Radu Hanga a fost ales, miercuri, presedinte al Bursei de Valori Bucuresti, pentru urmatorii patru ani, de catre actionarii Bursei, potrivit unor surse de la Adunarea Generala a Actionarilor BVB.
De asemenea, Dragos Neacsu, Robert Pana, Dan Paul, Stefan Szitas, Mihaela Biciu, Radu Hanga, Octavian Molnar, Claudia Ionescu si Razvan Rat au fost alesi membri in Consiliul BVB.
In cursa pentru ocuparea postului de membru in Consiliul BVB s-au inscris 12 candidati, respectiv Mihaela Ioana Biciu, Radu Hanga, Claudia Gabriela Ionescu, Valerian Ionescu, Gabriel Marica, Octavian Molnar, Otto Emil Naegeli, Dragos Valentin Neacsu, Robert Cosmin Pana, Dan Viorel Paul, Razvan Legian Rat si Stefan Szitas.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a notificat BVB printr-o adresa ca, urmare a timpului limitat pentru depunerea documentatiei aferente candidaturii, precum si a solicitarii candidatului, retrage nominalizarea lui Volker Potthoff, in calitate de candidat pentru functia de membru in Consiliul Bursei.
Trei dintre cei 12 candidati au concurat si pentru functia de presedinte al BVB: Radu Hanga, Dragos Valentin Neacsu si Dan Viorel Paul. mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 14:48
Speculantii bursieri si companiile energetice europene vor fi principalii interesati de pachetul de 15% din actiunile Transelectrica, listat miercuri pe BVB.
Pachetul de 15% din actiunile Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice (Transelectrica), listat miercuri pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a deschis sirul celor sase vanzari pe care statul pe va face anul acesta pe piata de capital.
Considerat de numerosi analisti a fi un pas gresit facut intr-un moment in care apetitul investitorilor si volumul de lichiditati sunt la pamant, gestul statului are o importanta capitala. De succesul Transelectrica pe bursa depind si restul listarilor (Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si, din nou, Petrom) programate pentru lunile urmatoare.
In seceta de bani care exista pe piata de capital, cine ar fi interesat de actiunile Transelectrica?
"Principalii interesati de actiunile Transelectrica vor fi investitorii de capital care vor cumpara in speranta ca pretul actiunilor va creste, asa numitii speculanti pe bursa", a declarat Ionut Purica, directorul executiv al Centrului de Consultanta Energetica, pentru Business24. " O a doua categorie este reprezentata de companiile energetice europene care vor cumpara pentru a avea o prezenta in adunarea generala a Transelectrica si pentru a-si face intrarea pe piata romaneasca. Vor fi interesati si simplii cetateni, insa intr-o masura nesemnificativa".
Dupa parerea lui Marius Muresa, analist de... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 17:58
Lipsa cresterii economice, acumularea datoriilor din anii trecuti, dar, mai ales, limitarea creditarii va insemna sfarsitul pentru multe companii romanesti in 2012.
Companiile dependente de finantari bancare nu vor avea o viata prea usoara in 2012. Noua strategie a bancilor europene de a limita creditarea in Europa de Est duce la scumpirea creditelor, ceea ce va face imposibila activitatea multor companii.
"Cel mai important factor care va duce la cresterea numarului de falimente este blocarea creditarii din cauza cresterii dobanzilor. Absortia fondurilor europene poate fi un motor de crestere, insa unul discutabil", a declarat pentru Business24 economistul Daniel Daianu.
De aceeasi parere este si Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management.
"Posibilitatea ca numarul de falimente sa creasca este mare. 2012 va fi un an dificil pentru companii mai ales din cauza lipsei de finantare. Bancile europene trebuie sa-si restranga bilanturile, ceea ce afecteaza fluxul de credite catre Europa de Est. Acest lucru le va aduce probleme companiilor care depind de finantare".
Rezista companiile indispensabile
De valul de falimente vor fi afectate companiile din toate domeniile. Tinand cont de faptul ca Romania se asteapta la o usoara crestere economica, iar Uniunea Europeana va avea o scadere a economiei de 0,3%, companiile care depind de exporturile catre UE se vor confrunta cu dificultati.
"Nu cred ca vom asista la falimente in lant, anul acesta,... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 12:04
In 2011, oamenii de afaceri s-au ferit cat de mult au putut sa faca investitii in actiuni si obligatiuni, preferand sa-si tina banii in conturi care nu le aduc niciun fel de castig, dar care le dau siguranta in aceste vremuri tulburi.
In primele 11 luni ale anului trecut, conturile curente si de economisire au atras de opt ori mai multi bani decat piata de capital, conform datelor companiei de cercetare de piata TrimTabs, preluate de mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 08:01
Modificarea pragului la SIF-uri nu este un factor care sa aiba un efect imediat masurabil asupra valorii actiunilor. Ramane in continuare problema concertarii voturilor care nu a fost solutionata de CNVM, a declarat Radu Hanga, Director BT Asset Management.
In 2012, insa, "aceasta modificare ar trebui sa duca la presiuni pozitive din partea actionarilor asupra managementului actual pentru imbunatatirea performantei SIF-urilor care in final sa aiba ca efect cresterea actiunilor", spune Hanga. Un alt motiv de optimism este, potrivit specialistului, evaluarea atractiva a principalelor participatii (EBS, BRD).
Primul efect al deciziei Parlamentului a fost cresterea volumelor de tranzactionare pe SIF-uri. Dupa o reactie pozitiva imediat dupa anuntarea majorarii pragului, SIF-urile au pierdut aproape tot avansul, insa modificarea pragului nu poate sa aiba un efect imediat, considera Radu Hanga.
"Pe de alta parte performanta modesta din ultima saptamana trebuie legata si de contextul international. Activele SIF-urilor sunt concentrate pe Erste Bank (BCR in cazul SIF5) si BRD. Investitorii au un apetit de risc scazut iar bancile europene raman in topul actiunilor ocolite. Cu structura actuala a portofoliului este dificil ca pretul SIF-urilor sa evolueze mult timp diferit fata de pretul Erste si BRD. De la inceputul lunii noiembrie SIF-urile au crescut cu ~15% iar BRD si EBS au scazut cu 10% si 20% (aproximativ)", a explicat specialistul pentru Business24.
Cu toate... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 08:12
Daca intrebati cativa specialisti ai pietelor de capital care sunt deficientele Bursei de la Bucuresti, printre raspunsuri veti regasi lipsa de interes din partea statului, diversificarea redusa sau absenta listarii unor companii cu adevarat mari. Nu toate raspunsurile vor fi in aceasta nota. Mihai Piscan, head of retail la EFG Eurobank Securities, este de parere ca avem bursa pe care o meritam.
"Nu stiu de ce dorim ca intr-o tara la nivelul nostru de dezvoltare sa avem o bursa la alt nivel de dezvoltare. Bursa reflecta nivelul de societate la care traim noi", spune Piscan, nu fara a aminti de nevoia unei educatii financiare.
O parte din vina o poarta si statul care nu a prezentat niciodata un interes vadit pentru Bursa, spune Dragos Manolescu, portfolio manager la OTP Asset Management Romania.
De altfel, in '94-'95 cand noi ne afla in plina "Cuponiada", maghiarii cumparau participatii la principalele companii din tara.
"Fiind direct implicati, au devenit mai interesati de bursa", revine expertul EFG Eurobank.
La fel de adevarat ca nici scandalul FNI nu a ajutat foarte mult imaginea industriei fondurilor, indirect lovind si in piata de capital.
Trecand peste toate acestea, Radu Hanga director general BT Asset Management, nu poate ignora problemele actuale, des mentionate.
"O mare problema a pietei romanesti de capital este lipsa de diversificare".
Ce ar insemna listarea Romgaz, Hidroelectrica si Romtelecom pe bursa
O problema ce si-ar putea gasi rezolvarea... mai mult
Marti, 31 Mai 2011, ora 14:50
Grecia se afla la un grad de indatorare de 150% din PIB si va ajunge la 160% intr-un an, doi. Radu Hanga, director general BT Asset Management sustine ca singura solutia pe care o are statul elen este restructurarea datoriei publice. "Un sfert dintre veniturile bugetului de stat ar trebui sa mearga pe plati de dobanzi, fara a mai lua in calcul si o rambursare partiala a principalului", a declarat Radu Hanga, pentru Bloombiz.Mugur Isarescu spune ca Romania s-ar putea confrunta cu intrari masive de capitaluri straine. In ce masura acestea vor tinti si piata de capital, nu numai ratele de dobanda ?
Capacitatea de absorbtie e mult mai mare pentru piata monetara, dar o parte din bani vor intra si pe piata de capital si lucrul acesta se va simti.
In general, corelatia dintre cursul de schimb si performanta pietei de capital este foarte buna, intre 0,8 si 0,9. Asta inseamna ca daca cursul se intareste, si piata de capital performeaza bine.
Unul dintre lucrurile pe care guvernatorul BNR l-a mentionat este ca se asteapta la fluxuri importante de capital.
Fluxurile acestea vor pune presiune pe aprecierea monedei nationale. In conditiile in care corelatiile se mentin, impactul va fi pozitiv si asupra evolutiei pietei.
Interesul pentru piata RASDAQ a scazut, in acest an, dupa transferarea companiilor importante la BVB. Ce se va intampla mai departe cu aceasta piata?
Va ramane o poarta de intrare pentru Bursa. Companiile care vor sa utilizeze intr-adevar piata, vor utiliza... mai mult
Vineri, 27 Mai 2011, ora 11:05
Portofoliul Fondului Proprietatea ar putea sa-si gaseasca stabilitatea pe un alt contintent. Bursa din New York este mult mai atractiva din acest punct de vedere, motiv pentru care Franklin Templeton se gandeste serios la investitii pe NYSE, primind deja “binecuvantarea” de la CNVM. Un alt argument pentru incercare “visului american” este si traditia indelungata pe care o are administratorul FP pe piata din SUA, afirma Radu Hanga, director general BT Asset Management, intr-un interviu Bloombiz.ro. Potrivit acestuia, orice decizie care aduce randamente mai bune trebuie salutata de statul roman.Fondul Proprietatea vrea sa investeasca pe Bursa de la New York iar CNVM este de acord…
Administratorii Fondului Proprietatea doresc cresterea valorii Fondului, lucru care se poate realiza prin investitii in active cu potential ridicat, cum ar fi actiunile companiile listate, atat in piata locala, cat si in pietele internationale.
Plasamentele in alte tari decat Romania pot oferi randamente bune obtinute de multe ori in contextul unor piete mature care sunt mai previzibile si mai putin volatile, dar la fel de adevarat este ca o piata emergenta cum este Romania ofera randamente superioare investitorilor care sunt dispusi sa isi asume riscuri mai ridicate.
Din aceasta perspectiva investitiile in piata din SUA ar putea fi efectuate pentru a asigura un plus de stabilitate portofoliului.
Un alt argument ar fi ca Franklin Templeton este un administrator... mai mult
Luni, 16 Mai 2011, ora 16:42
Administratorul Fondului Proprietatea si-a intors privirea catre bursele mari din afara. Primul "atac" vizeaza investitii pe New York Stock Exchange, pentru care a si primit aprobare din partea Comisiei Nationala a Valorilor Mobiliare.Este piata locala prea mica pentru Fondul Proprietatea? Se pare ca da, cred Florin Dolea, director executiv Pioneer Asset Management si analist financiar.
"Sa nu uitam ca Fondul Proprietatea are o capitalizare aproape de 2 miliarde de euro si piata locala este o piata cu lichiditate zilnica de milioane de euro", aminteste Dolea.
Walter Blaj, directorul general adjunct al Globinvest, crede ca la baze acestei miscari de extindere a orizontului investitional sta volumul de lichiditate incomparabil mai mare si riscul mai scazut, oferit de pietele externe.
Totusi, investitorii care sunt dispusi sa isi asume riscuri mai ridicate pot atinge randamente destul de bune si pe o piata emergenta cum este Romania, este de parere Radu Hanga, directorul general BT Asset Management.
"Pe piata interna, In cazul Fondului Proprietatea ar fi interesant de exemplu sectorul bancar, in care fondul a investit deja, dar oportunitatea cea mai mare o reprezinta nu achizitiile noi ci administrarea activelor care sunt deja in portofoliu", continua acesta.
Ce castiga cel mai mare actionar: statul roman
"Daca statul doreste intr-adevar maximizarea valorii participatiei detinute la Fondul Proprietatea atunci va trebui sa lucreze cu Templeton pentru eficientizarea guvernantei... mai mult
Joi, 12 Mai 2011, ora 17:52