Toate sondajele la iesirea de la urne il indica pe Vladimir Putin drept castigator al alegerilor prezidentiale desfasurate duminica in Rusia, transmit agentiile de presa internationale.
Presa rusa de stat, preluata de DPA, publica un scor de 73,9% pentru presedintele in exercitiu, care si-a asigurat astfel cel de-al patrulea mandat, fara a mai fi necesar un al doilea tur de scrutin.
Reuters prezinta cifrele obtinute de cei opt candidati in doua sondaje de opinie, VTsIOM si FOM:
Vladimir Putin 73,9% / 76,3%Pavel Grudinin 11,2% / 11,9%Vladimir Jirikovski 6,7% / 6,0%Ksenia Sobceak 2,5% / 2,0%Grigori Yavlinski 1,6% / 1,0%Boris Titov 1,1% / 0,7%Serghei Baburin 1,0% / 0,6%Maxim Suraikin 0,8% / 0,7%
Comisia Electorala Centrala a anuntat deja ca prezenta la urne a fost mai ridicata decat in 2012, la precedenta realegere a lui Vladimir Putin, reaminteste DPA.
Grupul de monitorizare a alegerilor Golos a raportat peste 2.500 de nereguli in timpul scrutinului, dintre care aproximativ 500 la Moscova, mentioneaza aceeasi agentie.
Pe site-ul de internet al grupului sunt detaliate cazuri de vot multiplu. Golos este inregistrat in Rusia ca agent strain, deoarece a primit finantari din strainatate. Comisia Electorala Centrala a anuntat prin Twitter ca a primit 670 de plangeri. ...citeste mai departe despre "Putin castiga alegerile din Rusia cu peste 74% din voturi - exit poll" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 18 Martie 2018, ora 20:43
Alegerile din Rusia nu vor oferi nicio surpriza in privinta invingatorului. Vladimir Putin va fi presedinte, cel putin, pentru urmatorii sase ani.
Dar va reusi autocratul rus sa-si atinga obiectivul de 70/70 pe care si l-a impus? Adica o victorie cu peste 70% din totalul voturilor exprimate si o prezenta la vot de peste 70% din numarul total de alegatori.
Pe listele electorale sunt inscrise peste 110 milioane de cetateni, iar Putin spera sa obtina cel putin 55 de milioane de voturi.
Acest obiectiv al liderului rus nu trebuie privit ca o "hachita de dictator", Putin urmareste sa-si pastreze puterea si influenta la Kremlin pentru toti cei sase ani de mandat cu optiunea pentru a continua pe termen nelimitat.
Daca obtinerea a peste 70% de voturi de la alegatorii veniti la urne nu pare a fi o problema, prezenta va fi o mare provocare.
Blazarea alegatorilor, o amenintare pentru Putin
La alegerile parlamentare din 2016 s-au prezentat la urne 48% dintre votanti, adica 53 de milioane de rusi. In Moscova au votat 28% dintre cei aflati pe liste. Electoratul da semne de blazare, iar o prezenta mica ar insemna o infrangere pentru Vladimir Putin.
Intreaga campanie a presedintelui rus a avut drept scop mobilizarea oamenilor.
Lucrurile s-ar putea sa nu stea prea bine la acest capitol din moment ce a fost nevoie de declansarea unei crize diplomatice internationale doar pentru ca Vladimir Putin sa apara in fata alegatorilor ca un conducator "fara mila pentru... mai mult
Duminica, 18 Martie 2018, ora 14:09
Presedintele rus Vladimir Putin, aproape sigur ca va fi reales la scrutinul din 18 martie, a participat sambata la un miting electoral la Moscova si a promis in discursul sau "victorii stralucitoare" pentru Rusia, consemneaza AFP.
"Vrem ca tara noastra sa straluceasca si sa priveasca spre viitor, pentru copiii si nepotii nostri (...) vom face tot ce putem pentru ca ei sa fie fericiti", a spus liderul de la Kremlin in fata a zeci de mii de simpatizanti.
"Nimeni nu va face acest lucru in locul nostru. Iar daca il facem, deceniul urmator si intregul secol al XXI-lea vor fi marcate de victoriile noastre stralucitoare", a completat Putin.
Acest miting este primul la care el a luat parte de la inceputul unei campanii electorale in care liderul de la Kremlin a refuzat deocamdata sa participe la dezbateri televizate.
Conform sondajelor, niciunul dintre contracandidatii sai nu trec de 8%, printre acestia numarandu-se vedeta de televiziune apropiata de opozitia liberala Ksenia Sobceak si comunistul Pavel Grudinin.
Principalul opozant al lui Putin, Alexei Navalnii, nu poate candida din cauza unei condamnari penale, pe care el o considera motivata politic, si a lansat un apel la boicotarea scrutinului.
Intentiile de vot pentru Vladimir Putin sunt estimate de sondaje la circa 70%, dar o mare necunoscuta este rata prezentei la vot. ...citeste mai departe despre "Putin le-a promis rusilor un secol de victorii stralucitoare, pe ultima suta de metri a campaniei... mai mult
Sambata, 03 Martie 2018, ora 18:35
Echipa de campanie a presedintelui rus Vladimir Putin a reusit sa stranga peste un milion de semnaturi pentru depunerea candidaturii la viitoarele alegeri prezidentiale din luna martie.
"Pana la 16 ianuarie, au fost stranse 1.001.459 de semnaturi pentru sustinerea din cei care sustin intentia lui Vladimir Putin de a participa la alegeri", a precizat echipa de campanie a liderului de la Kremlin, adaugand ca actiunea de strangere a semnaturilor va continua.
Inainte sa se lanseze in cursa pentru al patrulea mandat de presedinte al Rusiei, Vladimir Putin a anuntat o marire anticipata a salariului minim. La inceputul acestui an, acesta era de doar 9.489 ruble (139 de euro). Din mai, salariul minim ar urma sa fie majorat la 1.163 de ruble (163 de euro). Cresterea fusese initial programata de Kremlin pentru inceputul anului viitor.
Ultimele sondaje de opinie arata ca Putin ar urma sa fie votat de 74% dintre cetatenii rusi cu drept de vot, in timp ce doar 7,2 % ar vota pentru pentru Pavel Grudinin, candidatul Partidului Comunist.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale din Rusia, un candidat independent are nevoie de 300.000 de semnaturi pentru a fi inregistrat in cursa electorala.
Citeste si:
Ample exercitii militare cu rachete intercontinentale inainte de alegerile prezidentiale din RusiaPutin majoreaza salariul minim inainte sa candideze la un nou mandat de presedinte al RusieiPutin, fara contracandidat la alegeri. Comisia electorala din Rusia a respins... mai mult
Marti, 16 Ianuarie 2018, ora 18:01
Daca maine ar avea loc alegeri prezidentiale in Rusia, circa 74% dintre rusi l-ar vota pe actualul sef al statului Vladimir Putin pentru un nou mandat prezidential, releva un sondaj realizat de Centrul de cercetare a opiniei publice din Rusia (VTIOM), ale carui rezultate au fost date publicitatii miercuri la Moscova.
Astfel, Putin a atins nivelul maxim in intentiile de vot din ultimii patru ani, avand in vedere ca inainte de alegerile prezidentiale din martie 2012 actualul lider rus era creditat cu 40% din optiuni, potrivit TASS si Gazeta.ru.
Paradox marca Putin: De ce saracia nu-i infurie destul pe rusi ca sa se revolte
Totodata, conform Centrului de sondare a opiniei publice Levada din Moscova, in aprilie 2015 peste 80% dintre rusi declarasera ca l-ar ...citeste mai departe despre "Rusii il vor tot pe Putin presedinte" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 14:18
Dupa anexarea Crimeii, anul trecut, Vladimir Putin era cotat in sondajele de opinie cu o popularitate record, de 85%. De atunci, lucrurile nu s-au schimbat prea tare. Este insa poporul rus unul atat de omogen si sondajele reflecta realitatea din Rusia?
La aceasta intrebare incearca sa raspunda jurnalista Natalie Nougayred, intr-un amplu materialul publicat pe The Guardian, sub titlul "Paradoxul Putin: Nefrecventabil, temut si totusi respectat".
Editorialista povesteste ca, luna trecuta, la o conferinta in Estonia, mai multi opozanti rusi - scriitori, sociologi si politicieni - au dezbatut subiectul "ce cred cu adevarat rusii".
Vladimir Putin vs. Kim Jong Un - batalia cultului personalitatii
Unii au sustinut ca sondajele nu ar trebui sa fie luate ca atare in Rusia, pentru ca este o tara in care libertatile fundamentale sunt departe de a fi garantate, iar aparatul de stat exercita o presiune puternica asupra cetatenilor sai.
In opinia lui Natalie Nougayred, este un punct ...citeste mai departe despre "Paradoxul Putin: Temut, totusi respectat. Ce cred insa rusii cu adevarat?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Mai 2015, ora 20:19
Popularitatea lui Vladimir Putin a explodat in urma conflictului din Ucraina, insa liderul de la Kremlin trebuie sa duca in continuare o lupta dificila pentru pastrarea acestui rezultat, iar urmatorul "razboi" caruia va trebui sa ii faca fata va avea loc chiar in Rusia.
Presedintele Rusiei a aparut in aceasta saptamana la maratonul televizat "Linia directa cu Vladimir Putin" pentru a raspunde la intrebari adresate din intreaga tara.
Cu ocazia editiei din acest an a emisiunii, Putin l-a criticat pe fostul sau ministru de Finante, a reflectat la asasinarea liderului opozitiei Boris Nemtov si a opinat asupra razboiului din Ucraina, arata Bloomberg intr-o analiza.
Intrebat de ce a ales aceasta forma de dialog, liderul rus a exprimat ca "este cel mai puternic sondaj de opinie. Milioane de intrebari au fost transmise prin intermediul mai multor canale, ceea ce ne permite sa obtinem o imagine realista cu privire la lucrurile care ii ingrijoreaza pe oameni".
Desi Rusia nu este o ...citeste mai departe despre "Urmatorul razboi al lui Putin va avea loc la el acasa" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 19 Aprilie 2015, ora 12:48
Fundatia pe care Vladimir Putin si-a cladit suprematia politica in Rusia ultimului deceniu si jumatate cedeaza treaptat sub picioarele presedintelui rus. Devalorizarea accentuata a rublei rupe brutal valul propagandei de care Putin s-a folosit in ultimul an pentru a-i tine pe rusi aproape.
Daca anexarea Crimeii si intretinerea relatiilor tensionate cu Ucraina l-au facut liderul incontestabil al simpatiei populare, realitatea economica il poate spulbera usor pe Putin de pe piedestalul sau fragil, considera analistii politici de la Moscova, citati de Bloomberg.
"Tatucul" doborat de economie
Din 1999, politica nationalista cu largi accente populiste impusa de Vladimir Putin a facut din acesta un favorit al maselor in competitiile electorale din Rusia, amintind de ciudata popularitate a dictatorului Stalin.
Insa, conjunctura politico-economica in care s-a trezit Rusia prinsa pe picior gresit in relatiile cu UE si SUA, ca si scaderea dramatica a pretului celui mai exportat produs rusesc, petrolul, pot contribui din plin la mazilirea publica a lui Vladimir Putin.
"Oamenii au crezut intr-un lider puternic, care sa faca ordine in tara si sa creasca nivelul de trai. Acum insa, avem un Putin care are in mana toate fraiele puterii, iar totul in jurul sau se prabuseste", considera Dimitri Oreskin, un analist politic independent de la Moscova.
Interventia Bancii Centrale a Rusiei si cresterea dobanziii cheie la 17% nu au putut opri dezastrul inregistrat de rubla... mai mult
Joi, 18 Decembrie 2014, ora 07:30
Premierul rus Vladimir Putin ar putea deveni presedinte dupa primul tur de scrutin la prezidentialele din 4 martie, cu 52% din sufragii, in ciuda actiunilor de protest cu care se confrunta, releva un sondaj publicat vineri.
La precedentul sondaj al Institutului VTIOM, publicat vinerea trecuta, seful guvernului rus era creditat cu 48% din preferintele electoratului, noteaza AFP.
Potrivit acestui ultim sondaj al institutului, realizat pe 14 ianuarie pe un esantion reprezentativ de 1.600 de persoane, Putin i-ar devansa pe liderul Partidului Comunist, Ghennadi Ziuganov (11%) si pe ultranationalistul Vladimir Jirinovski (9%), daca scrutinul ar avea loc duminica.
Potrivit altui studiu, realizat de Fundatia opiniei publice (FOM) pe 14-15 ianuarie, Putin ar obtine 45% si s-ar afla pentru prima data de la venirea sa la putere in balotaj. In 2000, el a fost ales presedinte din primul tur de scrutin cu 52,94% din voturi, iar in 2004 cu 71,20% din sufragii.
Conducerea rusa se confrunta cu manifestatii ale opozitiei, care acuza fraude masive la alegerile parlamentare din 4 decembrie, castigate de partidul lui Putin cu 49,32%.
Denuntand fraude masive, opozitia a adunat intre 50.000 si 80.000 de persoane, pe 10 decembrie, la Moscova, pentru a cere anularea scrutinului. Ulterior, pe 24 decembrie, intre 70.000 si 100.000 de persoane s-au mobilizat la Moscova pentru a cere anularea legislativelor si o "Rusie fara Putin". mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 10:02