Pe masura ce se apropie iarna, se reaprinde scandalul privind sistemul de incalzire centralizata al Capitalei, de care depind peste 1,2 milioane de bucuresteni.
Din cauza ca autoritatile nu l-au intretinut, de-a lungul anilor, sistemul de termoficare din Capitala - a carui constructie a inceput prin anii '60 - a ajuns la un pas de colaps. Nu mai e iarna in care sa nu se inregistreze peste 3.500 de avarii (adica tevi sparte din cauza carora mii de bucuresteni raman sa tremure de frig, in propriile case).
Dar si mai rau este ca - fara reparatii urgente ale conductelor - sistemul se va degrada si mai mult, riscand sa nu mai poata asigura incalzirea pentru cei 1,2 milioane de bucuresteni care depind de el.
In acest conditii, ne-am fi asteptat ca autoritatile sa gaseasca o solutie de rezolvare a problemei. Din pacate, in loc sa o faca, acestea s-au antrenat intr-o lupta surda, de pe urma careia bucurestenii de rand n-au decat de pierdut.
Cum a ajuns termoficarea Capitalei in pragul colapsului
Sistemul de termoficare din Capitala este administrat de doi mari agenti economici: ELCEN (care este detinut de Ministerul Energiei si care produce agentul termic, in CET-uri) si RADET (care distribuie agentul termic si il vinde populatiei si celorlalti consumatori din oras).
PMB plateste de la bugetul local, sub forma de subventii acordate RADET, circa 65% din pretul energiei termice necesare pentru incalzirea Capitalei. In teorie, aceasta ar trebui sa fie o garantie ca... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 16:38
La aproape trei decenii de la evenimentele din '89, bucurestenii s-au pomenit sambata cu caloriferele reci, fara apa calda si cu o explicatie politicoasa din partea furnizorului de caldura, comunicata pe site: "din cauza unei avarii survenite la Magistrala 2 (...) este afectata furnizarea apei calde si a incalzirii in anumite zone din sectoarele 2 si 3 ale Capitalei".
Ca sa ne intre bine in cap ca este un caz de forta majora, precum seismele, uraganele si tsunami-urile, comunicatul, semnat de RADET, face precizarea ca "magistrala nu a fost inlocuita niciodata, vechimea acestei conducte fiind de peste 50 de ani".
Adica, vezi Doamne, ati stat ca niste fraieri cu magistrala, neinlocuita de jumatate de secol, si va plangeti ca n-aveti caldura. Cu mana voastra v-ati facut-o!
Ce vina are batrana magistrala?
Stau si ma minunez: cine trebuia sa inlocuiasca magistrala in cei 50 de ani? Eu? Administratorul blocului? Asociatia de proprietari? Sa fim seriosi! RADET ne incaseaza sume fumusele, in care include nu numai intretinerea retelelor, ci si revizuirea lor, repararea si chiar inlocuirea, daca este nevoie.
Eu n-am alta obligatie fata de RADET decat sa platesc factura in fiecare luna, iar RADET n-are alta oligatie decat sa furnizeze agentul termic non stop, facandu-si reviziile, reparatiile si inlocuirile de care are nevoie si care pe mine zau ca nu ma intereseaza.
In plus, mi se pare bizar faptul ca RADET a luat act de situatia venerabilei sale conducte abia dupa... mai mult
Duminica, 23 Decembrie 2018, ora 20:07
RADET Bucuresti solicita din nou societatii Electrocentrale Bucuresti SA diminuarea popririi de 100% pusa pe conturile regiei, intrucat banii de care a dispus RADET in ultima luna (octombrie) au asigurat doar plata drepturilor de personal si a combustibilului auto, existand riscul ca anumite zone sa ramana fara caldura.
Pe 13 octombrie primarul interimar al Capitalei, Stefanel Marin, si directorul ELCEN, Marcel Nicolaescu, anuntau ca furnizorul de energie termica va reduce la 50% poprirea pe conturile RADET. Poprirea a fost ridicata insa doar in ziua de salariu, apoi a revenit la 100%, se arata intr-un comunicat remis presei, joi, de RADET.
Avertismentul unui oficial RADET: Exista un risc real ca la iarna bucurestenii sa ramana fara caldura
"RADET Bucuresti a solicitat din nou, in 21 octombrie 2015, societatii Electrocentrale Bucuresti SA, diminuarea popririi de 100% pusa pe conturile regiei, intrucat banii de care a dispus RADET in ultima luna (octombrie) au asigurat doar ...citeste mai departe despre "RADET, din nou cu conturile poprite: Exista riscul ca anumite zone din Bucuresti sa ramana fara caldura" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 22:18
RADET are nevoie de 10 milioane de lei de la Primaria Capitalei pentru a asigura, in aceasta vara, reparatiile necesare la reteaua de distributie a energiei termice, astfel incat la iarna bucurestenii sa beneficieze de apa calda si caldura, a declarat joi presedintele Consiliului de Administratie al RADET, Gabriel Dumitrascu.
"Solutia pe termen scurt este sa beneficiem de sume suficiente pentru a suporta programul de reparatii urgente pentru aceasta vara, astfel incat la 1 octombrie sistemul sa fie in stare de functionare.
Asta ar insemna un efort de aproximativ 10 milioane de lei din partea Primariei Capitalei si cu o intelegere a ELCEN-ului, care trebuie sa ridice poprirea pentru aceasta suma, astfel incat ea sa intre in conturile RADET-ului, sa fie folosite pentru reparatii urgente", a declarat Dumitrascu, la o conferinta de presa dedicata prezentarii Planului de administrare al RADET.
El a adaugat ca aceasta masura nu rezolva decat partial problema, pentru aceasta ...citeste mai departe despre "RADET avertizeaza: Avem nevoie de bani pentru ca bucurestenii sa aiba caldura la iarna" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 15:27