Rachetele nord-coreene pot fi acum echipate cu arme nucleare si ar putea ajunge in Germania si Europa centrala, a declarat parlamentarilor in aceasta saptamana un oficial de top din Agentia de informatii externe a Germaniei, scrie ziarul Bild am Sonntag, citat duminica de Reuters.
Directorul adjunct al BND, Ole Diehl, a declarat parlamentarilor in timpul unei sedinte cu usile inchise ca evaluarea este "sigura", potrivit ziarului, citand participanti la reuniune.
In acelasi timp, Diehl a spus ca agentia considera discutiile dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud ca un semn pozitiv.
Niciun comentariu nu a fost imediat disponibil din partea BND.
Un inalt diplomat nord-coreean a plecat duminica in Finlanda pentru discutii cu fosti oficiali americani si sud-coreeni, a anuntat agentia de presa sud-coreeana Yonhap, in timp ce continua o serie de intalniri diplomatice inaintea unui posibil summit SUA-Coreea de Nord.
Coreea de Nord isi continua programele nuclear si de rachete sfidand sanctiunile Consiliului de Securitate al ONU si nu a facut un secret din planurile sale de a dezvolta o racheta capabila sa loveasca teritoriul continental al Statelor Unite.
Ea isi apara programele ca un factor de descurajare necesar impotriva unor planuri percepute de invazie din partea Statelor Unite, in timp ce 28.500 de soldati americani sunt stationati in Coreea de Sud, o mostenire a Razboiului din Coreea (1950-53). Statele Unite neaga ca au astfel de planuri.
Tensiunile... mai mult
Duminica, 18 Martie 2018, ora 17:16
Kim Jong-Un, liderul regimului de la Phenian, a declarat, marti, ca recentul test balistic al tarii sale reprezinta "o victorie istorica" si a promis sa faca din Coreea de Nord cea mai mare putere nucleara si militara din lume.
Declaratiile liderului de la Phenian au fost facute in cadrul unei conferinte pe tema apararii nationale ce a avut loc la Phenian.
"Kim Jong-Un a declarat solemn ca dezvoltarea armamentului strategic, inclusiv a bombei cu hidrogen, ce completeaza forta nucleara a Coreei de Nord reprezinta o victorie istorica pentru partidul nostru si pentru popor", scrie KCNA.
Liderul nord-coreean a precizat ca tara sa va deveni "cea mai mare putere nucleara si militara din lume".
"Industria din domeniul apararii va continua sa se dezvolte si noi vom castiga in fata imperialistilor americani", a adaugat Kim Jong-Un.
Kim Jong-Un a decorat si laudat personal oamenii de stiinta si oficialii care au contribuit la dezvoltarea celei mai avansate rachete balistice intercontinentale a nord-coreenilor, Hwasong-15.
"Liderul nord-coreean a acordat personal medalii celor din domeniul stiintelor apararii care au executat cu cea mai mare credinta si in mod perfect planul partidului de a construi o forta nucleara strategica, au testat cu succes racheta balistica intercontinentala Hwasong-15 si astfel au demonstrat din nou demnitatea si maretia statului nostru puternic peste tot in lume", a relatat agentia nationala de stiri KCNA, citata de Reuters.
Fara a numi... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 09:15
Regimul din Coreea de Nord, condus de Kim Jong-Un, a semnalat Natiunilor Unite ca Administratia Donald Trump a generat "cea mai grava criza" prin exercitii militare in cursul carora au adus armament nuclear in Peninsula Coreea.
Ja Song Nam, ambasadorul Coreei de Nord, i-a trimis luni o scrisoare secretarului general ONU, Antonio Guterres.
"S-a ajuns la cea mai grava criza. Statele Unite au un comportament agresiv haotic, organizand exercitii militare si aducand arme nucleare in zona Peninsulei Coreea", sustine ambasadorul nord-coreean la ONU, potrivit site-ului agentiei Reuters.
Washingtonul este vinovat pentru escaladarea tensiunilor, a adaugat Ja Song Nam, acuzand Consiliul de Securitate ONU ca ignora "manevrele tipice unui conflict nuclear organizate de Statele Unite", "care risca provocarea unei catastrofe pentru omenire".
Diplomatul nord-coreean i-a cerut lui Antonio Guterres sa aduca in atentia Consilului de Securitate ONU "pericolul reprezentat de exercitiile atomice americane", care constituie "amenintari clare la adresa pacii internationale si securitatii".
Tensiunile intre Statele Unite si Coreea de Nord s-au amplificat dupa o serie de teste balistice si nucleare nord-coreene si a unor exercitii militare efectuate de SUA, Coreea de Sud si Japonia.
Atat regimul Kim Jong-Un, cat si presedintele SUA, Donald Trump, s-au amenintat reciproc cu distrugerea. "In Coreea de Nord exista un regim depravat, o banda de criminali. Daca acest om al rachetelor,... mai mult
Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 22:04
Statele Unite continua discret contactele diplomatice directe cu Coreea de Nord, a declarat marti agentiei Reuters un oficial de rang inalt din Departamentul de Stat de la Washington. Aceste contacte au loc in ciuda afirmatiei publice a presedintelui american Donald Trump ca este o pierdere de vreme.
Prin asa-numitul "canal de la New York", negociatorul american pentru Coreea de Nord, Joseph Yun, discuta cu diplomati nord-coreeni din cadrul reprezentantei la ONU, a precizat sursa citata. Intre timp, Trump si liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, au schimbat insulte si amenintari, alimentand teama de un conflict militar.
Pe 17 octombrie, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a afirmat ca eforturile diplomatice vor continua "pana cand cade prima bomba". Comentariile facute marti de sursa agentiei Reuters reprezinta cel mai clar indiciu ca dialogul direct continua, inclusiv pe alte teme decat eliberarea detinutilor americani din Coreea de Nord.
Nu exista insa semne concrete ca relatiile dintre Washington si Phenian s-au ameliorat, dupa testele nord-coreene in domeniul nuclear si al rachetelor si dupa decesul studentului american Otto Warmbier, la cateva zile de la repatrierea sa din Coreea de Nord, in iunie, dupa un an de inchisoare. Inca trei americani sunt inchisi in penitenciare nord-coreene: misionarul Kim Dong Chul si cadrele universitare Tony Kim si Kim Hak Song.
Anterior, oficiali americani si nord-coreeni sugerasera ca eforturile lui Yun au fost... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 10:19
Coreea de Nord a lansat o noua racheta, care de data aceasta a trecut pe deasupra teritoriilor din nordul Japoniei.
Guvernul nipon a anuntat ca nu a incercat sa intercepteze racheta care a trecut pe deasupra insulei Hokkaido, marti dimineata, la ora 06:06 (ora locala - n.red.), informeaza Reuters.
Cetatenii au fost insa treziti din somn de alarma care-i avertiza ca ar putea fi tinta unui atac cu bomba.
#Breaking: New video shows incoming missile warning and alarms sounding after #NorthKorea launched missile over #Hokkaido, #Japan pic.twitter.com/e9465Otn53- News Media Watchdog (@RealNMWD) 28 august 2017
Japonezii au primit chiar si alerte pe telefoanele mobile, fiind indemnati sa se indrepte de urgenta spre adaposturi.
Alarm from JP Gov. "A missile was fired from North Korea. Please evacuate to a sturdy building or basement." #northkorea #Japan pic.twitter.com/38NNCteqY2- Chiho komoriya (@Chihokomoriya) 28 august 2017
Racheta ar fi cazut, insa, potrivit oficialilor niponi, in Oceanul Pacific.
Japonia a calificat tirul cu racheta drept o "amenintare grava si fara precedent" si a cerut o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU.
Coreea de Sud a anuntat ca, impreuna cu SUA, analizeaza datele privind noul test balistic.
Momentan nu exista informatii nici despre natura rachetei si nici despre eventuale ambarcatiuni avariate in urma acestui test balistic.
Noul test vine la doar doar 2 zile dupa un altul in care nord-coreenii au lansat... mai mult
Marti, 29 August 2017, ora 01:24
Coreea de Nord a anuntat ca ia in calcul un atac cu rachete vizand teritoriul american Guam, din Pacific.
Presa oficiala de la Phenian a facut anuntul, citand un comunicat al armatei, la cateva ore dupa ce presedintele american Donald Trump a amenintat Coreea de Nord cu "foc si furie".
Potrivit agentiei de presa nord-coreene, KCNA, Phenianul "analizeaza atent planul operational pentru a declansa un foc cuprinzatori in zonele din jurul Guam", folosind rachete cu raza de actiune intermediara pana la lunga de tip Hwasong-12. SUA au desfasurate bombardiere strategice in zona.
Guvernatorul Guam, Eddie Calvo, a declarat insa ca avertismentul Coreei de Nord nu reprezinta o amenintarem iar insula este pregatita pentru "orice eventualitate", masuri de protectie fiind amplasate strategic pentru a apara populatia, relateaza Reuters.
"Guam este teritoriu american (...). Nu suntem numai o instalatie militara", a subliniat guvernatorul.
Calvo a precizat, intr-un mesaj video online, ca a contactat Casa Alba si a fost anuntat de Departamentul Apararii si de cel pentru Securitate Interna ca nu exista o schimbare in nivelul amenintarii.
El a precizat ca va convoca o intalnire cu comandantul armatei din Guam si cu serviciile de interventie in situatii de urgenta pentru a discuta despre cat de pregatiti sunt.
Presedintele american Donald Trump a promis marti "focul" Coreei de Nord, in cazul in care aceasta continua sa ameninte Statele Unite, pe fondul dezvoltarii... mai mult
Miercuri, 09 August 2017, ora 08:56
Coreea de Nord este decisa sa loveasca SUA cu o racheta cu focos nuclear, insa nu poate face asta fara ajutor din exterior, din cauza limitelor tehnologiei sale, a anuntat vineri Pentagonul.
Conform unui raport al Pentagonului prezentat Congresului american, racheta balistica intercontinentala KN-08 a Phenianului "ar putea fi capabila" sa atinga America continentala, insa nu au fost deloc realizate teste pana in prezent.
"Viteza cu care Coreea de Nord va progresa depinde, in parte, de cata tehnologie are si ce ajutor poate primi de la alte tari", se arata in raport, conform France24, care citeaza AFP.
Raportul a fost elaborat inaintea celui de-al patrulea test nuclear al regimului de la Phenian, realizat la 6 ianuarie, si de lansarea unui satelit saptamana trecuta. Aceste doua evenimente au provocat un nou val de sanctiuni din partea comunitatii internationale.
Coreea de Nord are ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord poate ataca SUA cu bomba atomica doar cu ajutor extern" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Februarie 2016, ora 19:06