Imperiul bancar din Europa Centrala si de Est (CEE) pe care directorul general Herbert Stepic l-a creat la Raiffeisen ar putea fi victima unei lupte pentru putere in cadrul grupului austriac, expus dupa ce Stepic s-a oferit sa demisioneze neasteptat, in urma anuntului autoritatilor ca vor investiga investitiile sale prin intermediul unor conturi offshore.
Directorul general al Raiffeisen Bank International (RBI), Herbert Stepic, a demisionat in 24 mai pentru a proteja a doua mare banca din Austria de publicitatea negativa cauzata de anuntul autoritatile referitor la investigarea investitiilor facute de Stepic prin intermediul unor conturi offshore, transmite Reuters.
Herbert Stepic, 66 de ani, a negat acuzatiile ca ar fi utilizat doua companii din Caraibe si Asia pentru a cumpara apartamente in Singapore in 2006 si 2008 si a declarat ca a decis sa demisioneze din loialitate fata de Raiffeisen.
De fapt, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters ca dificultatile de la unele banci regionale care detin Raiffeisen Zentralbank (RZB), banca mama a RBI, au ajutat la rasturnarea lui Herbert Stepic, care a facut din Raiffeisen al doilea mare creditor din Europa emergenta. RZB este detinut de opt banci regionale din Austria. si este cel mai mare actionar la Raiffeisen Bank International (RBI), cu o participatie de 78,5%.
Activitatea bancii s-ar putea restrange
Dezvaluirile privind investitiile lui Stepic au furnizat oportunitatea... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 12:53
Raiffeisen Bank International (RBI) a fost desemnata "Banca anului" in Romania, dar si in Europa Centrala si de Est (ECE) de catre revista grupului Financial Times, "The Banker".
Subsidiarele Raiffeisen din Austria, Albania, Belarus si Bosnia - Herzegovina au reusit, de asemenea, sa castige acest titlu, se arata intr-un comunicat de presa al companiei.
Aceasta este a sasea oara cand RBI primeste premiul "Banca anului" pe zona Europei Centrale si de Est din partea publicatiei The Banker si reprezinta cea de-a patra distinctie primita in acest an pentru pozitionarea sa strategica, performanta si excelenta in serviciile acordate clientilor persoane fizice si companii din ECE.
"Faptul ca am inchis careul, castigand toate cele patru premii importante, este o confirmare a rolul nostru de lider in ECE si a succesului nostru durabil", a spus Herbert Stepic, Presedinte al Comitetului Director al RBI. mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 14:28
Bancile din Europa Centrala, mai ales cele din partea de nord a acestei zone, par sa fie pregatite pentru o eventuala confruntare cu socurile externe, in contextul in care vestul Europei s-ar putea lovi de o noua recesiune.
Situatia pare mai ingrijoratoare in Ungaria, Romania si Bulgaria. "Polonia si Cehia si-au crescut rezistenta la socurile externe in timp ce in Ungaria si Europa de Sud-Est vulnerabilitatile au crescut", a declarat analistul Raiffeisen Bank International, Gunter Deuber.
In Cehia si Slovacia exista mai putine credite decat depozite, ceea ce inseamna ca bancile din aceste tari nu vor avea dificultati in a indeplini normele de capital. La fel in Polonia, creditele ipotecare in valuta aproape au disparut, deoarece bancile poloneze au fost mai stricte in procedurile de creditare decat in alte tari din regiune.
Guvernul de la Budapesta a socat inca de anul trecut bancile occidentale cand a anuntat o schema de rambursare a creditelor ipotecare in valuta la un curs de schimb mai mic decat cursul pietei. Recent, autoritatile ungare au anuntat ca vor interveni pentru a prelua datoriile autoritatilor locale in valoare de 2,8 miliarde de dolari.
Romania s-a confruntat cu trei ani de austeritate, concretizati prin reducerea salariilor si majorarea taxelor, ceea ce a condus la cresterea creditelor neperformante si la reducerea creditarii.
Dincolo de Uniunea Europeana, multe banci straine se retrag din Ucraina, lasand loc liber pentru rivalii din Rusia,... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 14:49
Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International, prezent si pe piata din Romania, nu are planuri pentru a continua sa se extinda prin noi achizitii in Europa Centrala si de Est, a declarat miercuri directorul general Herbert Stepic.
Herbert Stepic a precizat ca Raiffeisen are in continuare incredere in regiunea Europei Centrale si de Est, in pofida faptului ca agentia de evaluare Moody's a retrogradat primele trei mari banci austriece, inclusiv RBI, tocmai pentru expunerea lor pe Europa centrala si de Est.
"Suntem orientati spre o dezvoltare organica pe cele 18 piete pe care operam. Acest lucru inseamna ca nu avem in vedere o noua extindere regionala", a declarat Herbert Stepic actionarilor la cea dea doua adunare anuala de la fuziunea RZB si Raiffeisen International in 2010.
"Regiunea Europei Centrale si de Est este in continuare atractiva si va ramane motorul de crestere al Europei. Este in firea analistilor sa fie sceptici", a adaugat Herbert Stepic.
Raiffeisen, care se lupta cu rivalul Erste Group Bank pentru pozitia a doua pe piata bancara din CEE dupa liderul UniCredit Bank Austria, si-a consolidat pozitia in acest an dupa preluarea bancii poloneze Polbank.
Herbert Stepic a mai spus ca RBI nu are o expunere suverana pe Grecia, Irlanda, Spania si Portugalia, iar in cazul Italiei o expunere de aproximativ 25 milioane de euro nu poate fi considerata una semnificativa. De asemenea, Stepic a informat ca RBI dispune de o rezerva de lichiditate de 25... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 17:24
Operatiunile bancilor austriece in Europa emergenta sunt, inainte de toate, pe piete stabile, cu perspective bune de crestere, a afirmat miercuri guvernatorul Bancii Centrale a Austriei, Ewald Nowotny, minimalizand astfel decizia agentiei de evaluare financiara Moody's, care a revizuit in scadere ratingurile celor mai mari trei banci din Austria.
"Retrogradarea ar trebui vazuta in contextul reevaluarii intregului sector bancar european, in perspectiva crizei datoriilor din unele state. Aceasta decizie nu reprezinta o surpriza si nu ar trebui supraestimata", a precizat Ewald Nowotny, membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene.
Ewald Nowotny a reafirmat ca autoritatile de supervizare bancara au luat deja masuri pentru limitarea riscurilor, de exemplu prin introducerea unui sistem de avertizare urgenta in cazul creditelor excesive.
Marti, Moody's a revizuit in scadere ratingul pe termen lung al Erste Group Bank AG cu doua trepte, de la "A1" la "A3", iar perspectiva asociata este negativa, in timp ce calificativul UniCredit Bank Austria AG a fost redus de la "A2" la "A3", de asemenea cu perspectiva negativa iar ratingul Raiffeisen Bank International AG a fost retrogradat de la "A1" la "A2", iar perspectiva asociata este stabila.
In cazul bancilor austriece, actiunile de rating vin ca urmare a vulnerabilitatilor cauzate de conditiile operationale din Europa Centrala si de Est si din Comunitatea Statelor Independente, apreciaza Moody's, care critica... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 16:20
La mai bine de doua decenii de la caderea comunismului, Europa Centrala si de Est a devenit o regiune atat de diversificata incat este tot mai greu sa o tratezi ca pe o singura unitate, noteaza ziarul britanic Financial Times (FT).
Financial Times a publicat o serie de articole despre situatia unor sectoare-cheie si perspectivele de crestere pentru tarile din regiune.
FT releva situatia dificila a Romaniei, cu perspectiva scaderii investitiilor si a evitarii ei de catre investitorii imobiliari.
Titrand "Polonia, Cehia si Slovacia formeaza super-sectorul bancar regional", FT releva ca diferentierea este vizibila mai ales in sectorul bancar. In timp ce Ungaria, Romania, Bulgaria si statele baltice se lupta cu o datorie substantiala denominata in valuta straina si cu o crestere greoaie a volumului de credite, cele trei tari care constituie nucleul regiunii - Polonia, Republica Ceha si Slovacia - au banci bine capitalizate si profitabile.
Cresterea volumului de credite in Europa emergenta pare sa fi slabit considerabil, desi tari care sunt mai puternice pe plan intern si au o baza de depozite in crestere - cum ar fi Polonia, Slovacia si Cehia - par mai izolate.
Activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 mld. de dolari in t3 DIN 2011
Banca Reglementelor Internationale, care monitorizeaza fluxurile de finantare, a constatat ca activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 de miliarde de dolari in al treilea... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 15:01
Criza datoriilor de stat din zona euro a inceput deja sa afecteze prosperitatea si investitiile in tarile din Europa Centrala si de Est, atat prin scaderea exporturilor catre Europa "dezvoltata", cat si prin impactul masurilor de degrevare luate de bancile vest-europene, potrivit Financial Times.
Industria fondurilor de investitii din regiune, aflata inca in faza de dezvoltare, resimte din plin impactul crizei Vestului, interesul investitorilor straini fiind tot mai redus.
"Criza datoriilor de stat din zona euro are deja un impact sever asupra Europei Centrale. Indicatorii de baza ai OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica - n.r.) pentru economiile din ECE (Europa Centrala si de Est) sunt pe un trend clar descendent, iar increderea consumatorilor si companiilor a scazut deja sub media pe termen lung", a aratat pentru Financial Times Christophe Wuyts, economist la KBC Global Services NV.
Circa 60% din exporturile Europei Centrale si de Est merg in zona euro
Aproximativ 60% din exporturile din regiune merg catre zona euro, iar jumatate din acest volum au ca destinatie Germania. Astfel, cresterea economica din Europa Centrala si de Est a incetinit in trimestrul al treilea, dupa un trimestru doi "sumbru", iar, potrivit lui Wuyts, "inicatorii arata ca ultimul trimestrul al anului 2011 nu va fi un punct de cotitura".
Pietele fondurilor de investitii din regiune se confrunta astfel cu un mediu nefavorabil, noteaza FT. Acolo unde volumele au... mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 12:25
Raiffeisen Bank International a anuntat joi ca s-ar putea retrage din cateva tari din Europa Centrala si de Est.
Banca austriaca este un furnizor important de servicii financiare in regiune, avand subsidiare in 16 tari.
Directorul Herbet Stepic nu a numit tarile respective, dar a spus ca decizia va afecta subsidiarele cu venituri mici si potential scazut de crestere. Este "foarte posibil sa ne retragem din vreo tara sau alta in viitor", a declarat el.
Grupul austriac Raiffeisen International a inregistrat in Romania un profit dupa taxe de 60 milioane euro in primele noua luni din acest an, in scadere cu 29,1% fata de aceeasi perioada din 2010, arata raportul publicat joi de grup. In primele noua luni din 2010, profitul dupa impozitare al Raiffeisen International in Romania a fost de 85 milioane euro.
Provizioanele constituite de Raiffeisen au stagnat la 52 milioane euro in primele noua luni. Activele grupului pe piata din Romania erau de 6,292 miliarde euro in septembrie 2011, in crestere cu 10,9% fata de 5,674 miliarde euro cat erau in aceeasi perioada a anului trecut. Totodata, veniturile operationale au stagnat in primele noua luni, la 342 milioane euro.
Venitul net din dobanzi a fost de 196 milioane euro in primele noua luni, cu 8% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce venitul din comisioane a scazut cu 10,8%, la 134 milioane euro.
Totodata, cheltuielile administrative au fost de 214 milioane euro in primele noua luni,... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 14:56
Decizia Austriei de saptamana aceasta de a impune limitari drastice imprumuturilor pe care bancile sale le acorda in Europa Centrala si de Est a scos clar in evidenta potentialul impact al crizei datoriilor suverane in zona euro.
Pentru a-si proteja ratingul de credit AAA, Viena a instruit Erste Bank, Raiffeisen Bank International si Bank Austria, o subsidiara a bancii italiene UniCredit, sa-si sporeasca rezervele de capital si sa limiteze imprumuturile transfrontaliere, scrie Financial Times.
Decizia a venit la doar cateva zile dupa ce UniCredit a anuntat o revizuire a extinselor sale planuri de afaceri din regiune, iar Commerzbank, in Germania, a spus ca va restrictiona noi imprumuturi catre Germania si Polonia. La randul lor, autoritatile letone au salvat marti Krajbanka, a noua cea mai mare banca din tara, dupa ce saptamana trecuta Lituania a intocmit un plan de salvare pentru Snoras, al cincilea cel mai mare creditor.
Cea mai dificila perioada pentru sistemul bancar din Europa Centrala si de Est
Este cea mai dificila perioada pentru sistemul bancar din Europa Centrala si de Est de la caderea comunismului, comenteaza Financial Times. In cei 20 de ani, pana in 2008, creditorii vest-europeni au ajuns sa domine sectorul in majoritatea tarilor, cu exceptia Rusiei. Odata cu intrarea in criza a zonei euro, multi creditori se retrag mai drastic decat au facut-o in momentul in care a lovit criza din 2008-2009.
Creditarea transfrontaliera va cadea rapid -... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 14:21