Intalnirea dintre Donald Trump si Vladimir Putin a fost una istorica, dar intr-un mod neasteptat, incheind un turneu foarte slab pentru presedintele american.
Niciunul dintre jurnalistii prezenti in sala nu era pregatit sa asiste la o ruptura intre presedintele SUA si institutiile federale in fata a milioane de telespectatori, dar si a principalului "competitor", Vladimir Putin.
"Cea mai rusinoasa conferinta de presa a unui presedinte american", a comentat pentru CNN, Anderson Cooper la scurt timp dupa incheierea conferintei in care Donald Trump a acuzat FBI in fata lui Vladimir Putin de "vanatoare de vrajitoare". "Singura intrebare pe care pot sa o pun e unde si cum s-a amestecat Rusia?", a spus acesta.
Intalnirea dintre cei doi presedinti a fost puternic afectata de punerea sub acuzare de catre Robert Mueller, anchetatorul desemnat de Congres sa investigheze implicarea Rusiei in sistemul electoral american, a 12 agenti rusi aflati pe teritoriul SUA.
Decizia a avut un efect puternic asupra intalnirii dintre cei doi presedinti, iar Donald Trump a aratat inca o data ca nu are niciun fel de ascendent asupra lui Vladimir Putin.
Acesta din urma s-a prezentat calm dupa intalnirea de aproape 4 ore cu Trump, din care doua fata in fata, fara asistenti sau consilieri.
"Razboiul Rece este un lucru ce apartine de trecut, epoca unei confruntari ideologice acute a celor doua tari este un lucru indepartat, un vestigiu al istoriei. Situatia din lume s-a schimbat... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 23:02
Rusia va adopta o atitudine dura fata de Statele Unite in cazul in care Administratia Donald Trump va depasi "liniile rosii" in Siria, avertizeaza Konstantin Kosacev, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului rus.
"In mod clar, exista o stare de intelegere a situatiei din Siria. Exista o intelegere a faptului ca sunt anumite linii rosii si ca reactia Rusiei va deveni dura daca aceste linii rosii vor fi depasite", a declarat Konstantin Kosacev in cursul unei reuniuni parlamentare pe tema situatiei din Siria.
Intrebat daca Administratia de la Washington cunoaste care sunt aceste "linii rosii", parlamentarul rus a raspuns afirmativ.
Kosacev a subliniat ca raidurile americane efectuate in Siria complica relatiile dintre SUA si Rusia.
"Noi am transmis clar ca partea rusa are control asupra situatiei si ca exista o strategie clara pentru avansarea relatiilor americano-ruse. Cu toate acestea, pentru a se inregistra progrese, este necesara vointa si din partea americanilor. Deocamdata, nu vedem acest lucru", a subliniat oficialul parlamentar rus, citat de agentia Tass.
Rusia a condamnat vehement decizia Statelor Unite de a lansa impreuna cu Marea Brtanie si Franta raiduri aeriene impotriva unor baze militare siriene.
Citeste si Putin condamna atacul din Siria si cere reunirea de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU ...citeste mai departe despre "SUA, avertizate de un oficial rus sa nu depaseasca... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 20:48
Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat duminica asupra faptului ca noi lovituri occidentale impotriva Siriei ar putea provoca "haos" in relatiile internationale, dupa atacul coordonat efectuat sambata de SUA, Marea Britanie si Franta.
Putin a subliniat intr-o convorbire telefonica avuta cu omologul sau iranian Hassan Rohani ca "daca astfel de actiuni, efectuate prin incalcarea Cartei Natiunilor Unite, s-ar repeta, aceasta ar provoca inevitabil haos in relatiile internationale", conform unui comunicat al Kremlinului.
Cei doi lideri au "constatat ca aceasta actiune ilegala aduce prejudicii grave perspectivele unei reglementari politice in Siria", potrivit textului mentionat.
SUA sa inteleaga ca Rusia are propriile linii rosii
Si ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat ca Rusia are propriile sale "linii rosii" care nu trebuie trecute.
Realizarea unui compromis rezonabil cu privire la un proiect de rezolutie in cadrul Consiliului de Securitate al ONU privind Siria va fi extrem de dificila, intrucat Rusia si Occidentul au "propriile linii rosii", a afirmat Riabkov.
"Vom analiza critic propunerile troicai occidentale (Franta, SUA si Marea Britanie) ", a remarcat el, adaugand ca "nu excludem nimic, daca vor exista elemente rezonabile, vom lucra la ele". SUA, Franta si Regatul Unit au transmis sambata celorlalte 12 tari membre ale Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezolutie privind Siria, informeaza AFP. In acelasi timp,... mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 21:50
Anul 2017 a reprezentat un balet interesant intre Donald Trump si Vladimir Putin. Presedintele american si-a ascuns cu greu admiratia pentru liderul de la Kremlin.
Dar, si mai neobisnuit e faptul ca liderul lumii libere nu l-a criticat niciodata pe autoritarul presedinte rus, desi exista o ancheta a Congresului american care cerceteaza interferentele Kremlinului in alegerile din SUA din anul 2016.
Ancheta este condusa de Robert Mueller, un fost sef al FBI, iar Michael Flynn, fost consilier pentru probleme de securitate a presedintelui, a decis sa colaboreze cu anchetatorii.
Donald Trump nu l-a criticat niciodata pe Vladimir Putin, nici in campania electorala pentru Casa Alba, nici dupa ce a ajuns presedinte desi au existat nenumarate motive pentru a face acest lucru.
Povara sanctiunilor economice atarna greu pe umerii presedintelui rus, tinand Kremlinul departe de statutul de superputere
Rusia, in ultimii ani, a devenit o adevarata amenintare la adresa securitatii Uniunii Europene. Interventia militara din estul Ucrainei, niciodata asumata, si anexarea Peninsulei Crimeea au reprezentat amenintari fara precedent la adresa echilibrului de forte din Europa.
Presiunea Moscovei asupra sistemului politic din Ucraina este imensa, Kievul se afla mereu prins in menghina conflictelor, foto Hepta.ro
Statele occidentale au impus un set de sanctiuni economice impotriva Moscovei, iar acest fapt l-a iritat pe presedintele Rusiei. Acesta doreste sa fie recunoscut ca... mai mult
Duminica, 24 Decembrie 2017, ora 07:28
Presedintele rus a tinut conferinta de presa anuala, un eveniment politic la care acesta raspunde intrebarilor venite de la jurnalisti, dar si de la cetatenii obisnuiti.
Pentru mai bine de trei ore, tarul de la Kremlin si-a prezentat programul politic si a trasat viziunea sa pentru viitorul Rusiei si al lumii.
In 2018 vor avea loc alegeri pentru pozitia de presedinte. Vladimir Putin (foto) si-a anuntat candidatura pentru un nou mandat de sase ani, iar actualul lider are mari sanse sa castige.
Popularitatea presedintelui e in jur de 80%, acesta avand o sustinere consolidata ce a fost determinata de anexarea Crimeii.
Rusia nu este o democratie. Opozitia politica nu exista, iar liderii concurenti au fost ucisi sau inchisi de catre oamenii presedintelui.
Vladimir Putin este un dictator inconjurat de oligarhi imbogatiti din preluarea resurselor publice, care au creat un sistem politic autoritar. Au avut grija sa elimine toate vocile critice, au cultivat sentimentele nationaliste si, astfel, Putin reuseste sa se mentina la putere de 18 ani.
Putin spune ca Trump a facut minuni cu economia americana
Dar nu comportamentul liderului rus este ciudat, ci cel al lui Donald Trump, conducatorul lumii libere. Demult oamenii nu au mai asistat la scene atat de ridicole in care presedintele SUA isi arata fara jena admiratia fata de Vladimir Putin, un sef de stat "acuzat de crime" in mod public de catre senatorul republican John McCain.
La putine ore de la incheierea... mai mult
Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 12:46
Presedintele american Donald Trump l-a sunat, vineri, pe liderul de la Kremlin si i-a multumit pentru recunoasterea publica a realizarilor sale economice la conducerea Statelor Unite ale Americii.
"Presedintele Donald J. Trump a vorbit astazi cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin. Presedintele Trump i-a multumit presedintelui Putin pentru recunoasterea performantelor economice puternice ale SUA in conferinta sa anuala de presa", se arata in comunicatul Casei Albe.
In timpul discutiei telefonice de aproximativ 10 minute, Trump si Putin au abordat si subiectul crizei din Peninsula Coreeana, promovand "o colaborare pentru rezolvarea situatiei foarte periculoase din Coreea de Nord", relateaza site-ul Politico.
Putin a mai spus ca a observat "realizari semnificative" din partea Casei Albe si este de parere ca relatiile dintre cele doua tari vor reveni la normal dupa ce au fost tensionate in mod artificial.
"Nu este treaba mea sa evaluez activitatile presedintelui Trump, ci a alegatorilor sai, a poporului american. Dar observ ca s-au inregistrat unele realizari semnificative in perioada scurta de timp care a trecut de la preluarea mandatului. Uitati-va cum au crescut pietele (economice). Acest lucru inseamna ca investitorii au incredere in economia Statelor Unite, aceasta inseamna ca au incredere in ceea ce face Trump in aceasta privinta", a spus Putin, in cadrul discursului anual sustinut la Kremlin.
Putin s-a declarat dornic sa coopereze cu SUA si si-a exprimat... mai mult
Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 10:01
Subiectul amestecului Rusiei in alegerile prezidentiale din SUA, din urma cu un an, este departe de a se fi incheiat. Mai mult, in jurul acestuia apar si mai multe semne de intrebare, generate tocmai de marele castigator de atunci, presedintele american Donald Trump.
Acesta a facut sambata doua declaratii contradictorii, la interval de cateva ore.
Intai, liderul de la Casa Alba a spus ca il crede pe omologul sau rus, Vladimir Putin, atunci cand acesta sustine ca Moscova nu a interferat in niciun fel cu scrutinul american prezidential, relateaza Business Insider.
"A spus ca nu s-a amestecat. L-am intrebat din nou, poti inteba de cate ori vrei. Doar l-am intrebat din nou. A spus ca absolut nu s-a amestecat in alegerile noastre. Nu a facut ceea ce ei spun ca a facut. Cred, cred cu adevarat ca atunci cand imi spune asta, asa este", a fost declaratia controversata a lui Trump.
Acesta a continuat, criticand cativa fosti sefi ai agentiilor de informatii, printre care fostul director FBI James Comey si fostul sef al CIA John Brennan.
Cateva ore mai tarziu, insa, liderul american a provocat din nou stupoare cand si-a contrazis propriile declaratii, subliniind ca el crede ceea ce au transmis agentiile americane legat de acest subiect, si anume ca Rusia a interferat in alegerile prezidentiale. Legat de afirmatiile anterioare, Trump si-a cosmetizat spusele, subliniind ca, de fapt, opinia sa este ca Vladimir Putin crede ca Rusia nu s-a amestecat in alegeri.
"Cred ca... mai mult
Duminica, 12 Noiembrie 2017, ora 09:48
Presedintele Vladimir Putin a avertizat joi ca Rusia va raspunde la un moment dat "insolentei" SUA, dupa ce camera inferioara a Congresului SUA a votat un proiect de lege care prevede noi sanctiuni economice impotriva Moscovei.
"Noi ne comportam intr-un mod foarte rezervat, foarte rabdator, insa, la un moment dat, va trebui sa raspundem, pentru ca este imposibil sa toleram la nesfarsit insolenta la adresa tarii noastre", a declarat presedintele rus, in cadrul unei conferinte de presa comune la Savonlinna, in Finlanda, cu omologul sau finlandez Sauli Niinisto, relateaza AFP, Reuters si DPA.
Cu toate acestea, Vladimir Putin a tinut sa precizeze ca raspunsul Rusiei va depinde de versiunea finala a proiectului de lege, adoptat aproape in unanimitate marti de Camera Reprezentantilor din Congresul SUA, care trebuie insa votat si de Senat si promulgat de presedintele american Donald Trump.
Textul, care vizeaza de asemenea Iranul si Coreea de Nord, urmareste sa impuna represalii Rusiei pentru presupusul sau amestec in campania prezidentiala americana de anul trecut. Alte motive pentru impunerea de sanctiuni sunt anexarea peninsulei ucrainene Crimeea si amestecul in conflictul din Ucraina.
Proiectul a provocat indignarea Moscovei, dar si a Europei, pentru ca deschide calea sanctiunilor impotriva unor companii europene care au proiecte in domeniul energetic in Rusia.
De asemenea, textul prevede si un mecanism inedit care nu este pe placul Casei Albe: presedintele... mai mult
Joi, 27 Iulie 2017, ora 21:47
Presedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat ca Rusia nu cauta o confruntare cu SUA si nu incearca sa influenteze apropiatele alegeri prezidentiale americane. Mai mult, acesta declara ca spera ca relatiile dintre Moscova si Washington se vor ameliora dupa alegerile prezidentiale din SUA.
Aflat in India, la summitul BRICS, la care participa Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, Putin a precizat ca va coopera cu orice lider american care doreste sa coopereze cu Rusia, arata Reuters, citata de Agerpres.
Cu aceeasi ocazie, Putin a respins ...citeste mai departe despre "Putin spune ca nu cauta o confruntare cu SUA, dar se teme ca spionii americani asculta tot" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 16 Octombrie 2016, ora 18:13