Administratorul special al Oltchim, Bogdan Stanescu, a declarat marti, intr-o sedinta la Prefectura Valcea, ca amanarea privatizarii combinatului a fost cauzata de lipsa de pregatire a investitorilor pentru cazul Oltchim.
"Faptul ca s-a amanat de patru ori termenul de privatizare al Oltchim nu a fost din cauza unei lipse de investitori, ci a lipsei lor de pregatire pentru a veni sa investeasca la Oltchim. Si aici ma refer la consortiul chinezesc, ma refer si la ultimii care au cumparat caietul de sarcini, colegii nostri de la USG, care doresc si ei sa participe la aceasta privatizare, ma refer la SIF care a incercat si el sa participe, obtinand niste sume pentru pretul Oltchim, toti cei care au dorit privatizarea pe module si nu pe sistem integrat, ceea ce pentru actionari nu avea sens, sa vindem pe module, pentru ca a vinde pe module inseamna actionari diferiti, interese diferite si nu ar fi mers unitar, cum a fost gandit sa functioneze combinatul", a precizat Stanescu.
Negocierile cu OMV, oprite in asteptarea unui investitor interesat de Arpechim si Oltchim
Din punct de vedere al negocierilor cu OMV, acesta spune ca s-au oprit in asteptarea investitorului interesat de ambele active, Arpechim si Oltchim.
"Ne-am oprit pentru ca asteptam investitorul. Pentru ca statul roman, ca sa cumpere rafinaria Arpechim, trebuie, a doua zi, sa o vanda investitorului selectat pentru Oltchim. Altfel nu are sens sa o tina, sa investeasca in ea, pentru ca, daca ar putea sa o... mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 15:30
Comisia Europeana (CE) acorda Romaniei 74,3 milioane de euro pentru curatarea mai multor arii contaminate cu produse petroliere din mai multe judete, principalul beneficiar fiind OMV Petrom.
"Contributia Uniunii Europene va insuma 74,3 milioane de euro dintr-o investitie totala de 119,7 milioane de euro. Ea va fi acoperita prin prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) in cadrul axei prioritare 2 Dezvoltarea sistemelor de gestionare integrata a deseurilor si de reabilitare a ariilor contaminate istoric, ca parte integranta a programului operational de mediu al Romaniei. Proiectul urmeaza a fi implementat pana la sfarsitul anului 2015", se arata intr-un comunicat al CE, potrivit Mediafax.
Fondurile vor fi folosite pentru reabilitarea mai multor batale de slamuri de la combinatul chimic Doljchim si rafinariile Petrobrazi si Arpechim, unitati detinute de producatorul de petrol, gaze si electricitate OMV Petrom, controlat de grupul austriac OMV. Doljchim si Arpechim sunt inchise.
Banii de la FEDR vor mai fi utilizati si pentru curatarea a 25 de bazine de explorare si productie a hidrocarburilor, amplasate in noua judete, precum si ecologizarea a doua depozite de comercializare a produselor petroliere, amplasate in judetele Braila si Vaslui.
Comunicatul nu mentioneaza operatorul celor 25 de bazine de explorare si nici proprieatrul celor doua depozite de produse petroliere.
In comunicat se precizeaza ca datorita acestui proiect, Romania va putea sa isi... mai mult
Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 16:39
Liderul sindicatului Victoria de la Oltchim, Corneliu Cernev, a declarat vineri dupa o intalnire cu ministrul interimar de la Economie, Constantin Nita, ca Guvernul intentioneaza preluarea, printr-un act normativ in luna martie, a rafinariei Arpechim din Pitesti.
"Chiar azi am avut o discutie pe tema Oltchim cu noul ministru al Economiei, domnul Nita. Ce pot sa spun este ca actualul ministru este bine intentionat si domnul Ponta i-a cerut cu prioritate rezolvarea problemei Oltchim. In acest sens, Guvernul intentioneaza ca prin act normativ sa preia rafinaria pitesteana Arpechim de la OMV. Totul pentru a aborda privatizarea combinatului Oltchim in regim integrat cu rafinaria de la Pitesti. Totodata, s-a discutat cu domnul ministru si organigrama actuala a combinatului, una destul de stufoasa, fiind nu mai putin de 21 de directori. In luna aprilie, aceasta organigrama va fi mult mai aerisita, se vor comasa departamente, birouri etc", a precizat Cernev.
Liderul de sindicat a mentionat si o idee sugerata de ministrul Economiei, privind crearea unui complex Oltchim-CET Govora.
"Vorbind despre pretul destul de mare al energiei electrice, pret care se regaseste in produsele finite ale combinatului, domnul Nita a avansat urmatoare ipoteza, prin care Oltchim si CET Govora (producator de energie electrica) ar fiunctiona intr-un complex, ca o singura societate, urmand astfel ca pretul la energia electrica sa se reduca simtitor. O ipoteza de lucru care ar merita analizata pe... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2014, ora 16:45
Arpechim ar deveni profitabila doar daca ar functiona in sistem integrat cu Oltchim, a declarat luni liderul Sindicatului Victoria, raspunzand astfel declaratiilor oficialilor OMV care au afirmat intr-o conferinta de presa la Viena ca activul pitestean nu va fi profitabil indiferent de cine il va cumpara.
"Stim ca peste tot in lume se inchid rafinarii si ca nu este neaparat o investitie profitabila, dar aceste rafinarii nu au in spate un combinat petrochimic, ci sunt efectiv rafinarii care produc combustibili. Una e sa vinzi la pompa doar benzina si motorina, alta e sa produci PVC, adica sa mergi cu rafinarea petrolului pana la produse petrochimice. Arpechim nu este profitabila fara Oltchim, asa cum nici Oltchim nu ar fi la capacitate maxima fara aceasta rafinarie. Cel care va prelua Oltchim si vrea o cifra de afaceri de un miliard, va lua si rafinaria, adica va dori o paleta larga de produse", a precizat Cernev.
Nicio companie petroliera din lume nu ar putea opera rafinaria Arpechim astfel incat sa obtina profit, a declarat vineri Manfred Leitner, seful diviziei de Rafinare si Marketing, in cadrul OMV Media Summit, organizat la Viena. 'Am fi surprinsi daca cineva in lumea asta va opera Arpechim pe profit...Altfel n-am fi inchis-o', a precizat Leitner.
Potrivit acestuia, OMV nu poarta in acest moment discutii cu vreun potential cumparator privind vanzarea rafinariei, pe care a inchis-o in 2011. 'OMV a pierdut mult din 2004 incoace cu Arpechim. Nu am avut discutii... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 12:13
OMV Petrom (SNP) va demola rafinaria Arpechim Pitesti daca nu va gasi un cumparator, a declarat joi directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.
"Continuam activitatea de conservare a acestei rafinarii, pana cand vom obtine autorizatia de demolare, daca nu exista niciun cumparator", a spus Gheorghe intr-o conferinta de presa.
Arpechim este principalul furnizor de materii prime pentru combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea, aflat in insolventa.
OMV Petrom a anuntat de mai multi ani ca rafinaria Arpechim nu face parte din activitatea de baza a companiei si ca vrea sa vanda unitatea. mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 14:04
Sindicatul Oltchim solicita Ministerului Economiei stabilirea unui program coerent de masuri care sa vizeze privatizarea societatii in sistem integrat cu Rafinaria Arpechim si plata salariilor restante, a declarat, miercuri, presedintele sindicatului din combinat, Mihai Diculoiu.
"Dorim stabilirea unui program coerent de masuri care sa vizeze privatizarea in sistem integrat cu rafinaria Arpechim. De asemenea, dorim sa capitalizam societatea si sa inceapa o renegociere cu OMV pentru a stabili un pret de achizitie a rafinariei Arpechim", a afirmat Diculoiu.
Totodata, sindicalistii sustin ca societatea are nevoie de un capital de lucru de 40 milioane euro care ar trebui creat prin accesarea unui credit.
"Solicitam si acordarea restantelor salariale pe lunile aprilie si mai astfel incat din iulie salariile sa se plateasca la data stabilita. Pentru toate solicitarile noastre avem nevoie de o decizie politica", a spus liderul sindical.
Peste 400 de sindicalisti si angajati ai societatii Oltchim picheteaza, miercuri, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in urma intarzierilor la plata salariilor cu doua luni si a blocarii activitatii combinatului, potrivit unui comunicat transmis de Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA".
Actiunile de protest continua joi, cu un pichet la sediul central al PNL si vineri, cu un protest la sediul central al PSD.
Activitatea combinatului Oltchim a fost blocata dupa ce OMV a inchis Arpechim, oprind... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 11:56
Guvernul a initiat discutii cu OMV Petrom (SNP) pentru a determina compania sa reporneasca rafinaria Arpechim Pitesti, dar trebuie sa accepte ca decizia apartine investitorului strain, in functie de interesele economice ale acestuia, si nici nu poate activa clauze speciale din contractul de vanzare, informeaza Mediafax. "Au fost initiate discutii pentru a determina OMV Petrom sa reporneasca activitatea rafinariei Arpechim Pitesti, insa decizia finala apartine investitorului, care se bazeaza pe propriile interese economice.
La un moment dat, a aparut si ideea activarii clauzei speciale din contractul de privatizare Petrom referitoare la protejarea pietei romanesti de petrol, dar s-a ajuns la concluzia ca aceasta nu poate fi folosita, deoarece are efecte doar in cazul unei penurii de durata de petrol", au declarat surse oficiale.
Potrivit acestora, autoritatile cauta in continuare solutii prin care sa convinga investitorul sa reporneasca rafinaria de la Pitesti.
Clauza privind protejarea pietei de petrol si gaze din Romania, inclusa in contractul de privatizare a Petrom, prevede ca pe perioada in care statul continua sa detina mai mult de 10% din actiunile companiei, investitorul este obligat, in cazul unei crize, sa se consulte cu autoritatile cu privire la "actiunile rezonabile" care trebuie luate pentru asigurarea in continuare a unei aprovizionari adecvate a pietei din Romania. Clauza nu poate fi insa activata decat in cazul unei penurii de durata de petrol, produse... mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 22:40
Sindicalistii de la Arpechim cer sprijin Guvernului si Ministerului Economiei pentru salvarea rafinariei de la Pitesti, a carei inchidere ar afecta, in mod direct sau indirect, peste 1.200 de angajati, si ameninta ca ar putea declansa actiuni sindicale de protest, in functie de evolutia situatiei, potrivit NewsIn. "Consiliul Sindicatului Rafinorul, convocat in data de 28.03.2011, a luat in discutie decizia Petrom de inchidere a Rafinariei Arpechim si se declara profund nemultumit de aceasta. Sindicatul Rafinorul a solicitat prin adrese scrise conducerii Petrom - doamnei director Mariana Gheorghe, Consiliului de Supraveghere Petrom - amanarea deciziei de inchidere a Rafinariei Arpechim din urmatoarele motive: perioada de timp scurta in care rafinaria a fost scoasa la vazare; implicatiile sociale, dar ?i economice pentru ora?ul Pite?ti ?i judetul Arge?", se arata intr-un comunicat de marti al sindicatului.
Sindicalistii au solicitat sprijinul prefectului judetului Arges pentru implicarea Guvernului Romaniei si a Ministerului Economiei pentru a salvarea rafinariei."Avand in vedere ca Rafinaria Arpechim, un obiectiv important al industriei romane?ti, la care au fost facute investitii majore pentru modernizarea ?i securitatea instalatiilor, obtinandu-se produse la cele mai inalte standarde, solicitam sprijinul Primului Ministru al Guvernului Romaniei, Ministerului Economiei, tuturor factorilor responsabili pentru gasirea de solutii pentru salvarea Rafinariei Arpechim, a peste... mai mult
Marti, 29 Martie 2011, ora 14:06
Premierul Emil Boc a declarat sambata la Pitesti, intrebat despre inchiderea rafinariei Arpechim, ca "raul primordial" se afla in contractul de vanzare-cumparare al Petrom de catre Guvernul Adrian Nastase, contract care, in opinia sa, a adus "un prejudiciu urias" economiei nationale, informeaza Mediafax.
Intrebat daca rafinaria Arpechim, inchisa de OMV Petrom, mai are vreo sansa, premierul a raspuns: "E in atentia mea si dupa ce voi face o analiza in Guvern v-as putea da un raspuns".
Emil Boc a spus ca nu i-a placut "niciodata" contractul de vanzare-cumparare al Petrom semnat in timpul Guvernului Adrian Nastase.
"Nu mi-a placut contractul asta cu Petrom-ul niciodata. Raul primordial se afla in contractul de vanzare-cumparare al Petrom-ului de catre Guvernul Adrian Nastase, care dupa parerea mea a adus un prejudiciu urias economiei nationale.
De acolo decurg toate relele legate de cresterea combustibilului, de vanzarea Arpechim, acolo e raul primordial, in vanzarea Petrom-ului. Acum bineinteles ca voi incerca sa gasesc solutii pentru ca viziunea mea integrata a fost Arpechim-Otlchim, dar vad ce pot face in contexul acesta", a declarat Emil Boc.
Presedintele PDL, Emil Boc, secretarul general al partidului Vasile Blaga si ministrii Elena Udrea si Traian Igas, precum si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si deputatul Sulfina Barbu au participat la intalnirea filialei Arges a PDL pentru alegerea liderului organizatiei.
La sefia organizatiei judetene... mai mult
Sambata, 26 Martie 2011, ora 22:33