar de stat german pentru finante, care a urmat anul trecut francezului Jean Lemierre la conducerea BERD.
BERD a reiterat, referitor la acest aspect, ca si-a multiplicat deja in ultimele luni interventiile in sectorul financiar din Europa de Est, venind mai ales in ajutorul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), foarte fragile din cauza inaspririi creditarii.
Printre investitiile recente se numara pachete financiare pentru sectorul bancar din Georgia, pentru Raiffeisen Bank Aval din Ucraina si pentru Banca Transilvania, unul dintre principalele IMM-uri romanesti, precizeaza un comunicat al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.
De la infiintarea sa din 1991, BERD sprijina statele din fostul bloc comunist al Europei de Est in tranzitia lor spre economia de piata. mai mult
Joi, 26 Februarie 2009, ora 10:11