Evolutia sub asteptari a inflatiei creste probabilitatea unei noi scaderi a dobanzii de politica monetara a BNR, din ianuarie, deoarece rata anuala a inflatiei va cobori la 1,1%-1,2% la sfarsitul lui 2014, sub tinta bancii centrale, se arata intr-un comunicat al BCR.
"Deoarece sunt sanse destul de mari ca inflatia sa ramana sub marginea inferioara a intervalului tintit de banca centrala in prima jumatate din 2015, putem asista la o reducere de dobanda la urmatorul Consiliu al BNR pe probleme de politica monetara programat pentru inceputul lunii ianuarie 2015 si eventuale reduceri ulterioare in nivelul rezervelor minime obligatorii", a declarat Radu Craciun, economist sef BCR, citat de Agerpres.
Analistii BCR estimeaza ca dobanzile pe termen scurt ar putea ramane la niveluri scazute, influentate in principal de politica monetara a bancii centrale, in timp ce evolutia randamentelor la titlurile de stat va fi determinata de sentimentul investitorilor si de impactul masurilor de relaxare monetara derulate de Banca Centrala Europeana.
'In plan apropiat credem ca dobanzile la credite cat si la depozite vor continua sa inregistreze o tendinta descendenta astfel incat nu ar fi de mirare ca inca de la inceputul anului viitor sa vedem o diminuare a dobanzilor la depozite, urmata de o reasezare a celor la credite. Ma astept totusi ca dobanzile depozitelor bancare sa continue sa fie real pozitive, adica mai mari ca inflatia', a mai spus Radu Craciun. mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 14:07
O crestere de 2% a PIB pentru Romania in 2015 este o crestere 'foarte buna', fata de restul tarilor din Uniunea Europeana, care vor continua sa aiba rate foarte scazute, a apreciat, joi, economistul sef al BCR, Radu Craciun, intr-o conferinta de presa.
'Chiar si o crestere de 2% a PIB este o crestere foarte buna pentru Romania, fata de celelalte tari din Uniunea Europeana, care vor continua cu o rata scazuta, dar pentru o tara de dimensiunea Romaniei este o crestere foarte mica, daca ne gandim la aderarea la Zona Euro. In contextul crizei si al evolutiilor economice din tarile UE, unde ne bazam mult pe exporturile care s-au redus, devine esential ca tot ceea ce inseamna cerere interna, cerere publica, sa fie stimulata. Problema investitiilor ar trebui sa fie prioritatea zero', a subliniat Radu Craciun, potrivit Agerpres.
Acesta a calificat, totusi, ritmul de crestere de 2% a PIB ca fiind 'mediocru' pentru dimensiunea economiei romanesti.
'Anticipam o crestere mediocra in zona a 2%, inflatia va ramane la niveluri relativ scazute, dar pe un fond scazut de cerere. Lipseste dinamica, lipseste cresterea, lipseste dorinta de schimbare. Marea noastra intrebare trebuie sa fie cum generam cresterea. Anul 2015, nu va fi un an prea grozav', a spus Craciun, cu ocazia prezentarii unui studiu privind elementele structurale pentru cresterea economica. mai mult
Joi, 11 Decembrie 2014, ora 14:05
Economia Romaniei va creste cu 2,4% - 2,6% in acest an, in conditiile unui an agricol similar celui cel de anul trecut si pe baza exporturilor, care vor continua sa performeze decent, sustine Radu Craciun, director de cercetare si economist sef al Bancii Comerciale Romane (BCR) intr-un interviu acordat Agerpres.
In opinia sa, insa, este necesara si o revenire a investitiilor, in special in sectorul public, pentru ca, avand in vedere contextul international nefavorabil, economia romaneasca trebuie stimulata din interior, precizeaza Agerpres.
Oficialul BCR a vorbit si despre necesitatea cresterii veniturilor la bugetul de stat, pentru a avea sanse de crestere a cheltuielilor pentru educatie, sanatate si alte domenii deficitare. In plus, Radu Craciun a atras atentia asupra lipsei de forta de munca mediu-calificata in Romania, dar si in legatura cu adancirea disparitatilor de dezvoltare dintre regiunile tarii.
Care au fost, din punctul dumneavoastra de vedere, factorii care au afectat evolutia economiei romanesti in prima jumatate a acestui an?
Deocamdata nu avem datele oficiale detaliate, dar suspectul principal este activitatea de constructii si, prin ricoseu, faptul ca lucrarile publice de infrastructura si de investitii au cunoscut o scadere semnificativa. Ramane sa vedem datele detaliate, dar credem ca aceasta este principala cauza. Pentru ca anul incepuse foarte bine. Mai mult decat atat, cifrele pe consum, sau care sunt corelate cu consumul, aratau foarte... mai mult
Luni, 01 Septembrie 2014, ora 14:05
Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) are de joi un nou Consiliu Director ales in AGA, presedintia fiind preluata de Radu Craciun, economistul sef al BCR, in locul lui Adrian Codirlasu de la UniCredit Tiriac Bank, iar pozitiile de vicepresedinte au fost schimbate in pozitii de membru.
Astfel, Adrian Codirlasu a devenit membru, pozitie pastrata si de Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, si de Eugen Sinca, analist sef la BCR, se arata intr-un comunicat transmis vineri de AAFBR.
Un membru nou in Consiliul Director este Iancu Guda, director de colectare creante la Coface Romania, analistii economici Adrian Mitroi si Rozalia Pal fiind inlocuiti.
"Imi doresc ca AAFBR sa devina o asociatie cu o reprezentare mult mai larga in randul tuturor profesionistilor din zona financiara din Romania. Ȋn felul acesta, experienta profesionala diversificata a membrilor sai va face din asociatie intr-o si mai mare masura un for care sa permita dezbateri, schimburi de opinii si de experienta pe probleme economice sau financiare de actualitate", a afirmat noul presedinte AAFBR, Radu Craciun.
AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale aproximativ 60 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital. mai mult
Vineri, 16 Mai 2014, ora 14:02
Radu Craciun (51 de ani), unul dintre cei mai cunoscuti analisti economici din Romania, va prelua, incepand cu luna februarie 2014, pozitia de director de cercetare si economist sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), cea mai mare banca din sistem dupa valoarea activelor. Ce il recomanda?
"Experienta aplicata de peste zece ani in analiza si cercetare pe pietele financiare, alaturi de anvergura profesionala si intelectuala a lui Radu Craciun vor putea fi perfect valorificate in cadrul BCR si al Erste Group, in calitatea acestora de institutii de prim-rang ale sectorului financiar-bancar local si regional", se arata intr-un comunicat remis de banca.
Craciun este membru fondator al Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR), alaturi de Lucian Anghel, Ionut Dumitru si Florian Libocor, si membru al Consiliului director al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), avand ca responsabilitate gestionerea portofoliului global de investitii in cadrul Eureko Pensii in calitate de director de investitii.
Odata cu preluarea functiei in cadrul BCR, el va coordona activitatea de analiza macroeconomica si a pietelor de capital.
Cel il recomanda: 16 ani de experienta in domeniul financiar
Experienta profesionala a lui Radu Craciun depaseste 16 ani, in cadrul unor institutii financiare si de consultanta renumite la nivel local si international.
Craciun are o experienta de peste zece ani in analiza si cercetare pe pietele... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 16:35
Radu Craciun va ocupa, incepand cu luna februarie 2014, pozitia de director de Cercetare si economist-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).
Craciun va coordona activitatea de analiza macroeconomica si a pietelor de capital in cadrul Grupului BCR.
"Experienta aplicata de peste zece ani in analiza si cercetare pe pietele financiare, alaturi de anvergura profesionala si intelectuala a lui Radu Craciun vor putea fi perfect valorificate in cadrul BCR si al Erste Group, in calitatea acestora de institutii de prim-rang ale sectorului financiar-bancar local si regional", se precizeaza intr-un comunicat remis Agerpres.
De-a lungul carierei sale, Radu Craciun a ocupat, printre altele, pozitia de economist-sef la ABN Amro Romania si de director de investitii la Eureko Pensii.
Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania, cu active de peste 16 miliarde de euro. mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 11:01