Radu Gratian Ghetea, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati bancheri romani, se va alatura Libra Internet Bank, in urmatoarea perioada, ca membru al Consiliului de Administratie al bancii.
Cu o cariera de peste 40 de ani in sistemul bancar, de-a lungul careia a obtinut performante remarcabile, in calitate de lider al unor institutii financiare importante din Romania, Radu Ghetea va aduce o certa valoare activitatii bancii.
"Consider ca experienta mea, acumulata in diverse institutii din mediul financiar-bancar, impreuna cu spiritul antreprenorial de succes al Libra Internet Bank pot contribui determinant la evolutia rapida si sigura a bancii, atat in zonele traditionale unde s-a specializat, cat si in alte arii care urmeaza a fi explorate in perioada urmatoare", a declarat Radu Ghetea.
"Suntem bucurosi sa ii uram bun venit lui Radu Ghetea, nume de referinta pentru mediul bancar romanesc. Libra a ajuns la o dimensiune si un stadiu de dezvoltare la care expertiza incontestabila a domnului Ghetea ne va ajuta in mod convingator, in perioada care urmeaza", a declarat Emil Bituleanu, Director General Libra Internet Bank.
Doctor in stiinte economice, Radu Ghetea este Presedinte de onoare al Asociatiei Romane a Bancilor si membru de onoare al Institutului Bancar Roman, fiind detinatorul a numeroase premii si distinctii interne si internationale.
Libra Internet Bank este una dintre cele mai dinamice banci din Romania, cu o retea de 53 de sucursale deschise in... mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 10:31
Dupa 10 ani la conducerea CEC Bank, Radu Ghetea va fi inlocuit din fruntea celei mai mari banci de stat, unde este director din 2007.
Profit.ro anunta pe surse ca Adunarea Generala a Actionarilor CEC Bank s-a reunit vineri ca sa il schimbe pe Radu Ghetea cu Dan Sandu.
Acesta din urma a fost vicepresedinte al Volksbank si a mai lucrat la Citigroup (octombrie 1995-octombrie 2006), Millenium Bank (octombrie 2006-noiembrie 2009) si Nextebank (ianuarie 2010 - martie 2014).
Sursele citate de Profit.ro sustin ca mandatul actualilor membri ai echipei de conducere de la CEC a fost prelungit cu o luna, timp in care noii oameni sa obtina avizul pentru ocuparea posturilor.
Radu Ghetea ar urma sa plece si din functia de presedinte al Consiliului de Administratie, dar nu ramane nici simplu membru.
Inca din luna mai, ministrul Finantelor de atunci, Viorel Stefan, spunea ca va incepe procedura de nominalizare a unei noi conduceri la CEC Bank.
Atunci se spunea ca si statutul bancii va fi modificat astfel incat functiile de presedinte al CA si cel de director al bancii sa nu mai poata fi detinute de o singura persoana, asa cum se intampla in prezent.
Adunarea Actionarilor CEC Bank, controlata de stat prin Ministerul Finantelor, a nominalizat, in mai 2015, o noua conducere, insa aceasta nu a mai ajuns in etapa de a fi avizata de BNR. Astfel, Ghetea, care ar fi trebuit sa asigure interimatul pana la avizarea noii conduceri, a ramas si in prezent in functie, mandatul sau... mai mult
Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 08:55
Sindicalistii din cadrul CEC Bank il sustin pe presedintele acestei institutii, Radu Ghetea, dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat luni ca va semna demiterea acestuia din fruntea institutiei bancare.
In acest sens, sindicalistii CEC Bank vor strange semnaturi ale angajatilor din intreaga tara, iar lista ii va fi prezentata premierului Victor Ponta, potrivit Evenimentul Zilei.
Victor Ponta, care a devenit ministru interimar al Finantelor, a fost intrebat daca in perioada de interimat va duce pana la capat intentiile lui Daniel Chitoiu de schimbare din functie a sefului CEC Bank, Radu Ghetea.
Demiterea presedintelui CEC Bank, printre prioritatile lui Ponta ca interimar la Finante (Video)
Premierul a dat un raspuns afirmativ, spunand ca ordinul de demitere a lui Ghetea a fost deja pregatit de fostul ...citeste mai departe despre "Zid in jurul lui Radu Ghetea: Mesajul sindicalistilor CEC Bank pentru Ponta" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Februarie 2014, ora 14:34
Comisia de buget-finante din Senat a inceput, luni, audierea presedintelui CEC Bank, Radu Ghetea.
Audierea a inceput cu aproximativ o ora intarziere, timp in care Radu Ghetea a fost prezent in cabinetul presedintelui Comisiei, Cosmin Nicula, impreuna cu alti membri.
Initial era stabilit sa fie audiat si ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, dar potrivit unor surse oficiale nu a mai fost nevoie de acesta, pentru ca Radu Ghetea a pus la dispozitie toate datele.
Comisia este insarcinata cu analiza activitatii CEC Bank.
Saptamana trecuta, presedintele CEC Bank nu a putut raspunde la toate intrebarile Comisiei, invocand secretul bancar, in conditiile in care membrii au semnat un angajament de confidentialitate, iar presedintele Comisiei de buget-finante, Cosmin Nicula, are certificat ORNISS. mai mult
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 14:00
Vicepremierul Daniel Chitoiu si presedintele CEC, Radu Ghetea, vor fi audiati de senatorii din subcomisia privind activitatea manageriala a CEC pe 9 decembrie, au decis marti senatorii Comisiei de buget-finante, in cadrul careia functioneaza acest for.
Propunerea a apartinut presedintelui Comisiei, Cosmin Nicula, care a argumentat ca aceste audieri tin cont de calendarul votat luni de Birourile reunite ale Parlamentului privind dezbaterea bugetului de stat si bugetul asigurarilor sociale.
Astfel, Cosmin Nicula a propus ca activitatea subcomisiei speciale pentru CEC sa se desfasoare in perioada 9 - 12 decembrie, iar in prima zi sa fie audiati vicepremierul Chitoiu si directorul CEC.
Pe 10 decembrie vor fi audiati prim-vicepresedintele CEC, Andrei Stamatian, si membrii Consiliului de Administratie al institutiei.
"In perioada 10 - 12 decembrie, daca constatam ca va fi necesar, vom face invitatii cu respectarea art. 76 din Regulamentul Senatului si pentru alte persoane din cadrul CEC, inclusiv directori de sucursale din tara", a adaugat Nicula.
Senatorul Iulian Dumitrescu (PNL) a adaugat ca ar dori sa fie audiat si Nicolae Cinteza, seful Directiei de supraveghere si control a BNR.
Prima sedinta a acestei subcomisii care a primit luni unda verde de la plenul Camerei superioare a Parlamentului a avut loc marti, in absenta senatorilor PDL. mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 14:18
Adunarea Generala a Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), reunita in sedinta, joi, a votat componenta Consiliului Director ca urmare a expirarii mandatelor unor membri.
Conform unui comunicat al ARB, noua componenta a Consiliului Director este: Radu Gratian Ghetea, presedinte, Petre Bunescu, vicepresedinte, si membrii Sergiu Oprescu, Gheorghe Muntean, Laurentiu Mitrache, Catalin Vasile Parvu, Sergiu Manea.
Consiliul Director este organul deliberativ si decizional al ARB. Conducerea executiva este asigurata de presedintele executiv, Florin Danescu.
Constituita in mai 1991 ca asociatie profesionala, Asociatia Romana a Bancilor are in prezent 40 de membri, institutii de credit cu capital majoritar privat sau de stat, sucursale si reprezentante ale unor banci straine, reunind intreaga industrie bancara activa pe piata din Romania.
Avand ca obiectiv principal reprezentarea si apararea drepturilor si intereselor membrilor sai, ARB a devenit una dintre cele mai puternice asociatii profesionale din Romania, prin implicarea constanta a membrilor sai conform prevederilor statutului asociatiei si legislatiei in vigoare, si un veritabil partener de dialog in relatia cu autoritatile romane, Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Mondiala si alte organisme interne si internationale.
ARB este membra a Federatiei Bancare Europene, a Consiliului European al Platilor, a Federatiei Ipotecare Europene si a altor organisme internationale. mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 17:45
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, sustine ca in a doua parte a anului, creditarea isi va reveni, intrucat populatia isi va recapata apetitul pentru consum, dupa ce economia a iesit din recesiune, anunta Mediafax."Am iesit din recesiune. Toata lumea este de acord ca vom avea o crestere. O crestere care va da mai multa stabilitate economica tarii. Si daca ne gandim ca 2-3 ani cetatenii si-au infranat dorinta pentru credit (…) cred ca acest apetit pentru consum va reveni", a afirmat Ghetea la un seminar organizat de Ziarul Financiar.
El a afirmat ca angajatorii vor fi mai solizi, oamenii vor simti ca au mai multa stabilitate in ceea ce priveste veniturile, iar aceste elemente vor duce la cresterea apetitului pentru consum.
"Nu vreau sa credeti ca va fi o revenire la consumul din anii 2007. Cred ca vom asista la o revigoare a creditarii" a spus Ghetea.
El a sustinut ca foarte putine companii sunt bancabile, deoarece multe societati au iesit "sleite" din criza.
"Imi exprim optimismul ca relatia economie-banci va ajunge la un nivel rezonabil de intensitate si de corectitudine", a mai spus Ghetea.
Romania a iesit tehnic din recesiune dupa doi ani si jumatate, dupa ce PIB a crescut cu 0,6% in primul trimestru din 2011, fata de ultimelele trei luni ale anului trecut, potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica. Acesta a fost al doilea trimestru consecutiv de crestere. mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 15:30
"Agricultura e o nisa de care alte banci s-au ferit. Acum sunt ingrijorat de interesul pe care il manifesta alte banci pentru o nisa pe care noi am descoperit-o, pe care noi am exploatat-o. Dorim sa ramanem liberi pe acest segment" a declarat Radu Ghetea pentru Bloombiz.ro. Presedintele CEC Bank a mai afirmat ca procentul creditelor neperformante din agricultura nu depaseste 6% din totalul creditelor neperformante ale bancii.Cu ce planuri veniti in noul mandat? Cum va veti pozitiona pe piata bancara?
Avem in planul nostru strategic un singur obiectiv, care a fost creionat prima oara in 2007, pentru perioada 2007-2011.
Obiectul este de a crea CEC Bank pe scheletul Casei de Economii si Consemnatiuni.
Putem considera acest proiect incheiat in mare masura, dar sunt multe lucruri de facut astfel incat sa consolidam ceea ce am realizat, atat in ceea ce priveste paleta de produse si servicii, pregatirea oamenilor, platforma tehnica.
In continuare vom subscrie, vom lega toate priectele noastre de acest obiectiv major.
Care era majorarea de capital de care avea nevoie CEC pentru proiectele sale?
CEC a obtinut din partea actionarului dreptul de a reinvesti suma care a fost disponibila din profitul anului precedent.
Nu e vorba de bani noi.
Aici actionarul a fost de acord sa putem majora capitalul din profitul anului trecut.
In 2007 cand am facut strategia de dezvoltare pe perioada 2007-2011 am mentionat ca suma de care avem nevoie pentru a sustine acest proiect este de circa 2,4... mai mult
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 00:56
Romania este singura tara membra UE care intarzie pana in vara aplicarea principiilor comune pentru transferul conturilor bancare. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), spune ca la nivelul institutiei se discuta despre acest proces inca de acum trei luni si ca, in prezent, inca au loc consultari cu bancile, potrivit Adevarul.
"Ne aflam in stadiul de coagulare a unor puncte de vedere.
Suntem interesate, dar nu ne luam angajamentul ca putem face acest lucru avand in vedere ca bancile trebuie sa-si planifice niste costuri", a spus Ghetea pentru cotidianul citat.
Acesta a explicat ca dupa ce clientul face schimbarea contului, banca veche are datoria sa-si ia toate masurile sa transmita, timp de sase luni, eventualele instructiuni primite in vechiul cont.
In aces moment, bancile nu dispun de capacitatea informatica necesara pentru a aplica principiile.
In plus, odata cu transferul contului se schimba si codul IBAN (International Bank Account Number), implementat si in Romania, fapt ce presupune anumite dificultati daca clientul nu anunta aceste schimbari.
Aplicarea principiilor comune pentru transferul facil al conturilor curente ar putea avea loc cel tarziu pana la jumatatea anului viitor, este de parere Radu Ghetea.
Costurile pe care o banca si le asuma pentru aplicarea principiilor, impun un acord in acest sens.
"Degeaba o banca poate si alta nu. Conditia este ca toate bancile sa faca acest lucru.
In cateva saptamani, vom avea un raspuns la nivelul Asociatiei... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 11:57