Anul 2019 a inceput cu Romania la conducerea Consiliului UE - pozitie privilegiata din care sa influenteze evolutia evenimentelor urmatorilor ani la nivel european dar si global. Anvergura rolului obliga la o anvergura a misiunii.
Articularea punctelor de vedere si a directiilor de actiune trebuie sa tina seama de provocarile si riscurile globale.
An de an provocarile si riscurile globale sunt discutate cu principalii lideri ai lumii la World Economic Forum de la Davos. De la nivelul acestui rol, Romania era necesar sa fie parte din aceste discutii prin reprezentatii ei. Portativul amplu al discutiilor cu privire la cele mai mari provocari globale, solicita interlocutori calificati. Numai ca spectrul tematicii nu pare sa intre in culoarele de atentie ale puterii locale.
Tocmai de aceea subiectele discutate sunt cu atat mai importante cu cat sunt foarte putin cunoscute, iar impactul lor ne contine. Asadar cele mai mari provocarile globale discutate sunt:
1. Vulnerabilitatile economice
Confruntarile economice majore dintre principalele puteri ale lumii si erodarea intelegerilor si regulilor comerciale conduc la cresterea fragilitatilor macroeconomice. Efectele acestor confruntari se regasesc in decelerarea cresterii estimate de FMI in urmatorii ani de la 2,4% in 2018 la 1,5% in 2022 pentru economiile europene si a Chinei de la 6,6% in 2018 la 5,8% in 2022. Nivelul ridicat de indatorare globala de 225% din produsul global brut este o alta sursa de ingrijorare.... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 11:00
La sfarsitul lunii februarie 2014, blindate nemarcate insotite de trupe militare fara niciun element de identificare, celebrii "omuleti verzi", au luat cu asalt sediul Parlamentului Crimeii. E momentul in care Vladimir Putin (foto) incepe invadarea penisulei si anexarea acesteia ca razbunare pentru protestele civile din Kiev, cunoscute sub numele de Euromaidan, care au daramat regimul prorus condus de presedintele Viktor Ianukovici.
De atunci, amenintarile de securitate in bazinul Marii Negre au crescut, iar Rusia pune o presiune fara precedent asupra flancului estic al NATO, amenintand stabilitatea statelor din regiune.
Vladimir Socor, 73 de ani, este un analist politic care se ocupa de ani de zile de spatiul ex-sovietic, lucrand pentru fundatia americana Jamestown. Vladimir Socor s-a nascut la Bucuresti, pleaca legal din Romania in anul 1972, lucreaza pentru postul de radio Europa Libera intre anii 1983-1994, iar in prezent este coordonatorul buletinului de analize politice "Eurasia Daily Monitor", publicat de Fundatia Jamestown.
Vladimir Socor, la invitatia USR, a tinut la inceputul acestei saptamani o prelegere despre provocarile din flancul estic al NATO in contextul tensiunilor dintre Ucraina si Rusia. Conferinta a avut loc la Comisia de Politica Externa a Camerei Deputatilor.
"La ultima reuniune NATO care a avut loc in luna august, la Bruxelles, au fost amanate toate deciziile in ce priveste trecerea de la conceptul de descurajare simbolica a Rusiei la... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 09:54
Cea mai puternica alianta militara din lume are, de aproape doi ani, un inamic din interior. Acesta nu e nimeni altul decat presedintele SUA, Donald Trump, care si-a facut un obicei in a-si arata scepticismul fata de principiul "toti pentru unul si unul pentru toti", trecut in importantul articol 5, atacand unii membri ca nu contribuie cu suficiente fonduri, dar si minimizand rolul strategic si importanta unor state ale aliantei.
Intalnirea dintre Donald Trump si Vladimir Putin din Helsinki, Finlanda, va intra in istorie si prin faptul ca le va oferi diplomatilor si jurnalistilor un etalon si o posibilitate de studiu al modalitatilor prin care, pentru prima data in istoria moderna, un autocrat rus a manipulat in fata intregii lumi un presedinte ales, ce reprezinta cea mai puternica democratie din lume.
"Astazi, atat Rusia, cat si Statele Unite se confrunta cu un nou set de provocari. Acestea includ o nepotrivire periculoasa a mecanismelor de mentinere a securitatii si stabilitatii internationale, a crizelor regionale, a amenintarilor teroriste si a criminalitatii transnationale, problemele legate de relatiile economice, riscurile de mediu si alte provocari.
Le putem face fata numai daca strangem randurile si lucram impreuna. Speram ca vom ajunge la aceasta intelegere cu partenerii nostri americani", a declarat Vladimir Putin, luni, la Helsinki.
Donald Trump e un presedinte slab, sustinut totusi de 41,8% dintre americani. E cel mai popular reprezentant al... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2018, ora 08:47
Moscova a avertizat Washingtonul duminica impotriva unei "interventii militare pentru pretexte fabricate", in Siria, care ar putea "conduce la cele mai grave consecinte", sustinand ca regimul nu a folosit arme chimice impotriva rebelilor in Duma, Ghouta de Est.
"Trebuie inca o data sa avertizam ca o interventie militara pentru pretexte inventate si fabricate in Siria, unde se afla soldati rusi la cererea guvernului sirian legitim, este total inacceptabila si poate duce la cele mai grave consecinte", a declarat Ministerul rus al Afacerilor Externe intr-un comunicat.
Diplomatia rusa a calificat drept "provocari" acuzatiile referitoare la atacuri chimice ale fortelor siriene impotriva rebelilor din Duma, ultima enclava rebela din Ghouta orientala, unde raiduri ale regimului au provocat de zeci de morti in randul civililor vineri si sambata.
"Scopul acestor speculatii (...) este de a-i acoperi pe teroristi si opozitia radicala care resping o rezolvare politica a conflictului, in timp ce incearca sa justifice un eventual atac violent din exterior", a adaugat acest comunicat, publicat inainte de reactia lui Donald Trump ca Damascul va "plati un pret mare" pentru acest "atac chimic fara sens".
Anterior, seful Centrului rus pentru reconcilierea partilor aflate in conflict in Siria, generalul Iuri Evtusenko, a dezmintit categoric informatiile despre un atac chimic.
"Suntem pregatiti, odata ce Duma va fi eliberat, sa trimitem imediat specialisti rusi in aparare... mai mult
Duminica, 08 Aprilie 2018, ora 20:09
Presedintele american Donald Trump a condamnat, duminica, presupusul atac chimic din orasul sirian Douma si a precizat ca presedintele rus Vladimir Putin si regimul iranian poarta o responsabilitate pentru uciderea unor civili nevinovati, intrucat sustin regimul Bashar al-Assad.
"Multe victime, inclusiv femei si copii, in urma unui atac chimic necugetate in Siria. Zona in care se petrec atrocitatile a fost inchisa si inconjurata de armata siriana, astfel ca este complet inaccesibila pentru lumea exterioara. Presedintele Putin, Rusia si Iranul sunt responsabile pentru sprijinirea animalului Assad.
Un mare pret va fi platit. Deschideti imediat zona pentru accesul asistentei medicale si pentru verificari! Un alt dezastru umanitar comis fara niciun motiv. Bolnav! Daca presedintele Obama ar fi depasit asa-zisa linie rosie declarata, dezastrul sirian s-ar fi incheiat cu mult timp in urma! Animalul Assad ar fi fost istorie!", a transmis Trump prin intermediul contului de Twitter.
O serie de organizatii umanitare si mai multi medici sustin ca minimum 70 de persoane au murit prin asfixiere si alte cateva sute prezinta simptome precum convulsii si saliva abundenta (spume la gura), specifice pentru expunerea la substante neurotoxice sau clor.
Potrivit unor surse de la fata locului, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bomba-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter. Orasul sirian Douma este ultima reduta a gruparii insurgente Jaish al-Islam din... mai mult
Duminica, 08 Aprilie 2018, ora 18:35
Cancelarul german, Angela Merkel, l-a felicitat luni pe presedintele rus, Vladimir Putin, pentru realegerea sa si a lansat un apel la "continuarea dialogului" pentru a gasi "solutii" la "provocarile bilaterale si internationale", a informat cancelaria de la Berlin, relateaza AFP.
"Astazi este mai important ca oricand sa ne continuam dialogul si sa incurajam relatiile dintre tarile si popoarele noastre", a declarat cancelarul federal, potrivit unui comunicat difuzat de serviciile sale.
"Pe aceasta baza, va trebui sa depunem eforturi pentru a aborda provocarile importante, bilaterale, dar si internationale, in mod constructiv si a gasi solutii acceptabile", a subliniat Angela Merkel, potrivit Agerpres.
"Va felicit calduros pentru realegerea dumneavoastra" si "va doresc succes pentru sarcinile care va asteapta", a adaugat ea, adresandu-i-se lui Vladimir Putin.
In cursul diminetii, purtatorul de cuvant al cancelariei, Steffen Seibert, anuntase ca Angela Merkel se pregateste "sa ii scrie o telegrama foarte curand (...) si cred ca, in mod firesc, cu ocazia acestor felicitari se va aborda si problema provocarilor cu care se confrunta relatiile ruso-germane".
De asemenea, ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a declarat luni dimineata ca Rusia va ramane in mod cert "un partener dificil", dar ca este esential sa nu se intrerupa comunicarea cu Moscova, "pentru a gasi solutii la marile probleme internationale".
El a estimat ca realegerea lui Putin,... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 23:02
Popularitatea lui Vladimir Putin a explodat in urma conflictului din Ucraina, insa liderul de la Kremlin trebuie sa duca in continuare o lupta dificila pentru pastrarea acestui rezultat, iar urmatorul "razboi" caruia va trebui sa ii faca fata va avea loc chiar in Rusia.
Presedintele Rusiei a aparut in aceasta saptamana la maratonul televizat "Linia directa cu Vladimir Putin" pentru a raspunde la intrebari adresate din intreaga tara.
Cu ocazia editiei din acest an a emisiunii, Putin l-a criticat pe fostul sau ministru de Finante, a reflectat la asasinarea liderului opozitiei Boris Nemtov si a opinat asupra razboiului din Ucraina, arata Bloomberg intr-o analiza.
Intrebat de ce a ales aceasta forma de dialog, liderul rus a exprimat ca "este cel mai puternic sondaj de opinie. Milioane de intrebari au fost transmise prin intermediul mai multor canale, ceea ce ne permite sa obtinem o imagine realista cu privire la lucrurile care ii ingrijoreaza pe oameni".
Desi Rusia nu este o ...citeste mai departe despre "Urmatorul razboi al lui Putin va avea loc la el acasa" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 19 Aprilie 2015, ora 12:48
Presedintele Vladimir Putin a declarat, marti, ca Rusia isi va continua politica externa independenta, in ciuda presiunilor din "mediul international plin de provocari de astazi".
Prezent la un eveniment cu ocazia Zilei Diplomatului, liderul de la Moscova a vorbit despre importanta muncii Ministerului de Externe, ambasadelor Rusiei, consulatelor si altor birouri diplomatice, potrivit Reuters.
UE a pregatit noi sanctiuni pentru Rusia. Kremlinul, replica acida: Nimeni nu-i da ultimatumuri lui Putin
"Va garantez ca Federatia Rusa, indiferent cat de multa presiune se va pune pe noi, isi va continua politica externa independenta, pentru a sprijini interesele fundamentale ale cetatenilor nostri, in acord cu stabilitatea si securitatea globala", le-a spus Putin diplomatilor prezenti la eveniment.
Comentariile liderului de la Kremlin vin pe fondul negocierilor intense din ultimele zile, intre Rusia, Franta, Germania si Ucraina, pentru atingerea unui acord privind ...citeste mai departe despre "Putin: Rusia isi va continua politica externa independenta, in ciuda provocarilor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Februarie 2015, ora 13:51
Rusia este pregatita sa faca fata din puct de vedere economic oricaror provocari care ar putea aparea pe pietele internationale, sustine premierul Vladimir Putin, intrat recent in lupta pentru un nou mandat de presedinte.
"Astazi, Rusia este pe deplin pregatita pentru orice scenariu care s-ar putea produce. Am acumulat o vasta experienta, ne-am luat o marja de siguranta atat in economia reala, cat si in sectoarul financiar", a declarat, luni, Vladimir Putin, citat de RIA Novosti.
Acesta a mai declarat ca Rusia a reusit sa iasa din precedenta criza economica, din 2008, cu pierderi minime.
Totodata, Putin le-a reamintit cetatenilor ca economia Rusiei a dat atunci primele semne de redresare la nivel global in perioada post-criza.
Afirmatiile au fost facute in contextul in care intreaga Uniune Europeana se confrunta cu problema datoriilor, iar pietele au intrat in vartejul neincrederii provocat de situatia Greciei. mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 14:12