Tensiunile politice se vor reduce numai temporar, dupa decizia Curtii Constitutionale de invalidare a referendumului, urmand sa revina la nivelul de dinainte de suspendarea presedintelui, se arata intr-o nota a Raiffeisen Bank.
Reactia pietei a fost limitata, leul s-a apreciat cu 0,2% fata de euro, in urma anuntarii deciziei Curtii Costitutionale, care era cel mai probabil scenariu, in pofida contextului marcat de agitatie intensa si incertitudini, arata analistii bancii.
"Pe termen foarte scurt ne asteptam ca intensitatea tensiunilor politice sa se diminueze, dar numai pentru a reveni apoi la nivelul atins inainte de votul de suspendare a presedintelui in Parlament, de pe 6 iulie", se asteapta economistii Raiffeisen.
Acestia se asteapta ca in lunile urmatoare sa persiste incertitudinile politice.
"In lunile urmatoare anticipam ca incertitudinile legate de evolutiile politice sa persiste, avand in vedere relatiile tensionate dintre presedintele Basescu si actuala majoritate din Parlament, dominat de USL, precum si alegerile parlamentare care vor avea loc spre sfarsitul acestui an", potrivit notei.
Analistii bancii apreciaza ca problemele politice, alaturi de aversiunea fata de risc de pe pietele externe si intrarile reduse de capital strain vor continua probabil sa exercite presiuni asupra leului si randamentelor obligatiunilor.
Curtea Constitutionala a constatat, in hotararea adoptata marti, ca procedura de organizare a referendumului a fost respectata,... mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 18:05
Cursul valutar este influentat de criza politica, tinand cont de faptul ca alte valute din regiune au avut o evolutie total diferita de cea a leului, a declarat Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen.
"Nu stim cum va evolua cursul in conditiile in care sunt mai multi factori care il influenteaza. In primul rand, in prezent, factorul legat de politica locala este cel mai important in conditiile in care alte valute din regiune au avut o evolutie total diferita de a leului este clar ca in in momentul de fata leul sufera ca urmare a crizei politice la care am asistat.
Incepand cu saptamana viitoare, in conditiile in care contextul politic se stabilizeaza sau macar se calmeaza vom avea si la nivelul cursului o numita stabilizare", a precizat economistul sef Raiffeisen pentru Business24.
Cursul de referinta anuntat luni de BNR este de 4,6009 lei/euro, un nou maxim istoric inregistrat de moneda unica, in crestere cu 0,35% fata de sedinta precedenta, cand euro a fost cotat la 4,5848 lei. mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 14:50
Lupta politica dintre premierul Victor Ponta si presedintele suspendat Traian Basescu va creste costurile de finantare ale Romaniei si va slabi in continuare leul, care are in aceasta luna a doua cea mai slaba evolutie la nivel mondial, potrivit analistilor si investitorilor citati de Bloomberg.
Agitatia provocata de conflictul dintre Ponta si Basescu a sporit ingrijorarea investitorilor legata de determinarea Romaniei de a respecta disciplina fiscala anul viitor, in cadrul programului preventiv cu institutiile internationale.
Uniunea Europeana "l-a convocat" pe premier la Bruxelles pentru a discuta despre acest conflict, in timp ce cancelarul german Angela Merkel, care l-a laudat pe presedinte pentru sustinerea masurilor de austeritate, l-a avertizat pe Ponta in legatura cu incalcarea principiilor de baza ale democratiei.
"Ne-am redus intr-o anumita masura pozitiile din Romania, saptamana trecuta, si analizam noi actiuni de acest tip", a declarat Ronald Schneider, implicat in administrarea unor active de datorii de un miliard de dolari pe piata emergenta, la Raiffeisen Kapitalanlage in Viena.
El considera esential ca incertitudinile sa fie eliminate.
"Cheia este oprirea incertitudinilor si credibilitatea vointei guvernului de a coopera cu FMI", a spus Schneider.
Ponta vrea sa ii dea o lovitura decisiva lui Basescu, la doua luni dupa ce a devenit al treilea premier al Romaniei din acest an, in care vor avea loc alegeri generale, se arata in articol.... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 18:29
Analistii Raiffeisen Bank estimeaza ca nu exista vreun motiv pentru ca leul sa continue sa se deprecieze, iar odata cu stabilizarea situatiei politice ar putea sa se intareasca, astfel incat in decembrie 2010 un euro sa fie tranzactionat cu 4,15 lei, potrivit unui raport de marti al bancii, transmite NewsIn.Raiffeisen reaminteste ca leul s-a mentinut stabilit, chiar daca mediul politic agitat a crescut aversiunea la risc a investitorilor. Analistii bancii se asteapta ca in martie cursul de schimb sa fie de 4,30 lei/euro, urmand apoi aprecieri usoare trimestriale, pana la 4,25 lei/euro in iunie si 4,20 lei/euro in septembrie. "Estimarea noastra actuala privind evolutia cursului de schimb ia in calcul ca incertitudinea politica s-ar putea mentine pana la finalul acestui an, cand un nou guvern ar urma sa fie stabilit. Daca noul guvern va fi stabilit mai rapid, leul s-ar putea intari mai mult decat proiectiile noastre. Daca PD-L esueaza in trecerea prin Parlament a unui nou guvern, atunci leul ar putea sa se deprecieze pe termen scurt", sustine analistii bancii.Pe 11 decembrie, ING anunta ca se asteapta la un curs de schimb de 4,40 lei/euro la jumatatea lui 2010, iar aprecierea monedei nationale ar urma sa continue pana la 4,25 lei/euro la finalul anului viitor.Mentinere a dobanzii cheie la sedinta BNR din 5 ianuarie
Analistii bancii austriece mai estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea mentine dobanda cheie la nivelul actual in cadrul urmatoarei sedinte de... mai mult
Marti, 15 Decembrie 2009, ora 17:48
Parerile analistilor financiari in ceea ce priveste evolutia cursului valutar in urmatoarea perioada sunt impartite. Daca economistul sef al Raiffeisen Bank crede ca euro va fi cotat la 4,5 lei, analistul financiar Bogdan Baltazar considera ca dupa alegeri Romania va intra in normalitate, iar leul se va intari, fluctuand in intervalul 4,2-4,25 lei/euro."In cazul in care vom avea un guvern in deplinatatea lui, presiunea pe curs se va reduce substantial si vom constata o usoara apreciere a monedei nationale. In caz contrar, lucrurile se vor complica destul de tare si este posibil sa vedem chiar si un curs de 4,5 lei/euro", a declarat economistul sef al Raifeissen Bank, Ionut Dumitru, pentru Gardianul.Pe de alta parte, analistul financiar Bogdan Baltazar considera ca dupa alegeri, leul va fluctua in intervalul 4,2-4,25 lei/euro. "Situatia in plan politic se va mai calma, vom avea alt Guvern, va veni si urmatoarea transa de la FMI daca vor fi indeplinite conditionalitatile prevazute in acordul cu Fondul si Comisia Europeana", a spus Baltazar, pentru cotidianul citat.
In opinia analistului economic Ilie Serbanescu, leul nu se poate majora, daca economia este la pamant.
"Cursul de schimb nu poate face altceva decat face economia, el se urmeaza traseul economiei pe care o reprezinta. Or economia nu merge decat in jos si atunci si cursul va urma acelasi trend. Nu exista un interval de oscilatie pe care sa il putem prognoza, exista doar nivelul actual de la care, pe... mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 09:51
Prizoniera a certurilor politice care ii afecteaza imaginea, impovarata de recesiunea economica, Romania ramane totusi pana la urma o tara atractiva pentru investitorii europeni, au declarat analisti consultati de AFP si citati de NewsIn."Nu cred sa se inregistreze o scadere a interesului pentru Romania.
Firmele poate isi amana un pic planurile pe care le au, dar aceasta are mai degraba legatura cu criza economica globala decat cu situatia politica", a declarat pentru AFP Hans Smaling, consilier economic si comercial al Ambasadei Olandei la Bucuresti.
Opinia este impartasita de specialisti francezi, germani si austrieci, adauga AFP.
Olandezii sunt foarte activi in Romania, fiind implicati in 3.500 de intreprinderi si avand investitii de 3,78 de miliarde de euro in 2008, explica agentia franceza de stiri.
Destramarea, la inceputul lunii octombrie, a coalitiei aflate la putere, urmata de caderea guvernului de centru-dreapta in aceasta saptamana si de un razboi deschis intre presedintele Traian Basescu si opozitie pe tema alegerii premierului, nu a surprins grupurile deja prezente in Romania, in conditiile in care aceste evolutii intervin cu mai putin de o luna si jumatate inainte de alegerile prezidentiale, precizeaza AFP.
"Oamenii care vor sa investeasca in Romania se inscriu intr-o perspectiva pe termen lung.
Tara este ultima intrata in Uniunea Europeana si investitorii stiu ca toate tarile au beneficiat progresiv de aceasta integrare", a subliniat o sursa economica... mai mult
Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 13:11