Romanii prefera, pentru minivacanta de Rusalii, litoralul romanesc si ofertele din turismul rural, in timp ce pe plan extern acestia opteaza pentru city break-uri in orasele europene, spun reprezentantii agentiilor de turism.
"Clientii nostri au ales sa transforme minivacanta de Rusalii intr-o ocazie de calatorie. Marea majoritate au ales sejururi scurte de 3 sau 4 nopti, fie in orase europene nu foarte indepartate, fie in statiuni la mare sau la munte unde sa se relaxeze. In topul preferintelor turistilor romani s-au inscris sejururi scurte pe litoralul romanesc, in statiunile Mamaia, Eforie Nord sau Neptun, iar pasionatii de drumetii la munte au ales Valea Prahovei, dar si unele statiuni balneoclimaterice precum Baile Felix, Olanesti sau Ocna Sibiului. Cele mai vandute pachete de servicii pentru cei care ales sa calatoreasca in strainatate au fost cele de tip city break pentru orase precum Praga, Paris, Barcelona, Roma sau Londra", a declarat Madalina Grosu, product manager Happy Tour.
Pachetele de servicii puse la dispozitia turistilor pentru perioada sarbatorii de Rusalii s-au incadrat intr-un pret mediu de 230 euro/persoana pentru pachetele tip city break. Pentru destinatiile din Romania, turistii au platit, in medie, 250 lei/persoana pentru 3 nopti cazare cu mic dejun la hoteluri de 4 stele pe litoralul Marii Negre si aproximativ 280 de lei/persoana in celelalte statiuni turistice.
"Daca pentru intern, tendinta este ca romanii sa mearga pe litoralul... mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 16:55
Mini-vacanta de 1 mai nu trebuie petrecuta obligatoriu pe malul marii sau pe Valea Prahovei, ca in fiecare an. Daca n-ai apucat sa pleci in concediu pe vreo insula exotica sau in munti din vestul Europei, afla ca poti gasi si in Romania distractii despre care majoritatea credeam ca sunt disponibile doar in Muntii Stancosi sau Noua Zeelanda.
Raftingul se practica la noi in tara cu mare succes, de aproape 20 de ani, iar acum oricine poate infrunta raul involburat, in siguranta, ca o distractie inedita de weekend.
Impreuna cu prietenii tai, ori alaturi de alti temerari necunoscuti, cu dor de aventura, te poti imbarca intr-o barca de rafting, pe ape repezi, alaturi de profesionisti, care te vor ajuta sa duci pana la capat "evadarea" vietii tale.
EvadeazaCuNoi, initiativa unor antreprenori pasionati de sporturi extreme, te poate ajuta sa-ti implinesti acest vis, chiar de 1 mai, daca ti-ai rezervat timp pentru o iesire in mijlocul naturii.
Plecarea are loc marti dimineata, la ora 08:00, iar intoarcerea se face in aceeasi zi, cel mai probabil in jurul orei 22:00. Locatia aleasa pentru evenimentul de pe 1 mai este raul Jiu, iar traseul ar urma sa fie parcurs in 2 sau in 4 ore, in functie de rezistenta celor implicati in aventura.
Excursia include si cateva "ture" de bodyrafting (plutesti fara barca, doar cu vesta de salvare), in zone bine alese, unde participantii sunt in siguranta, mai ales datorita prezentei salvamontistilor.
"Cu corpul direct in apa, ne... mai mult
Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 00:00
Raftingul se numara printre sporturile extreme tot mai apreciate de romani. Daca esti pasionat de adrenalina si cauti o modalitate inedita de petrecere a timpului liber, afla ca raftingul se practica mai nou si in Romania.
Romania ascunde multe destinatii excelente pentru practicarea raftingului, atat pentru incepatori, cat si pentru profesionisti. De exemplu, in defileul sapat de Jiu intre Muntii Valcan si Parang, de la Livezeni la Bumbesti Jiu, vei gasi cel mai bun sector pentru rafting. Conditiile de aici sunt excelente pentru practicarea acestui sport extrem, in cea mai mare parte a anului.
Poti practica rafting si pe raurile Mures si Crisul Repede. In primul caz, traseul se numeste Toplita-Deda si trece printr-un defileu cu peisaje de vis. Crisul Repede ramane recomandat incepatorilor care vor sa faca rafting, pentru ca albia raului este foarte larga si nu are zone riscante.
La polul opus se afla Bistrita, rau recomandat celor experiementati. Traseul traditional are 12 kilometri, dar in sezonul ploios se poate prelungi pana la 80 de kilometri.
Reguli pe care trebuie sa le respecti
Primul lucru pe care trebuie sa il respecti cu sfintenie este forta valurilor. Sub nicio forma nu refuza echipamentul special si nu ignora niciuna dintre pisele costumului.
Vesta cu guler iti protejeaza coloana vertebrala si gatul, in timp ce costumul si incaltamintea iti asigura protectie termica si flotabilitate (te vor ajuta sa plutesti, daca ai avut ghinionul sa... mai mult
Sambata, 03 Martie 2012, ora 00:00
Parapanta, zbor cu balonul cu aer cald, ATV, snowkite sunt doar cateva dintre sporturile extreme ce pot fi practicate in jurul Brasovului si pe Valea Prahovei. Oferta este atat de generoasa, incat aventurierii straini si companiile din afara Romaniei aleg tara noastra pentru o vacanta de iarna plina de adrenalina.
Cand am vorbit cu Dan Panturu, administratorul Team Adventure, una dintre cele mai vechi si mai mari companii care organizeaza activitati extreme in muntii Romaniei, acesta facea escalada cu angajatii Heineken.
Daca muntii ar fi fost inghetati, ar fi putut face "ice climbing" sau catarare pe gheata, insa chiar si la temperaturile actuale activitatile de iarna ce pot fi realizate la munte sunt nenumarate.
"Clientii se impart in doua categorii: corporate, cei care vin pentru teambuilding-uri, si turistii de aventura. In ambele cazuri, avem foarte multi clienti straini, deoarece Romania a inceput sa fie privita ca o foarte importanta destinatie turistica salbatica, lucru ce a devenit rar in Europa", a declarat Panturu, adaugand ca a avut printre clienti si compania Ursus Polonia.
Zbor cu balonul si cu avionul ultra usor
Unul dintre sporturile de iarna de aer ce pot fi practicate in jurul Brasovului este parapanta, un salt costand 50 de euro. "Acasta activitate se practica cel mai bine vara si in sezonul rece, cand sunt curentii de aer cei mai stabili", mai spune Panturu.
De asemenea este foarte cautat zborul cu balonul cu aer cald,... mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 00:00
Toamna si primavara sunt perioadele ideale pentru a te plimba cu barca pe cele mai spectaculoase si periculoase rauri din Romania. Cu prietenii sau colegii, o tura de rafting pe Jiu sau Crisul Repede iti va ridica adrenalina la cote maxime.
Daca te gandesti sa incerci acest sport extrem, trebuie sa stii ca raurile cu cel mai mare potential sunt: Jiul, Crisul Repede, Cerna, Nera si Bistrita. Aici vei gasi si cei mai pregatiti instructori si ghizi, care cunosc toate secretele si pericolele acestor locuri.
Daca esti deja un pasionat al raftingului si vrei sa incerci cele mai primejdioase rauri, atunci trebuie sa ajungi pe Crisul Pietros, pe portiunea cuprinsa intre Boga si Pietroasa.
"Acest loc este intr-adevar incredibil. Insa potentialul sau turistic nu este valorificat aproape deloc, deoarece raul nu are un debit constant", a declarat, pentru Business24, Radu Tanase, organizator de activitati outdoor la Extreme Zone Adventure.
Sport periculos si scump
Radu Tanase spune ca este intotdeauna pregatit pentru cel mai prost scenariu, mai ales cand lucreaza cu grupuri mari.
Ce se poate intampla in timpul raftingului? Participantul poate fi accidentat grav sau chiar poate muri prin inec sau prin lovirea de stanci. Insa, Tanase ne asigura ca asa ceva nu se poate intampla daca ai un instructor bun si daca esti atent la training.
Mai mult, copiii, batranii si...fricosi pot sta intr-un "safety boat" condus de cei mai experimentati dintre ghizi, aceasta "barca... mai mult
Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 00:00
Romania si-ar putea dubla numarul de turisti straini in urmatorii 2-3 ani, de la 1,3 milioane in prezent, daca va continua sa se concentreze pe promovarea muntelui, a Deltei, a manastirilor si a vietii la tara, afirma Taleb Rifai, secretarul general al Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT). "Numarul persoanelor care trec granitele Romaniei este de 7,5-8 milioane in fiecare an, iar dintre acestia noi estimam ca 1,2-1,3 milioane sunt turisti.
Aceasta cifra are trebui cel putin dublata in urmatorii 2-3 ani, dar doar daca actualele politici continua.
Pentru o lunga perioada de timp, Romania s-a concentrat pe litoral, care este un activ important.
Dar unicitatea Romaniei sunt muntele, campiile, viata la tara, care au inceput sa fie valorificate in ultimii 2-3 ani, si aceasta este directia buna", a declarat Rifai pentru MEDIAFAX.
Seful OMT crede ca mai importanta decat cresterea numarului de turisti ar trebui preocuparea autoritatilor pentru a-i determina pe acestia sa cheltuiasca mai mult.
"Ati putea face turistii sa cheltuiasca mai mult crescandu-le media de sedere, iar aceasta se poate face dezvoltand produse care sa-i faca sa stea mai mult in Romania.
La munte ar putea fi create activitati precum calaritul, rafting, schi etc. Cu cat este mai variata oferta de produse, cu atat vor sta mai mult in tara.
Tara in care se cheltuieste cel mai mult este Statele Unite, pentru ca ai foarte multe de facut. Urmeaza Elvetia, Italia sau Spania", a spus Rifai.
El crede ca este... mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 15:16