Guvernul Marii Britanii a anuntat ca de saptamana viitoare va incepe analizarea vizelor a peste 700 de cetateni rusi care au obtinut dreptul de a locui in Regatul Unit in urma investitiilor de milioane de euro in economia locala.
Asupra executivului britanic s-au facut presiuni ani la rand din partea organizatiilor civile care lupta cu coruptia pentru a actiona impotriva oligarhilor rusi. Acestia sunt detinatorii unor averi imense facute in Rusia din privatizari dubioase, evaziune fiscala si alte fapte de coruptie. S-au stabilit in Marea Britanie, investind sume imense in proprietati imobiliare, dar si in afaceri locale, cum ar fi achizitionarea de cluburi de fotbal, companii de constructii, presa, agentii de publicitate.
"Marea Britanie are una dintre cele mai permisive legislatii din Europa in ce priveste plasarea banilor straini in sistemul bancar si in corporatii fara a dezvalui proprietarii - legislatie care, spun grupurile civile anticoruptie, a atras sute de miliarde de dolari in bani negri si gri, investiti pe pietele financiare si imobiiare", scrie New York Times.
Cel mai cunoscut oligarh sustinator al lui Putin din Marea Britanie este Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal londonez Chelsea. Averea sa este estimata la 10,8 miliarde dolari americani de catre publicatia Forbes.
Uciderea lui Litvinenko cu Poloniu radioactiv, o crima care a ingrozit lumea
Autoritatile britanice n-au reactionat la aceste solicitari, pastrand legislatia care... mai mult
Duminica, 01 Aprilie 2018, ora 00:00
Alegerile din Rusia nu vor oferi nicio surpriza in privinta invingatorului. Vladimir Putin va fi presedinte, cel putin, pentru urmatorii sase ani.
Dar va reusi autocratul rus sa-si atinga obiectivul de 70/70 pe care si l-a impus? Adica o victorie cu peste 70% din totalul voturilor exprimate si o prezenta la vot de peste 70% din numarul total de alegatori.
Pe listele electorale sunt inscrise peste 110 milioane de cetateni, iar Putin spera sa obtina cel putin 55 de milioane de voturi.
Acest obiectiv al liderului rus nu trebuie privit ca o "hachita de dictator", Putin urmareste sa-si pastreze puterea si influenta la Kremlin pentru toti cei sase ani de mandat cu optiunea pentru a continua pe termen nelimitat.
Daca obtinerea a peste 70% de voturi de la alegatorii veniti la urne nu pare a fi o problema, prezenta va fi o mare provocare.
Blazarea alegatorilor, o amenintare pentru Putin
La alegerile parlamentare din 2016 s-au prezentat la urne 48% dintre votanti, adica 53 de milioane de rusi. In Moscova au votat 28% dintre cei aflati pe liste. Electoratul da semne de blazare, iar o prezenta mica ar insemna o infrangere pentru Vladimir Putin.
Intreaga campanie a presedintelui rus a avut drept scop mobilizarea oamenilor.
Lucrurile s-ar putea sa nu stea prea bine la acest capitol din moment ce a fost nevoie de declansarea unei crize diplomatice internationale doar pentru ca Vladimir Putin sa apara in fata alegatorilor ca un conducator "fara mila pentru... mai mult
Duminica, 18 Martie 2018, ora 14:09
Ministerul rus de Externe a anuntat sambata expulzarea iminenta a 23 de diplomati britanici, ca raspuns la o masura similara anuntata de Londra dupa otravirea in Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal si a fiicei sale Iulia, relateaza AFP si Reuters.
"Un numar de 23 de membri ai personalului diplomatic al Ambasadei Marii Britanii din Moscova sunt declarati persona non grata si vor fi expulzati in decurs de o saptamana", a anuntat MAE rus, care l-a convocat pe ambasadorul britanic Laurie Bristow.
"Ambasadorul britanic este convocat sambata la Ministerul de Externe", au relatat agentiile ruse de presa. Diplomatul britanic a mai fost convocat marti, in cadrul crizei provocate de otravirea in Marea Britanie a fostului agent dublu rus Serghei Skripal.
Citeste si: Efecte nebanuite ale atacului chimic al rusilor in Marea Britanie: ce se va intampla cu coruptii romani refugiati la Londra
Moscova a anuntat totodata ca pune capat activitatilor British Council din Rusia. "Avand in vedere statutul in afara reglementarii al British Council in Rusia, activitatea sa inceteaza", a precizat ministerul rus, referindu-se la organismul international britanic pentru relatii culturale si educatie. ...citeste mai departe despre "Rusia expulzeaza 23 de diplomati britanici, ca raspuns la masura luata de Londra, dupa otravirea lui Serghei Skripal - UPDATE" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Martie 2018, ora 11:40
Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, sustine ca este extrem de probabil ca insusi presedintele rus Vladimir Putin sa fi luat decizia folosirii unui agent neurotoxic de uz militar pentru otravirea fostului spion dublu rus Serghei Skripal in Marea Britanie.
"Nu avem nimic contra rusilor insisi. Nu va exista nicio rusofobie drept rezultat a ceea ce se intampla acum", a spus Johnson, vineri, citat de Reuters.
"Disputa noastra este cu Kremlinul lui Putin si are de-a face cu decizia lui - noi consideram ca exista o probabilitate covarsitoare sa fi fost decizia sa - de a directiona folosirea unui agent neurotoxic pe strazile din Regatul Unit, pe strazile din Europa, pentru prima data dupa Al Doilea Razboi Mondial", a precizat seful diplomatiei britanice.
UPDATE Reactia Kremlinului
Kremlinul sustine ca acuzatiile Londrei sunt socante si de neiertat, a informat agentia de presa TASS.
"Orice mentionare sau referire la presedintele nostru in aceasta privinta este o incalcare socanta si de neiertat a regulilor diplomatice", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Serghei Skripal, fost colonel GRU (Serviciul de informatii al armatei ruse), si fiica sa Iulia, au fost gasiti pe 4 martie in stare de inconstienta pe o banca din apropierea unui centru comercial din orasul Salisbury, in sud-vestul Angliei. Londra sustine ca cei doi au fost otraviti cu un agent neurotoxic de uz militar de fabricatie rusa.
Premierul britanic, Theresa May, a... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 15:41
Rusia "pare" ca se afla in spatele atacului cu gaz neurotoxic care l-a vizat pe un agent rus in Marea Britanie, a declarat, joi, presedintele Statelor Unite, Donald Trump, informeaza site-ul agentiei Reuters.
"Se pare ca rusii se afla in spatele atacului" din Marea Britanie, a afirmat Donald Trump in cursul unei intrevederi la Casa Alba cu premierul Irlandei, Leo Varadkar.
"Este vorba de o situatie foarte trista, pe care Statele Unite o trateaza cu foarte multa seriozitate", a adaugat Donald Trump, precizand ca a fost in contact cu premierul britanic, Theresa May, pe tema acestui incident.
Marea Britanie, Statele Unite, Franta si Germania au adoptat joi dimineata o declaratie comuna in care atribuie Rusiei atacul cu gaz neurotoxic care l-a vizat pe un fost agent secret rus in oraselul britanic Salisbury.
Marea Britanie a decis expulzarea a 23 de diplomati rusi in contextul crizei generate de atacul neurotoxic. Este vorba de cel mai mare numar de diplomati rusi expulzati de Marea Britanie in ultimele trei decenii. Aceasta este cea mai grava criza dintre Rusia si Marea Britanie din ultimii ani. Moscova a negat orice implicare in atacul neurotoxic din Salisbury.
Administratia Vladimir Putin a atentionat, marti seara, Marea Britanie, transmitandu-i recomandarea de a nu ameninta o "putere nucleara" precum Rusia, in contextul crizei generate de atacul care l-a vizat pe un fost agent secret rus.
Referindu-se la criza bilaterala cu Marea Britanie, Maria Zaharova,... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 18:34
Contraspionajul rus a demascat anul trecut peste 300 de spioni straini, a afirmat joi presedintele rus Vladimir Putin in cadrul unei reuniuni cu conducerea Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB).
Conform agentiilor de presa rusesti, liderul de la Kremlin - el insusi fost agent KGB in perioada sovietica si apoi director al FSB inainte de a deveni prim-ministru in anul 1999 - a salutat la aceasta intalnire "eficienta" fostilor sai colegi. "Anul trecut, serviciile noastre de contraspionaj au lucrat rapid si eficient. Ele au pus capat activitatii a 52 de ofiteri de legatura si a 290 de agenti ai ...citeste mai departe despre "Putin sustine ca peste 300 de spioni straini au fost demascati anul trecut in Rusia" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Martie 2015, ora 19:59
Spionii fostei Uniuni Sovietice care operau in Marea Britanie la finele anilor '40 erau "alcoolici" si "incompetenti", conform documentlor trimise autoritatilor britanice de un fost arhivist al KGB in 1992 si date publicitatii pentru prima data luni, la Cambridge, relateaza AFP.
La Churchill Archive Center din Cambridge, vizitatorii pot de acum sa consulte 19 mape cu documente colectate de Vasili Mitrohin, arhivist al serviciilor secrete ruse intre 1972 si 1984. In aceasta colectie de arhive - cea mai completa din istoria spionajului de dupa FBI-ul american - apar numele a peste 200 de spioni de nationalitate britanica ce au lucrat pentru KGB.
Printre acestia se numara un grup de cinci agenti recrutati in anii 1930 la Universitatea Cambridge si care ocupau diverse posturi in serviciile de informatii interne (MI5) si externe (MI6) britanice, informeaza Mediafax.
Cine erau spionii URSS
Documentele realizeaza un protret deloc flatant al celor cinci membri ai "Cambridge Five". Unul dintre ei, Donald Duart Maclean, este descris ca o persoana "constant alcoolizata" si "nu prea dotata pentru a pastra secrete".
In timp ce era in stare de ebrietate, el le-a dezvaluit partenerei si fratelui sau ca lucreaza pentru KGB.
Guy Burgess, si el aflat "in mod constant sub influenta alcoolului", a scapat pe jos dosarele furate de la Ministerul Afacerilor Externe, in momentul in care iesea dintr-un bar.
Dar arhivele ofera si o perspectiva a muncii depuse de acesti agenti... mai mult
Marti, 08 Iulie 2014, ora 08:57