Ministrul Apararii, Mihai Fifor, a anuntat luni ca proiectul de lege pentru achizitionarea sistemelor de rachete HIMARS si hotararea referitoare la corvetele multifunctionale vor fi aprobate joi in sedinta de guvern.
"Proiectul de lege pentru achizitionarea rachetelor HIMARS joi va fi in sedinta de guvern si se va aproba. (...) O sa facem plata pana la 28 februarie pentru primul sistem de rachete HIMARS (...) in valoare de aproape un miliard de dolari. (...) Joi, in sedinta de guvern, vom aproba si hotararea privind cele patru corvete multifunctionale", a declarat Fifor la Antena 3.
El a aratat ca se doreste ca aceste corvete sa fie construite intr-un santier naval din Romania, iar cu off-setul provenit de la acestea sa se faca modernizarea celor doua fregate aflate in dotarea Marinei romane.
Ministrul Mihai Fifor a mai precizat ca in iulie-august se va face plata pentru cel de-al doilea sistem de rachete Patriot.
Pe de alta parte, el a sustinut ca salariile militarilor vor creste cu 3,64% ca urmare a aplicarii Legii salarizarii si ca nicio pensie militara nu va scadea.
"In Armata Romana salariile nu scad. In 2017 salariile militarilor au crescut in medie cu 15-20%. (...) In medie, cresterea este de 3,64% in Armata incepand cu aplicarea Legii salarizarii unitare. (...) In momentul de fata, ne-am dorit o stabilitate a pensiei militare si, iata, o avem. Nicio pensie nu scade", a spus Fifor.
Citeste si:
Cat costa achizitionarea rachetelor Patriot si cand se... mai mult
Luni, 12 Februarie 2018, ora 22:14
Ministerul Apararii continua achiztiile de miliarde de euro pentru inzestrarea Armatei.
Dupa ce a semnat un contract de peste 800 de milioane de euro pentru 227 de transportoare blindate Piranha, acum MApN negociaza cumpararea de sisteme de rachete HIMARS si corvete pentru Marina.
In luna septembrie a anului trecut, Ambasada SUA de la Bucuresti a instiintat Ministerul Apararii ca solicitarea Romaniei privind achizitionarea a 54 de sisteme tip lansator multiplu de rachete cu bataie mare (HIMARS) a primit aprobarea Congresului SUA, contractul fiind in valoare de 1,25 de miliarde de dolari.
"Optiunea pentru inzestrarea Armatei Romaniei cu sistemul HIMARS deriva din necesitatea asigurarii unor echipamente de artilerie moderne, care sa contribuie la intarirea capacitatii de aparare a teritoriului national si la cresterea gradului de interoperabilitate cu armatele aliate, prin furnizarea unei capabilitati de descurajare credibile", precizeaza atunci MApN intr-un comunicat.
In cazul corvetelor, Marina vrea sa cumpere patru astfel de nave de lupta pe care este dispusa sa plateasca aproximativ 1,6 miliarde de euro In acest moment nu este cunoscuta compania pe care Ministerul Apararii a ales-o, insa una dintre cerinte este ca navele sa fie construite la un santier naval din Romania, informeaza Stirile TVR.
Anul acesta, Armata va cumpara si al doilea sistem de rachete Patriot. In total, Romania va avea sapte astfel de sisteme pentru care va plati aproape 4 miliarde de... mai mult
Luni, 22 Ianuarie 2018, ora 12:11
Departamentul de Stat al SUA a aprobat vanzarea catre Romania a unor sisteme mobile de artilerie cu rachete in valoare de 1,25 de miliarde de dolari, a anuntat vineri agentia americana pentru cooperare in domeniul securitatii (DSCA).
Agentia Pentagonului a precizat ca a informat joi Congresul despre posibila vanzare.
Romania si-a exprimat dorinta de a cumpara pana la 54 de dispozitive lansatoare de rachete cu inalta mobilitate HIMARS, produse de Lockheed Martin, precum si servicii si echipamente conexe, a precizat DSCA intr-un comunicat.
Sistemele mobile HIMARS lanseaza rachete ghidate care pot lovi tinte aflate si la 300 de kilometri distanta. Americanii le-au folosit in Irak si Afganistan, iar in clipa de fata au astfel de baterii in Turcia, pe care le folosesc pentru a lovi tinte din Siria.
"Scopul vanzarii este sprijinirea politicii externe si obiectivelor de siguranta nationala ale SUA prin imbunatatirea securitatii unui aliat din NATO care a fost si continua sa fie un factor important de stabilitate politica si progres economic in Europa. Vanzarea propusa a sistemelor HIMARS va intari capacitatile de autoaparare ale Romaniei si sprijina obiectivele NATO.
Guvernul Romaniei intentioneaza sa foloseasca aceste echipamente si servicii de aparare pentru a-si moderniza fortele armate si a-si intari apararea teritoriului si capacitatile de a descuraja amenintarile regionale.
Aceasta va contribui la atingerea obiectivului militar al Romaniei de... mai mult
Vineri, 18 August 2017, ora 22:51