Guvernul Marii Britanii a anuntat ca de saptamana viitoare va incepe analizarea vizelor a peste 700 de cetateni rusi care au obtinut dreptul de a locui in Regatul Unit in urma investitiilor de milioane de euro in economia locala.
Asupra executivului britanic s-au facut presiuni ani la rand din partea organizatiilor civile care lupta cu coruptia pentru a actiona impotriva oligarhilor rusi. Acestia sunt detinatorii unor averi imense facute in Rusia din privatizari dubioase, evaziune fiscala si alte fapte de coruptie. S-au stabilit in Marea Britanie, investind sume imense in proprietati imobiliare, dar si in afaceri locale, cum ar fi achizitionarea de cluburi de fotbal, companii de constructii, presa, agentii de publicitate.
"Marea Britanie are una dintre cele mai permisive legislatii din Europa in ce priveste plasarea banilor straini in sistemul bancar si in corporatii fara a dezvalui proprietarii - legislatie care, spun grupurile civile anticoruptie, a atras sute de miliarde de dolari in bani negri si gri, investiti pe pietele financiare si imobiiare", scrie New York Times.
Cel mai cunoscut oligarh sustinator al lui Putin din Marea Britanie este Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal londonez Chelsea. Averea sa este estimata la 10,8 miliarde dolari americani de catre publicatia Forbes.
Uciderea lui Litvinenko cu Poloniu radioactiv, o crima care a ingrozit lumea
Autoritatile britanice n-au reactionat la aceste solicitari, pastrand legislatia care... mai mult
Duminica, 01 Aprilie 2018, ora 00:00
Intr-o actiune fara precedent, democratiile occidentale au expulzat peste 140 de "diplomati rusi" ca raspuns la atacul chimic desfasurat de reprezentanti ai Moscovei pe teritoriul Marii Britanii.
In urma deciziei Consiliului Uniunii Europene de saptamana trecuta de a condamna folosirea de catre Rusia a unei substante chimice de provenienta militara pentru eliminarea unui fost spion, statele UE au decis sa reactioneze prin masuri diplomatice in premiera.
Si Romania, prin Ministerul Afacerilor Externe, a decis expulzarea unui diplomat rus. De asemenea, administratia Trump, intr-o actiune surprinzatoare, a expulzat 60 de cetateni rusi banuiti ca desfasurau operatiuni de spionaj pe teritoriul SUA, inchizand si consulatul din Seattle.
Ce semnificatie are aceasta actiune diplomatica asupra lui Vladimir Putin?
Trebuie subliniat ca Rusia n-a fost atat de izolata nici in perioada Razboiului Rece, atunci cand controla partea de est a Europei si mai multe state din Africa, America de Sud si Asia, acolo unde reusise sa exporte si sa impuna sistemul comunist.
La 29 de ani de la prabusirea Zidului Berlinului, sub conducerea unui fost spion KGB, Rusia se vede in situatia ca aproape toate puntile cu democratiile occidentale sa fie rupte.
Sistemul autoritar al lui Vladimir Putin, anihilarea presei libere si a oricarei forme de opozitie au dus, incet, incet, din cauza incercarilor disperate ale liderului de la Kremlin de a ramane la putere, sa deterioreze orice forma de... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2018, ora 00:00
Ministerul rus de Externe a anuntat sambata expulzarea iminenta a 23 de diplomati britanici, ca raspuns la o masura similara anuntata de Londra dupa otravirea in Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal si a fiicei sale Iulia, relateaza AFP si Reuters.
"Un numar de 23 de membri ai personalului diplomatic al Ambasadei Marii Britanii din Moscova sunt declarati persona non grata si vor fi expulzati in decurs de o saptamana", a anuntat MAE rus, care l-a convocat pe ambasadorul britanic Laurie Bristow.
"Ambasadorul britanic este convocat sambata la Ministerul de Externe", au relatat agentiile ruse de presa. Diplomatul britanic a mai fost convocat marti, in cadrul crizei provocate de otravirea in Marea Britanie a fostului agent dublu rus Serghei Skripal.
Citeste si: Efecte nebanuite ale atacului chimic al rusilor in Marea Britanie: ce se va intampla cu coruptii romani refugiati la Londra
Moscova a anuntat totodata ca pune capat activitatilor British Council din Rusia. "Avand in vedere statutul in afara reglementarii al British Council in Rusia, activitatea sa inceteaza", a precizat ministerul rus, referindu-se la organismul international britanic pentru relatii culturale si educatie. ...citeste mai departe despre "Rusia expulzeaza 23 de diplomati britanici, ca raspuns la masura luata de Londra, dupa otravirea lui Serghei Skripal - UPDATE" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Martie 2018, ora 11:40
Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, sustine ca este extrem de probabil ca insusi presedintele rus Vladimir Putin sa fi luat decizia folosirii unui agent neurotoxic de uz militar pentru otravirea fostului spion dublu rus Serghei Skripal in Marea Britanie.
"Nu avem nimic contra rusilor insisi. Nu va exista nicio rusofobie drept rezultat a ceea ce se intampla acum", a spus Johnson, vineri, citat de Reuters.
"Disputa noastra este cu Kremlinul lui Putin si are de-a face cu decizia lui - noi consideram ca exista o probabilitate covarsitoare sa fi fost decizia sa - de a directiona folosirea unui agent neurotoxic pe strazile din Regatul Unit, pe strazile din Europa, pentru prima data dupa Al Doilea Razboi Mondial", a precizat seful diplomatiei britanice.
UPDATE Reactia Kremlinului
Kremlinul sustine ca acuzatiile Londrei sunt socante si de neiertat, a informat agentia de presa TASS.
"Orice mentionare sau referire la presedintele nostru in aceasta privinta este o incalcare socanta si de neiertat a regulilor diplomatice", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Serghei Skripal, fost colonel GRU (Serviciul de informatii al armatei ruse), si fiica sa Iulia, au fost gasiti pe 4 martie in stare de inconstienta pe o banca din apropierea unui centru comercial din orasul Salisbury, in sud-vestul Angliei. Londra sustine ca cei doi au fost otraviti cu un agent neurotoxic de uz militar de fabricatie rusa.
Premierul britanic, Theresa May, a... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 15:41
Serghei Skripal, 67 de ani, un fost spion rus a fost gasit iconstient alaturi de fiica sa Iulia, 33 de ani, in orasul Salisbury din Marea Britanie. A fost expus actiunii toxice a unei substante misterioase.
La sfarsitul anilor '90, Skripal a fost arestat de serviciile de contraspionaj rusesti, fiind acuzat ca lucra pentru MI6, agentia de informatii a Marii Britanii. A facut 10 ani de inchisoare, parasind Rusia in 2010 in urma unui schimb de agenti intre Londra si Moscova.
Serghei Skripal a fost ofiter in armata sovietica inainte de a fi recrutat de britanici.
Se presupune ca otravirea agentului a fost o operatiune de razbunare a FSB, serviciul rus de informatii. Aceast nou atac al agentilor rusi pe teritoriul Marii Britanii a socat opinia publica din insula si a iritat autoritatile de la Londra.
"Am un mesaj simplu pentru Rusia. Stim cu ce va ocupati si nu o sa reusiti", a comentat Theresa May, premierul Marii Britanii, fiind citata de cotidianul "The Times".
12 ani de la cazul Litvinenko
Acest nou atac coordonat de serviciile de informatii rusesti e la fel de violent, dar si asemanator cu cel asupra lui Alexandr Litvinenko, un alt spion rus, expus radiatiilor in urma otravirii cu poloniu turnat in cana de ceai intr-un restaurant din Londra. Litvinenko a murit in 2006, intr-un spital britanic.
Alexandr Litvinenko, pe patul de moarte in anul 2006. Spionul rus, un critic al lui Vladimir Putin, a fost otravit cu poloniu radioactiv, foto: captura You... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 08:24
Dezvaluirile legate de George Papadopoulos, fost consilier pe probleme de politica externa in echipa de campanie a lui Donald Trump, aparute in presa in ultimele zile, nu socheaza doar SUA, ci si Marea Britanie. Ele scot la iveala inclusiv legaturile dintre Rusia si Marea Britanie si cum Kremlinul trage sforile inclusiv la Londra, arata presa din regat.
George Papadopoulos, membru al fostei echipe de campanie a presedintelui Donald Trump, inculpat in cadrul anchetei privind amestecul Rusiei in alegerile din SUA, i-a scris intr-un mail superiorului sau ierarhic, in 25 de aprilie 2016 sau aproape de aceasta data, ca eforturile sale de a intra in contact cu Moscova, la cele mai inalte niveluri, dau roade: "Guvernul rus are o invitate deschisa, facuta de Putin pentru Trump, pentru a se intalni cand (Donald Trump - n. red.) este pregatit", arata The Guardian.
In continuarea mailului trimis de Papadopoulos in aprilie se mai arata ca o astfel de intalnire poate avea loc la Londra, din moment ce "astfel de guverne tind sa comunice un pic mai deschis atunci cand se afla in orase neutre".
George Papadopoulos, in varsta de 30 de ani, a fost arestat de FBI in iulie, iar documentele judiciare prezentate in investigatia procurorului special Robert Mueller arata ca el a avut o serie de intalniri cu un barbat pe care FBI il descrie ca fiind un "profesor din Londra".
Conform The Guardian, ar fi vorba nu doar despre o legatura dintre campania lui Trump cu regimul lui Putin, ci... mai mult
Duminica, 05 Noiembrie 2017, ora 15:17
Kremlinul spera ca decizia Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana nu va afecta relatiile cu Rusia si insista asupra faptului ca o UE puternica este in interesul Moscovei.
Reactia nu a venit direct de la presedintele rus, Vladimir Putin, care nu a comentat pana acum rezultatul referendumului, ci de la purtatorul sau de cuvant, Dmitri Peskov, citat de Samaa TV.
Ce se intampla dupa BREXIT? URMARESTE LIVE evolutiile internationale dupa decizia britanicilor
Acesta a precizat ca istoria celor doua tari este complicata si ca nu poate spune ca britanicii au fost mereu dispusi sa coopereze si sa comunice. Amintim ca relatiile dintre Marea Britanie si Rusia s-au inrautatit in ultimii ani, mai ales dupa cazul fostului spion KGB Alexander Litvinenko, care a fost fost ucis la Londra prin otravire cu poloniu.
Revenind la declaratia lui Peskov, acesta a mai spus ca Uniunea Europeana este un partener comercial, economic si de investitii foarte important pentru Rusia, iar ...citeste mai departe despre "Marea Britanie iese din UE: Prima reactie de la Kremlin si ce spera primarul Moscovei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 15:40
Actiunile spionajului rusesc in Marea Britanie se apropie de recordul inregistrat in perioada cea mai tensionata a Razboiului Rece, sustin surse care studiaza cu atentie obiceiurile Kremlinului in materie.
Andrei Soldatov, un scriitor moscovit specializat in aparatul de securitate recladit in jurul lui Vladimir Putin, a declarat recent pentru presa britanica ca sunt cel putin 30 de agenti operativi ai Moscovei care actioneaza in prezent in Regatul Unit, informeaza New York Post.
Intr-un interviu acordat revistei Times of London, Soldatov a afirmat ca, pe langa agentii plasati in diverse functii diplomatice, Moscova are personal operativ plasat in regat sub identitati false sau chiar agenti plasati la vedere sub acoperirea unor oameni de afaceri.
Pe langa spionajul militar, multi dintre acestia ii supravegheaza indeaproape pe cetatenii rusi care ar putea reprezenta o amenintare pentru regimul din Rusia.
"FSB este in special interesat de strangerea de informatii despre persoane care pot reprezenta o amenintare la adresa autoritatilor din Rusia, asa cum sunt dizidentii refugiati in Marea Britanie", a explicat Soldatov.
Spionajul rusesc a devenit o tema intens disputata in mediul politic de la Londra, dupa ce un fost judecator al Inaltei Curti, Sir Robert Owen, a dat publicitatii un raport de peste 300 de file din care se desprinde concluzia ca Vladimir Putin s-ar afla cel mai probabil in spatele ordinului de lichidare a fostului spion rus Alexander Litvinenko.... mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 11:15