Singura solutie pentru rezolvarea problemei termoficarii in Bucuresti este ca Primaria sa porneasca un program intensiv de inlocuire a tuturor tevilor RADET, pentru care sa aloce sume uriase, si sa foloseasca mai putini bani pentru plantarea de panselute sau organizarea de concerte, a declarat ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, intr-un interviu acordat AGERPRES.
El a fost intrebat care ar fi solutia optima pentru a rezolva problema termoficarii in Bucuresti, in opinia sa.
"E complicat sa va spun eu ce ar trebui sa faca o primarie sau o unitate administrativ-teritoriala. Investitii in reteaua de termoficare e clar ca trebuie facute, altfel degeaba dam noi, ministerul, sau vin alti investitori si fac unitati de producere in cogenerare, pentru ca agentul termic se va duce prin aceleasi tevi si se va pierde prin aceleasi gauri", a precizat Popescu.
Ministrul a precizat ca singura solutie este un program de reabilitare a retelei termice, cu bani cat mai multi, intr-un timp foarte scurt.
"Daca primaria nu intelege ca trebuie sa porneasca, la modul foarte serios, un program de reabilitare a retelelor termice, degeaba. Dar nu au alta solutie decat sa le reabiliteze, sa aloce cat mai multi bani intr-un timp cat mai scurt si nu carpeli in iarna, cand raman oamenii fara caldura. Trebuie inlocuite cu totul si trebuie inceput din primavara un program, astfel ca in toamna sa avem cat mai mult inlocuit. Si tot asa, pana finalizeaza. E vorba... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 12:44
Pentru 1,2 milioane de bucuresteni, cei racordati la RADET, intrarea regiei in faliment anunta o iarna cu iz siberian. Deja avariile se tin lant, iar perspectivele sunt dintre cele mai pesimiste.
Potrivit unei analize Frames, fara interventia urgenta a Primariei, ANRE si a Guvernului Orban, se poate ajunge la un blocaj total, cu consecinte economice si sociale extrem de grave. Expertii companiei de consultanta au realizat o radiografie a masurilor urgente pe care autoritatile trebuie sa le ia, dupa falimentul RADET.
Prin constatarea falimentului RADET, nu se pune problema sistarii furnizarii agentului termic pentru Capitala, spun analistii Frames. Din punct de vedere juridic insa, va urma o perioada extrem de incinsa, asta pentru ca legislatia este interpretabila.
Pe de o parte, Ordinul ANRE nr. 122/2013 prevede ca contractul cadru de vanzare-cumparare energie termica inceteaza de la data intrarii in faliment a RADET, insa in Regulamentul pentru acordarea licentelor in domeniul serviciului de alimentare centralizata cu energie termica, exista o prevedere care afirma ca,, in timpul sezonului rece, operatiunile de suspendare ori de retragere a unei licente sunt permise doar cu avizul favorabil al autoritatii administratiei publice locale care are atributii privind asigurarea continuitatii serviciului public de alimentare cu energie termica la nivelul unitatii administrativ-teritoriale, potrivit legii''.
Potrivit analistilor de la compania de consultanta Frames,,,... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 15:54
Pentru 1,2 milioane de bucuresteni, cei racordati la RADET, iarna lui 2019 se anunta a fi una plina de provocari. Vor avea apa calda si mai ales caldura, asa cum promit autoritatile?
O intrebare la care raspunsul este greu de dat, avand in vedere starea critica in care se afla reteaua de termoficare si diferendul in justitie pe seama datoriilor neachitate, intre RADET si ELCEN.
Dincolo de asigurarile edililor, de promisiunile cu iz electoral, singura sansa ca bucurestenii sa nu tremure de frig este ca noul guvern sa treaca problema RADET pe lista prioritatilor, afirma analistii de la Frames, intr-o radiografie a situatiei din sistemul de termoficare al Bucurestiului.
"Iarna nu-i ca vara". O expresie a unui personaj politic care a condus destinele Capitalei o buna perioada de timp si de care bucurestenii isi aduc aminte cu teama, in fiecare iarna.
Iarna lui 2019 se anunta a fi una extrem de dificila. Dincolo de prognozele meteo alarmiste, marea problema o reprezinta reteaua de termoficare care a ajuns la un nivel de degradare fara precedent in ultimii 30 de ani.
A doua cea mai extinsa retea de termoficare urbana din lume, dupa Moscova, cu peste 950 de kilometri de retea primara, 2.900 km de retea secundara si peste 1.000 de puncte si module termice, se afla in prezent intr-o situatie critica.
Potrivit analizei Frames, mai mult de 80% din conductele termice ale RADET au o vechime de peste 25 de ani si trebuiau, de acum 10 ani, sa fie inlocuite. Astfel s-a... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2019, ora 11:11
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, si premierul Viorica Dancila, au participat, luni, la o dezbatere pe tema rezolvarii problemelor termoficarii, in Bucuresti. Cele doua au asigurat angajatii RADET ca nu vor ramane fara locuri de munca pe viitor si ca se doreste retehnologizarea regiei de termoficare din Bucuresti.
In cadrul unei dezbateri pe tema solutiilor pe care Primaria Capitalei le propune pentru rezolvarea problemelor termoficarii, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune ca RADET a fost intotdeauna "oaia neagra" a Bucurestiului.
"Acum trei ani am preluat un sistem de termoficare care nu reprezenta niciun fel de prioritate pentru niciun fel de primar si nu sunt vorbe mari, dumneavoastra stiti cel mai bine, atat sindicatul RADET, cat si bucurestenii. Intotdeauna si despre RADET si despre RATB se vorbea ca despre oaia neagra a Capitalei. Fara sa considerati ca exagerez sau spun vorbe mari, au fost primari generali care au vrut sa ingroape atat RADET, cat si RATB.
In afara de contracte care faceau bine doar unor firme private, dar nu acestor regii, nu prea au stiut sa faca. Ba mai mult, un domn care acum doreste sa fie prim ministru al Romaniei, atunci cand era viceprimar general al Capitalei, avea intalniri peste intalniri si asta o stiu chiar de la oamenii din RADET pentru a falimenta, pentru a distruge regia si a implementa un sistem de centrale individuale de apartament in folosul unor firme private.
Acest lucru nu a fost... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2019, ora 23:40
Autoritatile locale din Capitala ar putea, in teorie, sa schimbe, in 2019, aproape 10% din conductele magistrale invechite ale RADET, care iarna trecuta au crapat pe toate partile si au lasat in frig zeci de mii de bucuresteni. In realitate, insa, nu exista nicio garantie ca aceste lucrari vor fi duse integral la capat, in acest an.
Iarna trecuta, RADET le transmitea bucurestenior ca i-a lasat in frig din cauza unor avarii, pe care nu avea cum sa le preintampine. Era vorba despre sparturi aparute pe conductele magistrale invechite ale Regiei. De fapt - sustinea atunci conducerea RADET - nu mai putin de 80% din totalul de 954 de kilometri de magistrala ar trebui inlocuiti, astfel incat sa nu mai apara avarii masive.
In aceste conditii, inca din luna ianuarie, administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, declara pentru Ziare.com ca, incepand chiar din aceasta primavara, va incepe inlocuirea a 64 de kilometri de magistrala uzata. In locul ei, urma sa se monteze conducta noua, de calitate, preizolata. In plus, alti zeci de kilometri de magistrala urmau sa fie inlocuiti - tot din primavara - cu teava pe care constructorii o numesc 'cruda' (nu are strat izolator aplicat din fabrica, dar care oricum este mai buna decat cea veche).
Practic, potrivit lui Burghiu, in aceasta primavara urma sa inceapa, in sfarsit, modernizarea masiva a retelei de distributie a agentului termic din Capitala, pe care ar fi trebuit sa o demareze administratia locala inca de la inceputul... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 13:30
Primaria Capitalei si-a propus sa investeasca in acest an in alimentarea cu energie termica 63 de milioane de euro si sa reabiliteze doar 31,2 kilometri, in conditiile in care mai mult de 75% din reteaua de aproape 4.000 kilometri de conducte are o vechime de peste 40 de ani, se arata intr-o analiza Frames realizata pe baza proiectului de buget al Municipalitatii, remis, luni, AGERPRES.
Potrivit analizei, 2019 se anunta inca un an de sacrificiu pentru RADET, "regie aflata in moarte clinica" si care nici in acest an nu va beneficia de statutul de "prioritate zero'' in bugetul Municipalitatii.
"Dupa o iarna cu avarii in lant, cu zeci de mii de bucuresteni ramasi fara apa calda si caldura, Primaria Capitalei isi propune sa investeasca in acest an in reabilitatea a numai 31,2 kilometri de retea, in conditiile in care mai mult de 75% din reteaua de aproape 4.000 kilometri de conducte are o vechime de peste 40 de ani si risca sa crape oricand. Datele din proiectul de buget al Muncipalitatii pe 2019 indica suma de 63 de milioane de euro (303,5 milioane lei) la capitolul cheltuieli cu energia termica (RADET), din care 20,4 milioane euro pentru continuarea investitiilor din anii anteriori si 43,4 milioane de euro pentru alte investitii", se arata in analiza mentionata.
Relevant este faptul ca proiectul nu aloca niciun leu pentru investitii noi in 2019, toate acestea fiind mutate in orizontul 2020-2025. In plus, bugetul nu prevede niciun ban din surse externe (credite,... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2019, ora 16:17
RADET anunta ca va lansa, in perioada imediat urmatoare, o licitatie pentru inlocuirea a 26 de kilometri de conducta magistrala imbatranita si care risca sa plesneasca in orice moment. Ramane de vazut daca se vor gasi si societati interesate sa execute lucrarile...
Administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, a explicat pentru Ziare.com ce reparatii vrea sa scoata la licitatie, dar si cat ar trebui sa dureze si sa coste acestea.
"Asa cum am mai spus deja, prioritatea noastra este, in acest moment, modernizarea retelei primare de distributie a agentului termic (alcatuita din 954 de kilometri de conducta - n.red.) . Motivul: avariile pe reteaua primara cauzeaza cele mai mari probleme, lasand un numar mare de bucuresteni fara caldura si apa calda.
Noi am lucrat de mai mult timp la documentatie pentru o serie de reparatii. Dar pana acum nu aveam si bani sa le facem. Astazi, in prima zi in care a intrat in vigoare tariful majorat (al gigacaloriei, asa cum a fost el aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti -n.red.), avem si sursa de finantare. Asa ca am trimis catre ANAP spre avizare si, ulterior, publicare in Sicap documentatia pentru scoaterea la licitatie a unor lucrari impartite in 53 de loturi.
Ce facem, de fapt? Cautam privati care sa inlocuiasca sectoare de conducta magistrala puternic corodata din dreptul trapelor de acces si canalelor. Per total, vorbim despre schimbarea a 26 de kilometri de conducta, impartita in sectoare de 200-700 de... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 15:31
USR sustine ca reteaua RADET se strica des pentru ca de doi ani si jumatate se taie banii de investitii destinati modernizarii retelei.
Partidul sustine ca in acest an doar 2,6 milioane de lei au fost efectiv cheltuiti pentru investitii RADET, in timp ce Catedrala Neamului a primit 45 de milioane lei, iar bugetul CREART (institutia care se ocupa de festivaluri, targuri si concerte) a fost de 79 de milioane lei.
USR Sector 3 mai mentioneaza, intr-un comunicat, ca, in septembrie 2016, Gabriela Firea spunea ca "bucurestenii vor avea la timp si in conditii deosebite de confort, apa calda si caldura in timpul sezonului rece".
"Intre timp, au trecut mai bine de doi ani. RADET a ramas in insolventa, iar administratorul judiciar (un apropiat al Gabrielei Firea) a incasat aproape un milion de euro pentru a gestiona esecul. Gabriela Firea a luat banii de investitii destinati modernizarii retelei si a punctelor termice si i-a dat pe targuri, festivaluri si statui.
Rezultatul este cel pe care il vedem astazi: sute de blocuri din Bucuresti raman in fiecare zi fara apa calda si caldura. Numarul si gravitatea avariilor sunt mai mari decat oricand in ultimii 20 de ani. Iar responsabilii evita sa dea ochii cu presa si cu cetatenii", precizeaza sursa citata.
In opinia USR, "Gabriela Firea este tot ce se putea intampla mai rau pentru RADET si pentru Bucuresti".
Amintim ca de cateva zile locuitorii din mai multe zone din Capitala nu au apa calda si caldura din cauza unor... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 09:31
RADET urmeaza sa dea in judecata Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pentru recuperarea unei datorii, iar municipalitatea ar trebui sa faca investitiile necesare pentru modernizarea retelei, sustine Gabriel Dumitrascu, seful companiei care se ocupa cu distribuirea energiei termice in Capitala.
El a explicat situatia grava in care se afla RADET si deciziile pe care vrea sa le ia pentru ca bucurestenii sa nu mai ramana fara caldura si apa calda in miezul iernii.
Dupa ce a dat in judecata Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), solicitand anularea celor doua ordine ANRE care stabilesc metodologia de calcul al tarifului la agentul termic, pe motiv ca nu sunt in concordanta cu legea, RADET urmeaza sa actioneze in instanta si Ministerul Dezvoltarii Regionale, pentru a recupera creante in valoare de 715 milioane de lei.
RADET a dat in judecata ANRE
"Ma pregatesc pentru asta, i-am notificat deja. Am avut cateva discutii, dar ...citeste mai departe despre "RADET vrea sa dea in judecata un minister - Investitii de 1,2 miliarde de euro pentru inlocuirea retelei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 13:16