Raiffeisen Bank International (RBI), a doua mare banca din Europa Centrala si de Est, va renunta la 20% dintre activele considerate riscante pe care le detine, pentru a-si consolida capitalul, transmite Bloomberg.
Activele considerate riscante insumau 79,4 miliarde de euro la finalul lunii septembrie a anului trecut, relateaza Bloomberg, potrivit Mediafax.
"Prin aceasta actiune, RBI va incepe o etapa in care se va concentra pe afacerile relevante din punct de vedere strategic si a caror profitabilitate poate fi sustinuta", se arata intr-un comunicat al bancii.
Renuntarea la o parte din active va determina cresterea capitalului comun de rangul 1 (CET 1), care se situa la 10% la sfarsitul anului trecut. De altfel, grupul austriac a anuntat ca nu are in plan o majorare de capital.
Martin Gruell, directorul financiar al RBI, a afirmat ca vanzarea activelor este un proiect pe termen mediu si ca "nu exista nicio graba" pentru a lansa aceasta actiune, potrivit Reuters.
RBI va anunta detaliile referitoare la reducerea activelor la inceputul lunii februarie, atunci cand va publica si rezultatele financiare pentru anul trecut.
RBI, a doua mare banca din Europa de Est, dupa UniCredit, se confrunta cu dificultati din cauza conflictului din Ucraina. De asemenea, rezultatele RBI sunt afectate si de afacerile din Rusia, care au avut de suferit in urma deprecierii rublei cu 46% fata de dolar anul trecut, in conditiile in care cea mai mare parte a profitului a fost... mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 14:44
Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International AG (RBI) a mandatat Deutsche Bank, UBS si Raiffeisen Centrobank pentru a coordona planificate majorare a capitalului de pana la 2,25 miliarde de euro (3,1 miliarde de dolari), transmite Reuters.
Raiffeisen, al doilea mare creditor din Europa Centrala si de Est, a anuntat miercuri seara detaliile referitoare la majorarea capitalului prin vanzarea de noi actiuni, in functie de conditiile de pe pietele financiare.
RBI a anuntat ca majorarea capitalului cu 2,25 miliarde de euro va mari indicele de adecvare a capitalului Tier 1, un indicator important al soliditatii financiare, la 9,1%, de la 6,5% in prezent.
Reglementarile Basel III, elaborate ca raspuns la criza financiara din 2008, vizeaza cresterea nivelului minim al fondurilor proprii (core Tier 1) de la 2 la 7% din activele riscante ale bancilor, pana in 2019.
Analistii considera ca majorarea capitalului este cea mai mai mare provocare cu care se confrunta directorul general al grupului bancar austriac, Karl Sevelda, care a preluat functia in iunie 2013. In timp ce investitorii si autoritatile de reglementare fac presiuni pentru o vanzare de actiuni, Karl Sevelda trebuie sa depaseasca opozitia bancii mama, RZB, care a fost impotriva lansarii unei emisiuni de actiuni in martie 2012, apreciind ca pretul actiunilor era prea scazut. RZB detine 79% din Raiffeisen Bank International.
In 2013, analistii JPMorgan Chase & Co au anuntat ca, excluzand ajutorul de... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 15:28
Raiffeisen Bank International pregateste un program masiv de reducere a cheltuielilor, vizand sume de ordinul sutelor de milioane de euro, care va presupune inclusiv inchiderea unor sucursale, a declarat directorul general al bancii austriece, Karl Sevelda.
"Incepem un program masiv de crestere a profitului si reducere a costurilor, inclusiv inchideri de sucursale. Vorbim despre sume de sute de milioane de euro", a afirmat Sevelda, citat in editia online a Der Standard.
Sevelda a mai declarat, la finele lunii iunie, ca Raiffensen trebuie sa reduca masiv costurile pentru a mentine profitul la nivelul actual, in contextul unei reveniri lente a economiei in Europa de Est.
Grupul nu intentioneaza sa se retraga din nicio tara, iar pe unele piete, printre care si Romania, vrea sa dezvolte afacerile, mai ales pe segmentul de retail, a mai afirmat atunci noul CEO al bancii austriece.
Raiffeisen a anuntat luni lansarea unei oferte pentru rascumpararea unor obligatiuni in valoare de 1,5 miliarde euro, garantate de stat si scadente in 2014. Dupa aceasta operatiune, banca va fi rascumparat intreg portofoliul de obligatiuni garantate de stat emise in urma crizei financiare, de 4,25 miliarde euro.
Sevelda a preluat postul de director general al RBI la 7 iunie, dupa demisia din aceasta functie a lui Herbert Stepic. Sevelda a ocupat anterior postul de director general adjunct si lucreaza de 15 ani in cadrul Raiffeisen.
Raiffeisen avea la finele lunii martie active totale... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 14:31
Raiffeisen Bank a inregistrat un profit net de 88 de milioane euro la finalul anului 2012, fata de 96 milioane euro in 2011, au anuntat miercuri oficialii companiei.
Valoarea totala a activelor Raiffeisen Bank era de 5,31 miliarde euro, in scadere usoara de 4% fata de cele 5,52 miliarde euro, cat totalizau activele bancii la sfarsitul lui 2011.
Volumul total al creditelor a ramas la 3,52 miliarde euro (fata de 3,53 miliarde euro la finalul anului 2011). "Practic banca reuseste sa-si conserve portofoliu de credite, in conditii dificile de piata", a spus oficialii companiei.
Raportul credite/depozite a crescut la 92%, fata de anul 2011, cand a fost de 89%.
"Controlul strict al costurilor si cresterea eficientei vor continua sa fie prioritatile noastre in 2013," a spus Steven van Groningen, directorul executiv al Raiffeisen Bank.
Cheltuielile nete cu provizioanele au crescut in 2012 pana la un nivel de 78 de milioane de euro (in 2011 au fost de 48 milioane euro), in conditiile in care evolutia economiei nu pare a fi pe un trend crescator.
Rata creditelor neperformante a crescut fata de sfarsitul anului 2011, fiind de 7,2% fata de 6,4%.
Rata de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane a crescut la 75%, de la 73% in 2011, ca urmare a politicii prudente a bancii in ceea ce priveste riscul. In urma masurilor luate de banca pentru cresterea eficientei si diversificarea surselor de venituri, raportul cost/venituri a ajuns la 59% fata de 63%, cat... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 13:37
Raiffeisen Bank a fost desemnata de revista Euromoney cea mai buna banca din Romania pentru serviciile de private banking oferite segmentului de clienti cu active administrate intre 500.000 si un milion de euro, au anuntat, luni, reprezentanti ai bancii.
Clasamentul, publicat anual de revista britanica Euromoney, a fost realizat pe baza rezultatelor din 2012 (active administrate, cresterea portofoliului de active si pasive, venit net), dar si a voturilor bancherilor specializati pe acest segment.
"Sunt incantat de acest premiu pentru ca este unul bazat pe rezultate, dar si pe aprecierea specialistilor cu expertiza in domeniu. (...) Avem cea mai ridicata rata de utilizare a produselor de investitii din piata, depozitele reprezentand doar un sfert din optiuni. Segmentul de clienti cu active financiare sub un milion de dolari este foarte important, fiind cel mai numeros in categoria clientilor de private banking din Romania si cel mai interesat de consilierea financiara si un univers investitional larg.
Acesti clienti doresc variante de plasament noi care sa le permita sa obtina randamente mai mari, pentru a-si spori averea, dar fara a fi dispusi sa-si asume riscuri semnificative. Din acest motiv, variantele de plasament cu protectie partiala sau integrala a capitalului au raspuns foarte bine obiectivelor investitorilor", arata Mihail Ion, presedintele Comitetului de Investitii al Raiffeisen Bank.
Prin intermediul serviciului Friedrich Wilhelm Raiffeisen,... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 17:41
Profitul net al Raiffeisen Bank Romania a crescut in primele noua luni cu 20,4%, de la 60 de milioane de euro anul trecut la 72 milioane de euro, ca urmare a reducerii costurilor si avansului veniturilor operationale, a anuntat, miercuri, grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI).
Provizioanele Raiffeisen Bank Romania au fost majorate cu 43,2%, de la 52 milioane de euro in primele noua luni ale anului trecut la 74 milioane de euro. Grupul austriac noteaza ca "diverse cazuri individuale au condus la noi alocari de provizioane pentru clientii corporate in Slovacia, Romania, Polonia, China si la sediul central al grupului".
Soldul creditelor a scazut cu 4,3% raportat la septembrie anul trecut, de la 4,4 miliarde de euro la 4,22 miliarde de euro. La sfarsitul anului trecut, divizia din Romania avea un sold al creditelor de 4,43 miliarde de euro.
Imprumuturile pentru companii au reprezentat in septembrie 35,3% din soldul total, in declin de la 37,3% in aceeasi luna a anului trecut, in timp ce ponderea creditelor de consum a avansat de la 60,2% la 62% in acest interval, se arata intr-un raport al RBI.
Depozitele de la clienti au urcat cu 1,5%, de la 3,76 miliarde de euro in septembrie anul trecut la 3,81 miliarde de euro. In decembrie, depozitele se situau la 3,9 miliarde de euro.
Veniturile operationale au crescut cu 1,3% in primele noua luni, de la 342 milioane de euro in primele noua luni ale anului trecut la 346 milioane de euro.
Veniturile... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 14:29
Raiffeisen Bank a realizat un profit net de 50 de milioane euro in primele sase luni ale lui 2012, in crestere cu 28% fata de 39 de milioane de euro, cat inregistra in iunie 2011. Valoarea totala a activelor Raiffeisen Bank a ajuns la 5,64 miliarde euro, o crestere de 9% fata de cele 5,17 miliarde euro cat totalizau activele bancii la finele lui iunie 2011.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, volumul total al creditelor a ramas relativ constant, crescand cu 2%, la 3,41 miliarde euro, in timp ce depozitele au crescut cu 5%, ajungand la 3,73 miliarde. Raportul credite/depozite este in prezent de 91% (in iunie 2011 era de 93%).
"Am incheiat prima jumatate a anului 2012 cu un rezultat foarte bun, tinand cont de intregul context economic si politic din tara si strainatate. Soliditatea bancii, cresterea eficientei si imbunatatirea activitatii ne-au permis sa ne sporim veniturile in ultimul an cu 4%. Controlul strict al costurilor si al riscurilor, imbunatatirea eficientei, dar si a serviciilor si produselor vor continua sa fie prioritatile bancii pentru acest an", a spus Steven van Groningen, presedinte si CEO Raiffeisen Bank.
Rata solvabilitatii Raiffeisen Bank a fost de 12.9% la sfarsitul primului semestru al lui 2012. Cheltuielile nete cu provizioanele au crescut la 38 de milioane euro comparativ cu primul semestru al lui 2011 cand erau 26 de milioane de euro, intr-un context economic extrem de dificil. Pe de alta parte, rata creditelor neperformante... mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 12:39
Profitul grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI), prezent si pe piata din Romania, a crescut in primul trimestru din 2012, depasind estimarile pietelor, datorita scaderii provizioanelor.
Raiffeisen Bank International, al treilea mare creditor din Europa emergenta, a inregistrat in perioada ianuarie - martie 2012 o dublare a profitului consolidat, la 541 milioane de euro (681 milioane de dolari), in timp ce analistii se asteptau la 457 milioane de euro.
Grupul a anuntat ca este in grafic pentru a indeplini cerintele autoritatilor europene de reglementare privind obtinerea unui indicator Core Tier 1 Ratio de cel putin 9,3% pana la mijlocul acestui an.
Provizioanele pentru credite neperformante au scazut in primul trimestru la 153 milioane de euro, desi analistii estimau o crestere. Totusi banca se asteapta la o crestere a costurilor, mai ales in Ungaria.
Pentru acest an, RBI isi mentine estimarile anterioare: In 2012, ne asteptam la un nivel stabil al afacerilor, tinand cont de mediul economic si de cerintele restrictive ale autoritatilor de reglementare.
Banca a reafirmat ca o majorare a capitalului ramane o posibila optiune, in functie de conditiile de pe piete. mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 11:17
Portofoliul de credite al Raiffeisen Bank Romania pe segmentul persoanelor fizice se cifra la 1,48 miliarde euro, la sfarsitul anului trecut, in timp ce pe sectorul corporate imprumuturile se ridicau la un miliard euro, au spus marti oficialii bancii, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare, relateaza NewsIn.Pe segmentul de retail, banca a restructurat imprumuturi de circa 100 milioane euro, adica 6,75%, in conditiile in care pentru circa 12.000 de clienti a fost gasita o solutie de reesalonare.
"Rata de respingere a crescut un pic anul trecut, dar nu foarte mult.
Clar nu am putut da mai multe credite, deoarece nu a existat cerere in piata", a spus Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania.
In privinta portofoliului de credite pe segmentul corporate, seful Raiffiesen a precizat ca au fost restructurate 800 de imprumuturi, reprezentand circa 5% din totalul portofoliului.
In ceea ce priveste sumele atrase de la clienti, Raiffeisen Bank Romania a raportat la sfarsitul anului trecut depozite pe retail de 2 miliarde euro si 1,2 miliarde euro pe sectorul companiilor.
Soldul provizioanelor a ajuns la 176 milioane euro la sfarsitul anului trecut in IFRS, ceea ce reprezinta 6,8% din totalul portofoliului de credite, presedintele bancii precizand ca nivelul creditelor neperformante este sub media sectorului bancar.
In standardele romanesti (RAS), soldul provizioanelor Raiffeisen Bank Romania se cifreaza la 184 milioane euro.
Oficialii bancii au precizat ca... mai mult
Marti, 23 Martie 2010, ora 13:24