Economia globala va avea un ritm de crestere modest in 2020, de circa 3,4%, comparativ cu media pe termen lung a secolului 21, de 3,8% pe an, conform estimarilor publicate marti de PwC.
Previziunile PwC arata ca economia globala va avansa din inertie, in 2020, atata timp cat tensiunile comerciale continua sa creeze provocari. Cu toate acestea, este de asteptat ca serviciile sa ramana unul dintre punctele forte pentru comertul global, valoarea totala a exporturilor de servicii la nivel global fiind prognozata sa atinga un record de 7 trilioane de dolari in 2020, arata estimarile.
"Globalizarea a fost o caracteristica definitorie a economiei globale inca din anii '70. Cu toate acestea, volumul global de marfuri tranzactionate a incetinit dramatic si chiar a stagnat in 2019. Avand in vedere desfiintarea efectiva a mecanismului de solutionare a litigiilor din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului in luna decembrie, ne putem astepta la momente mai dificile pentru comertul mondial", spune Barret Kupelian, economist sef, PwC Marea Britanie.
La randul sau, Ionut Simion, country managing partner PwC Romania, spune ca in 2020 si in anii urmatori ar trebui sa aiba loc o consolidare a finantelor publice.
"Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista de 4,1% apartinand guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, in linie cu tendinta economiei globale. Prin urmare, un cadru legislativ stabil si... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 12:17
Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista, de 4,1%, apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, fiind in linie cu tendinta economiei globale, potrivit unui comunicat al PwC Romania.
"Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista de 4,1% apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, in linie cu tendinta economiei globale. Prin urmare, un cadru legislativ stabil si predictibil, precum si investitii publice, mai ales in infrastructura fizica, ar putea contribui la activitatea economica. Din pacate, nivelul scazut al incasarilor bugetare ca pondere in PIB si ritmul alert de majorare a cheltuielilor curente ale statului pun presiuni si limiteaza rolul politicii fiscal-bugetare in stimularea cresterii economice. In 2020, si cu atat mai mult in anii urmatori, ar trebui sa aiba loc o consolidare a finantelor publice prin imbunatatirea colectarii taxelor si recalibrarea cheltuielilor publice pentru a crea un climat investitional favorabil", arata Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
Potrivit Global Economy Watch - 2020 Predictions, economia globala va avea un ritm de crestere modest in 2020, de circa 3,4%, comparativ cu media pe termen lung a secolului 21, de 3,8% pe an.
Previziunile PwC arata ca economia globala va avansa din inertie, in 2020, atata timp cat tensiunile comerciale... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 12:14
Economia globala va cunoaste o usoara incetinire in 2019, pe masura ce tarile G7 revin, pe termen lung, la rate medii de crestere, reiese din analiza Global Economy Watch, publicata de firma de consultanta PwC.
PwC se asteapta ca perioada de crestere economica accelerata inregistrata de majoritatea economiilor mari, incepand cu finalul lui 2016 si pana la inceputul lui 2018, sa se fi incheiat.
In Statele Unite este de asteptat ca efectul pozitiv al stimulului fiscal sa se estompeze treptat, dobanzile mai mari vor atenua cheltuielile de consum, iar un dolar puternic va continua sa afecteze negativ exporturile americane.
PwC estimeaza o scadere moderata a cresterii economice din Statele Unite de la 2,8% in 2018 pana la aproximativ 2,3% in 2019.
Si in China nivelul de cresterii economice va suferi o scadere comparativ cu 2018. Desi guvernul va incerca sa se asigure ca scaderea este una usoara, impactul razboiului comercial cu Statele Unite ale Americii si nevoia de a controla nivelul datoriilor vor crea premisele unei decelerari modeste a cresterii economice in 2019.
Se asteapta ca in tarile cu o economie dezvoltata piata muncii sa ramana in continuare sub presiune, rata somajului va continua sa scada, chiar daca ritmul crearii de noi locuri de munca va incetini. Acest fapt va duce la o crestere a salariilor, dar cauzeaza probleme pentru companiile care cauta sa angajeze specialisti pentru a suplini deficitul de talente. Potrivit raportului, in 2019 rata... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 13:29
Economia globala este asteptata sa urce cu aproape 4% in 2018, exprimata la paritatea puterii de cumparare (PPP), adaugand 5.000 de miliarde de dolari peste valoarea curenta, potrivit estimarilor PwC cuprinse in raportul Global Economy Watch.
"Vedem in 2018 un trend similar al dezvoltarii economice a Romaniei. Pentru o crestere economica sustenabila pe termen lung este nevoie de predictibilitate, stabilitate financiara, fiscala si consens politic asupra unor proiecte majore. Este nevoie ca mediul de afaceri sa poata conta pe termen lung pe aceleasi reguli ale jocului, astfel incat sa-si poata planifica mai bine investitiile. In acelasi timp, este nevoie de o majorare a investitiilor publice si de cresterea eficientei acestora", a precizat Ionut Simion, country managing partner PwC Romania.
Principalele motoare de crestere ale economiei globale - Statele Unite ale Americii, tarile emergente din Asia si zona euro - vor contribui cu aproape 70% la cresterea economica globala in 2018, comparativ cu media de aproape 60% inregistrata dupa anul 2000.
Economia zonei euro va creste cu peste 2% in 2018
PwC se asteapta ca economiile periferice ale zonei euro sa le depaseasca pe cele din nucleu in ceea ce priveste ritmul de crestere pentru al cincilea an consecutiv. Dintre economiile mari ale zonei euro, Olanda este de asteptat sa inregistreze cea mai accelerata crestere, cu aproape 2,5%. La polul opus, nesiguranta legata de Brexit va afecta ritmul de crestere al Regatului... mai mult
Marti, 09 Ianuarie 2018, ora 15:16
Evolutia economica a Romaniei privita retrospectiv, pe termen lung, arata o ascensiune remarcabila fata de anul 2000, insa aceasta nu poate fi o garantie ca va putea fi evitata o "capcana a veniturilor medii" pe locuitor, in urmatoarea perioada, arata o analiza a companiei de consultanta PwC.
"Daca privim evolutia economiei Romaniei pe termen mai lung, se observa o ascensiune remarcabila, fata de anul 2000. Acest lucru nu este insa o garantie ca tara noastra va putea evita capcana veniturilor medii pe cap de locuitor si va face in mod lin saltul catre economiile dezvoltate. Este nevoie de construirea unui proiect national care incurajeze reindustrializarea tarii, atragerea de investitii straine si consolidarea capitalului autohton pentru a putea castiga pariul modernizarii", arata Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.
In ciuda crizei financiare globale, cele mai multe piete emergente au continuat sa faca progrese fata de situatia din 2007 in incercarea de a evita "capcana veniturilor medii", conform noului indice ESCAPE al PwC, care arata ca Romania era pe pozitia 37, in 2000, iar pana in 2012 a crescut cu 13 locuri, pana la locul 24.
"Capcana veniturilor medii" apare atunci cand cresterea unei tari se plafoneaza si in cele din urma stagneaza dupa ce atinge nivelul veniturilor medii pe cap de locuitor.
Dintre tarile din Europa Centrala si de Est, Polonia, Romania si Rusia si-au imbunatatit semnificativ pozitia in indicele PwC Escape incepand cu... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 13:40
Aproape 50% dintre directorii generali din intreaga lume intervievati de PwC sunt de parere ca perspectivele economiei globale se vor deteriora in acest an, in timp ce numai 15% cred ca economia globala se va imbunatati in 2012.
Cu toate acestea, directorii generali sunt mult mai increzatori in perspectivele de crestere ale propriilor companii in urmatoarele 12 luni, 40% dintre respondenti mizand pe afaceri in crestere in 2012, ceea ce arata ca directorii generali au invatat cum sa-si gestioneze companiile in perioade dificile si imprevizibile.
Directorii generali sunt mai pesimisti cu privire la perspectivele de crestere pe termen scurt ale companiilor lor decat la inceputul anului trecut atunci cand 48% se declarau "foarte increzatori" ca vor inregistra venituri in crestere.
Cu toate acestea, nivelul de incredere ramane mai ridicat decat in perioada 2008-2009, atunci cand numai 20-30% dintre directorii generali credeau in perspectivele de crestere ale companiilor lor pe termen scurt.
"Increderea directorilor generali este clar pe un trend descendent, acum cand se confrunta cu urmarile recesiunii. Acestia sunt dezamagiti de evolutia economiei globale si de ritmul lent al redresarii. Optimismul care a inceput sa se refaca dupa caderea din 2008 incepe sa se estompeze", a declarat Dennis Nally, presedintele PwC International.
"Actuala criza a datoriilor suverane din Uniunea Europeana, impreuna cu celelalte incertitudini economice, au surpat increderea in... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 13:21
Increderea directorilor generali din intreaga lume in cresterea economica viitoare a revenit aproape la nivelurile inregistrate anterior crizei, potrivit celei de-a 14-a editii a studiului Global CEO Survey realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC), informeaza NewsIn."Dintre cei 1201 respondenti din randul directorilor generali din intreaga lume, 48% au declarat ca sunt foarte increzatori in privinta cresterii economice viitoare in urmatoarele 12 luni. Aceasta reprezinta o imbunatatire semnificativa a nivelului de incredere fata de anul trecut, cand doar 31% dintre directorii generali se declarau foarte increzatori, si se apropie de nivelul de optimism de 50% atins in 2008 la momentul debutului crizei economice", arata studiul.
Potrivit PwC, 88% dintre directorii generali au declarat ca sunt intr-o oarecare masura increzatori in perspectivele de crestere pentru urmatoarele 12 luni, fata de 81% care declarau acelasi lucru anul trecut.
Pe termen mai lung, 94% dintre directorii generali se declara increzatori in perspectivele de crestere in urmatorii 3 ani, in crestere cu 2 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat anul trecut.
Revenirea increderii s-a facut remarcata pe toate continentele, directorii generali din India, Austria, Columbia, Peru, China, Thailanda si Paraguay fiind deosebit de optimisti cu privire la perspectivele pe termen scurt.
In schimb, directorii generali din Europa de Vest s-au dovedit mai putin optimisti.
Directorii generali din Germania au facut... mai mult
Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 13:27