Dupa ce lansarile de rachete din 2017 au speriat multi oameni si au dus la exercitii in tarile din raza de actiune a acestora, Phenianul a anuntat ca testele nucleare vor continua si in anul 2018.
Regimul lui Kim Jong Un a laudat toate testele nucleare si cele cu rachete care au avut loc in acest an, declarand statul comunist o putere nucleara "invincibila" si "responsabila", transmite presa nord-coreeana de stat, citata de International Business Times.
Nord-coreenii au transmis lumii "sa nu se astepte la vreo schimbare in politica" tarii. "Entitatea sa ca putere invicibila nu poate fi nici subminata, nici eliminata", a adaugat agentia nord-coreeana de presa.
In raportul dat publicitatii sambata, este prezentata dezvoltarea unor noi arme, inclusiv o racheta balistica intercontinentala capabila sa atinga Statele Unite, dar si testarea unei bombe cu hidrogen.
Phenianul a efectuat 16 teste cu rachete in acest an, iar pe 3 septembrie a efectuat cu succes al saselea si cel mai puternic test al unei bombe cu hidrogen.
Citeste si:
Kim Jong-un l-ar fi executat pe generalul care supraveghea testele nucleareMarturii cutremuratoare ale transfugilor nord-coreeni care spun ca testele nucleare le-au distrus sanatateaChina se pregateste de razboi nuclear: Cetatenii, sfatuiti ce sa faca in caz de atac ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord testeaza bomba cu hidrogen in 2018: "Suntem o putere nucleara invincibila"" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 Decembrie 2017, ora 16:55
Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, americanul Jeffrey Feltman, va efectua de marti pana vineri o vizita oficiala in Coreea de Nord, a anuntat purtatorul de cuvant al Natiunilor Unite, Stephane Dujarric.
Vizita are loc la sase zile dupa ce Phenianul a lansat o racheta balistica intercontinentala (ICBM) capabila sa loveasca, potrivit nord-coreenilor, orice punct de pe teritoriul continental al Statelor Unite, transmite AFP.
Va fi prima vizita a lui Jeffrey Feltman in aceasta tara de la preluarea mandatului in 2012.
Ultimul secretar general adjunct al Natiunilor Unite pentru afaceri politice care s-a deplasat in Coreea de Nord a fost B. Lynn Pascoe in februarie 2010, potrivit ONU.
Cea mai recenta vizita a unui inalt responsabil al ONU in Coreea de Nord a fost efectuata in octombrie 2011 de Valerie Amos, fost secretar general adjunct pentru afaceri umanitare si coordonatoare a ajutoarelor de urgenta.
Intrevederile lui Jeffrey Feltman cu oficiali nord-coreeni se vor concentra pe "subiecte de interes si preocupari comune", a adaugat purtatorul de cuvant al Natiunilor Unite, fara sa poata preciza daca responsabilul ONU va fi primit de Kim Jong-Un.
El se va intalni cu diplomati straini si cu echipa Natiunilor Unite desfasurata in Coreea de Nord cu o misiune umanitara. Jeffrey Feltman va merge la mai multe situri unde ONU deruleaza proiecte, a adaugat Stephane Dujarric, subliniind ca vizita se va desfasura in principal in regiunea capitalei... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 07:47
Coreea de Nord a reusit sa miniaturizeze suficient o bomba nucleara pentru a o pune intr-una dintre rachetele sale intercontinentale.
Acestea sunt concluziile secrete ale unor experti din cadrul spionajului american, dezvaluite marti de ziarul The Washington Post.
Aceasta capacitate ar marca un progres semnificativ pentru Coreea de Nord, care ar deveni astfel o putere nucleara deplina, subliniaza cotidianul american, care a aflat acest lucru dintr-un raport confidential finalizat luna trecuta de Agentia americana pentru informatii militare (DIA).
Pana acum, regimul de la Phenian a testat mai multe dispozitive atomice si a reusit doua lansari ale unor rachete balistice intercontinentale (ICBM) capabile sa atinga Statele Unite, insa capacitatea sa de a instala o bomba atomica intr-unul dintre aceste lansatoare era inca pusa la indoiala.
Comunitatea serviciilor de informatii era in general convinsa, in pofida faptului ca au trecut zece ani de la primul test nuclear al Phenianului, in octombrie 2006, ca Nordul mai avea nevoie de cativa ani in vederea miniaturizarii unei arme atomice - un proces complex.
Insa "comunitatea (serviciilor de) informatii apreciaza ca acum Coreea de Nord a produs arme nucleare care pot sa fie imbarcate pe rachete balistice, inclusiv (pe) rachete balistice intercontinentale", a conchis acest raport, din care ziarul a publicat un fragment.
Potrivit The Washington Post, Ministerul japonez al Apararii a ajuns la aceleasi concluzii.... mai mult
Marti, 08 August 2017, ora 22:25
Liderul nord-coreean Kim Jong-un sustine ca testul cu racheta intercontinentala de vineri inseamna ca tot teritoriul Statelor Unite poate fi lovit, de acum incolo, de Phenian, in timp ce secretarul de stat american Rex Tillerson atrage atentia ca Rusia si China poarta o "responsabilitate unica si speciala" in agravarea amenintarii reprezentate de Coreea de Nord.
Agentia oficiala nord-coreeana KCNA noteaza sambata ca presedintele Kim Jong-un a declarat "cu mandrie" ca testul a demonstrat capacitatea Coreei de Nord sa lanseze un tir "oriunde si oricand", si ca "teritoriul continental al SUA este in raza noastra de actiune", informeaza News.ro.
De partea cealalta, SUA fac responsabile China si Rusia pentru agravarea amenintarii numite Coreea de Nord, iar presedintele Trump spune ca prin lansarea acestei rachete Coreea de Nord se izoleaza si mai mult.
"China si Rusia poarta o responsabilitate unica si speciala in cresterea amenintarilor pentru stabilitatea regionala si globala, ca sustinatori economici ai programului nuclear balistic al Coreii de Nord", a declarat Rex Tillerson intr-un comunicat, subliniind totodata ca acest tir de racheta este "o incalcare flagranta a numeroaselor rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU care reflecta vocea comunitatii internationale", informeaza Agerpres.
In acelasi timp, presedintele american Donald Trump a avertizat ca testele nord-coreene cu rachete balistice intercontinentale reprezinta o actiune "imprudenta si... mai mult
Sambata, 29 Iulie 2017, ora 14:47
Regimul nord-coreean a lansat marti noaptea o noua amenintare la adresa Statelor Unite, promitand un atac nuclear in "inima" tarii daca Washingtonul incearca sa schimbe regimul de la Phenian.
"Daca Statele Unite vor indrazni sa arate chiar si cel mai discret semn al unei incercari de eliminare a conducerii noastre, atunci vom lansa un atac fara mila in inima tarii cu puternicul nostru ciocan nuclear, ascutit si intarit de-a lungul timpului", a declarat un purtator de cuvant al ministerului de Externe de la Phenian, potrivit agentiei sud-coreene Yonhap.
Amenintarea reprezinta un raspuns fata de declaratiile directorului CIA, Mike Pompeo, care a sugerat o posibila schimbare de regim la Phenian.
Pompeo a declarat saptamana trecuta ca cel mai important lucru pentru americani este "separarea capacitatii nucleare si a celor care ar putea sa aiba intentii nucleare".
Un purtator de cuvant al diplomatiei de la Phenian a declarat ca asemenea remarci din partea lui Pompeo au depasit o limita si acum este "clar scopul final al Administratiei Trump... o schimbare de regim" in Coreea de Nord.
"Daca demnitatea suprema a Coreei de Nord este amenintata, atunci noi suntem pregatiti sa anihilam preventin acele tari sau intitati, care sunt implicate direct sau indirect, prin mobilizarea unor masuri diverse, inclusiv a celor nucleare", a completat purtatorul de cuvant al ministerului de la Phenian.
Regimul nord-coreean a testat doua bombe nucleare si numeroase rachete... mai mult
Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 11:05
Presedintele american, Donald Trump, trebuie sa rezolve problema Coreei de Nord, mai ales dupa ce Phenianul a lansat o racheta balistica intercontinentala chiar de Ziua Nationala a SUA.
Astfel, amenintarea nucleara a Coreei de Nord este tot mai serioasa, iar liderul de la Casa Alba trebuie sa actioneze.
Sky News trece in revista cinci optiuni pe care acesta le are pentru a rezolva criza.
Jurnalista Amanda Walker aminteste ca Trump a spus, la inceputul lunii ianuarie, ca, desi Coreea de Nord era in ultimele faze ale dezvoltarii unei rachete nucleare capabile sa ajunga in parti ale Statelor Unite, "asta nu se va intampla".
North Korea just stated that it is in the final stages of developing a nuclear weapon capable of reaching parts of the U.S. It won't happen!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2 ianuarie 2017
Insa, dupa jumatate de an, s-a dovedit ca Trump s-a inselat, iar tensiunile sunt mai mari decat oricand. In plus, nici declaratiile sale nu sunt in masura sa arate o linie clara.
La sfarsitul lunii aprilie, spunea ca "este posibil sa ajungem la un conflict mare-mare cu Coreea de Nord", insa pe 1 mai a recunoscut ca "ar fi onorat" daca s-ar intalni cu Kim Jong Un.
Optiunea 1 - China
Intr-un mesaj postat, marti, pe Twitter, Trump a anuntat ca spera la o "miscare cu greutate" din partea Beijingului fata de Phenian. China este principalul partener comercial al Coreei de Nord.
Liderul de la Washington a afirmat in repetate randuri ca China ar... mai mult
Joi, 06 Iulie 2017, ora 11:27
Coreea de Nord reprezinta o amenintare nucleara reala si inevitabila pentru Statele Unite, daca nu va fi supravegheata.
Astfel, Phenianul va obtine in cele din urma o arma nucleara capabila sa loveasca Statele Unite, sustine seful spionajului din armata americana, general-locotenentul Vincent Stewart, citat de CNN.
"Daca este lasat pe actuala sa traiectorie, regimul va reusi sa dezvolte o racheta inarmata nuclear, capabila sa ameninte teritoriul Statelor Unite", a spus Stewart.
Acesta a mentionat ca este aproape imposibil de prezis cand va fi operationala aceasta arma, insa Coreea de Nord este pe drumul pe care dezvoltarea acestei arme este "inevitabila".
Singura dificultate ramasa pentru Phenian, in ce priveste racheta nord-coreeana inarmata nuclear, este sa se gaseasca o modalitate prin care aceasta sa reintre in atmosfera. Iar acest lucru depinde doar de cat de multe ori vor tot incerca.
Rachetele balistice zboara pe un traseu de parabola, iesind si reintrand apoi in atmosfera Pamantului, in timp ce rachetele de croaziera zboara in linie dreapta in atmosfera.
Declaratiile oficialului au fost facute la cateva zile, dupa ce Coreea de Nord a testat a doua racheta balistica in decurs de doar cateva saptamani, test considerat unul dintre cele mai de succes din istoria tarii.
Si, desi pare ca Phenianul nu a dezvoltat o racheta balistica intercontinentala capabila sa atinga teritoriul Statelor Unite, au fost facute progrese semnificative in privinta... mai mult
Joi, 25 Mai 2017, ora 11:52
Coreea de Nord a anuntat duminica dimineata ca este pregatita sa-si demonstreze puterea militara prin scufundarea portavionului USS Carl Vinson, precum si a celor doua nave japoneze care se vor alatura "armadei americane" in Marea Japoniei.
Presedintele Donald Trump a ordonat in urma cu doua saptamani grupului aeronaval al portavionului USS Carl Vinson sa navigheze spre Peninsula Coreeana, ca raspuns fata de cresterea tensiunilor dintre Phenian si Washington.
Regimul nord-coreean a amenintat in repetate randuri ca ii va ataca cu rachete balistice pe aliatii americani si va construi o racheta intercontinentala capabila sa loveasca Statele Unite.
Insa, USS Carl Vinson este in continuare la cateva zile distanta de Marea Japoniei, iar vicepresedintele american Mike Pence a precizat ca "armada americana" va ajunge pana la finalul lunii aprilie in apropierea Peninsulei Coreene.
"Fortele noastre revolutionare sunt pregatite de lupta pentru a scufunda cu o singura lovitura portavionul nuclear al Statelor Unite", se arata intr-un comentariu publicat in ziarul Partidului Muncitoresc.
De asemenea, publicatia a comparat portavionul american cu un "animal scarbos" si a sustinut ca o lovitura asupra sa ar fi "un adevarat exemplu al fortei militare".
Acest comentariu a aparut pe a treia pagina a publicatiei, dupa un reportaj de doua pagini despre vizita liderului Kim Jong Un la o fabrica de porci din Coreea de Nord.
Phenianul va sarbatori marti 85 de ani de la... mai mult
Duminica, 23 Aprilie 2017, ora 18:18
Coreea de Nord a lansat, luni, mai multe rachete in Marea Japoniei.
Premierul japonez, Shinzo Abe, citat de Reuters, a sustinut ca ar fi vorba de patru rachete, dintre care trei au ajuns in zona economica exclusiva a Japoniei. Guvernul de la Tokio a inaintat un protest catre Phenian, a precizat el.
Un purtator de cuvant al executivului nipon a vorbit de "o amenintare grava la adresa securitatii nationale", dar a sustinut ca, potrivit primelor rapoarte, nu au fost afectate nave sau avioane din zona respectiva.
Statul Major Interarme al Coreei de Sud a anuntat initial, intr-un mesaj text catre agentia Yonhap, ca lansarea unei singure rachete a avut loc la ora locala 7:36 (1:06 - ora Romaniei) de la baza Dongchang-ri pentru rachete cu raza lunga de actiune, din apropierea granitei cu China. Ulterior, aceeasi sursa a mentionat mai multe rachete, fara a preciza numarul acestora.
Prima racheta mentionata, care a traversat Coreea de Nord si a cazut in Marea Japoniei, ar putea fi de tip balistic intercontinental, a afirmat un oficial militar din Ministerul sud-coreean al Apararii. Acest tip de racheta ar putea ajunge pana pe teritoriul american.
Potrivit Yonhap, lansarea pare a fi o reactie la manevrele militare comune ale Coreei de Sud si Statelor Unite, aflate in curs.
Citeste si: Wall Street Journal: Trump se gandeste sa atace Coreea de Nord, ca sa scape de amenintarea nucleara
Presedintele interimar al Coreei de Sud, Hwang Kyo-ahn, a afirmat ca sistemul... mai mult
Luni, 06 Martie 2017, ora 07:07