Raiffeisen Bank a inregistrat un profit net de 88 de milioane euro la finalul anului 2012, fata de 96 milioane euro in 2011, au anuntat miercuri oficialii companiei.
Valoarea totala a activelor Raiffeisen Bank era de 5,31 miliarde euro, in scadere usoara de 4% fata de cele 5,52 miliarde euro, cat totalizau activele bancii la sfarsitul lui 2011.
Volumul total al creditelor a ramas la 3,52 miliarde euro (fata de 3,53 miliarde euro la finalul anului 2011). "Practic banca reuseste sa-si conserve portofoliu de credite, in conditii dificile de piata", a spus oficialii companiei.
Raportul credite/depozite a crescut la 92%, fata de anul 2011, cand a fost de 89%.
"Controlul strict al costurilor si cresterea eficientei vor continua sa fie prioritatile noastre in 2013," a spus Steven van Groningen, directorul executiv al Raiffeisen Bank.
Cheltuielile nete cu provizioanele au crescut in 2012 pana la un nivel de 78 de milioane de euro (in 2011 au fost de 48 milioane euro), in conditiile in care evolutia economiei nu pare a fi pe un trend crescator.
Rata creditelor neperformante a crescut fata de sfarsitul anului 2011, fiind de 7,2% fata de 6,4%.
Rata de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane a crescut la 75%, de la 73% in 2011, ca urmare a politicii prudente a bancii in ceea ce priveste riscul. In urma masurilor luate de banca pentru cresterea eficientei si diversificarea surselor de venituri, raportul cost/venituri a ajuns la 59% fata de 63%, cat... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 13:37
Profitul net al Raiffeisen Bank Romania a crescut in primele noua luni cu 20,4%, de la 60 de milioane de euro anul trecut la 72 milioane de euro, ca urmare a reducerii costurilor si avansului veniturilor operationale, a anuntat, miercuri, grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI).
Provizioanele Raiffeisen Bank Romania au fost majorate cu 43,2%, de la 52 milioane de euro in primele noua luni ale anului trecut la 74 milioane de euro. Grupul austriac noteaza ca "diverse cazuri individuale au condus la noi alocari de provizioane pentru clientii corporate in Slovacia, Romania, Polonia, China si la sediul central al grupului".
Soldul creditelor a scazut cu 4,3% raportat la septembrie anul trecut, de la 4,4 miliarde de euro la 4,22 miliarde de euro. La sfarsitul anului trecut, divizia din Romania avea un sold al creditelor de 4,43 miliarde de euro.
Imprumuturile pentru companii au reprezentat in septembrie 35,3% din soldul total, in declin de la 37,3% in aceeasi luna a anului trecut, in timp ce ponderea creditelor de consum a avansat de la 60,2% la 62% in acest interval, se arata intr-un raport al RBI.
Depozitele de la clienti au urcat cu 1,5%, de la 3,76 miliarde de euro in septembrie anul trecut la 3,81 miliarde de euro. In decembrie, depozitele se situau la 3,9 miliarde de euro.
Veniturile operationale au crescut cu 1,3% in primele noua luni, de la 342 milioane de euro in primele noua luni ale anului trecut la 346 milioane de euro.
Veniturile... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 14:29
Raiffeisen Bank a realizat un profit net de 50 de milioane euro in primele sase luni ale lui 2012, in crestere cu 28% fata de 39 de milioane de euro, cat inregistra in iunie 2011. Valoarea totala a activelor Raiffeisen Bank a ajuns la 5,64 miliarde euro, o crestere de 9% fata de cele 5,17 miliarde euro cat totalizau activele bancii la finele lui iunie 2011.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, volumul total al creditelor a ramas relativ constant, crescand cu 2%, la 3,41 miliarde euro, in timp ce depozitele au crescut cu 5%, ajungand la 3,73 miliarde. Raportul credite/depozite este in prezent de 91% (in iunie 2011 era de 93%).
"Am incheiat prima jumatate a anului 2012 cu un rezultat foarte bun, tinand cont de intregul context economic si politic din tara si strainatate. Soliditatea bancii, cresterea eficientei si imbunatatirea activitatii ne-au permis sa ne sporim veniturile in ultimul an cu 4%. Controlul strict al costurilor si al riscurilor, imbunatatirea eficientei, dar si a serviciilor si produselor vor continua sa fie prioritatile bancii pentru acest an", a spus Steven van Groningen, presedinte si CEO Raiffeisen Bank.
Rata solvabilitatii Raiffeisen Bank a fost de 12.9% la sfarsitul primului semestru al lui 2012. Cheltuielile nete cu provizioanele au crescut la 38 de milioane euro comparativ cu primul semestru al lui 2011 cand erau 26 de milioane de euro, intr-un context economic extrem de dificil. Pe de alta parte, rata creditelor neperformante... mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 12:39
Raiffeisen Bank acorda intreprinderilor mici si mijlocii credite de maxim 1,025 milioane de euro, garantate in proportie de minim 70% prin Fondul European de Investitii, a anuntat, miercuri, institutia, transmite Mediafax.Creditele sunt disponibile atat in lei, cat si in euro pana pe 31 martie 2013, iar perioada de rambursare variaza de la un an pana la maxim sase ani.
Facilitatea se adreseaza companiilor care au maxim 50 de angajati si o cifra de afaceri de pana la 50 milioane euro.
"Nivelul garantiilor solicitate companiilor este semnificativ redus. Reducerea porneste de la 70% si poate ajunge pana la 100%, datorita acordului incheiat de Raiffeisen Bank cu Fondul European de Investitii, sub umbrela initiativei JEREMIE", potrivit unui comunicat al bancii.
Vladimir Kalinov, vicepresedinte Raiffeisen Bank, a mentionat ca, in anumite cazuri, dobanda la creditele in lei poate fi si cu 4% mai mica decat cea din oferta standard.
Fondul European de Investitii a incheiat, in luna februarie, cu Banca Comerciala Romana si Raiffeisen Bank acorduri de garantare pentru finantari bancare de pana la 315 milioane euro pentru IMM-uri, care fac parte din initiativa JEREMIE. BCR a anuntat deja ca are la dispozitie 212,5 milioane de euro pentru a acorda credite in cadrul acestei facilitati.
Ambele banci au mentionat ca nu pot prezenta un exemplu de nivel al dobanzii percepute la acest tip de credite. mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 17:27
Consiliul Concurentei a amendat Raiffeisen Bank cu 14 milioane de lei pentru furnizarea de informatii inexacte in cadrul investigatiei privind piata romaneasca a serviciilor bancare si interbancare."Informatiile inexacte s-au referit la activitatea de tranzactionare privind depozitele plasate si atrase, la momentul fixingului, de catre bancile participante la stabilirea indicilor de referinta ROBID/ ROBOR in cursul lunii octombrie 2008", se arata intr-un comunicat al autoritatii de reglementare in domeniul concurentei.
Consiliul Concurentei poate amenda, potrivit legii, agentii economici cu pana la 1% din cifra de afaceri a acestora, pentru furnizarea unor informatii inexacte in cadrul investigatiilor pe care acesta le desfasoara.
"Vom recurge la toate mijloacele legale pe care le avem la dispozitie pentru a sanctiona aceste practici. Furnizarea de informatii inexacte ne impiedica in desfasurarea investigatiilor pe care le avem in derulare", a declarat, in comunicat, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
Investigatia Consiliului Concurentei privind piata romaneasca a serviciilor bancare si interbancare a fost declansata in octombrie 2008.
In iunie 2009, Chiritoiu a declarat ca institutia investigheaza daca bancile din Romania s-au inteles intre ele privind stabilirea nivelului dobanzilor.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, a reactionat atunci afirmand ca institutia se inseala sustinand ca bancile s-au inteles in privinta... mai mult
Joi, 22 Aprilie 2010, ora 00:02