Administratorii Pilonului II incearca in aceste zile sa stabileasca daca mai este sau nu rentabil sa se ocupe de pensiile private ale romanilor, in conditiile adoptarii OUG 114.
Inca din ianuarie, Pension Europa - asociatie din care fac parte si administratorii fondurilor de pensii private din Romania - atragea atentia asupra efectelor nefaste ale OUG 114 asupra industriei.
Statul n-a tinut, insa, cont de acel avertisment si a continuat sa pregateasca aplicarea ordonantei in domeniul pensiilor private. Mai exact, Cabinetul Dancila le cere administratorilor sa isi majoreze consistent capitalul social si, simultan, sa isi scada comisioanele de administrare a contributiilor populatiei. Totodata - prin intermediul OUG 114 si a normelor formulate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiara A (SF) in vederea aplicarii ei - statul vrea sa le permita romanilor sa isi sisteze plata contributiilor la Pilonul II.
In aceste conditii, asa cum Ziare.com v-a informat deja, economistul-sef al BNR,
Valentin Lazea a declarat ca cei 7 administratori de pensii private se gandesc sa se retraga din Romania. Iar una ca asta - a mai apreciat Lazea - ar dauna intregii economii romanesti, in conditiile in care administratorii Pilonului II, prin titlurile de stat pe care le cumpara, asigura 20% din finantarea Guvernului.
Totodata, aceiasi administratori asigura circa 15% din lichiditatea pietei autohtone de capital.
Contactat de Ziare.com, Radu Craciun, presedintele Asociatiei... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 15:29
Pensions Europe - din care face parte si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) - isi exprima ingrijorarea cu privire la efectele pe care le vor avea asupra Pilonului II schimbarile legislative facute de Cabinetul Dancila prin Ordonanta 114/2018.
Spre exemplu, Pensions Europe considera ca decizia de a-i obliga pe administratorii fondurilor de pensii sa isi majoreze capitalul social la 10% din valoarea contributiilor are iz politic si se va dovedi devastatoare pentru sistemul national de pensii.
Printr-un comunicat de presa remis miercuri Ziare.com, Pensions Europe - asociatie cu 22 de membri din 18 tari UE - atrage atentia asupra modului in care OUG 114/2018 risca sa afecteze grav viitorul intregului sistem de pensii din Romania.
In context, potrivit Pensions Europe, Radu Craciun, presedintele APAPR, a declarat:
"Costurile determinate de cresterea la 10% a capitalului social pentru administratorii Pilonul II de pensii este enorm si greu de suportat, daca tinem seama si de faptul ca noile dispozitii legislative diminueaza dramatic nivelul maxim al comisioanarii in cadrul acestor sisteme de pensii cu pana la 70%.
La finele lui 2018, totalul contributiilor la Pilonul II era de circa 8,76 miliarde de euro.
Noua cerinta privind capitalul social de 10% ar insemna ca administratorii de fonduri de pensii ar trebui sa puna deoparte in jur de 800 de milioane de euro, de 11 ori mai mult fata de capitalul social actual si aproape de doua... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 13:45
In mod normal, romanii ar trebui sa isi poata incasa lunar, pana la finalul vietii, pensia privata obligatorie, in baza contributiei la Pilonul II. Din pacate, momentan oamenii nu au aceasta posibilitate, din cauza ca nici macar la un deceniu dupa infiintarea Pilonului II nu exista o lege care sa permita incasarea acestor drepturi sub forma de pensie viagera.
Dintre toti romanii care au iesit la pensie in perioada ianuarie 2016 - ianuarie 2018, nu mai putin 13.775 aveau dreptul sa incaseze pensie privata obligatorie. Suma totala pe care fondurile de pensii private o aveau de platit catre acesti oameni ajungea la 89,5 milioane de lei, potrivit datelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Potrivit legii, oamenii au posibilitatea sa isi incaseze banii de la Pilonul II in doua moduri. Mai exact, pot primi toata suma din cont intr-o singura transa, dupa pensionare. Sau - in baza unei norme a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) - pot cere sa primeasca suma din contul de Pilon II esalonat, pe durata a 5 ani.
Ceea ce nu pemite legea, momentan, este plata pensiei private obligatorii in regim viager, in transe lunare, incepand cu data pensionarii si pana la finele vietii beneficiarului.
Iar daca pana acum sistemul a mers asa, ar fi momentul ca cineva sa isi asume responsabilitatea de a initia o lege care sa permita introducerea pensiei private obigatorii viagere, a declarat pentru Ziare.com Radu Craciun, presedintele APAPR.... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 07:30
Numarul romanilor care au contribuit la Pilonul II a ajuns, la finele lunii septembrie, la aproape 7,2 milioane. Cu banii din contributiile tuturor acestor oameni, fondurile care administreaza pensiile private au facut investitii, ajungand sa detina active in valoare de aproape 10 miliarde de euro. Nu-i rau deloc, apreciaza specialistii!
Totusi, potrivit informatiilor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), lucrurile ar fi putut merge mult mai bine daca statul ar fi sprijinit, intr-adevar, dezvoltarea Pilonului II, asa cum ar fi trebuit.
Presedintele APAPR, Radu Craciun, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca fondurile care administreaza banii colectati la Pilonul II merita sprijinite in conditiile in care ele se numara printre principalii investitori din intreaga economie romaneasca.
"Sistemul este, in mod evident, unul de tip win-win. Pe de o parte, el este gandit in beneficiul celor care participa la el si care urmeaza sa se bucure de pensie. Pe de alta parte, acelasi sistem are un rol important in economie. Iata de ce.
La acest moment, fondurile de pensii reprezinta cel mai important investitor institutional din Romania. Or, asta nu este deloc putin lucru, in conditiile in care tara noastra are nevoie disperata de acumulare de capital autohton. Iar Pilonul II este cea mai rapida metoda de acumulare de capital romanesc, in conditiile in care pune laolalta micile contributii pe care oamenii le aduc in sistem.
Suntem... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 14:09
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) face din nou apel la guvernanti sa nu suspende contributiile la Pilonul II de pensii.
Radu Craciun, presedintele APAPR, a declarat, joi, intr-o conferinta organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei ca scopul sistemului multi-pilon a fost atenuarea socului pe care pensionarea generatiei de decretei il va crea peste 12 ani.
Totodata, el a subliniat ca deficitul bugetului de asigurari sociale nu este cauzat de Pilonul II, ci de politica majorarii punctelor de pensie si de acordarea pensiilor speciale.
"Deficitul bugetului de asigurari sociale nu este cauzat de Pilonul II. Este legat de politica majorarii punctelor de pensie si acordarii de pensii speciale. Motivul pentru care a aparut sistemul acesta multi-pilon a fost pentru a rezolva problema socului pe care pensionarea generatiei de decretei o va crea asupra bugetului de asigurari sociale peste 12 ani. in acel moment, deficitul ar fi imens si ar crea o criza, pentru ca el va trebui finantat.
In momentul in care generatia de decretei se transforma din platitori de impozite in recipienti de bani, dintr-o data, haul care se casca in bugetul de asigurari sociale este imens. Si atunci s-a considerat, cu un consens politic, fara opozitie politica la acel moment, ca este mult mai bine sa ne asumam un mic deficit de-a lungul unei perioade de 15-20 de ani, pentru a evita un deficit imens, care ar putea sa apara peste o perioada.
Deci filosofia... mai mult
Joi, 24 Mai 2018, ora 16:26
In cazul in care Guvernul merge pana la capat cu proiectul privind suspendarea contributiilor catre Pilonul II, administratorii fondurilor de pensii private ar avea de suferit.
Radu Craciun, presedintele Asociatiei pentru Pensii Administrate privat (APAPR), a declarat pentru Ziare.com ca impactul in urma unei astfel de decizii va fi foarte mare.
Potrivit proiectului de lege inclus in programul legislativ al Executivului pe 2018, contributiile catre Pilonul II vor fi suspendate in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018, perioada in care administratorii fondurilor de pensii private ar pierde 2 miliarde de lei. Mai mult, in cazul in care suspendarea ar fi pe o perioada mai lunga sau definitiva, pierderea va fi si mai mare.
"Practic, noi primim in jur de 4 miliarde de lei pe an. Pentru 6 luni inseamna 2 miliarde de lei. Raportat la valoarea actuala a activelor, care este 42 de miliarde, inseamna cam 5%. Deci vom avea 5% mai putin pe 6 luni. Este un impact foarte mare. Sunt 5% pe 6 luni si, daca va ganditi la nivelul unui an, este 10% si tot asa", ne-a explicat Radu Craciun.
Presedintele Asociatiei pentru Pensii Administrate privat (APAPR) a dat asigurari ca firmele vor lupta pana la capat si vor face tot ce le sta in putere pentru ca Guvernul sa nu suspende contributiile catre Pilonul II.
"Deocamdata, prioritatea noastra este sa aparam sistemul si sa facem tot ce putem in acest sens. Avem o responsabilitate fata de cei care ne-au lasat banii in incredintare si nu... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 12:19
Criza si-a pus amprenta si pe acest sector. Cu toate ca specialistii sustin ca pensiile private raman o alternativa la sistemul public de pensii, in realitate, multe companii au scos din bugetul pe 2011 pensiile facultative acordate ca bonusuri pe langa pachetele salariale. "Bugetele salariale pentru anul acesta s-au facut in 2010, cand revenirea economica era incerta. (...) Din acest punct de vedere, era de asteptat ca beneficiile salariale sa ramana neschimbate anul acesta. Nu ma astept ca in 2012 sa vedem o explozie a beneficiilor salariale care sa includa si pilonul III", a declarat pentru Bloombiz.ro, directorul de investitii al Eureko Pensii, Radu Craciun.Ce efect a avut criza economica asupra randamentelor fondurilor de pensii private in Romania?Pana acum o luna aveam o crestere buna, de 4-5%. Din pacate, evolutiile burselor din ultimele saptamani au avut un impact negativ si asupra fondurilor de pensii private.Ultimele saptamani au avut un impact determinant asupra performantei de la inceputul anului si pana acum.Pe piata pensiilor private obligatorii, constatam o crestere a contributiilor lunare si o scadere a numarului de conturi goale, ca o consecinta a reformelor din piata muncii si a eliminarii muncii la negru. Din punctul de vedere al participatiilor si al contributiilor, evolutiile sunt pozitive.Din punct de vedere al performantei investitionale, cresterea a fost influentata de evolutiile burselor din ultimele saptamani.Fondurile private de pensii par ca au... mai mult
Vineri, 19 August 2011, ora 20:29