Piaţa auto din România arată un reviriment considerabil, nu doar prin prisma cifrelor şi volumelor tranzacţionate, ci şi prin constanta evoluţiei înregistrate la finalul anului trecut și în prima jumătate a anului 2021, potrivit unei analize realizată de Autovit.ro.
Reînmatriculările (tranzacţii cu maşini second-hand pe plan intern) au înregistrat un nou record şi au salvat piaţa auto din România, înregistrând o creştere de 41% faţă de jumătatea anului trecut - echivalentul a 100.000 de unităţi, se mai arată în raport, potrivit adevarul.ro.
Martie a fost cea mai bună lună de când există statistici, cu aproape 64.000 de maşini tranzacţionate şi chiar şi cea mai slabă lună a adus volume mari de maşini tranzacţionate (iunie, cu peste 51.000 de maşini). Totalul de aproape 335.000 de unităţi este unul destul de mare pentru această jumătate de an, ceea ce poate face posibilă stabilirea unui nou record anual. Până acum, 2019, a fost cel mai bun an pentru reînmatriculări, cu 625.000 de maşini.
Motivul creșterii explozive ar fi datorat şi celor care au început să evite mijloacele de transport în comun pentru a reduce riscurile de infectare cu virusul SARS-CoV-2 şi au decis să-şi ia maşină, deşi înainte de pandemie nu considerau esenţială această achiziţie.
Mărcile de maşini second-hand preferate de români, în primele 6 luni ale anului
1 Volkswagen 48.965 unități;2 BMW 19.558 unități;3 Audi... mai mult
Joi, 22 Iulie 2021, ora 03:20
Aproape jumatate de milion de masini second hand s-au inmatriculat de la inceputul anului in Romania, dupa ce in februarie a fost eliminat timbrul de mediu. Pentru multe dintre aceste autoturisme vechi, insa, romanii ar putea plati din 2018, anual, o taxa impovaratoare.
Parcul auto din Romania era imbatranit inca dinaintea eliminariii timbrului de mediu. Potrivit datelor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) aferente structurii parcului auto din 2016, jumatate dintre masinile care circulau pe soselele tarii erau deja mai vechi de 11 ani.
Mai exact, din cele 5.470.578 de autoturisme deja inmatriculate in ianuarie, o cincime (1.148.191 unitati) erau mai vechi de 20 de ani. In plus, alte aproape 30% dintre autoturisme (1.589.892 unitati) iesisera pe poarta fabricilor in urma cu mai mult de 11 ani.
In schimb, doar 7,6% dintre masini (419.074 unitati) erau mai noi de 5 ani.
Cu 70% mai multe masini second-hand
Varsta medie a parcului auto din Romania era in ianuarie cu 4,5 ani mai mare decat a celui din UE. Mai precis, varsta medie a unui autoturism din UE era de 8,5 ani, iar a unuia din Romania, de 13 ani. Iar lucruri s-au schimbat mult in rau de la acel moment.
Din februarie pana la inceputul acestei luni se inscrisesera in trafic nu mai putin de 474.000 de autoturisme second-hand, cu 58% mai multe decat in intreg anul 2016, informeaza Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule (APIA).
Cei mai multi... mai mult
Marti, 26 Decembrie 2017, ora 08:52
Mai multi parlamentari PSD au inaintat un proiect de lege conform caruia persoanele fizice nu vor mai avea voie sa cumpere un autoturism second-hand mai des de o data la doi ani. Firmele, insa, nu vor trebui sa se supuna acestei reguli nou instituite.
Initiatorii sunt 41 de membri ai PSD care arata ca un astfel de act normativ ar permite o colectare mai eficienta a impozitelor la bugetul de stat si eliminarea operatiunilor comerciale nefiscalizate de autovehicule second-hand achizitionate in spatiul intracomunitar si revandute in Romania.
Semnatarii initiativei legislative, in fapt un proiect de modificare a Codului Fiscal, respectiv a Legii nr.227/2015, invoca si concluziile inspectiilor derulate de ANAF: "activitatile comerciale in Romania cu autovehicule second-hand achizitionate din spatiul intracomunitar au fost derulate de persoane fizice si juridice, fara achitarea TVA si a impozitului pe profit aferent. O mare parte din operatiunile comerciale nefiind inregistrate in evidentele contabile ale companiilor".
In plus, se mai arata in expunerea de motive, "trebuie mentionat faptul ca Romania se confrunta in ultimii ani cu o crestere exploziva a inregistrarilor de autovehicule second-hand, fapt care a condus la o imbatranire a parcului auto, cu mult peste media UE, si la o poluare fonica si de mediu pentru cetatenii Romaniei".
Initiatorii legii argumenteaza cu cifre: "In primele opt luni ale anului 2017, au fost inmatriculate aproximativ 340.000 de... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 19:49
Taxa auto, intrata in vigoare in luna ianuarie 2012, pare a fi mult mai agreata de soferii romani, avand in vedere cresterea importurilor de masini second hand.
Numarul de masini second hand inmatriculate pentru prima oara in Romania a crescut cu 32% in primele patru luni ale anului in curs, ajungand la 46.620 de unitati, de la 35.400 de unitati inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.
Numarul reinmatricularilor a scazut cu 19%, de la 128.930 de masini in 2011, la 104.450 anul acesta, conform datelor oficiale ale politiei.
In luna aprilie 2012 s-au inmatriculat pentru prima data in Romania 11.320 de autoturisme, cu mult peste cele 3.960 de masini inscrise in circulatie in aprilie 2011, cea mai slaba luna din an.
Inmatricularile de autoturisme noi au inregistrat o crestere de 24% in primul trimestru din 2012 comparativ cu perioada similara a anului trecut, ajungand la 18.270 de unitati, crestere sustinuta si de prima luna a programului "Rabla".
"Reducerea taxei de poluare cu pana la 25% la inceputul acestui an justifica influenta directa asupra numarului ridicat de importuri de masini rulate si implicit cresterea numarului de masini inmatriculate pentru prima data in Romania, in primele patru luni ale anului in curs", a declarat Bogdan Axinia, General Manager Auto.ro.
Volkswagen este lider pe piata auto second hand in primul trimestru din acest an, cu 27% mai multe masini inmatriculate pentru prima data in Romania si cu 20% mai putine masini... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 19:15
Dupa un inceput de an foarte prost, vanzatorii de autoturisme asteptau demararea Programului Rabla in speranta unei reveniri a cifrelor din anii trecuti. Paradoxal, programul a demarat la mijlocul lunii martie, iar piata s-a prabusit si mai mult in luna aprilie. Se bazeaza vanzarile auto doar pe casarea de vechituri?Numarul autoturismelor noi inmatriculate in aprilie a fost de 4.999 unitati, cu 43,6% mai putin decat in aceeasi luna a anului trecut, conform datelor publicate de Directia Regim Permise Conducere si Inmatriculari a Vehiculelor (DRPCIV).
Cu toate ca cele mai multe masini inmatriculate au fost Dacia, producatorul a inregistrat o scadere de 70,3% fata de luna aprilie a anului trecut. Romanii au mai inmatriculat si masini Volkswagen, Skoda, si Renault.
Situatia ar fi fost si mai grava in lipsa Programului Rabla. La doua luni de la incepere, numarul de vouchere alocate acestei faze a proiectului a fost epuizat. Drept urmare, ministrul Mediului, Borbely Laszlo, va cere Guvernului suplimentarea numarului lor cu 60.000.
"Voucherele pentru programul Rabla sunt pe cale de a se epuiza. Venim cu o rectificare, probabil saptamana viitoare, si vom cere inca 60.000 de vouchere suplimentare", a declarat ministrul Borbely.
Borbely considera programul un succes si unul dintre principalii factori de innoire a parcului auto din Romania. "Se pare ca vom ajunge si anul acesta la 120-140.000 de masini casate. Oamenii au inteles ca, daca primesc un voucher si mai cumpara de pe piata... mai mult
Joi, 26 Mai 2011, ora 17:12
Programul Rabla 2011 va demara in jur de 20 martie, pana atunci fiind facuti pasi tehnici pentru a-l pune in functiune, a declarat, joi, ministrul Mediului, Borbely Laszlo, informeaza NewsIn."Saptamana viitoare va fi tiparit in Monitorul Oficial bugetul Fondului de Mediu si va fi publicat si ghidul progamului. Urmeaza sesiunea de validare pentru colectori si vanzatorii de masini, proces ce va dura circa o luna de zile" a spus ministrul Mediului.
Borbely a precizat ca anul trecut au fost 200 de colectori si 100 de vanzatori de masini, iar din Fondul de Mediu au fost alocati 722 de milioane de lei.
Majoritatea masinilor casate anul trecut au avut intre 15 si 25 ani, a precizat ministrul Mediului.
Si anul acesta va fi alocata o suma echivalenta, iar programul va fi la fel ca anul trecut: cupoane de 3.800 de lei si posibilitatea folosirii a maxim trei cupoane, a mai spus oficialul.
Minstrul Mediului a mai explicat, pe de alta parte, ca taxa auto este necesara in conditiile in care anul trecut au fost inmatriculate doar 105.000 masini noi in comparatie cu 230.000 de masini second-hand.
Din masinile de mana a doua inmatriculate in 2010, 130.000 au peste 10 ani.
Borbely spune ca din taxa auto la fondul de mediu ar putea fi adusa in 2011 o suma de circa 2 miliarde lei. mai mult
Joi, 10 Februarie 2011, ora 12:09