A doua zi de Craciun, presedintele rus (foto) a petrecut-o la Centrul National de Control al Apararii din Moscova, de unde a urmarit testarea sistemului de lansare Avangard, una dintre noile arme "minune" ale Rusiei.
Sistemul Avangard este format dintr-o racheta balistica intercontinentala (ICBM) la care e cuplat un vehicul cu propulsie amplificata ce poate transporta incarcatura nucleara cu o viteza de 27 de ori mai mare ca viteza sunetului.
Prin sistemul Avangard e lansata o racheta balistica la care e atasat vehiculul cu incarcatura nucleara. Cand racheta ajunge in spatiu deasupra tintei vizate, vehiculul cu propulsie amplificata se desprinde de racheta purtatoare si se reintoarce in atmosfera, indreaptandu-se spre tinta terestra.
Testul din data de 26 decembrie 2018 a vizat o tinta din Peninsula Kamciatka, din estul Rusiei, aflata la peste 6000 de kilometri de Moscova.
Presedintele Rusiei a declarat ca testul a fost un succes si ca "sistemul Avangard a intrat in productie, iar din 2019 va intra in dotarea fortelor armate".
In mai multe randuri, Vladimir Putin a spus ca aceasta racheta balistica nu poate fi interceptata si distrusa de niciun sistem de aparare antiracheta detinut de SUA sau de NATO.
Oameni de stiinta rusi, arestati dupa ce au lucrat la proiectul Avangard
Ceea ce nu a spus presedintele Rusiei e ca doi dintre oamenii de stiinta care au lucrat la acest proiect au fost arestati, fiind acuzati de tradare.
Viktor Kudryavtsev si Vladimir... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 00:00
Rusia a testat cu succes noua racheta balistica intercontinentala RS-28 Sarmat, care poate transporta 12 focoase nucleare pe o distanta de 10.000 de kilometri si are capacitatea de a distruge suprafete de marimea Frantei, a anuntat, vineri, Ministerul Apararii de la Moscova.
"Acest nou test efectuat la cosmodromul Plesetk a confirmat caracteristicile rachetei in timpul fazelor de prelansare si de zbor initial", se arata intr-un comunicat al ministerului, citat de Sputnik.
Ministrul adjunct al Apararii din Rusia, Iuri Borisov, a declarat recent ca industria nationala de aparare este pregatita sa produca un numar mare de rachete balistice intercontinentale Sarmat, pentru a inlocui rachetele invechite Satan. El a mentionat ca noua generatie de rachete poate sa loveasca portavioane, distrugatoare si crucisatoare.
Racheta RS-28 Sarmat are greutatea de 100 de tone si poate transporta 12 focoase nucleare pe o distanta de 10.000 de kilometri, avand capacitatea de a atinge teritoriul continental al Statelor Unite si de a distruge suprafete de marimea Frantei.
Serghei Karakaiev, comandantul Fortelor Strategice Ruse, a anuntat ca Moscova va efectua in 2018 de doua ori mai multe teste cu rachete balistice decat in 2017.
La 1 martie, in discursul despre Starea Natiunii din Duma de Stat, presedintele Vladimir Putin a anuntat ca Rusia detine arme hipersonice care asigura o invulnerabilitate la sistemele de aparare antiracheta si o raza de actiune mai mare decat in cazul... mai mult
Vineri, 30 Martie 2018, ora 12:08
Presedintele american Donald Trump a criticat China, pe Twitter, pentru ca nu depune suficiente eforturi pentru a a controla programul nuclear al Coreei de Nord.
"Sunt foarte dezamagit de China. Liderii nostri naivi din trecut le-au permis sa faca sute de miliarde de dolari din comert, insa ei nu fac nimic pentru noi in privinta Coreei de Nord, doar vorbesc. Nu vom mai permite ca acest lucru sa continue. China ar putea rezolva cu usurinta aceasta problema", a scris Trump pe Twitter sambata.
I am very disappointed in China. Our foolish past leaders have allowed them to make hundreds of billions of dollars a year in trade, yet...- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 29, 2017
De-a lungul mandatului sau, Trump a avut momente in care a criticat si momente in care a laudat China pentru pozitia sa fata de Coreea de Nord, scrie Business Insider.
Astfel, daca in mai, presedintele admitea ca China "incearca din greu" sa convinga Coreea de Nord sa renunte la testele nucleare, la inceputul lunii iulie, Trump s-a aratat dezamagit fata de decizia Beijingului de a intensifica relatiile comerciale cu nord-coreenii.
Coreea de Nord a testat vineri o racheta balistica intercontinentala despre care unii experti apreciaza ca ar putea lovi California.
Surse militare de la Washington au declarat pentru Daily Mail ca presedintele american este gata sa ordone un atac militar impotriva Coreei de Nord in cursul anului viitor, pentru a distruge echipamentul nuclear al acestei... mai mult
Duminica, 30 Iulie 2017, ora 11:19
Comandanti militari americani si sud-coreeni au discutat despre "optiuni de reactie militara" in urma tirului de racheta balistica intercontinentala efectuat de Coreea de Nord, a anuntat vineri Pentagonul, relateaza AFP.
Generalul Joe Dunford, seful Statului Major Interarme si amiralul Harry Harris, seful Comandamentului la Pacific al Marinei americane, au discutat cu seful Statului Major Interarme sud-coreeean, generalul Lee Sun Jin.
"In cursul acestui apel, Dunford si Harris si-au exprimat angajamentul irevocabil fata de alianta americano-sud-coreeana", a anuntat biroul generalului Dunford intr-un comunicat.
Comandantii militari americani si sud-coreean au evocat in aceasta convorbire "optiuni de reactie militara", potrivit aceleiasi surse.
Departamentul american al Apararii a anuntat vineri ca racheta trasa de Phenian era o racheta intercontinentala (ICBM), care a parcurs 1.000 de kilometri inainte sa-si incheie traiectoria in mare.
"Analiza noastra este ca era o racheta balistica intercontinentala, ceea ce era de asteptat", a declarat capitanul de vas Jeff Davis, un purtator de cuvant al Pentagonului.
Aceasta racheta, a doua ICBM lansata de Phenian, "a fost trasa de la Mupyong-ni si a zburat aproximativ 1.000 de kilometri inainte sa cada in apele Marii Japoniei", a precizat el.
Ea a cazut la 90 de mile marine (167 de kilometri) de Insula japoneza Hokkaido, a precizat Davis.
El a subliniat ca lansarea nu a reprezentat vreo amenintare la adresa... mai mult
Vineri, 28 Iulie 2017, ora 22:50
Washingtonul a confirmat marti ca Phenianul a lansat prima racheta balistica intercontinentale (ICBM) si a denuntat "o noua escaladare a amenintarii" reprezentate de regimul nord-coreean.
Acest test al unei rachete de tip Hwasong-14, efectuat de Ziua Nationala americana si supervizat personal de Kim Jong-un era un "cadou" pentru "nemernicii de americani", a ironizat liderul nord-coreean, citat de agentia de presa oficiala KCNA.
Armata americana a pus initial la indoiala anuntul Coreei de Nord potrivit caruia ea a tras o racheta intercontinentala, evocand o racheta cu o raza de actiune "intermediara". Insa Statele Unite au recunoscut ulterior ca este vorba despre o ICBM.
"Statele Unite condamna cu forta tirul Coreei de Nord al unei rachete balistice intercontinentale", a declarat secretarul de Stat american Rex Tillerson, citat intr-un comunicat.
Nord-coreeni se lauda, analistii inca sunt sceptici
"Testul unei ICBM constituie o noua escaladare a amenintarii (nord-coreene) la adresa Statelor Unite, aliatilor si partenerilor nostri, a regiunii si lumii", a spus el.
Detinerea unei rachete balistice intercontinentale, capabile potrivit unor experti americani sa atinga Alaska, reprezinta un moment de cotitura pentru regimul nord-coreean.
Izolat pe scena internationala, Phenianul isi justifica programul inarmarii nucleare prin amenintarea unei invazii a celor 28.000 de militari americani stationati in Coreea de Sud. El a realizat deja cinci teste nucleare si... mai mult
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 08:32
Statele Unite au testat cu succes marti, pentru prima oara, interceptarea unei rachete balistice intercontinentale, transmitand astfel un mesaj Coreei de Nord care cauta sa se doteze cu aceasta arma nucleara cu raza lunga de actiune cu scopul de a atinge continentul american.
Acest sistem de interceptare "este vital apararii tarii noastre, iar acest test demonstreaza ca avem un mijloc de disuasiune eficient si credibil impotriva unei amenintari foarte reale", si-a exprimat satisfactia viceamiralul Jim Syring, directorul agentiei americane insarcinate cu lupta antiracheta, Missile Defense Agency (MDA), citat intr-un comunicat.
O racheta trasa de la baza Vandenberg apartinand Fortelor aeriene (US Air Force), in California, "a interceptat cu succes o racheta balistica intercontinentala tinta", fara focos nuclear, intrucat a fost vorba despre un test, lansata de la Reagan Test Site, pe Insulele Marshall, la Oceanul Pacific, potrivit MDA.
Este pentru prima oara cand armata americana reuseste acest test asupra unei rachete intercontinentale.
Un test precedent, in 2014, asupra unei rachete cu o raza de actiune inferioara, a reusit, insa trei teste precedente au esuat.
Un purtator de cuvant al Pentagonului, Jeff Davis, a declarat marti ca acest test nu a fost efectuat ca raspuns la recentele teste ale Coreei de Nord, ci ca "in mod general, Coreea de Nord este unul dintre motivele pentru care avem aceasta capacitate".
"Ei continua sa faca teste, ca in acest... mai mult
Miercuri, 31 Mai 2017, ora 09:28
Coreea de Nord i-a transmis un mesaj presedintelui ales al SUA, Donald Trump, anuntand ca poate lansa o racheta balistica intercontinentala "oricand". Avertismentul vine intr-un moment in care Phenianul lasase impresia ca este oarecum deschis la viitoare discutii cu Trump.
Avertismentul a fost lansat prin intermediul unui purtator de cuvant al ministerului de Externe de la Phenian, arata CNN. Acesta a mai transmis ca "Statele Unite sunt de vina" pentru dezvoltarea programului nuclear din Coreea de Nord.
Atacul recent la adresa SUA nu este decat o continuare a mesajului transmis de Revelion de Kim Jong Un. Acesta afirma, in mesajul de Anul Nou, ca tara sa e aproape de a testa o racheta balistica intercontinentala, capabila sa loveasca SUA.
Ash Carter, secretar al Apararii din SUA, a catalogat avertismentul Phenianului ca fiind o "amenintare grava", aratand ca America va respinge un astfel de atac lansat atat impotriva sa, cat si impotriva vreunui aliat al sau.
China si ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord incearca sa-l intimideze pe Trump: Putem lansa oricand o racheta intercontinentala" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2017, ora 19:03
Armata rusa a testat, miercuri, trei rachete balistice intercontinentale, in contextul in care relatiile dintre SUA si Rusia au ajuns la cel mai periculos nivel de dupa Razboiul rece.
Ministerul rus al Apararii a anuntat ca un submarin nuclear din Flota Pacificului a lansat o racheta intercontinentala din Marea Ohotsk, din estul indepartat al Rusiei, catre un poligon de tragere din nord-vestul tarii, potrivit Washington Post.
Un submarin din Flota Nordica, aflat in ...citeste mai departe despre "Rusii au testat trei rachete intercontinentale intr-o singura zi, inclusiv de pe doua submarine nucleare" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2016, ora 20:56
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, sustine ca planurile Moscovei de a dota fortele nucleare ale Rusiei cu 40 de noi rachete balistice intercontinentale, dupa cum a anuntat marti presedintele Vladimir Putin, sunt periculoase.
"Acest zdranganit nuclear de sabii al Rusiei este nejustificat, destabilizator si periculos", a declarat seful Aliantei Nord-Atlantice, dupa o intalnire cu seful Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, relateaza AFP.
"Consider ca aceasta declaratie (a lui Putin - n.red.) confirma natura si comportamentul Rusiei de o buna bucata de vreme", a continuat Stoltenberg.
Acesta a subliniat ca actiunile NATO sunt "defensive si in conformitate totala cu angajamentele internationale". "Trebuie sa raspundem in fata unei Rusii tot mai insistente", a precizat secretarul general.
Intr-o declaratie comuna, seful Aliantei Nord-Atlantice si presedintele CE au ...citeste mai departe despre "Seful NATO acuza Rusia de "zdranganit nuclear de sabii": E periculos!" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 22:00