Oficial, Vladimir Putin are sapte contracandidati la scrutinul de duminica, 18 martie, cand liderul de la Kremlin intra in cursa pentru un nou mandat prezidential. Aleksei Navalnii, insa, principalul opozant al lui Putin, a fost declarat neeligibil.
Cine sunt presonajele-cheie ale scrutinului din Rusia
Aleksei Navalnii, marele absent
La 41 de ani, Navalnii si-a confirmat statutul de opozant principal fata de Kremlin, singurul capabil sa mobilizeze zeci de mii de persoane impotriva puterii, scrie AFP.
Cunoscut pentru anchetele sale asupra coruptiei in randul elitelor, anchete distribuite masiv pe retelele sociale, acest jurist charismatic a surprins organizand manifestatii de amploare impotriva puterii ruse, anul trecut.
Insa alegerile nu vor permite evaluarea popularitatii sale reale la nivelul intregii tari: candidatura lui a fost respinsa de Comisia Electorala din cauza unei condamnari judiciare, pe care el o denunta ca fiind fabricata.
Aleksei Navalnii a indemnat la boicotarea scrutinului, a promis actiuni de protest si intentioneaza sa trimita observatori care sa urmareasca fraudele din birourile de vot.
Pavel Grudinin, comunistul milionar
Candidatura surpriza a lui Pavel Grudinin, 57 de ani, a produs ceva emotii in cadrul Partidului Comunist, reprezentat dupa prabusirea Uniunii Sovietice de Ghennadi Ziuganov.
Director aratos al "Sofhozului Lenin", ferma de fructe ale carei venituri se cifreaza la milioane de dolari, el este cel mai popular... mai mult
Marti, 13 Martie 2018, ora 11:28
Ceva s-a schimbat in ce priveste protestele la adresa liderului rus. Desi candidatura lui Alexei Navalni a fost blocata de biroul electoral, acesta a continuat sa-si faca treaba de conducator al Opozitiei.
Saptamana trecuta, in mai multe orase din Rusia, acoperind sapte fusuri orare, s-au desfasurat manifestari impotriva lui Vladimir Putin.
"Alexei Navalni, un militant anticoruptie care a devenit cel mai proeminent critic al lui Putin, a fost arestat si tarat cu violenta, fiind urcat intr-o duba de catre politisti, pe cand acesta incerca sa se alature unui grup de protestatari din Moscova", a relatat postul de televiziune ABC News intr-un reportaj despre ultimele demonstratii anti-Putin din Rusia.
Desi participarea la acestea nu a fost numeroasa, de ordinul sutelor si miilor de oameni, faptul ca s-au desfasurat pe o suprafata extinsa, atat in estul, cat si in vestul tarii, arata o modificare in ce priveste modul de actiune a Opozitiei, dar si modificare in ce priveste atitudinea oamenilor.
De la muzica la campanii militare
De-a lungul celor 18 de ani de conducere autoritara a liderului rus, impotriva sa au fost nenumarate proteste, unele de zeci de mii de oameni. Sa amintim aici si miscarea Pussy Riot realizata de o formatie de muzica punk-rock formata din mai multe tinere care-l contestau violent pe Vladimir Putin in melodiile si manifestatiile lor extreme. Trei dintre ele au fost arestate in 2012 si condamnate pentru huliganism la doi ani de inchisoare cu... mai mult
Duminica, 04 Februarie 2018, ora 13:41
Presedintele rus a tinut conferinta de presa anuala, un eveniment politic la care acesta raspunde intrebarilor venite de la jurnalisti, dar si de la cetatenii obisnuiti.
Pentru mai bine de trei ore, tarul de la Kremlin si-a prezentat programul politic si a trasat viziunea sa pentru viitorul Rusiei si al lumii.
In 2018 vor avea loc alegeri pentru pozitia de presedinte. Vladimir Putin (foto) si-a anuntat candidatura pentru un nou mandat de sase ani, iar actualul lider are mari sanse sa castige.
Popularitatea presedintelui e in jur de 80%, acesta avand o sustinere consolidata ce a fost determinata de anexarea Crimeii.
Rusia nu este o democratie. Opozitia politica nu exista, iar liderii concurenti au fost ucisi sau inchisi de catre oamenii presedintelui.
Vladimir Putin este un dictator inconjurat de oligarhi imbogatiti din preluarea resurselor publice, care au creat un sistem politic autoritar. Au avut grija sa elimine toate vocile critice, au cultivat sentimentele nationaliste si, astfel, Putin reuseste sa se mentina la putere de 18 ani.
Putin spune ca Trump a facut minuni cu economia americana
Dar nu comportamentul liderului rus este ciudat, ci cel al lui Donald Trump, conducatorul lumii libere. Demult oamenii nu au mai asistat la scene atat de ridicole in care presedintele SUA isi arata fara jena admiratia fata de Vladimir Putin, un sef de stat "acuzat de crime" in mod public de catre senatorul republican John McCain.
La putine ore de la incheierea... mai mult
Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 12:46
Daca maine ar avea loc alegeri prezidentiale in Rusia, circa 74% dintre rusi l-ar vota pe actualul sef al statului Vladimir Putin pentru un nou mandat prezidential, releva un sondaj realizat de Centrul de cercetare a opiniei publice din Rusia (VTIOM), ale carui rezultate au fost date publicitatii miercuri la Moscova.
Astfel, Putin a atins nivelul maxim in intentiile de vot din ultimii patru ani, avand in vedere ca inainte de alegerile prezidentiale din martie 2012 actualul lider rus era creditat cu 40% din optiuni, potrivit TASS si Gazeta.ru.
Paradox marca Putin: De ce saracia nu-i infurie destul pe rusi ca sa se revolte
Totodata, conform Centrului de sondare a opiniei publice Levada din Moscova, in aprilie 2015 peste 80% dintre rusi declarasera ca l-ar ...citeste mai departe despre "Rusii il vor tot pe Putin presedinte" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 14:18
Rusii sunt tot mai afectati de deteriorarea situatiei economice, scaderea veniturilor si cresterea preturilor. Un recent sondaj al companiei de stat VTsIOM releva ca s-a schimbat comportamentul consumatorilor.
Numarul respondentilor care au trecut la achizitia de mancare si produse mai ieftine a crescut la 53% in iulie fata de 38% in ianuarie 2015. Numarul celor nevoiti sa renunte la unele achizitii a crescut de la 39% la 52% in aceeasi perioada, scrie The Moscow Times.
Chiar si in aceste conditii, oamenii nu se revolta. Potrivit VTsIOM, doar 10% dintre rusi isi tin economiile in valuta.
Noi ne facem ca muncim, iar ei se fac ca ne platesc - Intelegerea tacita a lui Putin
Mai mult, releva Public Opinion Foundation, din cei 35% care au ceva bani pusi deoparte, 92% si-i tin in ruble. In general, rusii prefera sa foloseasca rubla, indiferent daca au economii sau nu.
Desi devalorizarea rublei in decembrie anul trecut a dus la o inrautatire a situatiei economice, majoritatea ...citeste mai departe despre "Cum se explica uriasa popularitate a lui Vladimir Putin, tarul care n-are habar de nimic" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 August 2015, ora 11:36
Vesti proaste pentru Vladimir Putin si sustinatorii sai, care inca mai cred intr-o relansare economica a Rusiei. Fostul ministru de Finante Alexei Kudrin afirma ca tara se va confrunta cu stagnare economica pe termen mediu, chiar daca va reusi sa traverseze actuala perioada de criza.
"Vom trece de la criza la stagnare economica. Reformele structurale nu au fost facute la timp", a declarat Kudrin pentru presa rusa cu prilejul unei mese rotunde organizate la 15 ani de la castigarea primelor alegeri de catre Vladimir Putin, anunta postul american CNBC.
Prognoza lui Kudrin indica un blocaj al economiei ruse in viitorul apropiat.
"Perioada 2012-2018 va fi marcata de o crestere economica de 1,5 procente, maxim 2%, in cel mai fericit caz. Aceasta este o provocare serioasa pentru presedinte - o economie in stagnare pentru cel putin cinci ani de acum inainte", a declarat Alexei Kudrin pentru agentia de presa rusa RBC.
Kudrin a detinut mandatul de ministru al Finantelor intre 2000 si 2011, fiind considerat unul dintre reformatorii sistemului economic din Rusia si un personaj implicat direct in efortul de reducere a datoriei externe a tarii.
A parasit functia guvernamentala in 2011, dupa un conflict deschis cu premierul Dmitri Medvedev pe tema evolutiei economice a tarii.
In ciuda trecutului sau de fost sustinator al lui Putin, comentariile lui Alexei Kudrin sunt intesate de critici privind slabele masuri de contracarare a crizei petrolului si a sanctiunilor... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 09:45
Razboiul sanctiunilor indreptate impotriva Rusiei nu pare sa dea rezultatul dorit de catre Occident. SUA si UE par sa fi mizat de la inceput pe strategii gresite, iar efectul acestora poate destabiliza inca odata economia globala.
In urma cu patru ani, europenii deschideau poarta unei cooperari cu Kievul sub promisiunea unei cresteri economice stabile rezultate in urma aplicarii unor masuri reformiste care sa sporeasca stabilitatea democratiei in Ucraina.
Masura parea copiata dupa modelul saptezecist al deschiderii economice initiat de cancelarul Willi Brandt si s-a bucurat de acordul Washingtonului care a vazut in extinderea influentei UE inspre Est o asumare a responsabilitatii de catre partenerii sai europeni din NATO.
Cu toate acestea, Bruxellesul nu a reactionat in timp util la lipsa masurilor reformiste de la Kiev, revolutia de pe Maidan si ulterioarele schimbari din Ucraina, dand prilejul Kremlinului sa isi afirme pozitia intr-o zona cuprinsa de tulburari de la granitele Rusiei.
Acum, atat occidentalii, cat si rusii observa brusc cum miza jocului se ridica la neasteptata cota a pariului pe stabilitatea economica a unor piete ce abia s-au redresat dupa valurile crizei financiare, relateaza EUobserver.
Putin redesteptat
Aplicarea primelor sanctiuni de catre Washington, odata cu anexarea Crimeei de catre Rusia si apoi, inasprirea acestora, ca raspuns al Europei Unite dupa doborarea avionului Malaysia Airlines, duc noul Razboi Rece intr-o zona... mai mult
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 16:15
Nivelul de trai din Rusia a scazut dramatic dupa impunerea restrictiilor internationale impotriva patriei conduse de "tarul" Putin.
In mai putin de un an, cinci mari tour-operatori au dat faliment dupa impunerea restrictiilor la calatoriile in strainatate. Vanzarile de masini au inregistrat o scadere cu 20% a vanzarilor, laptopurile vandute in acest an sunt cu 33% mai putine decat in 2013, iar lista poate continua.
Devalorizarea rublei a retras generat si o crestere masiva a preturilor, masa monetara a Rusiei fiind in acest moment insuficienta. Situatia tinde sa revina la cea inregistrata la mijlocul anilor 90, moment in care locuitorii rusiei si ai altor state din CSI foloseau marfurile pe post de moneda de schimb, sau cu cea din Bulgaria sfarsitului aceluiasi deceniu, cand alimentele inlocuiau cu succes costurile de calatorie cu autobuzul in Sofia.
In mod paradoxal insa, increderea populatiei in liderul de la Kremlin este in plina crestere.
Situatia pare desprinsa din epoca stalinista, moment in care "Tatucul Popoarelor" era admirat neconditionat, in ciuda represaliilor luate impotriva propriilor conationali.
Vladimir Putin renaste in ochii concetatenilor sai dupa o perioada in care anosta politica a Kremlinului trezise il coborase pe presedintele rus in sondajele de opinie. Adapostirea omologului ucrainean Viktor Ianukovici, anexarea Crimeei si sfidarea Occidentului au ridicat brusc cota de popularitate a "presedintelui-jucator" din Rusia. Insa totul... mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 16:49